Σάββατο, 3 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΕλλάδα: Αντιδράσεις και πανελλαδική απεργία (11/11) από την Εστίαση

Ελλάδα: Αντιδράσεις και πανελλαδική απεργία (11/11) από την Εστίαση

|

Βράζει σε… πανελλαδική κλίμακα η εστίαση – Η απεργία της 11ης Νοεμβρίου και η τοποθέτηση του Γιάννη Παπαδόπουλου (περιφερειάρχη ΠΟΕΣΕ Κυκλάδων) 

Μπαράζ κινητοποιήσεων σχεδιάζουν οι επαγγελματίες της εστίασης, με κλείσιμο καταστημάτων και μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με συμμετοχή επαγγελματιών που θα καταφθάσουν με πούλμαν από όλη την Ελλάδα. 

Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα και η μεγαλύτερη πίεση έρχεται από την επαρχία όπου οι απώλειες τζίρου από τα πρώτα 24ωρα εφαρμογής των μέτρων ξεπερνούν το 30%.  Οι επιχειρηματίες της εστίασης βλέπουν την πελατεία τους να λιγοστεύει με τα νέα μέτρα που δείχνουν «πόρτα» στους ανεμβολίαστους. Κάτι που άλλωστε είδαμε και στη Νάξο όπου με το καλημέρα είχαμε αντιδράσεις και μείωση της κίνησης… 

Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, όπου το ποσοστό εμβολιασμένων μόλις και μετά βίας ξεπερνά το 50% -και με πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας να κινούνται σε ποσοστά κάτω του 50%-, οι μισοί πελάτες είναι αποκλεισμένοι. Έτσι οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση, σε μια περίοδο που αναζητούν έσοδα για να πληρώσουν τα χρέη της πανδημίας.

Οι συνδικαλιστικοί φορείς της εστίασης και του λιανεμπορίου ζητούν οριζόντια μέτρα, ισονομία με τα super market, ορθολογικοποίηση των ποινών που φτάνουν στις 5.000 ευρώ και 15νθήμερο λουκέτο, αναβολή υποχρεώσεων που συσσώρευσε η πανδημία και οικονομική στήριξη, ενώ ειδικά οι επιχειρηματίες της εστίασης επιμένουν στα πάγια αιτήματα του κλάδου όπως η επιδότηση ενοικίου, η αναστολή των συμβάσεων εργασίας και το πάγωμα επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών. 

Ζητούν επίσης απαλλαγή από τέλη ΟΤΑ και οριζόντιο ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από τα αυξημένα κόστη πρώτων υλών και ενέργειας. “Ο κλάδος ξεκινά διαμαρτυρία διότι δεν αντέχει άλλο χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα”, αναφέρει χαρακτηριστικά στο Euro2day ο Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας euro2day.gr, οι κυβερνητικές δεσμεύσεις, ένεκα του περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου, περιορίστηκαν σε ορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις ως προς την εφαρμογή των μέτρων, στην επανεκτίμηση του ύψους των προστίμων, στην αναζήτηση πόρων για το λιανεμπόριο, στη λήψη πιθανών μέτρων για τα super market και στη διερεύνηση της δυνατότητας αναβολής των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν από την έναρξη της πανδημίας.

Απεργία 

Και πάμε σε απεργία αν και δεν αποκλείεται να έχουμε κλιμάκωση των δράσεων.  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) μετά την άκαρπη συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς που πραγματοποιήθηκε χθες και δεδομένων των δυσμενών συνθηκών που καθημερινά μαστίζουν τον επιχειρηματικό κλάδο, αποφάσισε να προχωρήσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου και ώρα 11.00 π.μ στο Σύνταγμα. 

Και σε ανάρτησή του ο Γιάννης Παπαδόπουλος – Περιφερειάρχης Κυκλάδων για την ΠΟΕΣΕ – στη σελίδα “Ενωση Επαγγελματιών Μαζικής Εστίασης Κυκλάδων ” εξηγεί τους λόγους αυτής της κίνησης και ζητεί από τους τοπικούς φορείς να ακολουθήσουν αυτή τη κίνηση… 

“Σε συνέχεια της απόφασης της Διοίκησης της ΠΟΕΣΕ που συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή 5.11.2021, δεδομένης της άκαρπης συνάντησης εργασίας με τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς που πραγματοποιήθηκε σήμερα και δεδομένων των δυσμενών συνθηκών που καθημερινά μαστίζουν τον Κλάδο, καλούμε όλες τις Α΄ βάθμιες οργανώσεις σε κινητοποίηση με 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων μας την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021.

Η κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου και ώρα 11.00 πμ στο Σύνταγμα.

Σε τοπικό επίπεδο παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες με κατά τόπους συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Η εστίαση αναζητεί μέτρα στήριξής της για την αποφυγή λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας :

# Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών

# Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου

# Επαναφορά του μέτρου αναστολή των συμβάσεων εργασίας

# Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών

# Μείωση του ΦΠΑ στο 6%

# Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, και

# Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δονούσα: 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου, μία γιορτή για τη Λογοτεχνία στο Αιγαίο

Από 2 έως 4 Μαΐου 2025, η Δονούσα γίνεται σημείο συνάντησης συγγραφέων, αναγνωστών και μικρών εξερευνητών του λόγου, μέσα από ένα τριήμερο γεμάτο βιβλία, δράσεις και έμπνευση. (πρόγραμμα)

Κουφονήσι: Δώσε αίμα, χάρισε ζωή – εθελοντική αιμοδοσία (08 Μαϊου)

Μια πράξη αγάπης με τεράστια σημασία για την τοπική κοινωνία, με τη στήριξη των Πολιτιστικών Συλλόγων και του Νοσοκομείου Νίκαιας.

Fast Ferries: Έκτακτα δρομολόγια από Νάξο προς Ραφήνα αυτό το μήνα (Μάιος)

Ενισχυμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου – Ραφήνας με το “Fast Ferries ANDROS” και καθημερινά δρομολόγια από 19 Μαΐου με το “ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π”.

16ο Παγκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών: Οι Κυκλάδες συζητούν στη Μύκονο για το μέλλον του τουρισμού

Από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2025, στη Μύκονο, γυναίκες από όλα τα νησιά των Κυκλάδων ανοίγουν διάλογο για τη βιωσιμότητα, την τουριστική ανάπτυξη και το περιβάλλον.

ΑΔΜΗΕ: Στην τελική ευθεία το πρώτο σκέλος (Σαντορίνη – Νάξος) της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων

Έως τον Ιούνιο του 2025 ολοκληρώνεται το τμήμα Σαντορίνη–Νάξος, ενώ όλο το έργο θα είναι έτοιμο μέχρι τα μέσα του 2026, προσφέροντας καθαρή ενέργεια, ενεργειακή ασφάλεια και μείωση εκπομπών CO₂.

Την έμπρακτη στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις Σαντορίνης και Θηρασιάς ζητά ο Δήμος Θήρας

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΔ) σε μια πράξη στήριξης των αιτημάτων της Σαντορίνης, υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα και το απέστειλε στους αρμόδιους Υπουργούς

Στοίχημα – Ligue 1: Νις εναντίον Ρεμς.. σκοράρουν και οι δύο

Νις - Ρεμς: Βρίσκουν στόχο… για τους στόχους τους

Ολλανδία – Σύρος: Αυτό είναι το “κρυμμένo πετράδι” της Ελλάδας για το 2025

Το «κρυμμένo πετράδι» της Ελλάδας για το 2025​​​​​​​​​​​ σύμφωνα με τους Ολλανδούς

Η Σαντορίνη πρωταγωνίστρια στα όνειρα των Αμερικανών για γαμήλιο ταξίδι το 2025

Η Σαντορίνη στέφεται ως ο κορυφαίος γαμήλιος προορισμός για Αμερικανούς ταξιδιώτες, με εξωτικούς και ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές να συμπληρώνουν τη λίστα.

Φολέγανδρος: Νέοι αθλητικοί χώροι και αναβαθμισμένες σχολικές μονάδες δίνουν «ανάσα» στο νησί

Με συνέπεια και έργα ουσίας, η Φολέγανδρος αποκτά σύγχρονες αθλητικές υποδομές – Ένα νησί κάνει βήματα μπροστά, εκεί όπου οι δυσκολίες δεν είναι άλλοθι αλλά κίνητρο.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο

Δυτικές Κυκλάδες: Ανεκτέλεστο το αυριανό δρομολόγιο του “Αικατερίνη Π”

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. : Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο την Δευτέρα 28/4 κι επιστροφή την Τρίτη 29/4 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Νάξος – Μέλανες: Πρωτομαγιά με παραδοσιακό γλέντι

Την Πέμπτη 1η Μαΐου 2025, η Νάξος γιορτάζει την άνοιξη με μουσική, χορό και γεύσεις στη σκιά του αρχαίου Κούρου.

Μ. Καπίρης: Ως “Κλοπή” χαρακτηρίζει το ΠΔ που απαγορεύει την οικοδόμηση σε μικρούς οικισμούς

Σφοδρή αντίδραση από τον περιφερειακό Σύμβουλο Μιχάλη Καπίρη για το ΠΔ που "παγώνει" την οικοδόμηση σε οικόπεδα ακόμα και εντός νόμιμων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων