Mία ακόμη νίκη στον πολυετή πόλεμο για την κατοχύρωση της φέτας ως προϊόντος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και εκτός συνόρων Ευρωπαϊκής Ενωσης κατήγαγε η Ελλάδα. Την Πέμπτη, το αρμόδιο για θέματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας δικαστήριο της Χιλής εξέδωσε απόφαση με την οποία δικαιώνεται για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους η ελληνική θέση για την προστασία της φέτας στην αγορά αυτή της Λατινικής Αμερικής, με ηττημένο μάλιστα έναν κολοσσό και δη την Αμερικανική Κοινοπραξία Κοινών Ονομασιών Τροφίμων (CCFN).
Η ελληνική θέση για την προστασία της φέτας στη Χιλή δικαιώθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους.
Τι σημαίνει η πρόσφατη απόφαση της χιλιανής δικαιοσύνης πρακτικά; Κατ’ αρχάς ότι δεν επιτρέπεται να διατεθεί στην αγορά της Χιλής προϊόν που δεν έχει παραχθεί στην Ελλάδα με τις προδιαγραφές που προβλέπει η νομοθεσία με την ονομασία «φέτα». Με δεδομένο, βεβαίως, ότι η αγορά της Χιλής είναι πολύ μικρή και μικρή σημασία έχει αυτή καθαυτήν για τις εξαγωγές του δημοφιλέστερου ελληνικού τυριού, η κυριότερη συνέπεια της απόφασης αυτής είναι άλλη. «Πολλές μικρές νίκες μαζεμένες βοηθούν στις διαπραγματεύσεις που έχει η Ε.Ε. με άλλες χώρες για διμερείς εμπορικές συμφωνίες, όπως για παράδειγμα με την Αυστραλία», επισημαίνει, μιλώντας στην «Καθημερινή», ο κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ).
Η διένεξη για την προστασία της φέτας στην αγορά της Χιλής ξεκίνησε το 2021, όταν ο ΣΕΒΓΑΠ ενέγραψε και κατοχύρωσε τη φέτα στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Χιλής (INAPI). Σε αυτή την ενέργεια εναντιώθηκε η πολυεθνική εταιρεία Lactalis προσφεύγοντας νομικά με επίσημη ένστασή της προς τον Οργανισμό γιατί αυτό της δημιουργούσε πρόβλημα στο προϊόν της με το όνομα «Athenos Feta», προϊόν το οποίο παράγεται στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ.
Κατά της κατοχύρωσης της φέτας στον ΙΝΑΡΙ προσέφυγε στη συνέχεια και η CCFN, με τον χιλιανό οργανισμό να απορρίπτει την προσφυγή των Αμερικανών. Ωστόσο η CCFN άσκησε έφεση και το δικαστήριο δικαίωσε εκ νέου τον ΣΕΒΓΑΠ, και σε δεύτερο βαθμό, απορρίπτοντας την περασμένη Πέμπτη την έφεση.
Στην απόφαση μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οπως γνωρίζει η κοινή γνώμη στον τομέα του τυριού, η FETA αντιστοιχεί σε μια ονομασία για ένα κλασικό τυρί ελληνικής προέλευσης, μια ονομασία που προστατεύεται ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) στην Ευρωπαϊκή Ενωση από το 2002 και μπορεί να διατεθεί μόνο με αυτή την ονομασία για ελληνικά τυροκομικά προϊόντα, όπως έχει αποδειχθεί σε αυτή τη διαδικασία από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων».
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σε εξέλιξη κάποια δικαστική διαμάχη σχετικά με την προστασία της φέτας. Τα προηγούμενα χρόνια σημειώθηκαν, ωστόσο, κάποιες επίσης σημαντικές νίκες: η μία περίπτωση αφορά την κατάθεση ένστασης για την αίτηση κατοχύρωσης του σήματος Fettle, που είχε υποβάλει η βρετανική Shepherd’s Purse Cheeses Ltd, αίτηση η οποία τελικά αποσύρθηκε.
Η δεύτερη αφορά την αίτηση ακύρωσης της γεωγραφικής ένδειξης ΦΕΤΑ στο μητρώο του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Σιγκαπούρης από τον Αμερικανικό Σύνδεσμο Εξαγωγέων Γαλακτοκομικών Προϊόντων (USDEC). Ο USDEC απέσυρε την αίτηση και δεσμεύθηκε να μην επαναλάβει ποτέ τέτοια ενέργεια.
Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr