Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΕλλάδα: Η φέτα κέρδισε τη μάχη στην αγορά της Χιλής

Ελλάδα: Η φέτα κέρδισε τη μάχη στην αγορά της Χιλής

|

Mία ακόμη νίκη στον πολυετή πόλεμο για την κατοχύρωση της φέτας ως προϊόντος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και εκτός συνόρων Ευρωπαϊκής Ενωσης κατήγαγε η Ελλάδα. Την Πέμπτη, το αρμόδιο για θέματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας δικαστήριο της Χιλής εξέδωσε απόφαση με την οποία δικαιώνεται για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους η ελληνική θέση για την προστασία της φέτας στην αγορά αυτή της Λατινικής Αμερικής, με ηττημένο μάλιστα έναν κολοσσό και δη την Αμερικανική Κοινοπραξία Κοινών Ονομασιών Τροφίμων (CCFN).

Η ελληνική θέση για την προστασία της φέτας στη Χιλή δικαιώθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους.

Τι σημαίνει η πρόσφατη απόφαση της χιλιανής δικαιοσύνης πρακτικά; Κατ’ αρχάς ότι δεν επιτρέπεται να διατεθεί στην αγορά της Χιλής προϊόν που δεν έχει παραχθεί στην Ελλάδα με τις προδιαγραφές που προβλέπει η νομοθεσία με την ονομασία «φέτα». Με δεδομένο, βεβαίως, ότι η αγορά της Χιλής είναι πολύ μικρή και μικρή σημασία έχει αυτή καθαυτήν για τις εξαγωγές του δημοφιλέστερου ελληνικού τυριού, η κυριότερη συνέπεια της απόφασης αυτής είναι άλλη. «Πολλές μικρές νίκες μαζεμένες βοηθούν στις διαπραγματεύσεις που έχει η Ε.Ε. με άλλες χώρες για διμερείς εμπορικές συμφωνίες, όπως για παράδειγμα με την Αυστραλία», επισημαίνει, μιλώντας στην «Καθημερινή», ο κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ).

Η διένεξη για την προστασία της φέτας στην αγορά της Χιλής ξεκίνησε το 2021, όταν ο ΣΕΒΓΑΠ ενέγραψε και κατοχύρωσε τη φέτα στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Χιλής (INAPI). Σε αυτή την ενέργεια εναντιώθηκε η πολυεθνική εταιρεία Lactalis προσφεύγοντας νομικά με επίσημη ένστασή της προς τον Οργανισμό γιατί αυτό της δημιουργούσε πρόβλημα στο προϊόν της με το όνομα «Athenos Feta», προϊόν το οποίο παράγεται στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ.

Κατά της κατοχύρωσης της φέτας στον ΙΝΑΡΙ προσέφυγε στη συνέχεια και η CCFN, με τον χιλιανό οργανισμό να απορρίπτει την προσφυγή των Αμερικανών. Ωστόσο η CCFN άσκησε έφεση και το δικαστήριο δικαίωσε εκ νέου τον ΣΕΒΓΑΠ, και σε δεύτερο βαθμό, απορρίπτοντας την περασμένη Πέμπτη την έφεση.

Στην απόφαση μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οπως γνωρίζει η κοινή γνώμη στον τομέα του τυριού, η FETA αντιστοιχεί σε μια ονομασία για ένα κλασικό τυρί ελληνικής προέλευσης, μια ονομασία που προστατεύεται ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) στην Ευρωπαϊκή Ενωση από το 2002 και μπορεί να διατεθεί μόνο με αυτή την ονομασία για ελληνικά τυροκομικά προϊόντα, όπως έχει αποδειχθεί σε αυτή τη διαδικασία από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων».

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σε εξέλιξη κάποια δικαστική διαμάχη σχετικά με την προστασία της φέτας. Τα προηγούμενα χρόνια σημειώθηκαν, ωστόσο, κάποιες επίσης σημαντικές νίκες: η μία περίπτωση αφορά την κατάθεση ένστασης για την αίτηση κατοχύρωσης του σήματος Fettle, που είχε υποβάλει η βρετανική Shepherd’s Purse Cheeses Ltd, αίτηση η οποία τελικά αποσύρθηκε.

Η δεύτερη αφορά την αίτηση ακύρωσης της γεωγραφικής ένδειξης ΦΕΤΑ στο μητρώο του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Σιγκαπούρης από τον Αμερικανικό Σύνδεσμο Εξαγωγέων Γαλακτοκομικών Προϊόντων (USDEC). Ο USDEC απέσυρε την αίτηση και δεσμεύθηκε να μην επαναλάβει ποτέ τέτοια ενέργεια.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ποια είναι τα 10 φθηνότερα νησιά σε όλο τον κόσμο; Δυο ελληνικά ανάμεσά τους

oι ειδικοί επί των ταξιδιών μοιράστηκαν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας

Στις 19:00 το απόγευμα αναμένεται το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Από την Αθήνα με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air σε όλη τη χώρα

Καθολική Εκκλησία – Τήνος: Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας

Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας στην Τήνο

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή την Τετάρτη του Πάσχα (23/04) από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου με την Kerras Crouises

Πρόταση Ημέρας: Μαγειρίτσα αγιορείτικη, από τον Μοναχό Επιφάνιο

Η μαγειρίτσα είναι το σήμα κατατεθέν του Μ.Σαββάτου. Απολαύστε μια διαφορετική εκδοχή της δια χειρός του αείμνηστου μοναχού Επιφάνιου, με μανιτάρια, ψάρι και μυρωδικά.

Κατερίνα Μονογυιού: Συνεχείς οι παρεμβάσεις για την επιστροφή του Σκοπελίτη στις Μικρές Κυκλάδες

Το “Express Σκοπελίτης” είναι ο σύνδεσμος ζωής, πολιτισμού, υγείας και επικοινωνίας των μικρών νησιών.

Μηχανοκίνητος Αθλητισμός: Η Ναξιώτισσα Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Η 15χρονη Ναξιώτισσα - με καταγωγή από το Σκαδό - Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Τήνος: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Θετική Εξέλιξη για την υδροδότηση της Τήνου: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο