Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΕκαψε ...ουρανίσκους η Κουζίνα του Αιγαίου

Εκαψε …ουρανίσκους η Κουζίνα του Αιγαίου

|

Παρουσιάστηκε ο φάκελος υποψηφιότητας της Περιφέρειας για την διεκδίκηση του τίτλου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019» – Τον προσεχή Νοέμβριο η  ανακοίνωση του τίτλου

Ο φάκελος υποψηφιότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την διεκδίκηση του τίτλου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019», παρουσιάστηκε σήμερα στο Sibiu της Ρουμανίας, αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια και εντυπώσεις.

Πρόκειται για το τελικό στάδιο εκπλήρωσης όλων των αυστηρών κριτηρίων που έχουν τεθεί από IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού) , για την απονομή του τίτλου, μετά από μια περίοδο σκληρής δουλειάς, από πλευράς της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, μετά από ευρύτατο κύκλο διαβουλεύσεων.

Στην αποστολή παρουσίασης του φακέλου, της πιο καθοριστικής φάσης στην πορεία διεκδίκησης του τίτλου, μετείχαν ο κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενούς Τομέα, η κ. Χάιντι Λαζάνη επικεφαλής της διεκδίκησης του τίτλου της ERG και Διευθύντρια του γραφείου του Περιφερειάρχη, η κ. Σουζάνα Τριανταφύλλου μέλος της επιτροπής διεκδίκησης και στέλεχος του τομέα Πολιτισμού της Περιφέρειας και ο κ. Νίκος Ρένεσης μέλος της επιτροπής διεκδίκησης και Διευθυντής του Περιφερειακού Φυτωρίου Νοτίου Αιγαίου. Επίσης στην αποστολή μετείχαν  και οι σεφ κ. Μιχάλης Παντελής Γεωργουδιός και Βασίλης Λιάκης στελέχη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων, οι οποίοι παρουσίασαν στο κοινό, με  τρόπο εντυπωσιακό , τον γαστρονομικό πλούτο και την μακρά παράδοση της Αιγαιακής Κουζίνας.

Ο κ. Φ. Ζαννετίδης στον χαιρετισμό του τόνισε «Είμαστε εδώ για να δείξουμε τον πολιτισμό, την γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου. Η γαστρονομία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, αποτελεί την αρχαιότερη και πλουσιότερη κουζίνας του κόσμου. Ένα μοναδικό γαστρονομικό πλούτο, από όπου προέρχονται πολλά στοιχεία της σύγχρονης ευρωπαϊκής  διατροφής και κουζίνας. Είναι μια κουζίνα που αξίζει να γνωρίσει όλη η Ευρώπη. Παράλληλα, αναγνωρίζοντας τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η γαστρονομία στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος,   εργαζόμαστε   μεθοδικά  για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου των νησιών  μας  ως αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της ταυτότητας του Νοτίου Αιγαίου. Κάνουμε μία μεγάλη και σοβαρή προσπάθεια και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε».

Στην παρουσίαση του φακέλου υποψηφιότητας (bid book) οι  κυρίες Χ. Λαζάνη,  και Σ. Τριανταφύλλου και ο κ. Ν. Ρένεσης εστίασαν στην πλούσια πολιτιστική και γαστρονομική κληρονομία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ξεδιπλώνοντας όλες τις πτυχές της.

Ακολούθησε εκδήλωση γευστικής δοκιμής όπου το κοινό είχε τη δυνατότητα να δοκιμάσει τις μοναδικές γεύσεις της Αιγαιακής Κουζίνας,   που με εκπληκτικό επαγγελματισμό και περισσή αγάπη δημιούργησαν τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων, με τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές, κερδίζοντας για ακόμα μία φορά τις εντυπώσεις.

Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ της Ρουμανίας, τα οποία έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το γαστρονομικό πλούτο και την πολιτιστική κληρονομιά του Νοτίου Αιγαίου. Ιδιαίτερη θετικά σχόλια απέσπασε  το γεγονός ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρά  το εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα που είχε στην διάθεσή της, ανταποκρίθηκε με μεγάλη συνέπεια και επαγγελματισμό στις ανάγκες προετοιμασίας του φακέλου διεκδίκησης της υποψηφιότητας και οργάνωσε την  πραγματικά εντυπωσιακή παρουσίασή της.

Η κριτική επιτροπή ανακοίνωσε  σήμερα την κατ’ αρχήν θετική κρίση της, ενώ η ανακοίνωση του τίτλου θα γίνει τον προσεχή Νοέμβριο.

Στρατηγικοί συνεργάτες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην διεκδίκηση του τίτλου  είναι  το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο  και το Rutgers University των ΗΠΑ,  που συνεργάζονται με στόχο τη ανάδειξη της αιγαιακής διατροφής, καθώς και το Πανεπιστήμιο του Bergamo στην Ιταλία, στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει  για τον γαστρονομικό τουρισμό (food tourism).

Πρέσβειρα (ambassador)  της υποψηφιότητας  είναι η διακεκριμένη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Επίσημος και αποκλειστικός αερομεταφορέας: Aegean Airlines

Επίσημος Χορηγός : Ελληνικά Πετρέλαια

Με την υποστήριξη  του Sympossio Greek Gourmet Touring

Η διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας έχει στόχο να καταστήσει την γαστρονομία  των νησιών του Νοτίου Αιγαίου  σημείο αναφοράς στην γαστρονομική κουλτούρα της Ευρώπης, μέσω της εξωστρέφειας, της διασύνδεσης της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, της στήριξης και αναβάθμισης του Πρωτογενούς Τομέα,  της πιστοποίησης, της προβολής και διάθεσης των εξαιρετικής ποιότητας τοπικών προϊόντων του Νοτίου Αιγαίου όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά και στις αγορές του εξωτερικού, επενδύοντας πρωτίστως στην προώθηση του Aegean Cuisine, που αποτελεί ισχυρή βάση και συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Δελτίο Τύπου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Στο τραπέζι και lockdown μετακινήσεων

Συναγερμός στο ΥΠΑΑΤ μετά την έξαρση κρουσμάτων. Σχέδιο άμεσης δράσης με ελέγχους, σταθμούς απολύμανσης και αυστηρή βιοασφάλεια· προειδοποίηση Τσιάρα για καθολική παύση μετακινήσεων αν δεν ανακοπεί η διασπορά.

Σύρος στο ισπανικό Viajar: «Βασίλισσα των Κυκλάδων» με ιστορία, αρχιτεκτονική και… off-season γοητεία

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό της Ισπανίας (με έναν από τους πιο επιδραστικούς ταξιδιωτικούς ιστότοπους παγκοσμίως) αφιερώνει διαδοχικά θέματα στη Σύρο, αναδεικνύοντας Ερμούπολη, Άνω Σύρο, μουσεία και παραθαλάσσια χωριά — με απήχηση 5,1 εκατ. αναγνωστών.

Αμοργός: Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει για 16η χρονιά

Από 13 έως 18 Νοεμβρίου 2025, η Αμοργός γίνεται ξανά σημείο συνάντησης για τον τουριστικό και πολιτιστικό κινηματογράφο, με ισχυρή διεθνή συμμετοχή και ελληνική παρουσία.

Τέλος Κρουαζιέρας: 20,24 εκατ. σε 52 ημέρες, Πού κατευθύνονται τα έσοδα

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας μιλά για τα πρώτα έσοδα, την κατανομή τους σε Δήμους–λιμάνια–τουρισμό και το σχέδιο «πράσινης» αναβάθμισης στόλου και υποδομών.

«Θηραϊκές Τελετουργίες»: Παράδοση και μέλλον της Σαντορίνης στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας

Η έκθεση υδατογραφιών της Άρτεμης Χατζηγιαννάκη γίνεται αφετηρία μιας εκδήλωσης στις 19 Σεπτεμβρίου 2025

Σαντορίνη: Το Ίδρυμα «Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού» στήριξε την ολοκλήρωση του νέου νηπιαγωγείου Μεσαριάς

Με χρηματοδότηση 135.000 €, το Ίδρυμα συνέβαλε καθοριστικά στην αποπεράτωση του έργου, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση αναγνώρισης της συνεισφοράς του.

Καναπές… στο δάσος: «φυσικό σαλόνι» στην έξοδο της Κωμιακής ζητά …σωστό καθιστικό

Κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια στο δρόμο Κωμιακής–Απόλλωνα εμφανίστηκε… σαλονάκι. Όμορφη ιδέα, λάθος υλικά: πρόταση για πετρόχτιστα πεζούλια ή ξύλινα παγκάκια, με πρωτοβουλία συλλόγων και Τοπικών Κοινοτήτων.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Νερό–«χρυσάφι» στις Κυκλάδες: λειψυδρία, πισίνες και αφαλατώσεις εκτοξεύουν τους λογαριασμούς

Μήλος στα 4,5€/m³, Κουφονήσι έως 9,67€/m³: γιατί οι λογαριασμοί «φεύγουν», τι ζητούν κάτοικοι και επαγγελματίες, και ποιες λύσεις συζητούνται.

Εθνικό Απολυτήριο: Αλλαγές-τομή στο Λύκειο και στις εισαγωγές στα ΑΕΙ από το 2026

Ανεξάρτητη αρχή εξετάσεων, τράπεζα θεμάτων, ψηφιακός φάκελος μαθητή και βάση του 10 συνθέτουν το νέο πλαίσιο για το εθνικό απολυτήριο.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου