Σάββατο, 24 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΧρυσοί Σκούφοι 2024: Δώδεκα τα κορυφαία εστιατόρια στις Κυκλάδες

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Δώδεκα τα κορυφαία εστιατόρια στις Κυκλάδες

|

Το πέρασμά τους στην τέταρτη δεκαετία ζωής γιόρτασαν το βράδυ της Δευτέρας 8 Απριλίου οι Χρυσοί Σκούφοι, ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας, που τίμησαν τους καλύτερους της ελληνικής εστίασης μέσα από μια λαμπερή βραδιά, αφιερωμένη στην υψηλή γαστρονομία. Μια βραδιά κατά την οποία προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού, των επιχειρήσεων, του τουρισμού και των μέσων μαζικής ενημέρωσης συγκεντρώθηκαν στο λαμπερό χώρο του ξενοδοχείου “Athenaeum InterContinental”, για να συναντήσουν τους σημαντικότερους εκπροσώπους της εστίασης και της φιλοξενίας της χώρας, και να ανακαλύψουν μαζί τις κορυφαίες γαστρονομικές διευθύνσεις της Ελλάδας: τα 43 εστιατόρια που απέσπασαν φέτος τις διακρίσεις των Χρυσών Σκούφων και τα 19 που απέσπασαν την τιμητική διάκριση Top Notch, παράλληλα με τρία ακόμη ειδικά βραβεία.

Τα καλύτερα εστιατόρια και τα πρόσωπα της βραδιάς

Καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας αναδείχθηκε για 12η συνεχόμενη χρονιά το κερκυραϊκό “Etrusco”, του Έκτορα Μποτρίνι, που απέσπασε 2 Χρυσούς Σκούφους, με βαθμολογία 17/20. Έτσι, ο Ιταλοκερκυραίος σεφ διατήρησε την πρωτοκαθεδρία του στα γαστρονομικά υψίπεδα της χώρας (κι επιβεβαίωσε τον τίτλο που του χάρισαν οι συνάδελφοί του ως Επιδραστικότερου Σεφ στην Ελλάδα, στη μεγάλη ψηφοφορία του αθηνοράματος), αφού κατάφερε να κατακτήσει όχι μόνο την πρώτη, αλλά τις δύο κορυφαίες θέσεις της χρυσής λίστας: το “Botrini’s” του Χαλανδρίου απέσπασε τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία στη χώρα, με 2 Χρυσούς Σκούφους και 16,5/20.

Η οικογένεια των Χρυσών Σκούφων, που για το 2024 αποτελείται από 17 εστιατόρια στην Αττική, 12 στις Κυκλάδες (9 από αυτά, μάλιστα, μόνο στη Σαντορίνη), 5 στη Χαλκιδική, 4 στα Επτάνησα (2 στην Κέρκυρα και 2 στη Ζάκυνθο), 2 στη Θεσσαλονίκη κι από ένα σε Πελοπόννησο, Ρόδο και Κρήτη, υποδέχτηκε φέτος 9 νέες προσθήκες, με τα εστιατόρια “Alali” της Σαντορίνης, “Andromeda” και “Bubo” της Χαλκιδικής, “Botrini’s Mykonos” της Μυκόνου, “Ches” της Ίου, “Moldee” της Θεσσαλονίκης (μόλις το δεύτερο εστιατόριο που αποσπά το Χρυσό Σκούφο στην πόλη), “Prosilio” της Ζακύνθου και τα αθηναϊκά “Seeds” και “Makris Athens” να κατακτούν για πρώτη φορά την κορυφαία γαστρονομική διάκριση της χώρας. Επιπλέον, με τη διάκριση One to Watch για το καλύτερο νέο εστιατόριο τιμήθηκε το αθηναϊκό “Nyn Esti”, το Βραβείο Κοινού απέσπασε το “Beefbar Mykonos”, ενώ Chef pâtissier 2024 ανακηρύχθηκε ο Θοδωρής Μωυσίδης.

Το δικό του hat trick πέτυχε κατά τη διάρκεια της απονομής ο σεφ Βασίλης Μουρατίδης που, προσθέτοντας τις νέες διακρίσεις των “Andromeda” και “Moldee” πλάι σ’ εκείνη του εστιατορίου “Squirrel”, καταφέρνει όλα τα εστιατόρια των οποίων ηγείται να έχουν από έναν Χρυσό Σκούφο στην τροπαιοθήκη τους. Ιδιαίτερη αξία, όμως, έχει και το success story του εστιατορίου “Prosilio” της Ζακύνθου, που καταφέρνοντας φέτος να “αποφοιτήσει” από τη λίστα των Top Notch και να περάσει σε εκείνη των Χρυσών Σκούφων, γίνεται το μόνο μη ξενοδοχειακό εστιατόριο της Ζακύνθου που κατέχει το πολυπόθητο τρόπαιο. “Δεν είναι καθόλου εύκολο να προσπαθείς να κινηθείς σε τόσο υψηλό επίπεδο, λειτουργώντας σε νησί και εκτός ξενοδοχείου, ιδίως επειδή μιλάμε για ένα εστιατόριο που μπορεί να λειτουργήσει μόνο για έξι μήνες” σημείωσε η σεφ και συνιδιοκτήτριά του, Κρίστυ Καραγεώργου. Τόσο εγώ όσο κι ο συνέταιρός μου, όμως, είμαστε εντελώς συνειδητοποιημένοι και το κάνουμε με πολύ πάθος και πολύ μεράκι, κι έτσι αυτή η διάκριση είναι πάρα πολύ σημαντική, όπως και συγκινητική: νιώθω πολύ μεγάλο δέος, γιατί με τοποθετεί ανάμεσα σε ανθρώπους που θαυμάζω πάρα πολύ, και απ’ τους οποίους εμπνέομαι συνεχώς”, παραδέχτηκε μιλώντας στο “α”, έχοντας μόλις παραλάβει το βραβείο της.

Νέα σελίδα στην αξία των βραβείων

Τη δική τους ιστορία λένε τα στατιστικά της βραδιάς: εννιά νέες προσθήκες, αλλά και πέντε αποχωρήσεις μετρά η φετινή χρυσή λίστα της ελληνικής γαστρονομίας, με το εστιατόριο “Fiore” στη Ζάκυνθο και τα “Premiere” και “The Zillers” της Αθήνας να χάνουν το Χρυσό Σκούφο τους λόγω αποχώρησης των σεφ από τις κουζίνες τους, ενώ τα “Matsuhisa Mykonos” και “Kooc Secrets” δεν κατάφεραν να αποσπάσουν τη βαθμολογία που θα τους εξασφάλιζε τη διατήρηση του Χρυσού Σκούφου. Παράλληλα, τέσσερα new entries μετρά και η επικαιροποιημένη λίστα των τιμητικών διακρίσεων Top Notch (τα εστιατόρια “Cabbanes” στη Μύκονο, “Cretamos” στην Κρήτη, “Κουκούμαβλος” στη Σαντορίνη και “Veri Table” στην Αθήνα), ωστόσο η λίστα αυτή καταρτίστηκε φέτος με πολύ αυστηρότερα κριτήρια από κάθε άλλη χρονιά. Χαρακτηριστικά, τη διάκριση Top Notch απέσπασαν φέτος μόλις 19 εστιατόρια, αντί των 50(!) της περασμένης χρονιάς, γεγονός ενδεικτικό της πρόθεσης της γευσιγνωστικής επιτροπής του “αθηνοράματος” η τιμητική αυτή διάκριση να καθρεφτίζει ρεαλιστικά και ουσιαστικά τη δυναμική των εστιατορίων εκείνων που βρίσκονται μια ανάσα από το κατώφλι των Χρυσών Σκούφων.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Χρυσοί Σκούφοι 2024

Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι

Botrini’s, Αθήνα, 16,5/20 και δύο σκούφοι

Botrini’s Santorini, Ξεν. «Katikies Santorini», 16/20 και ένας σκούφος

Delta, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

Hervé Restaurant, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

Pelagos, Ξεν. «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens», 16/20 και ένας σκούφος

Squirrel, Ξεν. «Danai Beach Resort», Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος

Treehouse, Ξεν. «Ekies All Senses Resort», Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος

Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

CTC, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Elements Restaurant, Ξεν. «Canaves Epitome», Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος

Lauda, Ξεν. «Andronis Boutique Hotel», Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος

Matsuhisa Athens, Ξεν. «Astir Palace», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Patio, Ξεν. «The Margi» Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Selene, Ξεν. «Katikies Garden», Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος

Soil, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Σπονδή, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Tudor Hall, Ξεν. «King George», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Alali Restaurant, Ξεν. «Astarte Suites», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος New Entry

Aleria, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Anama, Μεσσηνία, 15/20 και ένας σκούφος

Andromeda, Ξεν. «Danai Beach Resort», Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος New Entry

Baos, Ξεν. «Myconian Korali», Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος

Botrini’s Mykonos, Ξεν. «Katikies Mykonos», 15/20 και ένας σκούφος New Entry

Bubo, Ξεν. «Ekies All Senses Resort», Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος New Entry

Ches, Ξεν. «Calilo», Ίος, 15/20 και ένας σκούφος New Entry

Dionysos, Ξεν. «Elounda Beach», Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος

GB Roof Garden, Ξεν. «Grande Bretagne», Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Grandma’s, Ξεν. «Liostasi Hotel & Suites» Ίος, 15/20 και ένας σκούφος

Hytra, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Le Pavillon, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Lycabettus Restaurant, Ξεν. «Andronis Luxury Suites», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

Makris Athens, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος New Entry

Makris Dégustation, Ξεν. «Domes Miramare Corfu», Κέρκυρα, 15/20 και ένας σκούφος

Melia, Ξεν. «Lesante Blu Beach Resort», Ζάκυνθος, 15/20 και ένας σκούφος

Moldee, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος New Entry

Noble Gourmet, Ξεν. «Elysium Resort & Spa», Ρόδος, 15/20 και ένας σκούφος

Petra Restaurant, Ξεν. «CanavesOia Suites», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

Prosilio, Ζάκυνθος, 15/20 και ένας σκούφος New Entry

Salonika Restaurant, Ξεν. «Makedonia Palace», Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος

Seeds, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος New Entry

Tomata, Ξεν. «Sani Marina – Sani Resort», Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

Varoulko Santorini, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Top Notch 2024

Beefbar Mykonos, Μύκονος

Bill & Coo, Ξεν. «Bill & Coo», Μύκονος

Cabbanes, Ξεν. «Myconian Villas», ΜύκονοςNew Entry

Cretamos, Ξεν. «The Royal Senses Resort & Spa», Κρήτη New Entry

GalaziaHytra, Ξεν. «Summer Senses», Πάρος

Fresco, Ξεν. «Sani Dunes-Sani Resort», Χαλκιδική

Jackie O Beach, Μύκονος

Kenshō Ornos, Ξεν. «Kenshō Ornos», Μύκονος

Kooc Secrets, Ξεν. «Costa Navarino» Πύλος

Κουκούμαβλος, Ξεν. «Katikies Chromata», Σαντορίνη New Entry

Μαραθιά, Τήνος

Matsuhisa Mykonos, Ξεν. «Belvedere», Μύκονος

Onuki, Ξεν. «Costa Navarino», Πύλος

Over Water Restaurant, Ξεν. «Sani Asterias-Sani Resort», Χαλκιδική

SushiMou, Αθήνα

Venetian Well / Βενετσιάνικο Πηγάδι, Κέρκυρα

Veritable, Αθήνα New Entry

Vezené Athens, Αθήνα

Zuma, Μύκονος

One To Watch 2024 Nyn Esti (Αθήνα)

Chef Patissier 2024  Θοδωρής Μωυσίδης

Βραβείο Κοινού 2024 Beefbar Mykonos

Η τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων διεξάγεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων.

Χορηγοί των Χρυσών Σκούφων 2024 είναι: ΔΕΗ, Δ.Α.Α. Ελ. Βενιζέλος, ΑΒ Βασιλόπουλος, S.Pellegrino – Acqua Panna, Kaiser Beer, Nespresso Professional, Boutari Winery, Flor De Caña, Rokakis Fish, Sixt.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπουργείο Πολιτισμού: “Κίτρινη” κάρτα στο project των 30 εκατ. ευρώ στο Ξενία Κύθνου

Το Υπουργείο Πολιτισμού έβαλε «φρένο» σε τμήμα της πρότασης της Xenia Kythnos – Δεν εγκρίθηκαν οι υπόσκαφες κατασκευές λόγω αλλοίωσης του τοπίου

Σύρος: Στρατηγικός σχεδιασμός για την επέκταση της τουριστικής περιόδου και ψηφιακή πολιτιστική σύνδεση

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης επενδύει στον ποιοτικό και βιώσιμο τουρισμό με δράσεις για City Breaks, εναλλακτικές μορφές και καινοτόμα πολιτιστική ενημέρωση με κάρτα QR

Νάξος – 14ο Φεστιβάλ Θεάτρου “Παρά θίν’ αλός”: Ανοίγει αυλαία με δύο δυνατές παραστάσεις (αφίσα)

Ο «Πινόκιο» και «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μία ώρα» σηματοδοτούν την έναρξη του φετινού φεστιβάλ θεάτρου – Τοπικές θεατρικές ομάδες ανεβάζουν τον πήχη!

Στην “ATTICA GREEN EXPO 2025” το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας

θα παρουσιαστούν οι περιβαλλοντικές δράσεις του Δ.Λ.Τ. Θήρας, μέσα από φωτογραφικό υλικό, βίντεο και ενημερωτικά έντυπα

Νάξος – Δημοτικό Συμβούλιο: Διπλή συνεδρίαση την Τετάρτη 28 Μαΐου

Κατά την πρώτη συνεδρίαση θα συζητηθεί ένα θέμα και κατά τη δεύτερη δεκαέξι.

Φολέγανδρος: Μία ανάσα από την απόκτηση Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού

Ένα σημαντικό βήμα για τον βιώσιμο τουριστικό σχεδιασμό του νησιού – Σύνδεση με το Εθνικό Παρατηρητήριο και στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης

Αμοργός – Αιγιάλη: Οικογενειακό εστιατόριο ζητάει μάγειρα για την καλοκαιρινή περίοδο

Οικογενειακό εστιατόριο στην Αιγιάλη προσφέρει διαμονή και φιλικό περιβάλλον – Θέση πλήρους απασχόλησης για σεζόν Ιούνιος–Οκτώβριος

ΕΣΚ Κυκλάδων – Final-4 U14: Η καρδιά του αναπτυξιακού μπάσκετ χτυπά στο “ΔΑΚ Νάξου”

Πανναξιακός, Περιστεριώνας Τήνου, ΑΟ Μυκόνου και Μαρπησσαϊκός διεκδικούν τον τίτλο του πρωταθλητή το Σαββατοκύριακο 24-25 Μαΐου στο «Δημήτρης Περιστεράκης»

Ξεκινά η εκπαίδευση των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας για το 2025

Από 31 Μαΐου έως 24 Ιουνίου η θεωρητική και πρακτική κατάρτιση νέων εθελοντών σε δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση – Μέσω πλατφόρμας και με φυσική παρουσία

Μανώλης Κρητικός: Παγκόσμιοι δείκτες διακυβέρνησης και η Ελλάδα

Με τους παγκόσμιους δείκτες διακυβέρνησης (Global Governance Indicators, GGI) των Ντ. Κάουφμαν (Natural Resource Governance Institute and Brooking Institute) και A. Κράι (World Bank Development Research Group), όπως και με άλλους διεθνείς δείκτες θα κρίναμε μια κυβερνητική θητεία;

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

FNL Best Restaurant Awards 2025: Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος (πίνακας)

Τιμητική Παρουσία των Κυκλάδων στα FNL Best Restaurant Awards 2025 - Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πολύωρη πρωινή (20/05) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, που και πότε;

Πολύωρη πρωινή διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τρίτη 20 Μαϊου σε περιοχές της Νάξου - Που και πότε

Λύγισε στη Νίκαια ο Πανναξιακός AOK – Έμεινε εκτός National League 1

Παρά την αξιέπαινη προσπάθεια και το εντυπωσιακό πρώτο μέρος, ο Πανναξιακός ηττήθηκε από τον Ιωνικό με 67-61 στον πέμπτο και καθοριστικό τελικό των playoffs, χάνοντας το εισιτήριο για την άνοδο

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

Η Νάξος πρωταγωνίστρια στο “Φτάσαμε” με τον Ζερόμ Καλούτα (video)

Η εκπομπή του ΕΡΤ+ επισκέπτεται το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και μας ταξιδεύει σε γεύσεις, παραδόσεις, τοπία και πρόσωπα της Νάξου, μέσα από τα μάτια και το γιουκαλίλι του Ζερόμ Καλούτα.