Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΔΙΕΚ Νάξου: ένα διαφορετικό ταξίδι γνωριμίας στην Ινδική κουζίνα

ΔΙΕΚ Νάξου: ένα διαφορετικό ταξίδι γνωριμίας στην Ινδική κουζίνα

|

Οι μαθητές του ΔΙΕΚ Νάξου σας περιμένουν όλους απόψε (23/03. 21:00) στο καφε «Αποθήκη» για να σας μυήσουν στα μυστικά της ινδικής κουζίνας 

Ποια είναι η βασική αρχή; «το να ταξιδεύεις σημαίνει να ζεις!» Και όταν ταξιδεύεις γνωρίζεις νέους πολιτισμούς, διαφορετικές κουλτούρες και …πικάντικες κουζίνες. Και όσοι δεν μπορούν να ταξιδέψουν; Τότε δεν έχουν παρά να έρθουν έως το Καφέ Αποθήκη της Χώρας Νάξου απόψε… Στις 23 Μαρτίου και στις 9 το βράδυ. Εκεί όπου οι μαθητές του ΔΙΕΚ Νάξου θα δείξουν ότι είναι μοναδικοί ξεναγοί περιοχών που μοιάζουν απόμακρες για τους κοινούς θνητούς. Το πρώτο πείραμα με την Μεξικάνικη κουζίνα είχε απόλυτη επιτυχία. Τώρα έρχεται μία άλλη πλευρά του κόσμου, η γνωριμία με την ινδική κουζίνα.

Και μην ξεχνάμε; Για κάποιους είναι ένας μαγικός, εξωτικός ταξιδιωτικός προορισμός… Για άλλους μια εμπειρία ή ένα όνειρο ζωής και… Σίγουρα για κάποιους όπως εγώ, ένας διαφορετικός, γαστρονομικός προοορισμός γεμάτος γεύσεις με μπαχάρια, μυρωδικά, spicy φαγητά και παράδοση στο street food. Και μιλάμε για την μαγευτική Ινδία όπου τα τελευταία χρόνια η κουζίνα της, οι νοστιμιές, οι γεύσεις και τα αρώματά της έχουν επηρεάσει πολλούς chef που προσπαθούν να την εντάξουν στη δυτική κουλτούρα εμπνευσμένοι από το πικάντικο και τα μπαχαρικά όπως τον κουρκουμά ή το κάρυ που συνοδεύουν τις σάλτσες, το κοτόπουλο ή το ρύζι.

 Η γενικότερη τάση όμως προς την πολυασιατική κουζίνα με την ινδική να πρωτοστατεί, έχει κερδίσει το ενδιαφέρον πολλών από εμάς και στην Ελλάδα, και όλο και περισσότερο αναζητάμε συνταγές που μας θυμίζουν τις ιδιαιτερότητες της κουζίνας αυτής.

 Και παρόλες τις διαφοροποιήσεις με την ελληνική κουζίνα υπάρχουν και ομοιότητες… όπως το γεγονός ότι και οι Ινδοί αντιμετωπίζουν το φαγητό ως τελετουργία, σέβονται τα υλικά, έχουν μεγάλη μαγειρική ιστορία και τηρούν την παράδοσή τους.

 Έτσι, θέλοντας να σας “μυήσω σε αυτή τη φιλοσοφία” θα μοιραστώ μαζί σας 7 από τις αγαπημένες μου συνταγές με βάση την Ινδική κουζίνα.

 Αν θέλετε, να δοκιμάσετε το Κοτόπουλό σας αλά…tandoori, δεν έχετε παρά να καταπιαστείτε με τη βασική μαρινάδα όπου το κύριο συστατικό είναι το γκαράμ μασάλα, γνωστό σε παραλλαγές σε ολόκληρη την Ινδία. Συνοδεύστε το πιάτο σας με σπιτικές πίτες.

 Κοτόπουλο Tandoori

 Ένα άλλο γνωστό ινδικό πιάτο είναι το biryani. Το biryani είναι ένα εορταστικό πιάτο με ρύζι στην ινδική κουζίνα αλλά και τρόπος να μαγειρέψουμε το κρέας.

 Το μαγειρεύουν συνήθως σε γάμους, σε γεννήσεις και σε μεγάλα οικογενειακά τραπέζια. Κανονικά το Κοτόπουλο biryani θέλει αρκετό χρόνο και πολλά σκεύη αλλά ακολουθώντας αυτή τη συνταγή θα το κάνετε πολύ πιο εύκολα και το ίδιο νόστιμο.

 Κοτόπουλο Biryani

 Άλλη μία γνωστή εκδοχή είναι το Ινδικό κοτόπουλο κόρμα και είναι ένα από τα αγαπημένα μου. Το κόρμα είναι ένας ινδικός τρόπος μαγειρέματος του αρνιού ή του κοτόπουλου. Είναι τόσο νόστιμο, ήπιο – όχι τόσο καυτερό και αρωματικό με το γάλα καρύδας και τα αμύγδαλα φιλέ αλλά και τη φρεσκάδα του μαϊντανού να το απογειώνουν.

 Κοτόπουλο Κόρμα

 Άλλο ένα κοτόπουλο που θα σας εντυπωσιάσει γευστικά και ιδιαίτερα τους λάτρεις του καυτερού είναι το Ινδικό κοτόπουλο με πικάντικη σάλτσα όπου οι αντιθέσεις δροσερού και πικάντικου θα σας ταξιδέψουν στη μαγευτική Ινδία.

 Ινδικό κοτόπουλο με πικάντικη σάλτσα

 Και για να ολοκληρώσουμε με τα πιάτα με κοτόπουλο δεν είχα παρά να αφήσω για το τέλος το αγαπημένο μου Κοτόπουλο με κάρυ, σόγια σως και κάσιους. Ένας απίθανος συνδυασμός που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε!

 Κοτόπουλο με κάρυ

 Ξεφεύγοντας και για να δροσιστούμε λίγο δοκιμάστε μία παραλλαγή του παγωτού Kulfi, το Παγωτό φυστίκι με άρωμα και γεύση των δικών μας φυστικιών Αιγίνης.

 Παγωτό φυστίκι

 Τέλος, για να δοκιμάσετε και ένα εναλλακτικό street food, που θα θυμίσει σε σχήμα τα δικά μας τυροπιτάκια αλλά με διαφορετική γέμιση είναι τα πιτάκια Samosas.

 Τηγανητά και γεμιστά με λαχανικά, κιμά χοιρινό, αρακά και μπόλικα ισορροπημένα μπαχάρια θα τα λατρέεεεψετε. Και μην ξεχάσετε να τα συνοδεύσετε με τις πολύχρωμες σως γιαουρτιού με κάρυ, πάπρικα και μαϊντανό.

Με την βοήθεια του γνωστού σεφ Ακη Πετρετζίκη όσον αφορά τα πιάτα της ινδικής κουζίνας 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σέριφος – ΠΠΙ: Ο γιατρός Θανάσης Κοντάρης αποχωρεί μετά από επτά χρόνια

Αποχαιρέτησε μετά από 7 χρόνια την ομάδα του ΠΠΙ Σερίφου ο ιατρός Θανάσης Κοντάρης

Εκτακτο: Στο χειρουργείο ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος

Εκτάκτως στο χειρουργείο ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

Ξενοδοχεία – Πισίνες: Ρύθμιση προσφέρει τη δυνατότητα κατασκευής αγωγού στον αιγιαλό (!!!)

Απίστευτο... Η ρύθμιση επιτρέπει και την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών στον αιγιαλό, όπως αγωγών και αντλιών. - Τι αναφέρει ο κος Νόκας

Κουφονήσια: “Πράσινο” φως για κατασκευή νέου ξενοδοχείου

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στα Κουφονήσια - Σε ποια περιοχή, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του

Νάξος – Δικηγορικός Σύλλογος: “Δικαστικό Μέγαρο τώρα στο χώρο του παλιού νεκροταφείου”

Επιστολή Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου στον Υπουργό Δικαιοσύνης: “Επιτακτική η ανάγκη άμεσης ανέγερσης κατασκευής Δικαστικού Μεγάρου στη Νάξο”

Μ. Καφούρος: Επίσκεψη στην Κέα και συναντήσεις με σημασία

Επίσκεψη του βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου στην Κέα. Ποιος ο λόγος και με ποιους συναντήθηκε

Copernicus: Το 2024 η πιο θερμή χρονιά στην ιστορία, 1300 άνθρωποι χάθηκαν μόνο τον Ιούνιο (!!!)

Ξεπεράστηκε μεσοσταθμικά το όριο του 1,5° Κελσίου ως προς την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη που τέθηκε με τη Συμφωνία του Παρισιού

Υπουργείο Τουρισμού – Δωδεκάνησα: “Πράσινο” φως για μαρίνα Κω, “κόκκινο” για Πάτμο και Σύμη

Πράσινο φως από το υπουργείο Τουρισμού για τη Μαρίνα Κω – Κόκκινο για Σύμη, Πάτμο και Λέρο

Κέα: Τι έκανε ο Δήμος για τη προστασία του Περιβάλλοντος

Δράσεις και επιτεύγματα στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος 2018-2024

ΠΝΑΙ – Σύρος: Ψηφιακή περιήγηση Ερμούπολης με “οδηγό” τον Μάνο Ελευθερίου

Ψηφιακή περιήγηση της Ερμούπολης μέσα από το λογοτεχνικό και ερευνητικό έργο του Μάνου Ελευθερίου, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας

Νάξος: Το Laguna Coast Resort στα 20 ξενοδοχεία που θα ξεχωρίσουν τη φετινή χρονιά

Ανάμεσα στις 20 πιο .. ηχηρές αφίξεις στο χώρο των καταλυμάτων και το Laguna Coast Resort που βρίσκεται στη Νάξο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Σεπτέμβριο βγαίνει στο …σφυρί

Τον Σεπτέμβριο η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα 22 κρατικά περιφερειακά αεροδρόμια της ΥΠΑ

Νάξος – Θεοφάνια: Με λαμπρότητα ο εορτασμός, μέλος του ΕΚΑΒ ο Ιορδάνης που έπιασε το Σταυρό (video)

Με λαμπρότητα και ανοιξιάτικο καιρό ο εορτασμός των Θεοφανίων - Ποιος έπιασε τον Τίμιο Σταυρό και τι δήλωσε στον Γιάννη Βλαχάκη (video)

Θεοφάνια – Κωμιακή: Ο Σταυρός έπεσε στη στέρνα της Ανεβάλλουσας, τον έπιασε ο Μάριος Βενιέρης (video)

Για 3η σερί χρονιά η στέρνα της Ανεβάλλουσας λειτουργεί ως το σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της Κωμιακής τα Θεοφάνια - Ποιος έπιασε το σταυρό (video)

Νάξος – Cine Naxos: Ερχεται το “Υπάρχω” (10/01) που σπάει ταμεία σε όλη την Ελλάδα

Η Ελληνική ταινία "Υπάρχω" που αναφέρεται σε στιγμές από τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη από την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου στο Cine Naxos - Διπλές προβολές (19:30 και 22:00) και δεν αποκλείεται να την δούμε και 2η εβδομάδα (video)

Blue Star Ferries: Από αύριο (09/01) το Blue Star 1 επιστρέφει στη γραμμή της Παροναξίας

Από αύριο Πέμπτη (09/01) το Blue Star 1 επιστρέφει στη Παροναξία - Μέχρι πότε θα είναι στη γραμμή, το Blue Star Delos πάει .. Καβάλα

Λ. Ελευθερίου: “Χαίρομαι που ο γιος μου, θέλει να ερχόμαστε Νάξο” (video)

Ο Λευτέρης Ελευθερίου μιλάει στο NaxosPress και τον Νίκο Σκορδιαλό για τον Καμπανέλλη, τον Ημελλο και βέβαια τη Νάξο (video)

Νάξος – Αγιος Αρσένιος: Γλέντι τα Θεοφάνια και κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας

Πρόσκληση στην κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας και στο γλέντι του Πολιτιστικού και Οικολογικού Συλλόγου Αγίου Αρσενίου - Πότε και που

Νάξος: Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη Οικονομοπούλου στον αγώνα Πανναξιακός ΑΟΚ – Πικέρμι

Στην αναμέτρηση μπάσκετ Πανναξιακός ΑΟΚ - Πικέρμπι θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Μαργαρίτας Οικονομοπούλου

ΕΠΣ Κυκλάδων: Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον cpt Μακάριο Λύρα και την Blue Star Ferries (photos)

Τα μέλη των Μεικτών Ομάδων της ΕΠΣ Κυκλάδων εν πλω.. Το ευχαριστώ προς τους αρμόδιος και δη την Blue Star Ferries