Παρασκευή, 2 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΕλλάδα: Ημερίδα με θέμα "Τα ευπαθή Τυριά των Κυκλάδων"

Ελλάδα: Ημερίδα με θέμα “Τα ευπαθή Τυριά των Κυκλάδων”

|

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στη σειρά “Το Σάββατο του παργωγού,” αφιερώνει φέτος την ημερίδα στα “Τυριά των Κυκλάδων ” (Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019, οδός Τριπόδων 28 Πλάκα,δυο βηματα από το Μετρό Ακρόπολης,1200′) – Ποιοι είναι οι ομιλητές και η σχέση τους με τη Νάξο 

“Τα νησιά μας, στολίδι και στήριγμα της θαλάσσιας επικράτειας της χώρας μας,δεν είναι μόνο οι παραδεισένιοι τόποι αναψυχής κατά το θέρος.Ειναι συγχρόνως και τόποι σκληρά δοκιμαζόμενοι κατά τη χειμερινή περίοδο. Τούτο,όπως είναι φυσικό, εγείρει αυτονόητη την υποχρέωση των ιθυνόντων να λαμβάνουν κάθε πρόσφορο μέτρο ώστε οι Ακρίτες αγωνιστές κάτοικοι των νησιών μας να διάγουν κατά τρόπο αξιοπρεπή και ελπιδοφόρο.Μια ουσιαστική μέριμνα στήριξης είναι και η διευκόλυνση διάθεσης των τοπικών προϊόντων,τα οποία έχουν καταστεί πανελληνίως περιζήτητα”. Αυτό αναφέρει στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο φιλωτίτης καθηγητής Αντώνης Τζιώτης με αφορμή την εκδήλωση για τα τυριά των Κυκλάδων… 

Εκδήλωση που φέρει το όνομα «Το Σάββατο του Παραγωγού», μια πρωτοβουλία με στόχο την ανάδειξη των τοπικών αγροτικών προϊόντων, την ενημέρωση για τις ιδιαιτερότητες της γεωργικής παραγωγής και την προβολή της Μεσογειακής Διατροφής ως σύγχρονου τρόπου υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, συνεχίζεται και το 2019, για 4η χρονιά!

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σας προσκαλεί: το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου στις 12:00 μ.μ,  σε μια ανοικτή συζήτηση με διακεκριμένους ομιλητές και επαγγελματίες παραγωγούς με θέμα  Τα Ευπαθή Τυριά των Κυκλάδων (διαδικασία παραγωγής, στοιχεία λαογραφίας, νομοθετικό πλαίσιο κ.α). στο φιλόξενο σπίτι της οδού Τριπόδων 28, στην Πλάκα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   

Συντονισμός:  Αντωνία Τριχοπούλου, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, 

Πρόεδρος του Συμβουλίου Ποιότητας Ζωής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

12.00 -12.15 Η Ιστορία των Τυριών των Κυκλάδων

Μαθήματα από το χθες της Νάξου στο σήμερα 

Εισηγητής: Αντώνης Τζιώτης, Φιλόλογος – Λαογράφος 

12.15 – 12.30 Τα Ευπαθή τυριά των Κυκλάδων: Προκλήσεις & Λύσεις- η νομοθεσία

Εισηγητής: Χρήστος Αποστολόπουλος, Δρ. Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών,         Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Γαλακτοκομικών Προϊόντων.

12.30 – 12.45 Το Παραδοσιακό Τυρί στην πράξη 

Εισηγητής: Έφη Τσακαλίδου, Καθηγήτρια Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών,  Διευθύντρια Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας.          

12.45 – 13.30 Η Άποψη του Παραγωγού: 

Εισηγητές: Νίκος Φρατζέσκαρος (παραγωγός, Σίφνος): Μανούρα, Χλωρομανούρα, Ξινοτύρι

Γιώργος Βλαβιανός (παραγωγός απο Αμοργό):  Αμοργιανό, Ξυνομυζήθρα, Ανθότυρο κα

Μανώλης Μπαμπούνης ( παραγωγός απο Νάξο): Αρσενικό, Κεφαλογραβιερα κα

13.30 – 14.00 Συζήτηση με το κοινό – Γευσιγνωσία

14.00 Γεύμα εμπνευσμένο από τα Κυκλαδίτικα τυριά 

Πιο αναλυτικά, τη συζήτηση θα προλογίσει και θα συντονίσει η κα. Αντωνία Τριχοπούλου – Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας & του Συμβουλίου Ποιότητας Ζωής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, που θα δώσει την σκυτάλη στο φιλόλογο και λαογράφο κ. Αντώνη Τζιώτη για να παρουσιάσει πτυχές απο την ναξιακή βουκολική ιστορία που σχετίζονται με τη δημιουργία και ανάπτυξη της κυκλαδίτικης τυροκομίας. Σύμφωνα με τον κ. Τζιώτη, τα ναξιακά τυροκομικά   προϊόντα (κεφαλοτύρι ή αρσενικό, ανθότυρο, τουλουμοτύρι κοκ) συνεπιφέρουν πέρα από τις γευστικές απολαύσεις, και συναισθηματικές συγκινήσεις ως προϊόντα – δημιουργήματα περιοχών και εποχών με ιδιάζον το στοιχείο της απουσίας του σύγχρονου πολιτισμού. 

Στη  συνέχεια, ο κ. Χρήστος Αποστολόπουλος με την ιδιότητα του ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Γαλακτομικών Προϊόντων, θα αναδείξει τα προβλήματα και τους κινδύνους που σχετίζονται με ορισμένα ευαίσθητα τυριά των Κυκλάδων και πως αυτά τα προβλήματα έχουν αρχίσει να γίνονται συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Εργαλεία για τη μεταμόρφωση αυτή είναι η  επιστήμη μαζί με την ορθή νομοθέτηση και εφαρμογή κανόνων και προδιαγραφών.

Την 1η ενότητα της συνάντησης μας θα κλείσει η κα. Έφη Τσακαλίδου από το Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, η οποία θα μας μιλήσει για τις βασικές αρχές της τυροκόμησης δίνοντας έμφαση στους μικροοργανισμούς που μετατρέπουν τα συστατικά   του γάλακτος σε σύνθετες ενώσεις, αυξάνουν τον χρόνο ζωής του τυριού, και διαμορφώνουν τη διατροφική του αξία. Ξεχωριστή αναφορά θα γίνει σε 2 σπάνια είδη γαλακτοβακίλλων, τον  Lactobacillus acidipiscis και τον Lactobacillus rennini που δίνουν την χαρακτηριστική, πικάντικη γεύση στην Κοπανιστή της Τήνου και οι οποίοι εντοπίστηκαν στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας στο πλαίσιο της  διερεύνησης της  αυτόχθονης μικροχλωρίδας   των Ελληνικών παραδοσιακών τυριών. 

Στην 2η ενότητα  θα γνωρίσουμε τους παραγωγούς Ν. Φρατζέσκαρο, Λ. Βλαβιανό και Μ. Μπαμπούνη, σύγχρονους τυροκόμους/ παραγωγούς οι οποίοι προέρχονται απο παλιές κτηνοτροφικές οικογένειες και έγιναν αιτία να γίνουν γνωστά κάποια εξαιρετικά τυριά βάζοντας το μεράκι και την τεχνογνωσία τους πλάι στην εμπειρία των παλαιότερων. Καθένα απο τα σπάνιας νοστιμιάς παραδοσιακά κυκλαδίτικα τυριά, με μικρές ή μεγάλες διαφοροποιήσεις, αποτυπώνει την κουλτούρα και τις ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού.

Ο κος Νίκος Φρατζέσκαρος παρέλαβε την τέχνη της τυροκομίας από τον πατέρα του ο οποίος είχε μια μικρή έκταση που στις αρχες τροφοδοτούσε αποκλειστικά την οικογενειακή ταβέρνα «Τσικάλι» στο Βαθύ της Σίφνου. Τα τελευταία χρόνια το κτήμα μεγάλωσε ώστε να μπορεί να τροφοδοτεί επαρκώς την ταβέρνα αλλά και να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες για πώληση εντός και εκτός Σίφνου. Το κτήμα, έκτασης 100 στρεμμάτων, στεγάζει και μια τυροκομική μονάδα και παρασκευάζει παραδοσιακά τυριά του νησιού, όπως Μανούρα, Χλωρομανούρα, Ξινοτύρι, Τυροβόλι  κ.α.. 

Ο κος Λεωνίδας Βλαβιανός συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση της τυροκομίας που διδάχθηκε από τον πατέρα του και τον παππού του. Σκοπός της επιχείρησης είναι να συνδυάσει την παράδοση με την σύγχρονη παραγωγική διαδικασία την οποία ο κος Βλαβιανός διδάχθηκε στην Σχολή Γαλακτοκομίας στα Ιωάννινα όπου σπούδασε. Το τυροκομείο τους βρίσκεται στα Κατάπολα και παράγει παραδοσιακά τυριά όπως Αμοργιανό (όμοιο με το Αρσενικό Νάξου), Ανθότυρο, Ξινομυζήθρα κα.

Ολοκληρώνοντας, ο κος Μανώλης Μπαμπούνης απο την ομώνυμη παραδοσιακή επιχείρηση τυροκομίας θα μας μιλήσει για τη μονάδα παραγωγής που βρίσκεται στην περιοχή Αγιασσό στη Νάξο,  για το πως είναι να είσαι τυροκόμος 4η γενιάς καθώς και για το πως έχουν καταφέρει να κρατήσουν ατόφιο τον οικογενειακό χαρακτήρα του τυροκομείου. 

Σας περιμένουμε!!!


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ο Παναγιώτης Ψαρράς στη Μικτή Ομάδα Νήσων, υπερηφάνεια για τη Νάξο

Με το βλέμμα στο μέλλον, ο νεαρός αθλητής ξεχωρίζει και εκπροσωπεί επάξια τον Πανναξιακό και τη Νάξο στους Περιφερειακούς Αγώνες της ΕΟΚ.

Κεφαλοτύρι Νάξου Πιτταρά: Ένα τυρί-σύμβολο παράδοσης και γεύσης

Με συνταγή που διασώζεται από την προηγούμενη χιλιετία, το κεφαλοτύρι Πιτταρά ωριμάζει για 12 μήνες και αναδεικνύει τη Νάξο ως γαστρονομικό θησαυρό.

Πρόταση Ημέρας: Ολόκληρα κουκιά γιαχνί

τα φρέσκα κουκιά έχουν πολλά ατού. Είναι θρεπτικά και νόστιμα, λιγότερα επιβαρυμένα από άλλα κηπευτικά, και γίνονται πολλά ωραία φαγητά.

Πέντε ελληνικά νησιά για ήρεμες διακοπές: Αντίδοτο στον μαζικό τουρισμό σύμφωνα με τη “Daily Mail”

Αν θέλετε αυθεντική ελληνική εμπειρία, μακριά από τα πλήθη της Μυκόνου και της Σαντορίνης, αυτά τα πέντε νησιά υπόσχονται γαλήνη, φυσική ομορφιά και ατόφια φιλοξενία.

Κικίλιας από Σύρο: “Καμία αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου την καλοκαιρινή περίοδο”

Βασίλης Κικίλιας από Σύρο: «Καμία αύξηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ούτε τώρα ούτε καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.»

Ολυμπιακός: 4η σερί χρόνια σε Final Four – 14 φορές στην κορυφή της Ευρώπης

Με τη νίκη επί της Ρεάλ στη Μαδρίτη, οι Ερυθρόλευκοι φτάνουν τις 14 συμμετοχές σε Final Four και συνεχίζουν ασταμάτητοι προς τον θρόνο της Euroleague!

Aegean Air: Ιστορικές επιδόσεις το 2024, ισχυρή εκκίνηση και στρατηγική ανάπτυξης για το 2025

Αύξηση επιβατικής κίνησης, ενίσχυση στόλου και επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υπηρεσίες χαρακτηρίζουν την πορεία της AEGEAN, σύμφωνα με την παρουσίαση του CEO Δ. Γερογιάννη.

Ο «Τυφώνας» που καθαρίζει τις ελληνικές ακτές – Μια θαλάσσια αποστολή ελπίδας και αλλαγής

Με 17,8 εκατομμύρια σκουπίδια λιγότερα, το επιχειρησιακό πλοίο του Ιδρύματος Λασκαρίδη ταξιδεύει από νησί σε νησί για να αποκαταστήσει το φυσικό μας περιβάλλον και να δώσει νέα πνοή στις παραλίες της Ελλάδας.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Παγώνουν, τι είπε ο Κικίλιας από τη Σύρο (video)

Η μείωση των λιμενικών τελών συγκράτησε το μεταφορικό κόστος. Αποφεύχθηκαν αυξήσεις έως και 15%, ύστερα από τις πρωτοβουλίες του υπουργού Nαυτιλίας. Πίνακας με παραδείγματα

Ανδρος: Η Μονή Παναχράντου εγκαινιάζει τη μόνιμη συλλογή «Τέχνης Φυλακτήριον»

Ένας νέος πνευματικός και καλλιτεχνικός θεσμός με τη συμμετοχή 46 σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών, στην καρδιά της μοναστικής ζωής.

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Δυτικές Κυκλάδες: Ανεκτέλεστο το αυριανό δρομολόγιο του “Αικατερίνη Π”

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. : Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο την Δευτέρα 28/4 κι επιστροφή την Τρίτη 29/4 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών