Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΑύξηση των ελληνικών εξαγωγών μπύρας στην Ιταλία

Αύξηση των ελληνικών εξαγωγών μπύρας στην Ιταλία

|

Συγκεκριμένα την τριετία 2013-2015 η αύξηση των εξαγωγών της Ελλάδας προς την Ιταλία ήταν 3.505% καταλαμβάνοντας το 0,74% του μεριδίου αγοράς μπύρας της Ιταλίας

Η Γερμανία κατά το διάστημα 2013-2015 αποτέλεσε τον σημαντικότερο προμηθευτή μπύρας της Ιταλίας, με συρρικνούμενο, όμως, μερίδιο αγοράς κατά 5,1%.

Κατά το ίδιο διάστημα, ωστόσο, η Ελλάδα σημείωσε εντυπωσιακή πρόοδο, αφού το 2015 ανέβηκε στη 12η θέση στην εξαγωγή μπύρας στην Ιταλία ξεπερνώντας τόσο την Ισπανία όσο τις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ το 2013 βρισκόταν μόλις στην 26η θέση.

Συγκεκριμένα την τριετία 2013-2015 η αύξηση των εξαγωγών της Ελλάδας προς την Ιταλία ήταν 3.505% καταλαμβάνοντας το 0,74% του μεριδίου αγοράς μπύρας της Ιταλίας. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές μπύρας της Ιταλίας αυξήθηκαν κατά 11,2%, δηλαδή αναμένεται μια περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνο-ιταλικού διμερούς εμπορίου.

Αυτά αναφέρονται σε ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στη Ρώμη για την αγορά μπύρας στην Ιταλία την περίοδο 2013-2015.

Στο σχετικό έγγραφο σημειώνεται επίσης ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 21η θέση στην κατανάλωση μπύρας με μόλις 3.845.000 εκατόλιτρα μπύρας ενώ σχετικά με τον αριθμό ζυθοποιών στην Ευρώπη, το 2014 η Μεγάλη Βρετάνια αριθμεί 1700 επιχειρήσεις κατακτώντας την 1η θέση στην Ευρώπη, ενώ η Ιταλία πλησιάζει σε αριθμό τη Γαλλία με 593 έναντι 660 επιχειρήσεις και η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση με μόλις 19 ενεργές επιχειρήσεις.

Σταθερό αρνητικό το ισοζύγιο εμπορίου της Ιταλίας στον κλάδο της μπύρας

Η Ιταλία, παρόλο που δεν έχει μεγάλη παράδοση στην παρασκευή μπύρας, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έντονη δημιουργικότητα, με στόχο να συνδυασθεί η μπύρα με το φαγητό. Αυτή ακριβώς η αγάπη για συνδυασμό τον γεύσεων διακρίνει και πολλές ζυθοποιίες-εστιατόρια που τολμούν να πειραματιστούν.

Η συνολική ποσότητα μπύρας, που παράγεται στην Ιταλία την περίοδο 2010-2014, παρουσιάζει μια ανοδική τάση της τάξης του 5,5% ενώ σε ότι αφορά στην κατανάλωση μπύρας στην Ιταλία, όλο το διάστημα 2010-2014, παρουσιάζει σχετικά μικρή αυξητική τάση (+2,9%) και κυμαίνεται σταθερά άνω των 17.000 εκατόλιτρων ετησίως.

Πάντως, η Ιταλία την τελευταία τριετία (2013-2015) διατηρεί ένα σταθερό αρνητικό ισοζύγιο εμπορίου στον κλάδο της μπύρας που ξεπερνά τα 300 εκ. ευρώ. Παράλληλα, όμως, πρόκειται για μία διευρυνόμενη αγορά, καθώς ο όγκος εμπορίου αυξήθηκε αυτό το διάστημα κατά 16,8%, με τις εισαγωγές να έχουν αυξηθεί κατά 11,2% και τις εξαγωγές 37,5%. Δηλαδή, το διάστημα 2013-2014 οι εξαγωγές μπύρας της Ιταλίας στο σύνολο τους αυξήθηκαν, αφού η άνοδος των εξαγωγών προς την Ευρώπη υπερκάλυψε την πτώση των εξαγωγών σε χώρες εκτός Ευρώπης. Παρότι όμως οι εξαγωγές μπύρας κατά το υπό εξέταση διάστημα αυξήθηκαν 37,5%, αυτό δεν αναιρεί τη σημασία του καθόλου ευκαταφρόνητου ποσοστού αύξησης των εισαγωγών (11,2%).

Η παραγωγή μπύρας στην Ευρώπη

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 2014 η Ιταλία βρισκόταν στη 10η θέση παραγωγής μπύρας, με κυρίαρχη τη Γερμανία, η οποία παρήγαγε 7 φορές περισσότερο από αυτή. Ακόμα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία ενώ το 2014 βρισκόταν στην 8η θέση, το 2016 ανελίχτηκε στην 6η θέση ως προς την παραγόμενη ποσότητα μπύρας στην Ευρώπη αυξάνοντας την κατά 20,8%.

Παγκοσμίως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το 2014 πρώτη στην παραγωγή μπύρας ήταν η Ασία με ποσοστό 33,9% και αμέσως επόμενη η Ευρώπη με ποσοστό 27%.

Η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή μπύρας είναι η Κίνα, η οποία το 2014 παρήγαγε σχεδόν 450 εκ. εκατόλιτρα μπύρας, ενώ αμέσως μετά ακολουθούν οι ΗΠΑ με 225 εκ. εκατόλιτρα μπύρας. Στις πιο παραγωγικές ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβάνονται η Γερμανία, η οποία είναι 4η σε κατάταξη, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πολωνία, που είναι 8η και 9η αντίστοιχα καθώς και η Ισπανία, η οποία βρίσκεται στην 11η θέση. Η Ιταλία με ετήσια παραγωγή το 2014 μόλις 1,3 δις λίτρα βρίσκεται κάτω από την 26η θέση παγκοσμίως

Η κατανάλωση μπύρας

Ως προς την συνολική κατανάλωση μπύρας πρώτη κατατάσσεται, για κάθε έτος της περιόδου 2009-2014, η Γερμανία με περισσότερο από 85 εκ. εκατόλιτρα μπύρας. Η Ιταλία το 2014 βρίσκεται στην 6η θέση με 17.729.000 εκατόλιτρα μπύρας, ενώ η Ελλάδα στην 21η θέση με μόλις 3.845.000 εκατόλιτρα μπύρας.

Όσον αφορά την κατά κεφαλήν κατανάλωση μπύρας, το 2014 η Ιταλία τοποθετείται προτελευταία στην ευρωπαϊκή λίστα (29 λίτρα ανά κάτοικο), αμέσως μετά τη Γαλλία (30 λίτρα ανά κάτοικο), πιθανόν επειδή οι κάτοικοι των δύο αυτών χωρών προτιμούν να καταναλώνουν κρασί αντί για μπύρα. Στην κορυφή βρίσκονται η Τσεχία, όπου κατά μέσο όρο το 2014 ένα άτομο κατανάλωσε 144 λίτρα μπύρας καθώς και η Γερμανία με την Αυστρία, όπου και αυτές ξεπερνούν τα 100 λίτρα ανά άτομο. Συγκρίνοντας με το κρασί, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία το 2014 κατανάλωσε συνολικά 20,4 εκ. εκατόλιτρα κατακτώντας την 3η θέση διεθνώς στην κατανάλωση κρασιού, ενώ η κατά κεφαλήν της κατανάλωση ήταν 34 λίτρα/ χρόνο φέρνοντας την πάλι στην 3η θέση παγκοσμίως (πηγή: OIV). Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που η μπύρα δεν προτιμάται από τους Ιταλούς τόσο πολύ σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους.

Η χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση μπύρας είναι η Κίνα, η οποία το 2014 κατανάλωσε σχεδόν 45 εκ. λίτρα μπύρας, ενώ αμέσως μετά ακολουθούν οι ΗΠΑ με 24 εκ. λίτρα μπύρας. Όσον αφορά την Ευρώπη, στις χώρες με την μεγαλύτερη κατανάλωση συμπεριλαμβάνονται η Γερμανία, η οποία είναι 5η σε κατάταξη, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πολωνία, που είναι 8η και 9η αντίστοιχα καθώς και η Ισπανία, η οποία βρίσκεται στην 10η θέση. Η Ιταλία με ετήσια κατανάλωση το 2014 μόλις 1,6 εκ. λίτρα βρίσκεται στην 25η θέση παγκοσμίως.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά μπύρας

Τύποι μη μαζικών ζυθοποιιών

* μικροζυθοποιίες: Παράγει λιγότερο από 15.000 βαρέλια ετησίως και το 75% αυτών πωλείται εκτός.

* Brewpub: ένα εστιατόρια/

ζυθοποιία που εμπορεύεται τουλ. Το 25% του προϊόντος της εσωτερικά.

* Contract brewing pub: μια επιχείρηση που προσλαμβάνει μια άλλη

ζυθοποιία να της παράγει μπύρα.

* Regional craft brewery: μια ανεξάρτητη τοπική ζυθοποιία, η οποία κυρίως παράγει παραδοσιακή  καινοτόμο  μπύρα.

– Τοπική ζυθοποιία: μια ζυθοποιία με ελάχιστη ετήσια παραγωγή 15.000 και μέγιστη 6 εκ. βαρέλια.

– Μεγάλη ζυθοποιία: μια ζυθοποιία με ετήσια παραγωγή μεγαλύτερη από 6 εκ. βαρέλια.

Η Heineken Italia SPA, το 2014, κατείχε την 3η θέση στην παγκόσμια αγορά μπύρας (9,1%) όπου ηγέτιδα είναι η Anheuser-Busch InBev NV(20,8%), ενώ στην ιταλική αγορά είναι η μεγαλύτερη ζυθοποιία με μερίδιο που πλησιάζει το 30%.

Σημειώνεται ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση μονάδων παραγωγής τόσο στη βόρεια όσο και στη Νότια Ιταλία, ενώ εμφανής είναι η απουσία μονάδων στην κεντρική Ιταλία, όπου κυριαρχεί η παραγωγή οίνου.

Όσον αφορά των αριθμό των μικροζυθοποιίων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ιταλία βρίσκεται στην 3η θέση (491), ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο με 1440 μικροπαραγωγούς, τους διπλάσιους δηλαδή από τη δεύτερη κατά σειρά Γερμανία, που αριθμεί 668.

Σχετικά με τον αριθμό ζυθοποιών στην Ευρώπη, το 2014 η Μεγάλη Βρετανία αριθμεί 1700 επιχειρήσεις κατακτώντας την 1η θέση στην Ευρώπη, ενώ η Ιταλία πλησιάζει σε αριθμό τη Γαλλία με 593 έναντι 660 επιχειρήσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση με μόλις 19 ενεργές επιχειρήσεις.

Γενικότερα, όπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο, το 2014 το 51,7% της παγκόσμιας αγοράς μπύρας ήταν συγκεντρωμένο σε μόλις 5 εταιρείες, ενώ δέκα χρόνια νωρίτερα 10 εταιρείες κατείχαν το 51% της αγοράς. Παρατηρούμε δηλαδή ότι μόλις μέσα σε μια δεκαετία ο βαθμός συγκέντρωσης διπλασιάστηκε.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δήμος Θήρας: Δωρεάν δρομολόγια λεωφορείου από Φηρά προς Αθηνιό για κατοίκους Θηρασιάς

Δωρεάν δρομολόγια λεωφορείου από Φηρά προς Αθηνιό για επισκέπτες και κατοίκους της Θηρασιάς

Αμοργόραμα: Μια πρωτοβουλία που θέλει να σώσει τους ψαρότοπους της Αμοργού

Το βλέμμα της παγκόσμιας αλιευτικής κοινότητας είναι στραμμένο στους ψαράδες της Αμοργού, για την πρωτοβουλία τους με τίτλο Αμοργόραμα, που θα εξασφαλίσει βιώσιμη αλιεία

ΥΠΕΝ – Σαρακήνικο Μήλος: Καμία άρνηση έγκρισης, αναμονή ενεργειών από τον Δήμο

το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απευθυνόμενο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, με το ερώτημα: αν έχει παραλάβει το σχετικό ΣΧΟΟΑΠ από τον Δήμο Μήλου, έλαβε αρνητική απάντηση.

ΑΠΑΣ Νάξου: Ηττα από τον Εσπερο και …ρέστα για παραμονή κόντρα σε Πανελευσινιακό και Μίλωνα

Νέα ήττα για τον ΑΠΑΣ τα Φανάρια (σ.σ. από τον Εσπερο) που «παίζει τα ρέστα του» στα δύο επόμενα εντός έδρας ματς με Πανελευσινιακό και Μίλωνα - Εχει κι έναν ακόμη αγώνα που εκκρεμεί

Ελλάδα – “Τουρισμός για Ολους 2025”: Ανοίγουν σήμερα (24/02) οι αιτήσεις, ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Στις 14:00 ανοίγει η πλατφόρμα - Ποιοι θα πάρουν από 200 έως 400 ευρώ - Μέχρι τη Δευτέρα 10 Μαρτίου οι αιτήσεις - Ποιοι αποκλείονται

Ευ. Λέκκας για Σαντορίνη: “Παραμένει στο τραπέζι το σενάριο των 6 Ρίχτερ”

Για μακρόσυρτη σεισμική ακολουθία, που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, ακόμη και μήνες, μίλησε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, που τόνισε ότι τα μισά κτίρια στο νησί είναι αυθαίρετα

Νάξος – 4ο Δημοτικό Σχολείο: Ερχεται αποκριάτικο Μασκέ πάρτι

Αποκριάτικο πάρτι μασκέ από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου - Πότε και που;

Σαντορίνη: Το σχέδιο για δύο λιμάνια διαφυγής και πλωτή εξέδρα στον Μονόλιθο

Αυτά θα γίνουν στη Βλυχάδα, την περιοχή του Κολούμπου και στην περιοχή του Μονόλιθου, αντίστοιχα - Οι προτάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών στη Σαντορίνη

Γερμανία – Εκλογές: «Αδύναμη νίκη» Μερτς και «θρίαμβος» της Ακροδεξιάς

«Οι Γερμανοί είπαν ξεκάθαρα όχι στον Ολαφ Σολτς, αλλά όχι πραγματικά ναι στον Φρίντριχ Μερτς», αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, ενώ η Handelsblatt αναφέρεται σε «δύσκολη νέα αρχή»

Νάξος – Αδέσποτα: Οι εθελοντές αφανείς ήρωες και η “μάχη” τους σε καθημερινή βάση

Οι αφανείς ήρωες της Νάξου: Ο αγώνας ενός εθελοντή για τα αδέσποτα στις παγωμένες μέρες

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο

Εκτακτο – Νάξος: Διακοπή ρεύματος σε περιοχή της πόλης

Λόγω προβλήματος στον πυλώνα της ΔΕΗ που βρίσκεται στο Γυμνάσιο της Νάξου, υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος