Τετάρτη, Ιανουάριος 15, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΕΑΣ Νάξου: Κρασί και γραβιέρα σε μία ξεχωριστή συνάντηση γευσιγνωσίας

ΕΑΣ Νάξου: Κρασί και γραβιέρα σε μία ξεχωριστή συνάντηση γευσιγνωσίας

|

Εκδήλωση στη Σάμο το περασμένο Σάββατο (17/08) του προγράμματος  Mediterranean Cheese and Wines με συμμετοχή της Ε.Α.Σ. Νάξου και των οίνων του ΕΟΣ Σάμου  (φωτο) 

Καλοκαιρινή βραδιά, φεγγαράδα, νησιωτικό περιβάλλον, χαμόγελα και έρωτας με… ονομασία προέλευσης ανάμεσα σε κορυφαίας ποιότητας ελληνικά και ιταλικά προϊόντα! Η γευστική αυτή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Σάμου το Σάββατο 17 Αυγούστου 2019 , στα πλαίσια του, συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προγράμματος  Mediterranean Cheese and Wines, στόχος του οποίου είναι η παρουσίαση και η προώθηση Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. προϊόντων σε Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.

Στο… «ραντεβού», τις εντυπώσεις έκλεψαν η πεντανόστιμη και πολυβραβευμένη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, τα αναγνωρισμένα και διακριθέντα διεθνώς Π.Ο.Π. κρασιά του Ενιαίου Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου και τα ιταλικά κρασιά της Enoteca Regionale Emilia Romagna.

Πλάι στα περίπτερα που είχαν στηθεί για τις ανάγκες της εκδήλωσης στην παραλιακή λεωφόρο της Σάμου, σε μία εξέδρα ειδικά διαμορφωμένη για την περίσταση, οι εκπρόσωποι του Ε.Ο.Σ. Σάμου και της  Ε.Α.Σ. Νάξου ενημέρωσαν το πολυπληθές κοινό και τους επίσημους προσκεκλημένους για την ιστορική και κοινωνικοοικονομική συνέχεια αλλά και τη διαχρονική αξία των κορυφαίων προϊόντων από τους δύο ελληνικούς, νησιωτικούς συνεταιρισμούς.

Και στη συνέχεια άρχισε η δράση… Πρώτος και καλύτερος ο διακεκριμένος Έλληνας οινολόγος, Άρης Σκλαβενίτηςπαρουσίασε τους Π.Ο.Π. οίνους του ΕΟΣ Σάμου Samos Grand Cru, Samos Vin Doux, Samos Anhemis και Samos Nectar, ενώ ο Σαμιώτης executive chef, Βαγγέλης Μπιλιμπάς εξέπληξε τους παρευρισκόμενους παρουσιάζοντας μοναδικές γαστρονομικές δημιουργίες με πρωταγωνίστρια τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π.

Μεταξύ των πιάτων που εντυπωσίασαν, τόσο με την αισθητική τους προσέγγιση όσο και με τους αρμονικούς γευστικούς συνδυασμούς είναι η μπαλοτίνα από κοτόπουλο sous vide με ντίξελ άγριων μανιταριών, το πουρέ σελινόριζας με τζίντζερ και κρέμα γραβιέρας, το καρπάτσιο φιλέτου angus με αρωματισμένους κύβους γραβιέρας, παστό κρόκο αυγού, αγγουράκι κορνισόν και λάδι ρόκας, η τούρτα ψητού καρπουζιού με μους γραβιέρας και κράκερ δυόσμου, κ.ά.

Αυτό που πραγματικά έδωσε μια άλλη διάσταση στην παρουσίαση ήταν οι επεξηγηματικές παρατηρήσεις του sommelier Άρη Σκλαβενίτη o οποίος συνέδεε τις γαστρονομικές εμπνεύσεις του Βαγγέλη Μπιλιμπά με τα κρασιά του Ε.Ο.Σ. Σάμου, δίνοντας παράλληλα τη δική του πρόταση για ένα εντυπωσιακό κοκτέιλ με κρασί Σάμου!

Μετά το cooking show ακολούθησε cheese and wine tasting στα περίπτερα της Ε.Α.Σ. Νάξου και του Ε.Ο.Σ Σάμου, ενώ προσφέρονταν στην οινογευστική δοκιμή και τα ιταλικά κρασιά της Enoteca Regionale Emilia Romagna. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Οικονομοτεχνική Ε.Π.Ε., φορέα υλοποίησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε κοινό και προσκεκλημένους!

Και περιμένουμε με αγωνία την επόμενη στάση που θα είναι στην Ιταλία (σ.σ. θα είναι η 3η, είχε προηγηθεί μία ακόμη, η πρώτη στη Νάξο στις 9 Ιουλίου και με αφορμή το 2ο Food Experience Graviera Naxos 2019) και η κορύφωση των δράσεων αναμένεται σε εκτός έδρας…. γήπεδο, την Αθήνα προς τα τέλη Σεπτεμβρίου… 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κατ. Μονογυιού: Αναφορές για ακτοπλοϊκή Σύνδεση και στελέχωση στο ΚΥ Αμοργού

Κατάθεση δύο σημαντικών Αναφορών στη Βουλή από την Κατερίνα Μονογυιού - Τι περιλαμβάνουν

Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια: Εως 12% οι αυξήσεις στις γραμμές των Κυκλάδων, ποιος ο λόγος;

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Ερχονται «πράσινες» αυξήσεις έως 15% - Επιβαρύνσεις από το νέο πλαίσιο της Ε.Ε. για μείωση των ρύπων στη Μεσόγειο - Τι ισχύει στις Κυκλάδες

Σίφνος: Σε ποια περιοχή εγκρίθηκε κατασκευή 4αστερου ξενοδοχείου

“Στα σκαριά” επένδυση για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Σίφνο

Μ. Καφούρος – Βουλή: Ενημέρωση για τον αμπελώνα της Σαντορίνης

Μ. Καφούρος: Φέρνει στη Βουλή το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος στα νησιά αλλά και της βιωσιμότητας του αμπελώνα της Σαντορίνης

Πρόταση ημέρας: Τηγανιά με άγρια μανιτάρια και κρεμμύδια

Μία πρόταση που μας έρχεται από τον Εβρο με βάση τα μανιτάρια. Αλλά με δεδομένο ότι στη νησιωτική Ελλάδα τα μανιτάρια είναι στο προσκήνιο μπορούμε να επιλέξουμε ότι μας αρέσει ...

Νάξος: Οι “Νότες του Χειμώνα” έρχονται σε Χώρα και Τραγαία

Συνεργασία σε πολιτιστικό επίπεδο και οι “Νότες του Χειμώνα” θα παρουσιαστούν (18 και 19 Ιανουαρίου) σε Χώρα Νάξου και Τραγαία

Νάξος – Κωμιακή: “Απόκοσμο” σκηνικό με την κατσιφόρα να παραπέμπει σε ταινία θρίλερ

Πρωινό της 14ης Ιανουαρίου και η Κωμιακή εύκολα μπορεί να μεταμορφωθεί σε σκηνικό για ταινία τρόμου

Παπαστεργίου: “Τον Απρίλιο, έρχεται το Kids wallet για τα social media”

Παπαστεργίου: «Η κατάσταση έχει ξεφύγει στα social media – Τον Απρίλιο ξεκινά το kids wallet»

Νέες τεχνολογίες στον τομέα των διαδικτυακών καζίνο το 2025

Διαδικτυακό Καζίνο... Η ενσωμάτωση τεχνολογιών AI για την εξατομίκευση της εμπειρίας

Απόκριες 2025 – Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Συνάντηση για προετοιμασία διονυσιακού δρώμενου

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Ανοικτή πρόσκληση για την προετοιμασία του διονυσιακού δρώμενου τις Απόκριες

Νάξος: Το Laguna Coast Resort στα 20 ξενοδοχεία που θα ξεχωρίσουν τη φετινή χρονιά

Ανάμεσα στις 20 πιο .. ηχηρές αφίξεις στο χώρο των καταλυμάτων και το Laguna Coast Resort που βρίσκεται στη Νάξο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Σεπτέμβριο βγαίνει στο …σφυρί

Τον Σεπτέμβριο η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα 22 κρατικά περιφερειακά αεροδρόμια της ΥΠΑ

Εκτακτο – Κορωπί: Καίγονται τρία εργοστάσια, το ένα είναι του “Καραμολέγκου”

Εξαπλώθηκε η φωτιά στο Κορωπί – Φλόγες σε τρία εργοστάσια - Πρόκειται για δύο εργοστάσια αρτοσκευασμάτων και ένα εργοστάσιο ξυλείας

Airbnb: Γιατί χιλιάδες ακίνητα βγαίνουν από τις πλατφόρμες;

Ποια ακίνητα βγαίνουν από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb – Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα - Οι αλλαγές που έρχονται

Σέριφος – ΠΠΙ: Ο γιατρός Θανάσης Κοντάρης αποχωρεί μετά από επτά χρόνια

Αποχαιρέτησε μετά από 7 χρόνια την ομάδα του ΠΠΙ Σερίφου ο ιατρός Θανάσης Κοντάρης

Νάξος: Εξι μαθήτριες Γυμνασίου διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο διαγωνισμό “Θαλής”

Ποιοι είναι οι έξι μαθητές της Νάξου από το 1ο και 2ο Γυμνάσιο που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό "Θαλής" - Ετοιμάζονται για τον ¨"Ευκλείδη" το επόμενο Σάββατο (18/01)

Νάξος – Δικηγορικός Σύλλογος: “Δικαστικό Μέγαρο τώρα στο χώρο του παλιού νεκροταφείου”

Επιστολή Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου στον Υπουργό Δικαιοσύνης: “Επιτακτική η ανάγκη άμεσης ανέγερσης κατασκευής Δικαστικού Μεγάρου στη Νάξο”

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Σε ποια περιοχές θα έχει διακοπή ρεύματος αύριο (15/01)

Αλλαγές στον προγραμματισμό των περιοχών όπου είχαμε σήμερα και αύριο θα έχουμε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων: Το …εκκλησάκι και η αλήθεια για το “Φράγμα Τσικαλαριού”

Ηχηρή απάντηση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με βάση δήλωση του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανού για τους λόγους που σταμάτησε το Φράγμα Τσικαλαριού (pdf)