Η σκληρή αλήθεια… Με επιχειρήματα και όχι λόγια του αέρα, ο Γιάννης Παπαδόπουλος – επιχειρηματίας δεύτερης γενιάς στο χώρο της Εστίασης στη Νάξο – αποδομεί την κίνηση της Κυβέρνησης να ανοίξει την Εστίαση στις 3 Μαϊου – Όσα συμβαίνουν στην εστίαση δεν θα είναι άσχετα με αυτά που δρομολογούνται στα εργασιακά και στα φορολογικά το προσεχές διάστημα.
“Να είναι έτοιμες λοιπόν να κάνουν τι; Να προσφέρουν φαγητό σε πελάτες που επί δύο μέρες έτρωγαν στα οικογενειακά τραπέζια; Δεν είναι, φυσικά, μόνον το θέμα του κακού εμπορικού τάιμινγκ που δείχνει πως αυτός ο οποίος υπέδειξε την ημερομηνία ανοίγματος της εστίασης τόσο ξαφνικά δεν έχει ιδέα από την πραγματικότητα αυτής της δουλειάς (η οποία διαφέρει παρασάγγας από ένα κατάστημα που πουλάει γραβάτες και παπούτσια ή εσώρουχα ή ένα ξενοδοχείο ) αλλά και δεν ενδιαφέρεται για την βιωσιμότητα των χιλιάδων επιχειρήσεων Εστίασης ή οι λόγοι που εξυπηρετεί αυτή η απόφαση είναι πολύ ισχυροί. Για να ανοίξει σήμερα ένας χώρος 100 τετραγωνικών που ήταν κλειστός έξι μήνες χρειάζεται 10.000 ευρώ τουλάχιστον μόνο για τα βασικά… “.
Η ώρα της αλήθειας… Τι γνωρίζουν οι άνθρωποι που κάθονται στις καρέκλες τους και παίρνουν αποφάσεις για τα προβλήματα των ανθρώπων που πασχίζουν κάθε μέρα με το μεροκάματο; Με βάση τις τελευταίες αποφάσεις τους για την Εστίαση, δείχνουν ότι ζουν σε παράλληλο σύμπαν. Και η καταγγελία που έρχεται μέσα από το κείμενο του Γιάννη Παπαδόπουλου – εκτός από Περιφεριάρχης Κυκλάδων για την ΠΟΕΣΕ είναι επιχειρηματίας δεύτερης γενιάς στο χώρο – για τη στάση της συνδρομητικής τηλεόρασης με την έκδοση λογαριασμών με συγκεκριμένες ημερομηνίες, αποδεικνύει ότι οι Κύριοι αυτοί περισσότερο κακό παρά καλό κάνουν στο χώρο…. Και το χαμόγελο στην έκφραση “μα ανοίξαμε την Εστίαση που θέλατε” δείχνει ότι απλά πολιτεύονται με βάση τη δική τους ατζέντα και όχι το κοινό καλό.
Αφήνουμε τα προσωπικά σχόλια και δίνουμε αμέσως το λόγο στον Γιάννη Παπαδόπουλο και στο άρθρο του με τίτλο “Η αλήθεια της Εστίασης, σκέψεις και ανησυχίες”
“Η ημερομηνία «ανοίγματος» των εστιατορίων και των καφέ δεν είναι καθόλου τυχαία και καθόλου «αθώα». Ο βραχνάς των 534 ευρώ των εργαζομένων που είναι ως τώρα σε αναστολή, των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα ενοίκια που δεν εισπράττουν αλλά και των επιστρεπτέων προκαταβολών Μαΐου που θα αναγκάζονταν η κυβέρνηση να δώσει (Επιστρεπτέα προκαταβολή 8 με ενίσχυση στην Εστίαση αφού το Λιανεμπόριο με ανοικτά μαγαζιά παρουσιάζει τζίρο), αποτελούν τους βασικούς λόγους της άρον άρον απόφασης.
Έχει υπολογιστεί σε περισσότερο από 200 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα το κέρδος για τα δημόσια ταμεία. Τι σημαίνει, όμως, «άνοιγμα» στις 3 Μαΐου; Σημαίνει πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο, ακόμα και ανήμερα του Πάσχα να κάνουν ετοιμασίες, καθαριότητες, επιδιορθώσεις (από 30 Οκτωβρίου είναι κλειστά) και προμήθειες για να είναι έτοιμες. Συνυπολογίζοντας σε όλα αυτά ότι οι προμηθευτές αιφνιδιάστηκαν κι αυτοί αφού το περιβάλλον της αγοράς δεν είναι και στα καλύτερα του όπως και οι εργαζόμενοι παρ’ όλη τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται θα προτιμούσαν να γιορτάσουν τις ημέρες του Πάσχα με τις οικογένειες τους.
Οι Επιχειρήσεις της Εστίασης λοιπόν θα πρέπει μέσα σε 12 ημέρες από την ξαφνική ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για το άνοιγμα να είναι πανέτοιμες και προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες προβάλλοντας μάλιστα ένα ακόμη ποιοτικότερο πρότυπο στον “φοβισμένο” καταναλωτή που έχει διαταραχθεί εξαιρετικά η καταναλωτική του συνήθεια. Να είναι έτοιμες λοιπόν να κάνουν τι; Να προσφέρουν φαγητό σε πελάτες που επί δύο μέρες έτρωγαν στα οικογενειακά τραπέζια;
Δεν είναι, φυσικά, μόνον το θέμα του κακού εμπορικού τάιμινγκ που δείχνει πως αυτός ο οποίος υπέδειξε την ημερομηνία ανοίγματος της εστίασης τόσο ξαφνικά δεν έχει ιδέα από την πραγματικότητα αυτής της δουλειάς (η οποία διαφέρει παρασάγγας από ένα κατάστημα που πουλάει γραβάτες και παπούτσια ή εσώρουχα ή ένα ξενοδοχείο ) αλλά και δεν ενδιαφέρεται για την βιωσιμότητα των χιλιάδων επιχειρήσεων Εστίασης ή οι λόγοι που εξυπηρετεί αυτή η απόφαση είναι πολύ ισχυροί. Για να ανοίξει σήμερα ένας χώρος 100 τετραγωνικών που ήταν κλειστός έξι μήνες χρειάζεται 10.000 ευρώ τουλάχιστον μόνο για τα βασικά. Μάλιστα, τα χρήματα αυτά υπολογίζεται πως είναι ο μέσος όρος της ενίσχυσης που θα λάβουν οι επιχειρήσεις με το έκτακτο πρόγραμμα στήριξης (που ο θεσμικός φορέας της Εστίασης κατάφερε να εξασφαλίσει με πολύ προσπάθεια και στρατηγική) Κι όμως, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΝ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ. Σκεφτείτε πόσο θα χρειαστεί για την εκταμίευση των χρημάτων παρά τις ελπίδες που καλλιεργήθηκαν «επικοινωνιακά» ότι αυτό θα είναι κεφάλαιο κίνησης για το ξεκίνημα για να κατευνάσει τότε η Κυβέρνηση τις αντιδράσεις των επαγγελματιών που είχαν φτάσει προ των πυλών του Μαξίμου. Στη σημερινή πραγματικότητα η υποσχόμενη καταβολή της επιστρεπτέας 7 η οποία αρχικά θα καταβάλλονταν πριν ένα μήνα για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις Μαρτίου θα κατατεθεί (29 Απριλίου Μεγ. Πέμπτη 3 μέρες πριν το άνοιγμα και πριν από ένα τετραήμερο αργιών που ακολουθεί) παρουσιάζεται τώρα αυτό το ποσό να αποτελέσει το μοχλό ανοίγματος. Εννοείται ότι για πάρα πολλούς επαγγελματίες αυτό είναι αδύνατο γιατί φυσικά δεν απαιτούνται μόνο προμήθειες για να ξεκινήσει μία επιχείρηση μετά από 6 μήνες συνεχούς κλεισίματος αλλά σε πάρα πολλές από αυτές έχουν διακοπεί βασικές λειτουργίες όπως η ηλεκτροδότηση.
Και πάμε στο δια ταύτα της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων της εστίασης αφού ξεκινήσουν να δουλεύουν. Πιστεύει κανείς ότι μπορεί ένα εστιατόριο ή ένα καφέ να βγάλει τα έξοδά του με λειτουργία ως τις 23.00; Ειδικά οι επιχειρήσεις με φαγητό, πιστεύει κανείς ότι μπορούν να υπολογίζουν σε τζίρους όταν στις 23.00, όχι απλώς θα έχουν φύγει οι πελάτες αλλά θα απαγορεύεται και η κυκλοφορία; Δηλαδή τι ώρα υπολογίζει κάποιος να καθίσει για φαγητό την Παρασκευή μετά το Πάσχα; Στις 20.00 που είναι ακόμα μέρα; Απίστευτα πράγματα. Λένε, παράλληλα, στην κυβέρνηση ότι η εστίαση θα λειτουργήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Κι αν μια επιχείρηση έχει 20% εξωτερικό χώρο και 80% εσωτερικό; (πέραν του ότι κάποιες δεν έχουν καθόλου). Αν μέσα στον Μάιο βρέξει τρεις φορές κι άλλες πέντε έχει χαμηλή θερμοκρασία; Μπορεί κάποιος να φάει έξω με βροχή; Μπορεί να πιει την μπύρα του με 5 βαθμούς κελσίου και αέρα όταν δεν έχει τη δυνατότητα να μπει στο εσωτερικό; Προφανώς κι όταν δει τον καιρό έτσι δεν θα σκεφτεί καν να κατεβεί. Η επιχείρηση, όμως, θα είναι ανοιχτή θα πληρώνει ενοίκιο και ρεύμα και υπαλλήλους. Θα έχει αγοράσει τρόφιμα και ποτά. Θα έχει καθαρίσει και απολυμάνει. Θα έχει πληρώσει αλλά δε θα εισπράξει. Ας μην γελιόμαστε από τη στιγμή που θα βάλει ο καταστηματάρχης στην πόρτα το κλειδί δεν θα μπορεί να κρυφτεί πουθενά όλοι θα επισκέπτονται το κατάστημα και θα ζητάνε λεφτά έστω έναντι των οφειλών. Η συνδρομητική τηλεόραση για παράδειγμα την επομένη της ξαφνικής εξαγγελίας του ανοίγματος εξέδωσε λογαριασμούς για τον επόμενο μήνα με καταλυτική ημερομηνία πληρωμής μία εβδομάδα πριν το άνοιγμα και για υπηρεσίες που δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα καταστήματα όταν για ποδοσφαιρικούς αγώνες το δεύτερο ημίχρονο θα είναι αδύνατο να προβληθεί εντός του καταστήματος που θα κλείνει στις 23:00. Το πρώτο βράδυ λειτουργίας ο καταστηματάρχης θα πρέπει να πληρώσει τους συνεργάτες του το προσωπικό. Οι εργαζόμενοι στην Εστίαση στην μεγαλύτερή τους πλειοψηφία εξαιτίας της δυσχερέστατης θέσης που βρίσκονται κι εκείνοι, απαιτούν να πληρώνονται κάθε μέρα το μεροκάματό τους για να μπορούν να ζήσουν και δεν μπορούν να περιμένουν 15νθήμερο ή μήνα για την καταβολή του στην Τράπεζα.
Οι άνθρωποι που πήραν αυτήν την απόφαση να ανοίξει η εστίαση την Δευτέρα 3 Μαΐου (για τους χώρους Διασκέδασης και τα μπαρ δεν μιλάμε αυτοί ακόμα περιμένουν….) με αυτήν την στήριξη που δεν είναι ικανή να εξαφανίσει την τεράστια ζημιά του κλάδου , με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα και με αυτούς τους περιορισμούς, ρισκάρουν την βιωσιμότητα της μεγαλύτερης πλειοψηφία των επιχειρήσεων.
Ενώ γνωρίζουν καλά από πέρσι πως τέτοιου είδους επιχειρήσεις όλο το Μάιο και όλο τον Ιούνιο (αφού η ροή των τουριστών όπως θα γίνει και φέτος θα ξεκινήσει μετά τις 10 Ιουλίου) εμφάνισαν ποσοστά μείωσης από 75-90% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 . Αποφάσισαν λοιπόν «να τις ρίξουν στα βαθιά» για να γλυτώσουν στο περίπου όσα εκατομμύρια ευρώ θα δώσουν για να πραγματοποιήσουν την πολυδιαφημισμένη «μη επιστρεπτέα» ενίσχυσή τους. Πρώτα θα τους τα πάρουν, δηλαδή, και μετά θα τους τα ξαναδώσουν πίσω. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό: Χιλιάδες επιχειρήσεις για δυο μήνες θα «μπαίνουν μέσα» αντί να είναι, έστω στο μηδέν, όπως τώρα που είναι κλειστές. Μέχρι να ορθοποδήσουν θα έρθει ο χειμώνας του 2021-και για τις εποχικές το καλοκαίρι του 2022 οπότε και θα πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνουν τα δάνεια των επιστρεπτέων προκαταβολών, τα ΦΠΑ, τους φόρους εισοδήματος, τα ΕΦΚΑ και τα υπόλοιπα τέλη που μπήκαν σε αναστολή στην πρώτη φάση της πανδημίας κι όλα αυτά σε ένα οικονομικό περιβάλλον δύσκολο για όλο τον κόσμο, άρα και για τους πελάτες τους.
Χρησιμοποιήθηκε ευρέως και το επιχείρημα του ανοίγματος της Εστίασης ως εκτονωτική βαλβίδα στα φαινόμενα συνωστισμού στις πλατείες και αποφυγής της διάδοσης της πανδημίας. Αυτόν δηλαδή τον κλάδο που τον στοχοποιήσαμε ως βασικότερο υπεύθυνο μετάδοσης του ιού και τον επιτάξαμε σε κλείσιμο (6 + 2,5 = 8,5 μήνες) τώρα τον επιστρατεύουμε ως εργαλείο για τη θεραπεία του!!! Τι είναι η Εστίαση –Δημόσιος φορέας να γίνεται εργαλείο χωρίς αντιστάθμισμα στις όποιες αποφάσεις εξυπηρετούν το κράτος;; Λάθος. Είναι η ζωή και οι θυσίες εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και των πολλών εξαρτημένων από αυτούς.
Ας μην κοροϊδευόμαστε. Όσα συμβαίνουν στην εστίαση δεν θα είναι άσχετα με αυτά που δρομολογούνται στα εργασιακά και στα φορολογικά το προσεχές διάστημα. Αυτή τη φορά η Εστίαση δεν θα μπορέσει να σηκώσει στις πλάτες της τα βάρη που έρχονται μέσω της ψηφιακής εξέλιξης ούτε και τις ενδεχόμενες αυξήσεις σε εισφορές, προϊόντα, υπηρεσίες. Η ακροβασία (όσο ριψοκίνδυνη και εφιαλτική κι αν είναι) μπορεί να σε βοηθήσει να ισορροπήσεις και να καταφέρεις να περάσεις από μία στενωπό, να γλυτώσεις έναν γκρεμό δεν μπορεί να σε γλυτώνει πάντα δεν μπορεί να είναι στάση ζωής.
Μακάρι η επόμενη μέρα για την Εστίαση η πορεία προς την εξέλιξη στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον της αγοράς να είναι ευκολότερη και για περισσότερους από αυτή που περιέγραψα. Όμως θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και για πολλούς αδύνατη. Εύχομαι στους συναδέλφους μου καλή δύναμη στις νέες προκλήσεις των καιρών. Υγεία και καλές δουλειές”.
Γιάννης Βαγ. Παπαδόπουλος