Πέμπτη, 17 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΕλλάδα: Κτηνοτρόφοι και κρεοπώλεις στα ...χέρια για τη τιμή του αρνιού

Ελλάδα: Κτηνοτρόφοι και κρεοπώλεις στα …χέρια για τη τιμή του αρνιού

|

Διάσταση απόψεων μεταξύ κτηνοτρόφων (όχι λιγότερο από 9 ευρώ) και κρεοπωλών (όχι πάνω από 14 ευρώ) για την τελική τιμή του οβελία. Το Σαββατοκύριακο «κλειδώνουν» οι τιμές…. 

Την ώρα που η ΕΑΣ Νάξου τονίζει ότι θα πληρώσει 8.50 ευρώ το κιλό στους παραγωγούς που συνεργάζονται μαζί της για το αρνί, στην Θεσσαλονίκη η μάχη ανάμεσα στους κτηνοτρόφους και τους κρεοπώλεις καλά κρατεί…. Ο λόγος;  Η τιμή του φετινού οβελία που δεν αποκλείεται να προκαλέσει… διαταραχή στη σχέση τους.

Κοινή τους θέση πάντως αποτελεί, ότι οι ανατιμήσεις που σημειώνονται σε σειρά αγαθών και υπηρεσιών φέτος, καθιστά πιο δύσκολο από κάθε αλλη φορά, το να λύσουν την εξίσωση και να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι.

Από τη μία πλευρά, οι κρεοπώλες επισημαίνουν ότι η έρευνα αγοράς στο καταναλωτικό τους κοινό έδειξε ότι κανείς τους δεν προτίθεται να αγοράσει σε τιμή άνω των 13-14 ευρώ/κιλό το κυρίως πιάτο του πασχαλινού τραπεζιού (αρνί-κατσίκι), που σημαίνει ότι θα πρέπει να αγοράσουν από τους κτηνοτρόφους το πολύ ως 7,5 ευρώ/κιλό, ενώ οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν αποφασισμένοι «να μην πουλήσουν φέτος σε τιμή κάτω του κόστους παραγωγής τους, δηλαδή τα 9 ευρώ/κιλό».  

Αμφότεροι πάντως διαβεβαίωσαν ότι θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να συγκρατηθούν οι τιμές σε επίπεδα που θα μπορεί να ανταπεξέλθει ο καταναλωτής, διασφαλίζοντας παράλληλα και την επιβίωση των επιχειρήσεών τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η τιμή για τον φετινό οβελία αναμένεται να «κλειδώσει» το προσεχές Σάββατο του Λαζάρου, ή το αργότερο την Κυριακή των Βαϊων.

«Ο καταναλωτής δεν μπορεί να ανταπεξέλθει πλέον, τα πάντα αυξάνονται. Αν «πεθάνει» ο κτηνοτρόφος «πεθαίνει» και ο κρεοπώλης και για αυτό το λόγο βάζουμε όλοι πλάτη για να συγκρατήσουμε τα κόστη», επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), Σάβας Κεσίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).

Υπενθυμίζοντας την πρόταση που κατέθεσαν προς τα αρμόδια υπουργεία να τεθεί ανώτατη τιμή σε όλη την αλυσίδα της αγοράς ενόψει των εορτών του Πάσχα για να μην υπάρξει κερδοσκοπία, ο ίδιος σημείωσε ότι «η τιμή που θα πληρώσει ο καταναλωτής θα διαμορφωθεί τις επόμενες μέρες. Αν γεμίσει η αγορά ρουμάνικα αρνιά η προσφορά θα αυξηθεί και αλλάζουν όλα τα δεδομένα. Εκεί θα κριθούν όλα».

Τονίζοντας πάντως ότι οι κρεοπώλες «θα κινηθούμε φέτος συντηρητικά» ο κ. Κεσίδης είπε ότι ενόψει του Πάσχα πέρυσι τέτοια ημέρα οι παραγγελίες για αμνοερίφια καταγράφονταν διπλάσιες. Σημείωσε δε ότι ο τζίρος στα κρεοπωλεία είναι σήμερα μειωμένος κατά 30-40% σε όλα τα κρέατα, έναντι του 2021.

«Η τιμή των αμνοεριφίων στα κρεοπωλεία φτάνει σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς μιλάμε για διαφορετική ποιότητα, πουλάμε ποιοτικό κρέας, δεν επιδιώκουμε την αισχροκέρδεια. Στόχος μας να μην ξεπεράσει φέτος τα 13-14 ευρώ/κιλό», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Μπαλαμπανίδης, υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι κυμάνθηκε σε 11,5-13,5 ευρώ/κιλό.

«Ο κόσμος έχει φτάσει σε σημείο να φοβάται να ψωνίσει. Αν μειωθεί η ζήτηση για ελληνικά αμνοερίφια, μειώνονται ταυτόχρονα οι σφαγές. Η τελική εξίσωση είναι πολύ δύσκολη. Πρέπει όλοι να βάλουμε νερό στο κρασί μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι τιμές στις ζωοτροφές (σιτάρι, καλαμπόκι) διπλασιάστηκαν, στη σόγια τριπλασιάστηκαν. Η ενέργεια εκτοξεύτηκε, οι κτηνοτροφικές μονάδες δυσκολεύονται, ενώ πολλές έκλεισαν σε περιοχές όπως Καστοριά, Θεσσαλία και Ιωάννινα. Είχαμε προειδοποιήσει από τον Οκτώβριο πως οι τιμές ξεφεύγουν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία απλώς επίσπευσε αυτό που βλέπαμε ότι έρχεται. Η κυβέρνηση δεν μας άκουσε και δεν πήρε μέτρα και τα 47 εκατ. ευρώ που προανήγγειλαν ότι θα δώσουν στους κτηνοτρόφους, σημαίνει ότι έκαστος θα επιδοτηθεί για μιας ημέρας διατροφής του ζώου του», τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Δημήτρης Μόσχος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς.

«Σήμερα πρέπει να πουλήσουμε στο κόστος παραγωγής το αρνί, χωρίς να βάλουμε μέσα άλλα έξοδα (ενέργεια, εργασία κτλ), αν δεν ενσωματώσουμε τις ανατιμήσεις. Η πραγματική τιμή στο κρεοπωλείο θα μπορούσε να φτάσει και τα 18 ευρώ, αν βάλουμε στα 9 ευρώ και τον ΦΠΑ και το κέρδος του κρεοπώλη, το πού θα κάτσει η αγορά θα το δούμε…Θα γίνουν προσπάθειες να συγκρατηθεί το κόστος από την πλευρά μας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το ελληνικό αρνί γάλακτος πουλιέται στην Ισπανία προς 22 ευρώ/κιλό και στην Ιταλία στο Μιλάνο, προς 18 ευρώ/κιλό, λόγω ποιότητας.

«Αν έρθουν αρνιά από Ρουμανία με χαμηλό κόστος και ελληνοποιηθούν χωρίς κανένα έλεγχο, θα υποστούμε τις συνέπειες. Αν η κυβέρνηση δεν στηρίξει την κτηνοτροφία θα κλείσει η πλειονότητα των μονάδων. Δεν αντέχεται το κόστος παραγωγής, οι κτηνοτρόφοι στηρίζουν την ύπαιθρο, όσα δάση βοσκούνται δεν καίγονται», συμπλήρωσε.

«Είναι ώρα μηδέν για τους Έλληνες κτηνοτρόφους και εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για στήριξη του κλάδου, δεν θα υπάρχουμε του χρόνου τέτοια μέρα, είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος αιγοπροβατοτρόφων Λαγκαδά Δημήτριος Στραζέμης. «Το πού θα φτάσει η τιμή για τον καταναλωτή δεν μπορούμε να το καθορίσουμε εμείς, αν πουλήσουμε όμως κάτω του κόστους, καταστραφήκαμε», υποστήριξε και ανέφερε ότι όσοι σφάζουν σήμερα, το πράττουν με ανοικτές τιμές».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σύμη: Ειδικό τέλος 3 ευρώ για ημερήσιους επισκέπτες ζητά ο Δήμος, αντίδοτο στην υπερτουριστικοποίηση

Πρόταση για θεσμική κατοχύρωση εισιτηρίου 3€ για κάθε ημερήσιο επισκέπτη – Στόχος η ενίσχυση υποδομών και η προστασία του νησιού από τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού.

Νάξος (Βίντσι) – Συνάντηση με προοπτική: Ο Γιάννης Βρούτσης με τους νέους ναυταθλητές της Νάξου

Κατά την αναχώρησή του από το νησί, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού συνομίλησε με τους μικρούς αθλητές και τους προπονητές του Naxos WaterSports, ενθαρρύνοντας την ίδρυση επίσημου ναυταθλητικού σωματείου.

ΕΛΣΤΑΤ: Τα λιμάνια με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση στην Ελλάδα, στην κορυφή οι Κυκλάδες

Από το Πέραμα και τη Σαλαμίνα έως την Πάρο, τη Νάξο και τη Μύκονο – Οι πιο πολυσύχναστες γραμμές και οι επιδόσεις των λιμανιών σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Πάρος είπε «όχι» στα πλαστικά, oλοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση Plastic Free Greece

Υποθαλάσσιοι και παράκτιοι καθαρισμοί, εμβληματικοί πρεσβευτές και ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας ανέδειξαν τη σημασία της συλλογικής δράσης για ένα νησί απαλλαγμένο από πλαστικά.

Πράσινο φως για πλοηγικό σταθμό στη Μύκονο, σε τι δεσμεύτηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας

Ο Υπουργός Ναυτιλίας αναγνώρισε την ανάγκη ίδρυσης σταθμού για τα κρουαζιερόπλοια, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση κάλυψης των απωλειών από τα μειωμένα λιμενικά τέλη.

Δυναμική παρουσία του Πανναξιακού AO στο Πανελλήνιο Κ16 – Έρχονται τα «Μηλώσεια 2025»

Σπουδαίες επιδόσεις από τους νεαρούς αθλητές του Πανναξιακού στη Χαλκίδα – Συγχαρητήρια και ευχαριστίες από το Δ.Σ. για τη στήριξη των χορηγών ενόψει των αγώνων «Μηλώσεια 2025» στη Νάξο.

Η κεραμική της Σίφνου: Παράδοση αιώνων, τέχνη ζωντανή

15 εργαστήρια, εκατοντάδες φόρμες και μια πολιτιστική κληρονομιά ενταγμένη στην UNESCO που συνεχίζει να γράφει ιστορία, στο χέρι, στον τροχό, στο καμίνι.

Κέα: Ανακύκλωση ελαστικών με οικολογική συνείδηση και υπευθυνότητα

Ο Δήμος Κέας σε συνεργασία με την Ecoelastica έδωσε νέα ζωή σε εκατοντάδες παλιά ελαστικά – Μια πράξη περιβαλλοντικής ευθύνης και πρότυπο διαχείρισης αποβλήτων για τα νησιά.

Κάναβα Ρούσσος: Ο Καραγκιόζης και οι Πειρατές κάτω απ’ τα αστέρια της Σαντορίνης

Μια βραδιά γεμάτη φως, γέλιο και μνήμες από τα παλιά στο Οινοποιείο Canava Roussos — εκεί που η παράδοση δεν ξεθωριάζει, αλλά ζει.

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος – Ο προγραμματισμός μέχρι την Τρίτη 22 Ιουλίου

Προγραμματισμένες διακοπές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης από την ΔΕΔΔΗΕ λόγω τεχνικών εργασιών. Το πρόγραμμα μέχρι την Τρίτη 22 Ιουλίου

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Golden Plates 2025: Ο chef Νίκος Δημητροκάλης και το Dal Professore σε Νάξο και Αττική έκλεψαν τη παράσταση

Με φόντο τη θάλασσα και πρώτη ύλη την αυθεντικότητα, οι Κυκλάδες σάρωσαν στα φετινά βραβεία γαστρονομίας Golden Plates, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις που επιβεβαιώνουν το διεθνές γευστικό αποτύπωμά τους.

SeaJets: Το “TERA JET 2” ξεκινά τα δρομολόγια του, πρώτη αναχώρηση από Πειραιά στις 11 Ιουλίου

Το νέο ταχύπλοο της SEAJETS φτάνει Νάξο, Πάρο, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά με διπλή επιστροφή – Αναλυτικό πρόγραμμα του πρώτου δρομολογίου

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.