Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΑξιώτισσα: η ταβέρνα που απογειώνει τη ναξιώτικη γαστρονομία

Αξιώτισσα: η ταβέρνα που απογειώνει τη ναξιώτικη γαστρονομία

|

Ένα πιάτο με πράσινες τηγανητές ντομάτες, μία σαλάτα με αντράκλα, κρεμμύδι, θρούμπες και ξινότυρο, μία μερίδα μπάμιες με κόκορα κι ένα ροζέ από Φωκιανό, Ποταμίσι, Αηδάνι, Καραμπραήμι και Μονεμβασιά. Αχ και να ξεκινούσαν έτσι όλες οι παραγγελίες μας!

Όλα αυτά τα σερβίρουν στην «Αξιώτισσα» της Νάξου, ένα από τα εννέα εστιατόρια που βράβευσε ο «Γαστρονόμος» με Βραβείο Ποιότητας το 2021.

Για να φτάσουμε εκεί διανύουμε μια διαδρομή 20 λεπτών από τη Χώρα που αξίζει και με το παραπάνω για όποιον επισκεφτεί το νησί. Η ταβέρνα του Γιάννη Βάσιλα και της Σοφίας Δημακοπούλου άνοιξε το 2000 και σύντομα έγινε μόνιμη πινέζα στον γαστρονομικό χάρτη του νησιού.

Ο Γιάννης γεννήθηκε στο Μόντρεαλ από γονείς Αξιώτες. Στη Νάξο πήγε πέντε χρονών, μεγάλωσε κι έβγαλε το σχολείο κι έφυγε ξανά για Καναδά, όπου σπούδασε φιλοσοφία. Δούλεψε σε εστιατόρια στο εξωτερικό τη δεκαετία του ’80, γνώρισε τη Σοφία, ένα ατρόμητο κορίτσι από την Πάτρα, κι επέστρεψαν μαζί στο νησί.

 

Ο Γιάννης Βάσιλας σερβίρει ρεβίθια ψημένα στον ξυλόφουρνο με σέσκουλα
 

Τα καλοκαίρια γίνεται μάχη για ένα τραπέζι στην Αξιώτισσα

 

«Στην αρχή οι περισσότεροι γελούσαν με αυτά που κάναμε στην “Αξιώτισσα”», θυμάται ο Γιάννης. «Εμείς από την πρώτη στιγμή συνεργαζόμασταν μόνο με ντόπιους παραγωγούς, σε μια εποχή που δεν υπήρχε η έννοια της τοπικής γαστρονομίας. Επιλέγαμε τα καλύτερα της Νάξου και σταδιακά διαμορφώσαμε σχέσεις με τους παραγωγούς, θέτοντας συγκεκριμένες προδιαγραφές και παροτρύνοντάς τους να καλλιεργήσουν παλιούς σπόρους».

Γεννημένος στο Μοντρεάλ από μετανάστες, Αξιώτες γονείς, ο Γιάννης έχει καταγωγή από τον Δανακό και το Φιλώτι

 

Στα 70 τ.μ. της κουζίνας της Αξιώτισσας μαγειρεύουν με την άνεσή τους, με ελαιόλαδο δικό τους από Θρουμποελιές (ασκούδες) και Κορωνέικες Νάξου και με μανιάτικο βιολογικό, αλλά και με ζαρζαβατικά από τον μικρό μπαχτσέ τους, που το καλοκαίρι τα συμπληρώνουν από τους καλλιεργητές Κωνσταντή Χουζούρη από τη Μικρή Φάρμα της Νάξου και Λεωνίδα Μαράκη για ντομάτες και μπάμιες.

 

Από τη Μικρή Φάρμα της Νάξου προμηθεύονται μέρος των ζαρζαβατικών που μαγειρεύουν στην κουζίνα του εστιατορίου
 

Φοβερή σαλάτα με σπανάκι, ντόπιο ξινότυρο και ντρέσινγκ με παντζάρια και γλυκόξινο ξίδι δικής τους παραγωγής

 

Μεγάλο σουξέ αυτές οι μπάμιες, γίνονται καυτερές στον φούρνο με ελάχιστη ντοματούλα, τηγανητές με σάλτσα γιαουρτιού και κοπανιστής, αλλά και μαγειρευτές. Η Νάξος τούς τροφοδοτεί με σπουδαία αρσενικά τυριά και ξινότυρα από δεξιοτέχνες τυροκόμους.

Ο Γιώργος Μανιός, ένας μικρός κτηνοτρόφος από τον Άη Γαλάτη, τους προμηθεύει με πεντανόστιμα αρνάκια

 

Έχουν δικά τους γουρούνια, κότες, αυγά και κοκόρια. Από ντόπιους κτηνοτρόφους προμηθεύονται μοσχάρια, αρνιά και κατσίκια και χρησιμοποιούν και τα λιγοστά όσπρια που βγάζει η Νάξος αλλά και βιολογικά όσπρια του Τρυγώνη από τη Μεγάρχη Τρικάλων και του αγροκτήματος Αντωνόπουλου από τα Φάρσαλα.

Από ψάρια έχουν ό,τι πιαστεί στα δίχτυα. «Στο πέρασμα Νάξου-Πάρου και Νάξου-Αμοργού ψαρεύονται κάτι παχιές σαρδέλες που τις κάνω ρολάκια γεμιστά με κάππαρη, ντοματίνια και λεμονάτη σάλτσα», λέει ο Γιάννης. Στην «Αξιώτισσα» αξιοποιούν περισσεύματα λαχανικών και κόκαλα για τους ζωμούς, αλλά και για να ταΐσουν τα γουρούνια. «Δεν μαγειρεύω ποσότητες, κάνω τα κουμάντα μου και τα τελευταία χρόνια δουλεύουμε πολύ με κρατήσεις. Δεν πετιέται τίποτα», λέει.

Τακτικές επισκέψεις στη Μικρή Φάρμα της Νάξου, του βιοκαλλιεργητή Κωσταντή Χουζούρη

Την άνοιξη σερβίρουν στην αυλή τους μαραθοτηγανίτες, το καλοκαίρι ψήνουν μελιτζάνες με γλυκόξινη σάλτσα με αμύγδαλα και ξινότυρο στον ξυλόφουρνο, το φθινόπωρο φτιάχνουν τη συνταγή με γλυκοπατάτες, λούζα, βούτυρο Νάξου και κοπανιστή Τήνου από το βιβλίο «Η κοπανιστή» του Μυκονιάτη αρθρογράφου του «Γ» Δημήτρη Ρουσουνέλου κι αν προλάβουν, μαζεύουν και σαλιγκάρια.

 

Πιάτο αγαπημένο: Κατσικάκι σιγοψημένο στον ξύλοφουρνο με φρέσκιες πατατούλες Νάξου και μυρωδικά
 

Κλασική αξία οι καλοκαιρινές μελιτζάνες με γλυκόξινη σάλτσα, αμύγδαλα, βασιλικό, και τρίμματα από ξινότυρο και αρσενικό τυρί Νάξου

 

Το Πάσχα συνήθως σερβίρουν το παραδοσιακό πατούδο με αρνί ή κατσίκι, με μαντουλίδες και κουτσουνάδες, και ενίοτε μαγειρεύουν και ρόστο, αυτό το μνημειώδες ναξιώτικο κοκκινιστό. Στο μικρό, σύγχρονο οινοποιείο στο υπόγειο, ο Γιάννης παράγει δικό του κρασί, όμως η λίστα τους δοξάζει και μικρά οινοποιεία των γύρω νησιών.

Info

Αξιώτισσα
Καστράκι, Νάξος
Τηλέφωνο: 22850-75.107

Ωράριο: Ανοιχτά από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι τέλος Οκτωβρίου ή πιο αργά, καθημερινά, 14.00-22.00. Εκτάκτως ανοίγουν και κάποιες μέρες τον χειμώνα (το ανακοινώνουν στο facebook: Ταβέρνα Αξιώτισσα και στο blog τους tavernaaxiotissa.blogspot.com. Η κράτηση είναι απαραίτητη.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Άγιο Φως: H Τελετή Αφής στα Ιεροσόλυμα (video)

Το Άγιο Φως, θα μεταφερθεί με προγραμματισμένες, αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air σε 8 προορισμούς της ελληνικής επικράτειας.

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

115 αγροτικοί γιατροί θα ενισχύσουν τα νησιά ενόψει του καλοκαιριού

Θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Ποια είναι τα 10 φθηνότερα νησιά σε όλο τον κόσμο; Δυο ελληνικά ανάμεσά τους

oι ειδικοί επί των ταξιδιών μοιράστηκαν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας

Στις 19:00 το απόγευμα αναμένεται το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Από την Αθήνα με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air σε όλη τη χώρα

Καθολική Εκκλησία – Τήνος: Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας

Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας στην Τήνο

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.