Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΑξιώτισσα: η ταβέρνα που απογειώνει τη ναξιώτικη γαστρονομία

Αξιώτισσα: η ταβέρνα που απογειώνει τη ναξιώτικη γαστρονομία

|

Ένα πιάτο με πράσινες τηγανητές ντομάτες, μία σαλάτα με αντράκλα, κρεμμύδι, θρούμπες και ξινότυρο, μία μερίδα μπάμιες με κόκορα κι ένα ροζέ από Φωκιανό, Ποταμίσι, Αηδάνι, Καραμπραήμι και Μονεμβασιά. Αχ και να ξεκινούσαν έτσι όλες οι παραγγελίες μας!

Όλα αυτά τα σερβίρουν στην «Αξιώτισσα» της Νάξου, ένα από τα εννέα εστιατόρια που βράβευσε ο «Γαστρονόμος» με Βραβείο Ποιότητας το 2021.

Για να φτάσουμε εκεί διανύουμε μια διαδρομή 20 λεπτών από τη Χώρα που αξίζει και με το παραπάνω για όποιον επισκεφτεί το νησί. Η ταβέρνα του Γιάννη Βάσιλα και της Σοφίας Δημακοπούλου άνοιξε το 2000 και σύντομα έγινε μόνιμη πινέζα στον γαστρονομικό χάρτη του νησιού.

Ο Γιάννης γεννήθηκε στο Μόντρεαλ από γονείς Αξιώτες. Στη Νάξο πήγε πέντε χρονών, μεγάλωσε κι έβγαλε το σχολείο κι έφυγε ξανά για Καναδά, όπου σπούδασε φιλοσοφία. Δούλεψε σε εστιατόρια στο εξωτερικό τη δεκαετία του ’80, γνώρισε τη Σοφία, ένα ατρόμητο κορίτσι από την Πάτρα, κι επέστρεψαν μαζί στο νησί.

 

Ο Γιάννης Βάσιλας σερβίρει ρεβίθια ψημένα στον ξυλόφουρνο με σέσκουλα
 

Τα καλοκαίρια γίνεται μάχη για ένα τραπέζι στην Αξιώτισσα

 

«Στην αρχή οι περισσότεροι γελούσαν με αυτά που κάναμε στην “Αξιώτισσα”», θυμάται ο Γιάννης. «Εμείς από την πρώτη στιγμή συνεργαζόμασταν μόνο με ντόπιους παραγωγούς, σε μια εποχή που δεν υπήρχε η έννοια της τοπικής γαστρονομίας. Επιλέγαμε τα καλύτερα της Νάξου και σταδιακά διαμορφώσαμε σχέσεις με τους παραγωγούς, θέτοντας συγκεκριμένες προδιαγραφές και παροτρύνοντάς τους να καλλιεργήσουν παλιούς σπόρους».

Γεννημένος στο Μοντρεάλ από μετανάστες, Αξιώτες γονείς, ο Γιάννης έχει καταγωγή από τον Δανακό και το Φιλώτι

 

Στα 70 τ.μ. της κουζίνας της Αξιώτισσας μαγειρεύουν με την άνεσή τους, με ελαιόλαδο δικό τους από Θρουμποελιές (ασκούδες) και Κορωνέικες Νάξου και με μανιάτικο βιολογικό, αλλά και με ζαρζαβατικά από τον μικρό μπαχτσέ τους, που το καλοκαίρι τα συμπληρώνουν από τους καλλιεργητές Κωνσταντή Χουζούρη από τη Μικρή Φάρμα της Νάξου και Λεωνίδα Μαράκη για ντομάτες και μπάμιες.

 

Από τη Μικρή Φάρμα της Νάξου προμηθεύονται μέρος των ζαρζαβατικών που μαγειρεύουν στην κουζίνα του εστιατορίου
 

Φοβερή σαλάτα με σπανάκι, ντόπιο ξινότυρο και ντρέσινγκ με παντζάρια και γλυκόξινο ξίδι δικής τους παραγωγής

 

Μεγάλο σουξέ αυτές οι μπάμιες, γίνονται καυτερές στον φούρνο με ελάχιστη ντοματούλα, τηγανητές με σάλτσα γιαουρτιού και κοπανιστής, αλλά και μαγειρευτές. Η Νάξος τούς τροφοδοτεί με σπουδαία αρσενικά τυριά και ξινότυρα από δεξιοτέχνες τυροκόμους.

Ο Γιώργος Μανιός, ένας μικρός κτηνοτρόφος από τον Άη Γαλάτη, τους προμηθεύει με πεντανόστιμα αρνάκια

 

Έχουν δικά τους γουρούνια, κότες, αυγά και κοκόρια. Από ντόπιους κτηνοτρόφους προμηθεύονται μοσχάρια, αρνιά και κατσίκια και χρησιμοποιούν και τα λιγοστά όσπρια που βγάζει η Νάξος αλλά και βιολογικά όσπρια του Τρυγώνη από τη Μεγάρχη Τρικάλων και του αγροκτήματος Αντωνόπουλου από τα Φάρσαλα.

Από ψάρια έχουν ό,τι πιαστεί στα δίχτυα. «Στο πέρασμα Νάξου-Πάρου και Νάξου-Αμοργού ψαρεύονται κάτι παχιές σαρδέλες που τις κάνω ρολάκια γεμιστά με κάππαρη, ντοματίνια και λεμονάτη σάλτσα», λέει ο Γιάννης. Στην «Αξιώτισσα» αξιοποιούν περισσεύματα λαχανικών και κόκαλα για τους ζωμούς, αλλά και για να ταΐσουν τα γουρούνια. «Δεν μαγειρεύω ποσότητες, κάνω τα κουμάντα μου και τα τελευταία χρόνια δουλεύουμε πολύ με κρατήσεις. Δεν πετιέται τίποτα», λέει.

Τακτικές επισκέψεις στη Μικρή Φάρμα της Νάξου, του βιοκαλλιεργητή Κωσταντή Χουζούρη

Την άνοιξη σερβίρουν στην αυλή τους μαραθοτηγανίτες, το καλοκαίρι ψήνουν μελιτζάνες με γλυκόξινη σάλτσα με αμύγδαλα και ξινότυρο στον ξυλόφουρνο, το φθινόπωρο φτιάχνουν τη συνταγή με γλυκοπατάτες, λούζα, βούτυρο Νάξου και κοπανιστή Τήνου από το βιβλίο «Η κοπανιστή» του Μυκονιάτη αρθρογράφου του «Γ» Δημήτρη Ρουσουνέλου κι αν προλάβουν, μαζεύουν και σαλιγκάρια.

 

Πιάτο αγαπημένο: Κατσικάκι σιγοψημένο στον ξύλοφουρνο με φρέσκιες πατατούλες Νάξου και μυρωδικά
 

Κλασική αξία οι καλοκαιρινές μελιτζάνες με γλυκόξινη σάλτσα, αμύγδαλα, βασιλικό, και τρίμματα από ξινότυρο και αρσενικό τυρί Νάξου

 

Το Πάσχα συνήθως σερβίρουν το παραδοσιακό πατούδο με αρνί ή κατσίκι, με μαντουλίδες και κουτσουνάδες, και ενίοτε μαγειρεύουν και ρόστο, αυτό το μνημειώδες ναξιώτικο κοκκινιστό. Στο μικρό, σύγχρονο οινοποιείο στο υπόγειο, ο Γιάννης παράγει δικό του κρασί, όμως η λίστα τους δοξάζει και μικρά οινοποιεία των γύρω νησιών.

Info

Αξιώτισσα
Καστράκι, Νάξος
Τηλέφωνο: 22850-75.107

Ωράριο: Ανοιχτά από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι τέλος Οκτωβρίου ή πιο αργά, καθημερινά, 14.00-22.00. Εκτάκτως ανοίγουν και κάποιες μέρες τον χειμώνα (το ανακοινώνουν στο facebook: Ταβέρνα Αξιώτισσα και στο blog τους tavernaaxiotissa.blogspot.com. Η κράτηση είναι απαραίτητη.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη σε περιοχή προς Σταυρό Κεραμωτής

Φωτιά σε εξέλιξη στη περιοχή Σίφωνες στο δρόμο προς τον Σταυρό της Κεραμωτής

Express Skopelitis: Το Σάββατο 1η Μαρτίου το τελευταίο ταξίδι πριν την “ακινησία”

Πότε θα ξεκινήσει η ετήσια ακινησία του Express Skopelitis; Η ανακοίνωση από το Zas Travel

Νάξος – Κινηματογραφική Λέσχη: Τριάντα (30) χρόνια λαμπαδηφορίας συμπληρώνονται φέτος

Τριάντα (30) χρόνια Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου - Τριάντα Χρόνια Λαμπαδηφορία - δείτε την αφίσα της δράσης την 1η Μαρτίου

Σαντορίνη: Διαμαρτυρία εργαζομένων στο Υπουργείο Εργασίας

Με κινητοποίηση στο υπ. Εργασίας απαίτησαν μέτρα στήριξης των εργαζομένων της Σαντορίνης

SKY Express: Ακύρωση πτήσεων λόγω 28ης Φεβρουαρίου, μία επιπλέον πτήση (01/03) προς Νάξο

SKYexpress: Ακυρώσεις πτήσεων την Παρασκευή 28/2 – Προσθήκη επιπλέον πτήσεων πριν και μετά την απεργία

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Καμία ουσιαστική απάντηση Χατζηδάκη για μειωμένους ΦΠΑ και μεταφορικό ισοδύναμο

Συνάντηση εργασίας του Κωστή Χατζηδάκη στο Επιμελητήριο Κυκλάδων - Τι του ζήτησαν τα μέλη του Επιμελητηρίου και τι απάντησε ο "Τσάρος" της Οικονομίας

Νάξος – Φιλώτι: Έτοιμος να λειτουργήσει ο 1ος Βρεφονηπιακός Σταθμός (photos)

Έτοιμος να λειτουργήσει ο 1ος Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας στο Φιλώτι - Επίσκεψη και η επικείμενη ανακοίνωση (photos)

Νάξος – Αγερσανί: “Εφυγε” από τη ζωή ο Γιάννης “Αμερικάνος” Μαργαρίτης

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης "Μπαρμπούνης - Αμερικάνος" Μαργαρίτης - Αύριο Τρίτη (25/02) η εξόδιος Ακολουθία στον Αγιο Σπυρίδωνα Αγίου Αρσενίου

Κλιματική Κρίση: Εκτός Μυκόνου δύο ξενοδοχεία γαλλικών συμφερόντων

Τέλος η Μύκονος – Γιατί ανησυχεί ο Γάλλος CEO - H Accor θα δημιουργήσει έναν κατάλογο με τα ξενοδοχεία που επηρεάζονται και κινδυνεύουν περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής

Αμοργός: Σεισμός 4,4 Ρίχτερ με χαμηλό εστιακό βάθος, αισθητός και στην Αττική

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Αμοργό Το επίκεντρο εντοπίζεται 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης με εστιακό βάθος 17,3 χιλιόμετρα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη σε περιοχή προς Σταυρό Κεραμωτής

Φωτιά σε εξέλιξη στη περιοχή Σίφωνες στο δρόμο προς τον Σταυρό της Κεραμωτής

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Νάξος – Αγερσανί: “Εφυγε” από τη ζωή ο Γιάννης “Αμερικάνος” Μαργαρίτης

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης "Μπαρμπούνης - Αμερικάνος" Μαργαρίτης - Αύριο Τρίτη (25/02) η εξόδιος Ακολουθία στον Αγιο Σπυρίδωνα Αγίου Αρσενίου

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο