Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΕΑΣ Νάξου: Παρουσιάζει την ... τυρόπιτα του βουνού

ΕΑΣ Νάξου: Παρουσιάζει την … τυρόπιτα του βουνού

|

Μετά την ξακουστή Γραβιέρα Π.Ο.Π. και το πολυσυζητημένο Κεφαλοτύρι «Αρσενικό»,που οδεύει προς πιστοποίηση, η ΕΑΣ Νάξου παρουσιάζει και το «Ορεινό Νάξου» – Κι αυτό γίνεται μέσα από ολοκαίνουργια, συνταγή τυρόπιτας 

Για την περίφημη (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) Γραβιέρα Νάξου, δεν χρειάζεται πλέον να ειπωθούν πολλά, αφού πρόκειται για ένα τυρί που έχει καθιερωθεί και διακριθεί εντός και εκτός Ελλάδας, αποτελώντας ένα από τα «σήμαντα κατατεθέντα» του νησιού.

Του Βαγγέλη Λιακόγκονα (aixmi.gr) 

Με δεδομένο ωστόσο ότι η τυροκομία είναι ένα από τα μεγάλα ατού της Νάξου, οι δοκιμές – επιλογές είναι πολλές, και έτσι η πρωτοπόρα Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) Νάξου έχει να προτείνει ένα ακόμα είδος σκληρού τυριού, που στέκεται επάξια δίπλα στην Γραβιέρα Π.Ο.Π., το περίφημο Κεφαλοτύρι «Αρσενικό», αλλά και την Καπνιστή Γραβιέρα – γεύσεις που όλοι ξεχωρίζουν.

Ας σταθούμε σήμερα στο «Ορεινό Νάξου», ένα αρκετά πικάντικο, σκληρό τυρί από τρία διαφορετικά είδη γάλακτος. Για την παραγωγή αυτού του τυριού η Ένωση χρησιμοποιεί αγελαδινό, πρόβειο και γίδινο γάλα σε ίσες αναλογίες.

Το αποτέλεσμα που προκύπτει δικαιώνει την επιτραπέζια χρήση του, το τρίψιμό του για πάσα άλλη χρήση, ενώ επιπλέον εμπνέει για μια πληθώρα συνταγών. Ταιριάζει υπέροχα με επιδόρπια κρασιά αλλά και με chutneys, αποξηραμένα φρούτα και μαρμελάδες. 

Ακολουθεί μια συνταγή εμπνευσμένη απ’ αυτό – μια τυρόπιτα που μόλις «σχεδιάστηκε» και σας παρουσιάζουμε.

Τυρόπιτα «του βουνού»

Υλικά

Για την πίτα

Χωριάτικο φύλλο (χειροποίητο ή έτοιμο – 500γρ. περίπου)
100 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο

Για τη γέμιση

500 γρ. τυρί φέτα, τριμμένη (προτείνουμε εναλλακτικά και το Ναξιώτικο Λευκό Τυρί)
350 γρ. «Ορεινό Νάξου», τριμμένο
100 γρ. κασέρι, τριμμένο
100 γρ. γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, τριμμένη
80 γρ. κρέμα γάλακτος
270 γρ. γιαούρτι
4 αυγά
2 κρόκους αυγού
αλάτι, πιπέρι, λίγη ρίγανη (προαιρετικά)

Η εκτέλεση 

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά, την κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι. Αλατίζουμε, καρυκεύουμε και ανακατεύουμε.

Βουτυρώνουμε λίγο το (μεσαίου μεγέθους) ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να εφάπτεται σε όλα τα σημεία του σκεύους, έτσι ώστε να προεξέχει από την επιφάνειά του. Το βουτυρώνουμε και βάζουμε από πάνω άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο βουτυρώνοντάς τα. Πάνω στο τρίτο φύλλο στρώνουμε τη γέμιση και διπλώνουμε μέσα τα μέρη του φύλλου που προεξέχουν. Απλώνουμε από πάνω, 4 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα – ένα και διπλώνοντας τις άκρες ώστε να βρίσκονται μέσα στο σκεύος.

Χαράσουμε την πίτα και αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 160°C μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα (θα χρειαστούν περί τα 45 λεπτά).

Συνδυάζεται με μια απλή, πράσινη σαλάτα και γαρνίρεται (προαιρετικά) με μια μικρή κουταλιά γλυκό του κουταλιού σταφύλι, ανά κομμάτι. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μήλος: “πράσινο” φως για κατασκευή ξενοδοχείου

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Μήλο

Νάξος – Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας: Ταξιδεύω το χειμώνα με ασφάλεια!

Οι εθελοντές μας έχουν πρωτοστατήσει στην υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και όχι μόνο, όπως το σεμινάριο πέρυσι με τη βοήθεια του ΕΚΑΒ για το ΚΑΡΠΑ

Ενδελέχεια: Πέθανε ο κιθαρίστας Αντώνης Δημητρίου

Αντώνης Δημητρίου: Πέθανε ο κιθαρίστας των "Ενδελέχεια" σε ηλικία 57 ετών

ΚΚΕ: Το θέμα της μη λειτουργίας της ΣΑΕΚ Νάξου έφτασε στη Βουλή

Βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με την ... λειτουργία της ΣΑΕΚ Νάξου - Ποιες είναι οι ερωτήσεις

Ψυχή & Ίασις: Εθισμός στο Διαδίκτυο και στα Social Media στους Εφήβους (video)

Εθισμός στο Διαδίκτυο και στα Social Media στους Εφήβους (13-18 ετών): Πρόληψη και Αντιμετώπιση (video)

JYSK: Ερχεται Κυκλάδες, σε ποιο νησί ανοίγει κατάστημα;

Συνεχίζει τη στρατηγική των μικρών καταστημάτων τύπου «σούπερ μάρκετ» - Τι είπε ο διευθυντής μάρκετινγκ της JYSK στην Ελλάδα, κ. Κώστας Δημόπουλος.

Περιφερειακά Αεροδρόμια: Διψήφια άνοδος επισκεπτών στην Ρόδο, οριακή μείωση στην Μύκονο

Νέο ρεκόρ κίνησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια - Στο δεκάμηνο ο συνολικός αριθμός επιβατών ανήλθε σε 34,3 εκατομμύρια

Αρχαίοι σκελετοί “ρίχνουν φως” σε σύγχρονα ιατρικά μυστήρια

Οι ερευνητές δημοσίευσαν μια μελέτη για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς και τρεις ακόμα μελέτες πάνω σε θέματα γενετικής και υγείας των αρχαίων λαών

Νάξος: Σύλληψη για εξόρυξη πετρωμάτων (!!!)

Σύλληψη ημεδαπού για εξόρυξη πετρωμάτων στη Νάξο

Το Δένδρο της Μνήμης: Δωρεά γλυπτού μνημείου θυμάτων Τεμπών στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Αποτελεί μνημείο προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών, συντίθεται μεταξύ άλλων από έναν ασύμμετρο βράχο στον οποίο θα στηριχθεί ένα μεταλλικό δέντρο ύψους 4 μέτρων

Νάξος – Αγερσανί: Το τελευταίο “αντίο” σήμερα στον Γιάννη Καρεγλά

Το μεσημέρι της Κυριακής συγγενείς και φίλοι στον Αγιο Αρσένιο αποχαιρετούν τον αγαπητό Γιάννη Καρεγλά

Ακτοπλοϊα – Παρατηρητήριο Τιμών: Αυξήθηκε η τιμή στο εισιτήριο Πειραιάς – Ρόδος, μείωση στο Πειραιάς – Πάρος

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των τιμών στην ακτοπλοΐα με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών - Η εικόνα στις Κυκλάδες σε συμβατικά και ταχύπλοα

ΔΕΔΔΗΕ: Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα θα ξημερώσει αύριο (09/11) η πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου, τα Αγγίδια και η Στελίδα αύριο Σάββατο

Ιος: Εγκρίθηκε η κατασκευή νέου ξενοδοχείου

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Ίο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Γιάννα Σταυράκη: “Τα τελευταία χρόνια δηλώνω Ναξιώτισσα” (video)

Η αγαπημένη ηθοποιός Γιάννα Σταυράκη εξηγεί στον Νίκο Σκορδιαλό γιατί αγαπάει τη Νάξο (video)

Taste Atlas: Αρσενικό Νάξου, το ημίσκληρο τυρί, 2ο καλύτερο στον κόσμο

Με βαθμολογία 4.6/5: Το ελληνικό ημίσκληρο τυρί που είναι 2ο καλύτερο στον κόσμο – Το μέλλον του Αρσενικού Νάξου αβέβαιο

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: Ερχονται σεμινάρια, ο Luca Piscazzi νέος “πρεσβευτής” γαστρονομίας

Ο Luca Piscazzi είναι ο νέος πρεσβευτής των γαστρονομικών δράσεων του Φεστιβάλ Γαστρονομίας - Τι περιμένουμε τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Αμοργός: Τιμητική βραδιά για τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Η Αμοργός, ο Δήμος και ο Αθλητικός Ναυτικός Πολιτιστικός Όμιλος θα τιμήσουν τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Κώστας Τέο: Ενιωσε αδιαθεσία, δεν πρόλαβε, η καρδιά του τον πρόδωσε στα 44 του χρόνια

Πέθανε ο αθλητικογράφος Κώστας Τέο - Κάλυπτε το ρεπορτάζ της ΑΕΚ

Νάξος – Κεραμωτή: Γερακίνα τραυματίστηκε από 11 σκάγια (!!!)

Πυροβολημένη με 11 σκάγια από κυνηγετικό όπλο βρέθηκε μία Γερακίνα – Σε σοβαρή κατάσταση η υγεία της