Τρίτη, 5 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΕλλάδα - Εστίαση: Το ...δούλεμα με το άνοιγμα των επιχειρήσεων μέσω σεναρίων,...

Ελλάδα – Εστίαση: Το …δούλεμα με το άνοιγμα των επιχειρήσεων μέσω σεναρίων, καλά κρατεί

|

Σενάρια και διαρροές που προκαλούν γέλια… Οι επιχειρηματίες της Εστίασης είναι ξεκάθαρη και η Κυβέρνηση μιλάει για ημερομηνίες κλειδιά τον Μάρτιο ώστε να μας πείσει ότι υπάρχει κίνδυνος και δεν θα ανοίξουν πριν τέλη Μαρτίου… Ε τότε γιατί δεν λένε και για τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο ….

Για γέλια και για κλάματα ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης όσον αφορά το άνοιγμα των επιχειρήσεων… Επιλέγει να ρίχνει το μπαλάκι στους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι σωστά προχωρούν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα κι αφήνοντας στην άκρη την πολιτική σκοπιμότητα… Θέλετε παράδειγμα; Δείτε τι γίνεται με τα περίφημα χιονοδρομικά κέντρα. Φτάνουμε τέλη Ιανουαρίου (σ.σ. μέχρι πότε λειτουργούν αυτά; Ένα μήνα ακόμη;) και δεν ξέρουν τι θα κάνουν οι κυβερνώντες.. Όπως αναφέρουν εάν τα πρώτα δείγματα έως την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου δεν δείξουν εκθετική αύξηση με βάση το μοντέλο υπολογισμού που χρησιμοποιείται, τότε θα συζητηθεί το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, τα οποία βρίσκονται κοντά στην οικονομική κατάρρευση. Μετά την 1η Φεβρουαρίου που θα ανοίξουν τα σχολεία (σ.σ. ήδη έχουμε περισσότερα από 100 σχολεία σε όλη την Ελλάδα κλειστά λόγω κρουσμάτων), όλα δείχνουν πως τα χιονοδρομικά κέντρα πιθανώς να ανοίξουν αλλά με αυστηρούς όρους και χωρίς να επιτραπεί γενικώς η μετακίνηση των πολιτών από νομό σε νομό αλλά μόνο για το σκι (!!!)

Η εστίαση

Όμως, το μεγάλο στοίχημα είναι η Εστίαση… Αυξάνονται οι πιέσεις προς τα κυβερνητικά στελέχη για το άνοιγμα, αλλά στο σύνολο των καταστημάτων και όχι μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Άλλωστε, οι επιχειρηματίες της εστίασης έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι δεν προτίθενται να ανοίξουν μόνο με τους εξωτερικούς χώρους, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ασύμφορο. Στόχος είναι να ανοίξουν κάποια στιγμή τα εστιατόρια και στους εσωτερικούς χώρους αλλά με ελάχιστα τραπέζια και με τη δυνατότητα καλού εξαερισμού.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές προσδιόριζαν στο ethnos.gr το άνοιγμα μετά το τέλος Μαρτίου, παρά τον κίνδυνο οι μισές επιχειρήσεις να μην ανοίξουν ποτέ, λόγω των οικονομικών δυσκολιών. Άλλωστε όσο τα καταστήματα μένουν κλειστά τα πάγια έξοδα τρέχουν, παρά τη μείωση των ενοικίων. Όλα αυτά βέβαια μπορεί να ανατραπούν καθώς υπάρχουν ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας – αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr – που εκτιμούν ότι τον Μάρτιο θα υπάρξει νέα μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, που θα εξαφανίσει από το τραπέζι όλα αυτά τα σενάρια περί ανοίγματος της εστίασης.

Οι «επικίνδυνες» ημερομηνίες

Πάντως, και διαφορετική να είναι τον Μάρτιο η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, υπάρχουν κάποιες ημερομηνίες που φοβίζουν τα στελέχη της κυβέρνησης αλλά και τους ειδικούς επιστήμονες. Ημερομηνίες που θα ήθελαν να αποφύγουν σε κάθε περίπτωση.

Πρόκειται για τις γιορτές και τα τριήμερα που πέφτουν εντός του Μαρτίου και θα μπορούσαν να οδηγήσουν μαζικά τους πολίτες σε καταστήματα εστίασης μετά τους μήνες εγκλεισμού. Ειδικότερα οι αρμόδιοι προβληματίζονται δεόντως για τρεις ημερομηνίες:

@ Την 4η Μαρτίου είναι η Τσικνοπέμπτη που στη χώρα μας έχει συνδυασθεί με εξόδους και πολυκοσμία. Κάτι που επιχειρούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν οι ειδικοί, καθώς δεν θα αποφευχθούν οι συνωστισμοί στην περίπτωση που ανοίξουν εστιατόρια και διάφορα άλλα κέντρα διασκέδασης.

@ Επίσης, στις 14 Μαρτίου είναι η Κυριακή της Αποκριάς και την επόμενη 15 Μαρτίου η Καθαρά Δευτέρα, ημερομηνίες που αποτελούν ένα τριήμερο για τους Έλληνες που έχουν συνηθίσει να εκδράμουν για φαγητό με παρέες. Μετά από τόσους μήνες lockdown οι επιστήμονες αλλά και η κυβέρνηση φοβούνται πως θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα περιορισμού των συναθροίσεων ειδικά σε αυτό το τριήμερο.

@ Από την άλλη η 25η Μαρτίου μπορεί να πέφτει Πέμπτη, όμως και σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να μετατραπεί σε τριήμερο/ τετραήμερο με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για μία πιθανή διασπορά.

Με βάση τα σενάρια που εξετάζονται αυτήν τη στιγμή, η εστίαση δεν μπαίνει για άνοιγμα στο τραπέζι πριν το τέλος Μαρτίου. Αλλά για κάτσε; Πότε έχουμε Πάσχα; Μήπως να περιμένουμε κι εκείνες τις ημέρες; Η; του Αγίου Πνεύματος; Αλλά και της Παναγίας στις 15 Αυγούστου, το Πάσχα του καλοκαιριού παραδοσιακά είναι σημείο αναφοράς; Οπότε; Μήπως να μην την ανοίξουμε καθόλου και να περιμένουμε το πέρας της πανδημίας; Τι; Δεν γίνεται ε; Τι; Είναι ψήφοι ε; Ε τότε; Ας το πάρουμε απόφαση ότι όλα έχουν σχέση με την κάλπη και να προχωρήσουμε… Σε τεντωμένο σχοινί κι όποιος αντέξει…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Ο Γιάννης Κασιδάκης στα «Φανάρια»: Ενίσχυση με φόντο το μέλλον

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου υποδέχεται τον 20χρονο forward με εμπειρία και φιλοδοξίες – Χτίζει ομάδα που παίζει, διεκδικεί και εμπνέει!

Συρματόπλεγμα στην Πορτάρα: «Έκνομη ενέργεια» λέει ο Δήμαρχος Νάξου Δ. Λιανός (video)

Αντιδράσεις για την πρόχειρη περίφραξη στο εμβληματικό μνημείο – Τι είπε ο Δήμαρχος στην εκπομπή του OPEN και ποια μέτρα ζητά να ληφθούν άμεσα. (video)

Σε τελικό στάδιο η παραχώρηση των 22 μικρών περιφερειακών αεροδρομίων, ανάμεσά τους και της Νάξου

Αναμένεται ο διαγωνισμός για τη μεταβίβαση της διαχείρισης – Το Υπερταμείο αναζητά επενδυτικά σχήματα – Επίκεντρο η τουριστική δυναμική της Νάξου και της Πάρου

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Επικοινωνεί πλέον και ψηφιακά με τους δημότες μέσω του notify.gov.gr

Ειδοποιήσεις για υπηρεσιακά ζητήματα με SMS & email – Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Δημήτρης Ταλιάνης: Ο άνθρωπος που έδωσε ήχο στη φωτογραφία (video)

Το έργο του καταξιωμένου φωτογράφου και δημιουργού «ηχοραμάτων», με σταθμούς το Αιγαίο, τη Λέσβο και τη Σαντορίνη

Μαθαίνουμε Κολύμπι με Ασφάλεια και Παιχνίδι στην Αγιασσό

Δωρεάν μαθήματα κολύμβησης για παιδιά – 10 έως 13 Αυγούστου με πρωτοβουλία του Συλλόγου Σαγκριωτών Νάξου «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»

«Η Σαντορίνη του φωτός: Οι ματιές της Nelly’s πριν τον σεισμό»

Μια φωτογραφική επιστροφή στον αυθεντικό νησιωτικό χώρο του μεσοπολέμου, μέσα από το βλέμμα της Nelly’s — από τις λήψεις του 1928 στα τείχη του Καστελιού Πύργου, καλοκαίρι 2025.

Έλεγχοι για ελεύθερη κατασκήνωση στο Κάτω Κουφονήσι, αυστηρές συστάσεις στους παραβάτες

Μεικτό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος απομάκρυνε σκηνές και κατασκευές – Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην περιοχή «Νερό»

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Η Πορτάρα δεν αξίζει πρόχειρες λύσεις – Χρειάζεται ουσιαστική πολιτιστική διαχείριση»

Έντονη κριτική για την τοποθέτηση συρματοπλέγματος στο εμβληματικό μνημείο της Νάξου – Κάλεσμα για διάλογο και σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.