Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΔουκάτο, ένα εστιατόριο με όνομα και ιστορία

Δουκάτο, ένα εστιατόριο με όνομα και ιστορία

|

Επισκεφθήκαμε το Δουκάτο, ένα διαμάντι κρυμμένο στα σοκάκια της παλιάς Χώρας της Νάξου και μεταφέρουμε τις εμπειρίες μας 

Σε μια από τις πιο ιστορικές αυλές στην είσοδο της παλιάς πόλης στην Χώρα της Νάξου, με άρωμα αγριοπασχαλιάς και αίσθηση μιας άλλης εποχής βρίσκεται το “Δουκάτο”, ένα εστιατόριο με όνομα εμπνευσμένο από την ιστορία του νησιού και δη την Ενετοκρατία και το Δουκάτο του Μάρκου Σανούδου. Καλά κρυμμένη αυλή ανάμεσα σε Εκκλησίες και μια επιβλητική είσοδο, αποπνέει το άρωμα της πάλαι πότε προστασίας από τους πειρατές και την αρχοντιά της Ενετικής επικυριαρχίας.

Το κάστρο της Χώρας Νάξου ήταν κάποτε το Δουκάτο του Αιγαίου με την αισθητική μεγαλοπρέπεια των Ενετών, μια αισθητική που φρόντισαν οι ιδιοκτήτες να μείνει αναλλοίωτη στο χρόνο από το 1200 περίπου. Μπαίνεις στον χώρο και πλημμυρίζεις από την ηρεμία της αγιότητας των εκκλησιαστικών και μοναστηριακών χώρων, την ρομαντική θύμηση της αυλής των παιδικών χρόνων και την οικειότητα της παρέας. Άλλωστε είναι εκείνη η αυλή που έπαιζε μικρός ο Άγιος Νικόδημος τον 19ο αιώνα, ο άνθρωπος των γραμμάτων που χάρη στην διορατικότητα του βοήθησε να σωθεί η Ελληνική Αρχαία Γραμματεία αντιγράφοντας εκατοντάδες βιβλία.

Είναι η αυλή όπου το 1243 φιλοξένησε και προστάτευσε 300 γυναικόπαιδα από το ζυγό των κατακτητών, και τιμώρησε συνάμα το μένος των αρχόντων με τους μοναχούς να γνωρίζουν φρικτό θάνατο. 

Κάθε στιλιστική λεπτομέρεια στις γωνιές είναι και μια ευκαιρία για φωτογραφία. Τα τραπέζια σε ανάλογες αποστάσεις, είσαι αυτόνομος και ταυτόχρονα ¨συνεπιβάτης¨ σε ένα ταξίδι στο χρόνο.

Είχαμε τη χαρά να δοκιμάσουμε το περιβόητο σαγανάκι τυρί με φύλλο κανταΐφι και μαρμελάδα φράουλα, εξαιρετικό με βουτυράτη γεύση που λιώνει στο στόμα. Εάν επιλέξεις να πας με μεγάλη παρέα σίγουρα θα χρειαστείς 2 προς αποφυγήν προστριβών.. Δροσερή σαλάτα με πλιγούρι, καραμελωμένα κρεμμύδια και ψητά λαχανικά σε εντυπωσιακή παρουσία και το πιάτο της γιαγιάς, μια μυστική συνταγή σε πήλινο για τους τολμηρούς. Η κουζίνα φημίζεται για τα θαλασσινά και φρέσκο ψάρι, τα καλοψημένα κρεατικά, όλα σε μια ισορροπημένη γευστική πανδαισία.

Το υπέροχο αυτό μενού φιλοτέχνησε κι εκτελεί ο δημιουργικός και φιλόξενος Μάκης Καραγιάννης, που η λέξη φροντίδα για εκείνον ξεπερνάει τα όρια της κουζίνας του. Πάντα πρόθυμος να βγει έξω να χαιρετήσει προσωπικά τους επισκέπτες με το χαρακτηριστικό του εγκάρδιο χαμόγελο σου αποπνέει την εμπιστοσύνη ότι θα χαρείς τα μέγιστα μιας αγνής γευστικής εμπειρίας από τα χεράκια του.

Η προσεγμένη μουσική, η αύρα του χώρου, η ζεστή αγκαλιά των νέων ανθρώπων σε κάνουν να θέλεις να πάρεις άλλο ένα μπουκάλι κρασί ξεχνώντας την όποια αίσθηση του χρόνου και όταν έρθει η ώρα να αποχωρήσεις φεύγεις με ένα πλατύ χαμόγελο και μια ανάταση στην ψυχή. Διότι το μαγαζί αυτό έχει ψυχή.

Το Δουκάτο θα παραμείνει ανοιχτό και το χειμώνα με νέες γευστικές εκπλήξεις κι έμφαση σε σκανδαλιάρικους μεζέδες, στον εσωτερικό χώρο με το επιβλητικό τζάκι και την ζεστή ξύλινη επένδυση.

Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά για το νέο τους εγχείρημα, όπου με αγάπη και μεράκι συνδύασαν την ιστορικότητα του χώρου με την φρέσκια αντίληψη της νιότης χωρίς να χαθεί ίχνος από τον ρομαντισμό μιας άλλης εποχής.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Στο τραπέζι και lockdown μετακινήσεων

Συναγερμός στο ΥΠΑΑΤ μετά την έξαρση κρουσμάτων. Σχέδιο άμεσης δράσης με ελέγχους, σταθμούς απολύμανσης και αυστηρή βιοασφάλεια· προειδοποίηση Τσιάρα για καθολική παύση μετακινήσεων αν δεν ανακοπεί η διασπορά.

Σύρος στο ισπανικό Viajar: «Βασίλισσα των Κυκλάδων» με ιστορία, αρχιτεκτονική και… off-season γοητεία

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό της Ισπανίας (με έναν από τους πιο επιδραστικούς ταξιδιωτικούς ιστότοπους παγκοσμίως) αφιερώνει διαδοχικά θέματα στη Σύρο, αναδεικνύοντας Ερμούπολη, Άνω Σύρο, μουσεία και παραθαλάσσια χωριά — με απήχηση 5,1 εκατ. αναγνωστών.

Αμοργός: Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει για 16η χρονιά

Από 13 έως 18 Νοεμβρίου 2025, η Αμοργός γίνεται ξανά σημείο συνάντησης για τον τουριστικό και πολιτιστικό κινηματογράφο, με ισχυρή διεθνή συμμετοχή και ελληνική παρουσία.

Τέλος Κρουαζιέρας: 20,24 εκατ. σε 52 ημέρες, Πού κατευθύνονται τα έσοδα

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας μιλά για τα πρώτα έσοδα, την κατανομή τους σε Δήμους–λιμάνια–τουρισμό και το σχέδιο «πράσινης» αναβάθμισης στόλου και υποδομών.

«Θηραϊκές Τελετουργίες»: Παράδοση και μέλλον της Σαντορίνης στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας

Η έκθεση υδατογραφιών της Άρτεμης Χατζηγιαννάκη γίνεται αφετηρία μιας εκδήλωσης στις 19 Σεπτεμβρίου 2025

Σαντορίνη: Το Ίδρυμα «Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού» στήριξε την ολοκλήρωση του νέου νηπιαγωγείου Μεσαριάς

Με χρηματοδότηση 135.000 €, το Ίδρυμα συνέβαλε καθοριστικά στην αποπεράτωση του έργου, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση αναγνώρισης της συνεισφοράς του.

Καναπές… στο δάσος: «φυσικό σαλόνι» στην έξοδο της Κωμιακής ζητά …σωστό καθιστικό

Κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια στο δρόμο Κωμιακής–Απόλλωνα εμφανίστηκε… σαλονάκι. Όμορφη ιδέα, λάθος υλικά: πρόταση για πετρόχτιστα πεζούλια ή ξύλινα παγκάκια, με πρωτοβουλία συλλόγων και Τοπικών Κοινοτήτων.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Νερό–«χρυσάφι» στις Κυκλάδες: λειψυδρία, πισίνες και αφαλατώσεις εκτοξεύουν τους λογαριασμούς

Μήλος στα 4,5€/m³, Κουφονήσι έως 9,67€/m³: γιατί οι λογαριασμοί «φεύγουν», τι ζητούν κάτοικοι και επαγγελματίες, και ποιες λύσεις συζητούνται.

Εθνικό Απολυτήριο: Αλλαγές-τομή στο Λύκειο και στις εισαγωγές στα ΑΕΙ από το 2026

Ανεξάρτητη αρχή εξετάσεων, τράπεζα θεμάτων, ψηφιακός φάκελος μαθητή και βάση του 10 συνθέτουν το νέο πλαίσιο για το εθνικό απολυτήριο.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου