Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΕλλάδα - Εστίαση: Κύριε Υπουργέ αυτά είναι τα ... θέλω μας

Ελλάδα – Εστίαση: Κύριε Υπουργέ αυτά είναι τα … θέλω μας

|

Επαφές της ΠΟΕΣΕ με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο εξαιτίας της πανδημίας

Μία ακόμη συνάντηση.. Λίγο πριν από τις τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την Εστίαση και έχουμε μία ακόμη “συνάντηση” (σ.σ. βλέπε τηλεδιάσκεψη) σε επίπεδο ομοσπονδίας και αρμόδιων υπουργών…  Και εκει τέθηκαν στο τραπέζι τα “θέλω” των επιχειρηματιών της Εστίασης.. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Εστίαση έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα κάτι που αποτυπώνεται και στους αριθμούς. Οπως στις Κυκλάδες όπου ο κύκλος εργασιών και ο τζίρος στο καλό τρίμηνο του έτους (Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος) ήταν από το 50 έως το 70%….

Και η χρηματοδότηση και η ρευστότητα ήταν τα βασικά θέλω… Η ενημέρωση λοιπόν από τον  Γιάννη Παπαδόπουλο – Περιφερειάρχης ΠΟΕΣΕ Νομού Κυκλάδων – σχετικά με την συγκεκριμένη συνάντηση (20/01), μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, των Γεν. Γραμματέων Οικονομικής & Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών κ.κ. Τριαντόπουλου, Πετραλιά και της ΠΟΕΣΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Καββαθά…

1. Απαλλαγές από τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων καθώς και καθαριότητας-φωτισμού των επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας (Π.Ν.Π. της 20.3.2020 και Ν.4683/10.4.2020 αρ.37) να ισχύουν υποχρεωτικά και αναδρομικά από την 20.3.2020 και έως την οριστική λήξη των περιοριστικών μέτρων, χωρίς ανάγκη σχετικής απόφασης των Δημοτικών Συμβουλίων, αλλά με απόφαση της Υπηρεσίας των Δήμων, κατόπιν αίτησης των επιχειρήσεων.

2. * Επαναφορά της αρχικώς κατατεθείσας ρύθμισης όλων των οφειλών προς τους ΟΤΑ σε 120 δόσεις, η οποία τελικώς τροποποιήθηκε προς το δυσμενέστερο (αρ.165 επ. Ν.4764/23.12.2020).*

3. Μείωση των ενοικίων των ακινήτων που εκμισθώνουν οι ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών, αλλά και άλλοι φορείς του Δημόσιου τομέα, στενού και ευρύτερου, όπως ήδη συμβαίνει με τις μισθώσεις με εκμισθωτή ιδιώτη.

4. Οι επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν ολοκληρώσει την δραστηριότητα τους και «έχουν κλείσει» με διαγραφή από το TAXIS κλπ. να πληρώσουν τυχόν οφειλές τους προς τους ΟΤΑ σε ποσοστό 30% του κεφαλαίου, όπως και παλαιότερα έχει συμβεί.

5. Εκ νέου τροποποίηση του αρ.55 ν.4483/31.7.2017, με το οποίο αφαιρείται η άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου σε περίπτωση δεύτερης παράβασης εντός έτους.

6. Διετή παράταση των μισθώσεων των κυλικείων με ειδική μέριμνα για όσους μισθωτές ευρίσκονται σε προσυνταξιοδοτική περίοδο.

7. Αναθεώρηση των διατάξεων του τέλους επί των ακαθαρίστων (Ν. 2539/97 όπως ισχύει) για τα Κέντρα Διασκέδασης και Νυχτερινά Κέντρα 5% να ορίζεται σε ποσοστό ΜΕΧΡΙ 5% μετά από απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου.

8. Να παρασχεθεί λόγω των συνθηκών το δικαίωμα στις επιχειρήσεις που στεγάζονται-μισθώνουν ακίνητα α) του Ελληνικού Δημοσίου, β) ΝΠΔΔ, γ) ΟΤΑ και Ν.Π. αυτών και δ) Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων να παρατείνουν τη διάρκεια των μισθώσεων έως 10 έτη, εφόσον βεβαίως είναι συνεπείς στις μισθωτικές υποχρεώσεις τους.

Ο Υπουργός ήταν θετικός στις θέσεις-προτάσεις της ΠΟΕΣΕ και δήλωσε ότι αντιλαμβανόμενος το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, αναμένονται δράσεις για την κάλυψη των επαγγελματιών του Κλάδου της εστίασης, ανανεώνοντας τη συνάντηση για τις αρχές Φεβρουαρίου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Νερό–«χρυσάφι» στις Κυκλάδες: λειψυδρία, πισίνες και αφαλατώσεις εκτοξεύουν τους λογαριασμούς

Μήλος στα 4,5€/m³, Κουφονήσι έως 9,67€/m³: γιατί οι λογαριασμοί «φεύγουν», τι ζητούν κάτοικοι και επαγγελματίες, και ποιες λύσεις συζητούνται.

Εθνικό Απολυτήριο: Αλλαγές-τομή στο Λύκειο και στις εισαγωγές στα ΑΕΙ από το 2026

Ανεξάρτητη αρχή εξετάσεων, τράπεζα θεμάτων, ψηφιακός φάκελος μαθητή και βάση του 10 συνθέτουν το νέο πλαίσιο για το εθνικό απολυτήριο.

Ξηρασία και πλημμύρες: Το διπλό «στοίχημα» της Ίου και των Κυκλάδων απέναντι στην κλιματική κρίση

Μελέτη του WWF Ελλάς για την Ίο αποκαλύπτει τις σοβαρές πιέσεις που ασκούν η ξηρασία και τα πλημμυρικά φαινόμενα, προτείνοντας λύσεις βασισμένες στη φύση.

Ferryhopper – Καλοκαίρι 2025: Η Νάξος στην κορυφαία τριάδα των ελληνικών προορισμών (πίνακες)

Με εντυπωσιακή άνοδο στην επιβατική κίνηση, η Νάξος κατέκτησε την τρίτη θέση στις προτιμήσεις ταξιδιωτών για το φετινό καλοκαίρι, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ως «αστέρι» των Κυκλάδων.

Φουρνά Ευρυτανίας: Από τον κίνδυνο ερήμωσης, στον πρώτο γάμο!

Ο πρώτος γάμος μετά από δέκα χρόνια, οι νέες οικογένειες και τα σχολεία που ξαναγεμίζουν παιδιά φέρνουν πίσω την ελπίδα στο ορεινό χωριό

Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Συνεδρίαση (16/09) με επίκεντρο το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων

Στην ημερήσια διάταξη σημαντικά θέματα όπως η κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων, προμήθειες για σχολεία και υπηρεσίες, αλλά και αναμορφώσεις προϋπολογισμού.

Δημήτρης Μπορούσας: «Το απόλυτο αντρικό wellness είναι μια φυσιολογική σεξουαλική ζωή»

Ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος μιλά για τις νέες προκλήσεις της ανδρικής υγείας, τη σημασία της πρόληψης και τον ρόλο της σεξουαλικής ζωής στην ισορροπία σώματος και ψυχής.

Αλυκό Νάξου: Σε αναμονή έναρξης για τη κατεδάφιση του ξενοδοχείου-«φαντάσματος»

Μετά από μισό αιώνα εγκατάλειψης, το αυθαίρετο συγκρότημα των 8.800 τ.μ. κηρυγμένο κατεδαφιστέο από το 2022, μπαίνει σε τροχιά κατεδάφισης – Προβλέπεται αναδάσωση και αποκατάσταση του τοπίου.

Σύρος: Αναχώρησε για τη Γάζα το πλοίο της ελληνικής αποστολής «Οξυγόνο» (video)

Με χειροκροτήματα και συγκίνηση αποχαιρέτησε η Σύρος το βράδυ της Κυριακής (14/09) το σκάφος του Global Sumud Flotilla που κατευθύνεται στη Γάζα για να σπάσει τον αποκλεισμό.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου