Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΔΙΕΚ Νάξου: ένα διαφορετικό ταξίδι γνωριμίας στην Ινδική κουζίνα

ΔΙΕΚ Νάξου: ένα διαφορετικό ταξίδι γνωριμίας στην Ινδική κουζίνα

|

Οι μαθητές του ΔΙΕΚ Νάξου σας περιμένουν όλους απόψε (23/03. 21:00) στο καφε «Αποθήκη» για να σας μυήσουν στα μυστικά της ινδικής κουζίνας 

Ποια είναι η βασική αρχή; «το να ταξιδεύεις σημαίνει να ζεις!» Και όταν ταξιδεύεις γνωρίζεις νέους πολιτισμούς, διαφορετικές κουλτούρες και …πικάντικες κουζίνες. Και όσοι δεν μπορούν να ταξιδέψουν; Τότε δεν έχουν παρά να έρθουν έως το Καφέ Αποθήκη της Χώρας Νάξου απόψε… Στις 23 Μαρτίου και στις 9 το βράδυ. Εκεί όπου οι μαθητές του ΔΙΕΚ Νάξου θα δείξουν ότι είναι μοναδικοί ξεναγοί περιοχών που μοιάζουν απόμακρες για τους κοινούς θνητούς. Το πρώτο πείραμα με την Μεξικάνικη κουζίνα είχε απόλυτη επιτυχία. Τώρα έρχεται μία άλλη πλευρά του κόσμου, η γνωριμία με την ινδική κουζίνα.

Και μην ξεχνάμε; Για κάποιους είναι ένας μαγικός, εξωτικός ταξιδιωτικός προορισμός… Για άλλους μια εμπειρία ή ένα όνειρο ζωής και… Σίγουρα για κάποιους όπως εγώ, ένας διαφορετικός, γαστρονομικός προοορισμός γεμάτος γεύσεις με μπαχάρια, μυρωδικά, spicy φαγητά και παράδοση στο street food. Και μιλάμε για την μαγευτική Ινδία όπου τα τελευταία χρόνια η κουζίνα της, οι νοστιμιές, οι γεύσεις και τα αρώματά της έχουν επηρεάσει πολλούς chef που προσπαθούν να την εντάξουν στη δυτική κουλτούρα εμπνευσμένοι από το πικάντικο και τα μπαχαρικά όπως τον κουρκουμά ή το κάρυ που συνοδεύουν τις σάλτσες, το κοτόπουλο ή το ρύζι.

 Η γενικότερη τάση όμως προς την πολυασιατική κουζίνα με την ινδική να πρωτοστατεί, έχει κερδίσει το ενδιαφέρον πολλών από εμάς και στην Ελλάδα, και όλο και περισσότερο αναζητάμε συνταγές που μας θυμίζουν τις ιδιαιτερότητες της κουζίνας αυτής.

 Και παρόλες τις διαφοροποιήσεις με την ελληνική κουζίνα υπάρχουν και ομοιότητες… όπως το γεγονός ότι και οι Ινδοί αντιμετωπίζουν το φαγητό ως τελετουργία, σέβονται τα υλικά, έχουν μεγάλη μαγειρική ιστορία και τηρούν την παράδοσή τους.

 Έτσι, θέλοντας να σας “μυήσω σε αυτή τη φιλοσοφία” θα μοιραστώ μαζί σας 7 από τις αγαπημένες μου συνταγές με βάση την Ινδική κουζίνα.

 Αν θέλετε, να δοκιμάσετε το Κοτόπουλό σας αλά…tandoori, δεν έχετε παρά να καταπιαστείτε με τη βασική μαρινάδα όπου το κύριο συστατικό είναι το γκαράμ μασάλα, γνωστό σε παραλλαγές σε ολόκληρη την Ινδία. Συνοδεύστε το πιάτο σας με σπιτικές πίτες.

 Κοτόπουλο Tandoori

 Ένα άλλο γνωστό ινδικό πιάτο είναι το biryani. Το biryani είναι ένα εορταστικό πιάτο με ρύζι στην ινδική κουζίνα αλλά και τρόπος να μαγειρέψουμε το κρέας.

 Το μαγειρεύουν συνήθως σε γάμους, σε γεννήσεις και σε μεγάλα οικογενειακά τραπέζια. Κανονικά το Κοτόπουλο biryani θέλει αρκετό χρόνο και πολλά σκεύη αλλά ακολουθώντας αυτή τη συνταγή θα το κάνετε πολύ πιο εύκολα και το ίδιο νόστιμο.

 Κοτόπουλο Biryani

 Άλλη μία γνωστή εκδοχή είναι το Ινδικό κοτόπουλο κόρμα και είναι ένα από τα αγαπημένα μου. Το κόρμα είναι ένας ινδικός τρόπος μαγειρέματος του αρνιού ή του κοτόπουλου. Είναι τόσο νόστιμο, ήπιο – όχι τόσο καυτερό και αρωματικό με το γάλα καρύδας και τα αμύγδαλα φιλέ αλλά και τη φρεσκάδα του μαϊντανού να το απογειώνουν.

 Κοτόπουλο Κόρμα

 Άλλο ένα κοτόπουλο που θα σας εντυπωσιάσει γευστικά και ιδιαίτερα τους λάτρεις του καυτερού είναι το Ινδικό κοτόπουλο με πικάντικη σάλτσα όπου οι αντιθέσεις δροσερού και πικάντικου θα σας ταξιδέψουν στη μαγευτική Ινδία.

 Ινδικό κοτόπουλο με πικάντικη σάλτσα

 Και για να ολοκληρώσουμε με τα πιάτα με κοτόπουλο δεν είχα παρά να αφήσω για το τέλος το αγαπημένο μου Κοτόπουλο με κάρυ, σόγια σως και κάσιους. Ένας απίθανος συνδυασμός που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε!

 Κοτόπουλο με κάρυ

 Ξεφεύγοντας και για να δροσιστούμε λίγο δοκιμάστε μία παραλλαγή του παγωτού Kulfi, το Παγωτό φυστίκι με άρωμα και γεύση των δικών μας φυστικιών Αιγίνης.

 Παγωτό φυστίκι

 Τέλος, για να δοκιμάσετε και ένα εναλλακτικό street food, που θα θυμίσει σε σχήμα τα δικά μας τυροπιτάκια αλλά με διαφορετική γέμιση είναι τα πιτάκια Samosas.

 Τηγανητά και γεμιστά με λαχανικά, κιμά χοιρινό, αρακά και μπόλικα ισορροπημένα μπαχάρια θα τα λατρέεεεψετε. Και μην ξεχάσετε να τα συνοδεύσετε με τις πολύχρωμες σως γιαουρτιού με κάρυ, πάπρικα και μαϊντανό.

Με την βοήθεια του γνωστού σεφ Ακη Πετρετζίκη όσον αφορά τα πιάτα της ινδικής κουζίνας 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΓΕΛ Νάξου “Μανώλης Γλέζος”: Υποδέχθηκε μαθητές από την Ιταλία στο πλαίσιο του Erasmus+

Ένα εναλλακτικό ταξίδι στη Μεσόγειο με όχημα την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη φιλοξενία και τη βιωσιμότητα

Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος: Ο «Άνθρωπος ορχήστρα» μιλά για τη μουσική άνοιξη των Κυκλάδων (video)

Μια ιστορική εμφάνιση της Φιλαρμονικής του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Συνόλων και το όραμα για ένα μουσικό Αιγαίο

Η Κέα “ταξιδεύει” στον προαστιακό: Δεύτερη συνεχής προβολή του νησιού στην καρδιά της Αθήνας

Ο Δήμος Κέας συνεχίζει τη στρατηγική του τουριστική καμπάνια μέσα από 11 σταθμούς του προαστιακού, προσεγγίζοντας χιλιάδες επιβάτες καθημερινά. (video)

Κραυγή αγωνίας από τη Φολέγανδρο: Ανεπαρκής η ενδοκυκλαδική ακτοπλοϊκή σύνδεση ενόψει τουριστικής σεζόν

Ο Σύλλογος Εμπορικών και Τουριστικών Επιχειρήσεων του νησιού καλεί το Υπουργείο Ναυτιλίας να δώσει άμεση λύση – Αποκλεισμός σε περίοδο αιχμής

Πανναξιακός ΑΟΚ: Έντονη διαμαρτυρία για επεισόδια στον αγώνα με τον Ιωνικό Νίκαιας

Προπηλακισμοί, ύβρεις και επικίνδυνα περιστατικά καταγγέλλει ο Πανναξιακός – Καλεί τις αρχές να αναλάβουν δράση

Εφ. Καλογεροπούλου: «Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα» (video)

Η Έφη Καλογεροπούλου μοιράζεται αναμνήσεις και αλήθειες από τις «Μάντρες» και τη «Μαργαρίτα» – δύο σταθερές σε ένα νησί που συνεχώς μεταμορφώνεται. (video)

Καταγγελίες πολιτών στη Σίφνο: «Νόμοι υπάρχουν, αλλά δεν εφαρμόζονται»

Πολίτες καταγγέλλουν πολεοδομικές και περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες στο νησί – Ζητούν αναστολή αδειών και απόδοση ευθυνών σε αρμόδιες υπηρεσίες.

«Habemus Papam»: Από την τιάρα στο πάλλιο – Οι τελετές στέψης και ενθρόνισης του Πάπα από τον 9ο αιώνα μέχρι σήμερα

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο νέος Πάπας Λέων ΙΔ΄ αναλαμβάνει επισήμως τη διακονία του Επισκόπου Ρώμης – Από τη χλιδή του παρελθόντος στη λιτότητα της σύγχρονης τελετής.

Αμοργός: Το Αμοργιανό Φεστιβάλ επιστρέφει 7–9 Ιουνίου με χορωδίες, συναυλίες και τιμητικές εκδηλώσεις

Ένα τριήμερο αφιερωμένο στη μουσική, την παράδοση και τη μνήμη με ελεύθερη είσοδο σε όλο το νησί – Συμμετέχουν σύλλογοι από Τρίπολη και Αμοργό.

Πρόταση ημέρας: Ζυμαρικά με μπάμιες και κεφαλοτύρι Πιτταρά

Πρόταση ημέρας από τον Γαστρονόμο. Για τους φίλους των ζυμαρικών και των τυροκομικών ... Αα και της μπάμιας

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση