Μετά την ξακουστή Γραβιέρα Π.Ο.Π. και το πολυσυζητημένο Κεφαλοτύρι «Αρσενικό»,που οδεύει προς πιστοποίηση, η ΕΑΣ Νάξου παρουσιάζει και το «Ορεινό Νάξου» – Κι αυτό γίνεται μέσα από ολοκαίνουργια, συνταγή τυρόπιτας
Για την περίφημη (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) Γραβιέρα Νάξου, δεν χρειάζεται πλέον να ειπωθούν πολλά, αφού πρόκειται για ένα τυρί που έχει καθιερωθεί και διακριθεί εντός και εκτός Ελλάδας, αποτελώντας ένα από τα «σήμαντα κατατεθέντα» του νησιού.
Του Βαγγέλη Λιακόγκονα (aixmi.gr)
Με δεδομένο ωστόσο ότι η τυροκομία είναι ένα από τα μεγάλα ατού της Νάξου, οι δοκιμές – επιλογές είναι πολλές, και έτσι η πρωτοπόρα Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) Νάξου έχει να προτείνει ένα ακόμα είδος σκληρού τυριού, που στέκεται επάξια δίπλα στην Γραβιέρα Π.Ο.Π., το περίφημο Κεφαλοτύρι «Αρσενικό», αλλά και την Καπνιστή Γραβιέρα – γεύσεις που όλοι ξεχωρίζουν.
Ας σταθούμε σήμερα στο «Ορεινό Νάξου», ένα αρκετά πικάντικο, σκληρό τυρί από τρία διαφορετικά είδη γάλακτος. Για την παραγωγή αυτού του τυριού η Ένωση χρησιμοποιεί αγελαδινό, πρόβειο και γίδινο γάλα σε ίσες αναλογίες.
Το αποτέλεσμα που προκύπτει δικαιώνει την επιτραπέζια χρήση του, το τρίψιμό του για πάσα άλλη χρήση, ενώ επιπλέον εμπνέει για μια πληθώρα συνταγών. Ταιριάζει υπέροχα με επιδόρπια κρασιά αλλά και με chutneys, αποξηραμένα φρούτα και μαρμελάδες.
Ακολουθεί μια συνταγή εμπνευσμένη απ’ αυτό – μια τυρόπιτα που μόλις «σχεδιάστηκε» και σας παρουσιάζουμε.
Τυρόπιτα «του βουνού»
Υλικά
Για την πίτα
Χωριάτικο φύλλο (χειροποίητο ή έτοιμο – 500γρ. περίπου)
100 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
Για τη γέμιση
500 γρ. τυρί φέτα, τριμμένη (προτείνουμε εναλλακτικά και το Ναξιώτικο Λευκό Τυρί)
350 γρ. «Ορεινό Νάξου», τριμμένο
100 γρ. κασέρι, τριμμένο
100 γρ. γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, τριμμένη
80 γρ. κρέμα γάλακτος
270 γρ. γιαούρτι
4 αυγά
2 κρόκους αυγού
αλάτι, πιπέρι, λίγη ρίγανη (προαιρετικά)
Η εκτέλεση
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά, την κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι. Αλατίζουμε, καρυκεύουμε και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε λίγο το (μεσαίου μεγέθους) ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να εφάπτεται σε όλα τα σημεία του σκεύους, έτσι ώστε να προεξέχει από την επιφάνειά του. Το βουτυρώνουμε και βάζουμε από πάνω άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο βουτυρώνοντάς τα. Πάνω στο τρίτο φύλλο στρώνουμε τη γέμιση και διπλώνουμε μέσα τα μέρη του φύλλου που προεξέχουν. Απλώνουμε από πάνω, 4 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα – ένα και διπλώνοντας τις άκρες ώστε να βρίσκονται μέσα στο σκεύος.
Χαράσουμε την πίτα και αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 160°C μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα (θα χρειαστούν περί τα 45 λεπτά).
Συνδυάζεται με μια απλή, πράσινη σαλάτα και γαρνίρεται (προαιρετικά) με μια μικρή κουταλιά γλυκό του κουταλιού σταφύλι, ανά κομμάτι.