Η Ηρακλειά, μικρό νησί των Μικρών Κυκλάδων, δεν είναι ο πρώτος προορισμός που θα σκεφτεί κανείς για υψηλή γαστρονομία. Κι όμως, εκεί βρίσκεται το «Αρακλειά», το εστιατόριο του Γιάννη Γαβαλά, ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς η παράδοση μπορεί να μετουσιωθεί σε μοντέρνα, βιωματική γεύση χωρίς να χάσει την αυθεντικότητα της.
Ο ίδιος ο σεφ είναι γέννημα-θρέμμα του νησιού. Ύστερα από μαγειρικές περιπλανήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επέστρεψε για να ριζώσει εκεί που ξεκίνησε – κυριολεκτικά. Το εστιατόριο στεγάζεται στο παλιό του πατρικό σπίτι, μεταμορφωμένο με γούστο, χωρίς να χάνει την νησιώτικη ταυτότητα.
Τοπικά προϊόντα – κυκλαδίτικη ψυχή
Η κουζίνα του «Αρακλειά» είναι κυκλαδίτικη με τρόπο ουσιαστικό. Ο Γιάννης Γαβαλάς αξιοποιεί ό,τι δίνει η Ηρακλειά και τα γύρω νησιά. Ντοματίνια από την Πάρο, κάππαρη από την Τήνο, πολτό μάραθου από τη Σύρο, τυροβολιά και κοπανιστή από τη Μύκονο, τυριά από τη Νάξο. Όλα μπαίνουν σε ένα πάντρεμα απλό αλλά συγκινητικό.
Δοκιμάστε οπωσδήποτε τους τυρολουκουμάδες και την τηγανιτή τυροκουλούρα με κυκλαδίτικα τυριά, τα signature πιάτα του. Και βέβαια, το πασχαλινό γεμιστό κατσικάκι –με ρύζι, μάραθο και συκωτάκια– που μαγειρεύει στο φούρνο και διατηρεί στο μενού όλη τη θερινή περίοδο.
Ανακαλύπτοντας τους Κυκλάδες… στο πιάτο
Το χειμώνα, ο Γαβαλάς μεταμορφώνεται σε σύγχρονο τροφοσυλλέκτη. Περιδιαβαίνει τις Κυκλάδες, αναζητώντας προϊόντα με ιστορία και ταυτότητα. Έχει μάλιστα συντάξει έναν κατάλογο με όλους τους ντόπιους παραγωγούς που προμηθεύεται – και τον προσφέρει στους πελάτες, μαζί με τα μενού. Σκοπός του; Ο επισκέπτης να φεύγει από την Ηρακλειά, έχοντας γνωρίσει όχι μόνο τις γεύσεις, αλλά και τους ανθρώπους πίσω από αυτές.
Μια εμπειρία πέρα από τη γεύση
Η φιλοσοφία του «Αρακλειά» υπερβαίνει το φαγητό. Είναι ένα κάλεσμα σε έναν αργό ρυθμό ζωής. Στο μικρό νησί χωρίς βιασύνη, χωρίς κρότους, με τη θάλασσα και το φως να δίνουν τον τόνο, το φαγητό γίνεται μέσο σύνδεσης – με τη φύση, τον τόπο, την ιστορία.
Info:
📍 Εστιατόριο «Αρακλειά» – Άγιος Γεώργιος, Ηρακλειά
📞 22850 71570 – 6944 862603
🕒 Ιούλιος-Αύγουστος καθημερινά βράδυ
🌐 Άρθρο στο Gastronomos.gr
#Ηρακλειά #Αρακλειά #ΓιάννηςΓαβαλάς #ΚυκλαδίτικηΚουζίνα #ΓαστρονομικόςΤουρισμός #NaxosPress #ΜικρέςΚυκλάδες #LocalFood #SlowFoodGreece #ΑυθεντικέςΓεύσεις