Ο Γιώργος Πίττας μέσα από το Greek Gastronomy Guide μας ξεναγεί στη Νάξο με πρώτη στάση την “Αξιώτισσα” που την χαρακτηρίζει ως απόλυτη γαστρονομική εμπειρία του νησιού”
Ξεκινώντας από τη Χώρα παίρνουμε το δρόμο για το Καστράκι και στο 18ο χλμ. Νάξου-Αλυκού θα συναντήσουμε την Αξιώτισσα.
Μια σειρά από δέντρα με πυκνή φυλλωσιά φροντίζουν να δημιουργήσουν μια προστατευτική σκιά στη φωτεινή αυλή της ταβέρνας. Ο χώρος -όπως ανακαινίστηκε προσφάτως με δροσιστικά χρώματα- προκαλεί αμέσως μια ευχάριστη και funky ατμόσφαιρα.
Στα γύρω τραπέζια, σταθεροί πελάτες απολαμβάνουν τα καλούδια του μαγαζιού και τη μονάκριβη σχέση τους με την Σοφία και τον Γιάννη Βάσιλα. Γιατί αυτός ήταν ο στόχος του ζευγαριού, όταν το 2000 αποφάσισαν να στήσουν σ’ ένα πατρικό μποστάνι του Γιάννη το όνειρό τους. Να δημιουργήσουν μια ταβέρνα με ψαγμένες τοπικές γεύσεις, σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες τους και μια ποιότητα ζωής μακρυά από την ένταση των πόλεων. Είχε μεσολαβήσει μια μικρή ξενιτειά του Γιάννη στην Αμερική και τον Καναδά, όταν εικοσάχρονος απέκτησε τις πρώτες σημαντικές γαστρονομικές εμπειρίες, δουλεύοντας πλάι σε παθιασμένους σεφ.
Πρώτο χαρακτηριστικό της δουλειάς τους είναι η εμμονή στα ντόπια υλικά, όπου αξιοποιώντας το πλούσιο μποστάνι τους, χρησιμοποιούν για τα μαγειρέματα κυρίως δικά τους ζαρζαβατικά. Ο κατάλογος εδεσμάτων είναι εντυπωσιακά μεγάλος. Μια λεμονάδα σπιτική με μέλι και λουίζα σε συντροφεύει στην αρχή μέχρι να κάνεις τους απαραίτητους συνδυασμούς κατά την όρεξή σου, επιλέγοντας τί θα παραγγείλεις και τί θα αποκλείσεις. μια δύσκολη δοκιμασία.
Και αμέσως μετά αρχίζουν οι απολαύσεις.
Από τα πρώτα ξεχωρίζουν ο ντάκος με ντόπια ξυνομυζήθρα, η τυρόπιτα με σύκα και σπιτικό φύλλο, σύκα ψητά με ξινομυζήθρα και κοπανιστή πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, πράσινες τηγανητές ντομάτες, αλλά και τηγανητές μπάμιες και σάλτσα γιαουρτιού, ταμπουλέ με βιολογικό πλιγούρι, κρεμμυδάκι μαϊντανό, κουκουνάρι, ντομάτα, αγγούρι. Από τα κυρίως, τα ντόπια κρέατα, μοσχάρια, κατσικάκια, χοιρινά μαγειρεύονται με όλους τους δυνατούς τρόπους -παραδοσιακούς και πειραγμένους- με τα βοτάνια και κυρίως το δεντρολίβανο και τη θρούμπι να αφήνουν το γευστικό τους αποτύπωμα.
Το πιο δημοφιλές πιάτο είναι το κατσίκι στη λαδόκολλα, τα κάθε είδους μπιφτέκια, και «άπαιχτο» το απεραθίτικο ρόστο με τη χοντροκομμένη, χρυσοτηγανισμένη και γλυκιά ναξιώτικη πατάτα . Από ψαρικά στα πιάτα ημέρας ότι προκύψει από τους συνεργαζόμενους ψαράδες.
Aξιώτισσα μια ταβέρνα με άποψη, η απόλυτη γαστρονομική εμπειρία της Νάξου.
Πηγή: greekgastronomyguide.gr/item/taverna-aksiotissa-naxos/