Πέμπτη, 10 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΔονούσα: «Αυλή» γαστρονομίας γεμάτη παιδικές αναμνήσεις

Δονούσα: «Αυλή» γαστρονομίας γεμάτη παιδικές αναμνήσεις

|

Ένα γευστικό ταξίδι στο παρελθόν και το παρόν χάρη στις μαγειρικές ικανότητες της ομάδας του Δήμου και Γιώργου Δούμουρα στην «Αυλή» της Δονούσας… Δήμος Δούμουρας «Θυμάμαι ξεκάθαρα τις γεύσεις,. αγαπούσα το φαγητό και ανακατευόμουν συνέχεια στα πόδια της μητέρας μου όταν μαγείρευε . Το λάτρεψα.»

Είδα τον καπετάν Ηλία να μπαίνει στο λιμάνι, με τη λάντζα του και με τον ήλιο να ετοιμάζεται σιγά σιγά να χαθεί στα νερά του Αιγαίου…  «Δονούσα Μάγισσα» φώναζαν από μακριά τα γράμματα στις παρυές και μπήκα έτσι στον πειρασμό να εξερευνήσω το είναι αυτό που κάνει τη Δονούσα να λέγεται «μάγισσα».

Εύκολα προσβάσιμη το καλοκαίρι, σε συχνή σύνδεση με τη Νάξο, το πανέμορφο μεν, ορεινό δε, νησί των Μικρών Κυκλάδων, εξέπεμπε τα μυστήρια της, πριν μπω στο λιμάνι της. Παρατηρούσα στο πλοίο κάθε λογής κόσμο, τόσο διαφορετικό, μα  με κοινό προορισμό. Θαυμάσιο κράμα πολιτισμού, κουλτούρας και νοοτροπίας. Δίπλα στα πολυτελή αυτοκίνητα προς αποβίβαση, με τους προσεγμένους οδηγούς και τις στολισμένες συνοδηγούς, παιδάκια με πολύχρωμα φουσκωτά στα χέρια και πιο δίπλα χούφτες νεαροί με μπερδεμένα μαλλιά και μούσια, με κάθε είδους piercing, φορτωμένοι άτακτα με υπνόσακους, πολυχρησιμοποιημενα σακίδια και κρεμασμένα από τα κορδόνια παπούτσια, με μάτια γεμάτα άρνηση κι επανάσταση ταυτόχρονα .

Ήθελα να ψάξω να βρω όπως συνδέεται αυτό το τόσο ανομοιογενές κι εκρηκτικό μίγμα  

Και φτάνοντας στο λιμάνι του Σταυρού, δέσποζε ψηλά ένα πολύ περιποιημένο εστιατόριο που μου τράβηξε αμέσως την προσοχή. Παράλληλα, η μυρωδιά των μαγειρεμένων θαλασσινών με τράβηξε έως την πόρτα του, σα λαγωνικό κατά την ανίχνευση. Έφτασα σε μια αυλή. ΣΤΗΝ «Αυλή».

Εκεί είδα να απολαμβάνουν κατανυκτικά το φαγητό τους άνθρωποι από όλες τις προαναφερθείσες κατηγορίες. Ένα υφαντό αρμονικά πλεγμένο αλλά στα μάτια όλων η ίδια ικανοποίηση. Πως γίνεται αυτό;

Γνώρισα ή μάλλον με αναγνώρισαν οι ιδιοκτήτες του, ο Δήμος (κυρίως) και ο Γιώργος (σ.σ. τα καλά του επαγγέλματος). Είχαμε άλλωστε επικοινωνία στο παρελθόν για άλλα θέματα του νησιού. Η κίνηση έγινε από τη πλευρά μου. τους συστήθηκα. Η αυλή άλλωστε με προκάλεσε για να μάθω την ιστορία του μαγαζιού.

Άνετα θα μπορούσε να είναι ένα σενάριο τύπου «Πολίτικης Κουζίνας», μια όμορφη μετάβαση στο χρόνο, ένα ανακάτεμα αναμνήσεων, γεύσεων και μυρωδιών, μια γλυκιά περιπλάνηση από γενιά σε γενιά με πρωταγωνιστή το κυκλαδίτικο στοιχείο.

Ο Γιώργος και ο Δήμος μεγάλωσαν μεν στην Αθήνα αλλά πέρναγαν δε τα καλοκαίρια τους στο νησί. «Θυμάμαι ξεκάθαρα τις γεύσεις, αγαπούσα το φαγητό και ανακατευόμουν συνέχεια στα πόδια της μητέρας μου όταν μαγείρευε . Το λάτρεψα» μου λέει ο Δήμος και χαμογελάει….

Έτσι συνέδεσε τα ξέγνοιαστα καλοκαίρια στη Δονούσα με σπιτικές μυρωδιές από αγνά ντόπια προϊόντα και μητρική φροντίδα. Και πάνω σε αυτή την ανάμνηση, αλλά και στη κρίση που έγινε… ευκαιρία και γιατί όχι .. ανάγκη, έστησε με τον αδερφό του στην αυλή του πατρικού του, την ταβέρνα τους το 2017. Η τεχνογνωσία υπήρχε, ο χώρος ήταν εκεί, τα προϊόντα στα πόδια τους… Και σε παραδοσιακό σκηνικό ανάμεσα σε βασιλικούς και θέα το λιμάνι του Σταυρού, ξεκίνησε να λειτουργεί με λίγα κυρίως πιάτα, αρχικά ως μεζεδοπωλείο κι έκτοτε εξελίχθηκε σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια με ψάρι και θαλασσινά στο νησί. Και με προοπτική χρόνο με το χρόνο να γίνεται όλο και καλύτερο…  

Ο Δήμος είναι επί κεφαλής στην κουζίνα και το μενού.  Πάντα ακούραστος αρέσκεται στο να δοκιμάζει καινούρια πράγματα. «Χρησιμοποιούμε σα βάση την παραδοσιακή κουζίνα. Οι Κυκλάδες έχουν τόσο εξαιρετικά προϊόντα και τόσο μεγάλη ποικιλία που θα ήταν ντροπή να μην τα προτιμάμε.».

Τα προϊόντα που λέγαμε ε; Το μενού της «Αυλής» περιλαμβάνει τυριά από Πάτμο, Νάξο, Σίφνο, Σύρο και Ίο, φάβα από τη Σχοινούσα, ελιές από τη Θάσο, κάπαρη από τη Σύρο, πατάτες από τη Νάξο, λιαστές ντομάτες από τη Σαντορίνη, παστουρμά από τη Τήνο, μάραθο και θαλασσινό αλάτι από Δονούσα, καθώς και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από Κρήτη. Όπως στην κουζίνα της μαμάς. Και όπως αναφέρει ο Δήμος “Κι αυτά είναι μερικά μόνο από τα τοπικά ελληνικά προϊόντα“.

Και η τεχνογνωσία που τονίσαμε… Από τη δική του πλευρά, ο έτερος αδερφός, ο Γιώργος, που εργάστηκε στον τομέα των ποτών σε Ελλάδα κι εξωτερικό, άφησε τη δουλειά του κι αποφάσισε να κάνει και πάλι πατρίδα του τη Δονούσα. “Αφού στήσαμε την «Αυλή» με τον αδερφό μου, προσέξαμε ότι το αγαπημένο μας νησί,  γίνεται όλο και πιο σημαντικός τουριστικός προορισμός. Και αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν ότι οι επισκέπτες δεν γνώριζαν τα ελληνικά κρασιά, ότι η  Ελλάδα παράγει κρασί. Αξιοποίησα την εμπειρία μου πάνω στη βιομηχανία του κρασιού και αποφάσισα να ποντάρω σ’ αυτό… Και φτιάξαμε έναν κατάλογο μόνο με ελληνικά κρασιά. “

Και όντως, η λίστα είναι εντυπωσιακά. Τι περιλαμβάνει; Ετικέτες χι μόνο από τη Σαντορίνη, τη Κεφαλονιά, τη Λήμνο, ή τη Λέσβο και τη Σάμο, αλλά και από ηπειρωτική Ελλάδα όπως τη Νεμέα, τη Μονεμβασιά, τα Σπάτα και το Μαρκόπουλο. Και βέβαια, θα βρείτε μπύρες από Πάρο και Χίο αλλά και η έκπληξη που ακούει στο όνομα «αναψυκτικά από την Ικαρία». Απίστευτο; Είπαμε… τα πάντα από την δική μας γη….

Έτσι, τρώγοντας ένιωσα ότι παγώνει ο χρόνος με μια γλυκιά νοσταλγία αλλά ταυτόχρονα και μια λυτρωτική ανακούφιση ότι όλα δένουν αρμονικά με τη σύγχρονη εποχή “Μου αρέσει αυτό που κάνω και θέλω να περάσω αυτό το συναίσθημα και στους πελάτες . Η δουλειά μας είναι να σιγουρευτούμε ότι οι επισκέπτες του νησιού μας θα μείνουν ευχαριστημένοι κι αυτή είναι η  προτεραιότητά μας “, λέει ο Γιώργος χαιρετώντας κάποιους τουρίστες που μόλις κατέφθασαν με το πλοίο.

Εν τω μεταξύ, ο αδερφός Δήμος πηγαίνει από το ένα τραπέζι στο άλλο για να σιγουρευτεί ότι οι πελάτες είναι ικανοποιημένοι. Όπως έκανε και η μαμά για να σιγουρευτεί ότι τα παιδιά της έφαγαν καλά. Όσο για το κόστος; Αυτό που λέμε value for money είναι η κλασική απόδειξη, ότι μπορείς να φας καλά, χωρίς να πληρώσεις πολλά και το κυριότερο; Να νιώσεις σαν το σπίτι σου…

Αυτή είναι η «Αυλή», γεμάτη αγάπη… Με το Γιώργο, το Δήμο, την οικογένειά τους που είναι και το προσωπικό του εστιατορίου στη Δονούσα, το μικρό αλλά μαγικό αυτό νησί των Κυκλάδων. Έκλεισα το laptop κι έφυγα γιατί το πλοιο ήταν έτοιμο για αναχώρηση, έχοντας φάει όπως στο πατρικό μου (σ.σ. να πω και το μεγάλο μυστικό; Πατατοσαλάτα παλικάρια, υπέροχη. Αλλά και οι μακαρονάδες με θαλασσινά ακόμη καλύτερες…) κι έχοντας ικανοποιήσει την περιέργεια μου σχετικά με το ποιος κάνει τη Δονούσα να λέγεται «μάγισσα».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καύσωνας σαρώνει τη χώρα – Στους 38°C η Νάξος, 42,1°C στο Κρανίδι (πίνακας)

Ακραίες θερμοκρασίες καταγράφηκαν την Τετάρτη 9 Ιουλίου – Πάνω από 37°C σε 125 περιοχές σύμφωνα με το meteo.gr – Δείτε πού «έβρασαν» οι Κυκλάδες

Σε πύρινο κλοιό ο Ωρωπός: Εκκενώθηκε το Ασπροχώρι – Σε ετοιμότητα η Μαλακάσα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Ωρωπό – Εκκενώθηκαν σπίτια, απειλείται η δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα – Ενεργοποιήθηκε το 112, πάνω από 140 πυροσβέστες στο πεδίο

«Στη Σκιά του Ζα»: Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025 από τον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου

Συναυλίες, αφιερώματα, εκδηλώσεις παράδοσης και ιστορίας στο Φιλώτι – Ένα καλοκαίρι γεμάτο τέχνη και συγκίνηση στην καρδιά της Νάξου

Πάρος: Το καλύτερο νησί στον κόσμο για το 2025, διεθνής θρίαμβος για τις Κυκλάδες

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό Travel + Leisure ανέδειξε την Πάρο στην 1η θέση παγκοσμίως – Σημαντικές διακρίσεις και για άλλους ελληνικούς προορισμούς

Στοπ σε κρίσιμα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, σε αβεβαιότητα η νησιωτική ανάπτυξη

Μεγάλες περικοπές στο σχέδιο "Ελλάδα 2.0" αφήνουν εκτός δεκάδες υποδομές σε υγεία, ενέργεια και παιδική μέριμνα – Πλήγμα για νησιά και τοπικές κοινωνίες

“Εξοικονομώ” με νέα μορφή από το 2026: Με συμμάχους τους παρόχους ρεύματος

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται ριζικές αλλαγές στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης – Πάνω από 300.000 ωφελούμενα νοικοκυριά, ESCO μοντέλο και Κάρτα Δικαιούχου φέρνουν νέα εποχή στο «Εξοικονομώ».

Ανδρος – «Όταν ξεκίνησα, η θάλασσα ήταν ακόμα ζωντανή»: Ο ψαράς Δημήτρης Ζάννες αφηγείται τη ζωή του

Ο Ανδριώτης ψαράς Δημήτρης Ζάννες μιλά για την αγάπη του για τη θάλασσα, την κρίση στην αλιεία και τον ρόλο του αλιευτικού τουρισμού σε ένα επάγγελμα που σβήνει σιωπηλά.

Ο Ζαν Τάμπακ στα εγκαίνια του Rizes Gastro Taverna στη Σαντορίνη

Ο πρωταθλητής του NBA και προπονητής παγκόσμιου κύρους τίμησε με την παρουσία του μια ξεχωριστή γαστρονομική βραδιά

ΑΠΑΣ Νάξου στον 1ο Όμιλο της “National League 1”, ποιοι είναι οι αντίπαλοί (πίνακας)

Ανακοινώθηκαν οι όμιλοι της National League 1 για τη σεζόν 2025-2026 – Δυνατές ομάδες και υψηλό επίπεδο στον γεωγραφικό όμιλο της Νάξου

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Λαμπρός εορτασμός της Αγίας Κυριακής στη Μέση

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Σίκινος – Β. Μαράκης: “Το λιμάνι που περιμέναμε – Ξεκινά η επέκταση τον Σεπτέμβριο” (video)

Ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης μιλά για την πολυαναμενόμενη επέκταση του λιμανιού και τις εξελίξεις σε βασικά ζητήματα του νησιού

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών