Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΕλλάδα: Ο πόνος ενός επιχειρηματία Μαζικής Εστίασης

Ελλάδα: Ο πόνος ενός επιχειρηματία Μαζικής Εστίασης

|

την εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν οι κ.κ. Γιάννης Τσάκος, πρόεδρος Πανελλήνιας Τουριστικής Ένωσης Εστιατόρων, και Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των εστιατόρων και της εστίασης γενικότερα στην εποχή του κοροναϊού.

“…. Έβαλαν από το 13 το ΦΠΑ στο 24%, και μας υποχρέωσαν να αγοράζουμε με 13% και να χρεωνόμαστε με 24%. Κατόπιν χρησιμοποίησαν διπλό κεφαλικό φόρο, φόρο αλληλεγγύης, να φορολογούμεθα από το πρώτο ευρώ, ανέβασαν τους φορολογικούς συντελεστές στα ύψη. Άλλαξε η κυβέρνηση, άλλαξε η ψυχολογία, μπήκε ο κόσμος μέσα, χαλούσε παραπάνω λεφτά. Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ξέρετε τι ζημιά μας έκανε; Μας έριξε από 20 μέχρι 40% κάτω…. “

Αυτά ανέφερε – ανάμεσα στα άλλα – ο Γιάννης Τσάκος, πρόεδρος Πανελλήνιας Τουριστικής Ένωσης Εστιατόρων, μιλώντας στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού, Mega “Mega Σαββατοκύριακο”... Στο πλευρό του και ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, και θέμα κουβέντας; τι άλλο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των εστιατόρων και της εστίασης γενικότερα στην εποχή του κοροναϊού.

Αναλυτικά, όσα είπε ο κος Τσάκος … Αλλά και ο κος Καρανίκας…

«Ο κλάδος έρχεται από μία δεκαετή παρατεταμένη οικονομική κρίση. Στο διάστημα αυτό, με την περασμένη κυβέρνηση, δεχτήκαμε μία φορομπηχτική πολιτική που δεν είχε προηγούμενο, την ώρα που χρειαζόμασταν βοήθεια. Έβαλαν από το 13 το ΦΠΑ στο 24%, και μας υποχρέωσαν να αγοράζουμε με 13% και να χρεωνόμαστε με 24%. Κατόπιν χρησιμοποίησαν διπλό κεφαλικό φόρο, φόρο αλληλεγγύης, να φορολογούμεθα από το πρώτο ευρώ, ανέβασαν τους φορολογικούς συντελεστές στα ύψη. Άλλαξε η κυβέρνηση, άλλαξε η ψυχολογία, μπήκε ο κόσμος μέσα, χαλούσε παραπάνω λεφτά. Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ξέρετε τι ζημιά μας έκανε; Μας έριξε από 20 μέχρι 40% κάτω. Δεν ήταν κατάλληλη η εποχή για αυτό. Μετά ήρθε η υγειονομική κρίση. Μάθαμε ξαφνικά ότι κλείνουμε. Μείναμε ένα τρίμηνο κλειστά, άλλη ζημιά εκεί» σημείωσε ο κ. Τσάκος.

«Με βάση τα καθίσματα που μας έδιναν στην αρχή ήταν αδύνατον να ανοίξει κάποιος. Του είπα του κ. Γεωργιάδη μέσω επιστολής ότι δεν γίνεται να ανοίξει έτσι ένα εστιατόριο. Αν δεν έχουμε καθίσματα πώς θα εισπράξουμε; Γιατί αποκλείεται το κεντρικό κτίριο όταν υπάρχουν τζαμαρίες και μπορούν να ανοίξουν; Σε αυτό πιστεύω μας βοήθησε ο κ. Γεωργιάδης. Ενώ ζητήσαμε να γίνει μια χρηματοδότηση χωρίς δικλίδες, έχουν μπει δικλίδες και κανείς δεν μπορεί να πάρει χρηματοδότηση. Είχαμε ένα κεφάλαιο κίνησης που μας είχαν υποσχεθεί ότι θα πάρουμε και δεν πήραμε. Κατόπιν είχαμε το πενταετές δάνειο το οποίο προβλέπεται με τη δικαιοδοσία του κράτους κατά 80%, και κατά 20% η εργοδοσία. Αυτό δεν έγινε έτσι, όταν κατέθετες τα χαρτιά σου, σου έλεγαν ότι θέλουν 40-50% εγγύηση να βάλεις. Πόσοι είχαν από τους συναδέλφους να βάλουν τέτοια εγγύηση;» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Τα δύο προγράμματα τα χρηματοδοτικά των τραπεζών που εξαγγέλθηκαν, ουσιαστικά κάλυπταν το 10% του εμπορικού κόσμου. Ζητάμε εδώ και πέντε χρόνια τις μικροπιστώσεις, δηλαδή δάνεια ή κεφάλαια κίνησης από 3 έως 25 χιλιάδες. Πλέον σε δύο τρεις μέρες θα δημοσιευτεί σαν νόμος του κράτους, αλλά πρέπει να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Καρανίκας.

«Οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν πάρει αυτή τη στιγμή ούτε ένα ευρώ. Είναι γεγονός ότι όλες οι αναστολές βοήθησαν πάρα πολύ. Τον πρώτο καιρό υπήρχε ένας ενθουσιασμός και πραγματικά άνθισαν τα χαμόγελα. Όμως ο τζίρος επανήλθε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Και για τις εμπορικές επιχειρήσεις, η βασική τους χρηματοδότηση δεν είναι οι μικροπιστώσεις, δάνεια, κλπ. Είναι ο τζίρος», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Εμείς έχουμε τέσσερα εστιατόρια. Τα ενοίκια τον μήνα είναι 50 χιλιάδες. Έπρεπε να είχαμε στο χέρι μας πριν ανοίξουμε 90 χιλιάδες. Στο δεύτερο τρίμηνο θέλαμε περισσότερα, να φτάσουμε στις 240 χιλιάδες. Ήδη έχει περάσει ένας μήνας και ο τζίρος των εστιατορίων είναι κάτω κατά 70%. Αν δεν παρθούν μέτρα θα κλείσουν πολλά εστιατόρια. Ο κλάδος μας έχει 400 χιλιάδες εργαζόμενους. Εάν δεν είχα 90 χιλιάδες να δώσω στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, είχαν το δικαίωμα να μου κάνουν έξωση. Είναι δυνατόν να μην έχουμε κάλυψη επαγγελματικής στέγης;», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Τσάκος.

«Η ΕΣΕΕ έχει ζητήσει για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 επιδότηση ενοικίου, ώστε να μην χαθούν χρήματα από την αγορά και ο ιδιοκτήτης να πάρει τα χρήματα, και να διευκολυνθεί ο ενοικιαστής», απάντησε ο κ. Καρανίκας.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κουφονήσια: Σκληρή απάντηση των επιχειρηματιών στον αντιδήμαρχο Οικονομικών

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων καταγγέλλει «λαϊκισμό και κακοδιαχείριση» – Αμφισβητεί την «κοινωνική πολιτική» του Δήμου και ζητά δίκαιη τιμολόγηση στο νερό

Εκπαίδευση: Ένας στους τέσσερις νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς ζήτησε άδεια αμέσως μετά τον διορισμό

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη μιλά για «δομικό πρόβλημα» που αφήνει κενά κάθε Σεπτέμβριο – Σχεδόν 30% οι άδειες στα νησιά του Αιγαίου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Σε ισχύ ο νέος ΚΟΚ – Αυστηρότερες ποινές και εισαγωγή της έννοιας της υποτροπής

Από σήμερα εφαρμόζεται ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας – Τι αλλάζει για κινητό, κράνος, ζώνη, ταχύτητα και αλκοόλ

Κουφονήσια: 3.135 € από το Koufonisia Festival για τα παιδιά του νησιού

Οι εθελοντικές δωρεές του φετινού Φεστιβάλ στηρίζουν τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων για πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις

Ιάκωβος Καμπανέλλης: «Ο μπαμπάς ο πόλεμος» ζωντάνεψε στο Κηποθέατρο Νίκαιας

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Ωδείου Τερψιθέας τίμησε τον Ναξιώτη δημιουργό με μια δυνατή σατιρική παράσταση

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Τέταρτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας φέτος

Μικρή Βίγλα ... 31 νεογέννητες χελώνες έφτασαν στη θάλασσα με τη βοήθεια εθελοντών και Λιμεναρχείου

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Κουφονήσια: Ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς για τα «φουσκωμένα» τιμολόγια νερού (video)

Κατσαράς «Έπρεπε να γίνει εξορθολογισμός – Δεν θέλαμε η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες να μείνουν χωρίς νερό»

Κ. Μουστάκη για ΕΕΕΕΚ Νάξου: «Δεκατρία παιδιά μοιράζονται μια αίθουσα που δεν κάνει ούτε για καταφύγιο ζώων» (video)

Η Κατερίνα Μουστάκη στον ΣΚΑΪ για το ΕΕΕΕΚ Νάξου «Δεκατρία παιδιά μοιράζονται μια αίθουσα που δεν κάνει ούτε για καταφύγιο ζώων» – Έκκληση προς το Υπουργείο Παιδείας για άμεση λύση

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Λιμάνι Πάρου: Ο Αύγουστος των ρεκόρ – 366.812 επιβάτες και 40.710 οχήματα έκαναν… απόβαση!

Η τουριστική «καρδιά» της Πάρου χτύπησε δυνατά, με το λιμάνι να καταγράφει ιστορικά υψηλά σε επιβάτες και οχήματα, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή άνοδο του νησιού.