Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΕΑΣ Νάξου: Παρουσιάζει την ... τυρόπιτα του βουνού

ΕΑΣ Νάξου: Παρουσιάζει την … τυρόπιτα του βουνού

|

Μετά την ξακουστή Γραβιέρα Π.Ο.Π. και το πολυσυζητημένο Κεφαλοτύρι «Αρσενικό»,που οδεύει προς πιστοποίηση, η ΕΑΣ Νάξου παρουσιάζει και το «Ορεινό Νάξου» – Κι αυτό γίνεται μέσα από ολοκαίνουργια, συνταγή τυρόπιτας 

Για την περίφημη (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) Γραβιέρα Νάξου, δεν χρειάζεται πλέον να ειπωθούν πολλά, αφού πρόκειται για ένα τυρί που έχει καθιερωθεί και διακριθεί εντός και εκτός Ελλάδας, αποτελώντας ένα από τα «σήμαντα κατατεθέντα» του νησιού.

Του Βαγγέλη Λιακόγκονα (aixmi.gr) 

Με δεδομένο ωστόσο ότι η τυροκομία είναι ένα από τα μεγάλα ατού της Νάξου, οι δοκιμές – επιλογές είναι πολλές, και έτσι η πρωτοπόρα Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) Νάξου έχει να προτείνει ένα ακόμα είδος σκληρού τυριού, που στέκεται επάξια δίπλα στην Γραβιέρα Π.Ο.Π., το περίφημο Κεφαλοτύρι «Αρσενικό», αλλά και την Καπνιστή Γραβιέρα – γεύσεις που όλοι ξεχωρίζουν.

Ας σταθούμε σήμερα στο «Ορεινό Νάξου», ένα αρκετά πικάντικο, σκληρό τυρί από τρία διαφορετικά είδη γάλακτος. Για την παραγωγή αυτού του τυριού η Ένωση χρησιμοποιεί αγελαδινό, πρόβειο και γίδινο γάλα σε ίσες αναλογίες.

Το αποτέλεσμα που προκύπτει δικαιώνει την επιτραπέζια χρήση του, το τρίψιμό του για πάσα άλλη χρήση, ενώ επιπλέον εμπνέει για μια πληθώρα συνταγών. Ταιριάζει υπέροχα με επιδόρπια κρασιά αλλά και με chutneys, αποξηραμένα φρούτα και μαρμελάδες. 

Ακολουθεί μια συνταγή εμπνευσμένη απ’ αυτό – μια τυρόπιτα που μόλις «σχεδιάστηκε» και σας παρουσιάζουμε.

Τυρόπιτα «του βουνού»

Υλικά

Για την πίτα

Χωριάτικο φύλλο (χειροποίητο ή έτοιμο – 500γρ. περίπου)
100 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο

Για τη γέμιση

500 γρ. τυρί φέτα, τριμμένη (προτείνουμε εναλλακτικά και το Ναξιώτικο Λευκό Τυρί)
350 γρ. «Ορεινό Νάξου», τριμμένο
100 γρ. κασέρι, τριμμένο
100 γρ. γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, τριμμένη
80 γρ. κρέμα γάλακτος
270 γρ. γιαούρτι
4 αυγά
2 κρόκους αυγού
αλάτι, πιπέρι, λίγη ρίγανη (προαιρετικά)

Η εκτέλεση 

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά, την κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι. Αλατίζουμε, καρυκεύουμε και ανακατεύουμε.

Βουτυρώνουμε λίγο το (μεσαίου μεγέθους) ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να εφάπτεται σε όλα τα σημεία του σκεύους, έτσι ώστε να προεξέχει από την επιφάνειά του. Το βουτυρώνουμε και βάζουμε από πάνω άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο βουτυρώνοντάς τα. Πάνω στο τρίτο φύλλο στρώνουμε τη γέμιση και διπλώνουμε μέσα τα μέρη του φύλλου που προεξέχουν. Απλώνουμε από πάνω, 4 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα – ένα και διπλώνοντας τις άκρες ώστε να βρίσκονται μέσα στο σκεύος.

Χαράσουμε την πίτα και αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 160°C μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα (θα χρειαστούν περί τα 45 λεπτά).

Συνδυάζεται με μια απλή, πράσινη σαλάτα και γαρνίρεται (προαιρετικά) με μια μικρή κουταλιά γλυκό του κουταλιού σταφύλι, ανά κομμάτι. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κουφονήσια: Δέκα χρόνια ελληνικός ήχος, από τη Νήσο Κέρο στο αύριο του πολιτισμού

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων γιορτάζει τη δεκαετία του με ένα οραματικό αφιέρωμα σε 5.000 χρόνια ελληνικής μουσικής

Αεροδρόμια Κυκλάδων: Πτώση στη Σαντορίνη, στασιμότητα στη Μύκονο και ο παράγοντας “Ισραήλ”

Γεωπολιτικές εξελίξεις και διαφοροποιήσεις φέρνουν "ανισόρροπη" σεζόν στα περιφερειακά αεροδρόμια – Η Fraport Greece δίνει τους αριθμούς

Βουρβουριά Νάξου: Εκεί που ο Άγιος Προκόπιος συναντά την πίστη και τη μνήμη

Μια λιτανεία που διασχίζει τον χρόνο – Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος, οι κληρικοί της Νάξου και οι άνθρωποι του χωριού τίμησαν τη μνήμη του Αγίου με τρόπο που μόνο οι νησιώτες ξέρουν

Νέο ξενοδοχείο 3 αστέρων στα Κουφονήσια, επένδυση στην περιοχή “Βάρδια”

Η ανάπτυξη συνεχίζεται στα Κουφονήσια με την έγκριση νέας ξενοδοχειακής μονάδας σε έκταση σχεδόν 7 στρεμμάτων – Εγκεκριμένη η οικοδομική άδεια από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Η Κέα στο προσκήνιο με τον Happy Traveller, Κυριακή 13 Ιουλίου στον ΣΚΑΪ (video)

Ο Ευτύχης Μπλέτσας και η Ηλέκτρα εξερευνούν το νησί της Κέας, σε ένα ταξίδι με φάρους, μονοπάτια, αρχαία και ονειρικά τοπία – Μια τηλεοπτική ωδή στο κυκλαδίτικο νησί των αντιθέσεων (video)

Αθανασούλης: «Η διάσωση των Κούρων δεν διαπραγματεύεται – Η λύση πρέπει να είναι οριστική»

Κινητά ή ακίνητα; Το ΥΠΠΟΑ απαντά στην τοπική κοινωνία της Νάξου, ενώ Φλεριανός, Κορρές και Μαυρογιαννόπουλος επανέρχονται με αιχμές και ερωτήματα

Σημαντική δράση για την προστασία της Ποσειδωνίας στην Κέα

Ο Δήμος Κέας, σε συνεργασία με φορείς και επιστημονικούς οργανισμούς, προχωρά σε πρωτοβουλία βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος στον κόλπο του Αγίου Νικολάου

Μύκονος κατά του τέλους κρουαζιέρας, «Τιμωρητικό και άδικο μέτρο» καταγγέλλει το Λιμενικό Ταμείο

Αίτημα αναστολής του τέλους επιβατών κρουαζιέρας από το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας – Κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και πλήγμα στην τοπική οικονομία

Νάξος: Έκρηξη αφίξεων (30% το πρώτο εξάμηνο) στο αεροδρόμιο, οι υποδομές στο … κόκκινο

Με αύξηση 45% τον Ιούνιο και 30% στο εξάμηνο, η τουριστική ζήτηση απογειώνεται, αλλά το αεροδρόμιο της Νάξου φτάνει στα όριά του – Επιτακτική η ανάγκη για αναβάθμιση

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο