Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΑπείρανθος: Μαγειρεύοντας με τη Μαριέττα Γαλάνη

Απείρανθος: Μαγειρεύοντας με τη Μαριέττα Γαλάνη

|

Στην Απείρανθο, το φημισμένο χωριό της ορεινής Νάξου στη μικρή γραφική πλατεία συνάντησα μια πληθορική φυσιογνωμία, μια γυναίκα με καλοσυνάτο βλήμα, ευγένεια και θετική αύρα.

Του Χρήστου Νέζου (wetravel.gr)

“Είμαι η Μαριέττα Γαλάνη” μου είπε, “καλώς ήρθατε στο χωριό μου την Απείρανθο, των ξεχωριστών γεύσεων και των δικών της συνταγών. Ξέρετε έχω βγάλει και εγώ όπως και εσείς  βιβλίο Μαγειρικής, περιμένετε και θα σας το φέρω”. Για πότε χάθηκε μέσα στα σοκάκια του χωριού και εμφανίστηκε σαν να μηδένισε το χρόνο με το βιβλίο στο χέρι να μου το προσφέρει!

Στα χέρια μου κρατούσα ένα βιβλίο μαγειρικής της ερευνήτριας μαγείρισσας της Απειράνθου Μαριέττας, που ξεφυλλίζοντας το κατάλαβα το ταλέντο της στη διάσωση παλιών συνταγών του χωριού.

Νάξος: Συνταγές της Απειράνθου από την Μαριέττα Γαλάνη

Μαριέτα πότε ανακαλύπτεις την έφεση σου στη μαγειρική;

Μαριέττα Γαλάνη: Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, μαγειρεύω. Πριν ακόμα αρχίσω να περπατάω, η μάνα μου, η λαλά μου, με είχαν μέσα στη στρατούρα δίπλα στην καμινάδα που έβραζε το φαγητό. Μεγάλωνα με τις μυρωδιές των πολίτικων φαγητών και των γεύσεων που έφερε η προγιαγιά μου από την Κωνσταντινούπολη. Τα παιχνίδια μου ήταν οι κουτάλες, οι πιρούνες, τα γουδιά και τα άλλα χειροποίητα σκεύη της μαγειρικής.
Μεγαλώνοντας άρχισα να συνειδητοποιώ πως η παρασκευή του φαγητού, είναι αυτό που μ’ ενδιαφέρει πραγματικά να κάνω στη ζωή μου.

Νάξος: Συνταγές της Απειράνθου από την Μαριέττα Γαλάνη

Εκτός από τις παραδοσιακές συνταγές που καταγράφεις και έχεις στο βιβλίο σου τι άλλο σου αρέσει στο κόσμο της γεύσης;

Μαριέττα Γαλάνη: Μόλις γνώρισα τον άντρα μου, αρχίσαμε τα ταξίδια στην Ασία.
Οι γεύσεις της Ασιατικής και Ινδικής κουζίνας, καταγράφτηκαν στο μυαλό μου. Από όλα τα πιάτα που δοκίμασα σε όλα τα μέρη που πέρασα, ζητούσα τις συνταγές. Έτσι λοιπόν, συνδύαζα τη Μεσογειακή με την Ασιατική και την πολίτικη κουζίνα της προγιαγιάς και έφτιαχνα δικές μου συνταγές. Τα τελευταία χρόνια, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, δεν ταξιδεύω πια. Η μαγειρική τέχνη όμως είναι στην ψυχή μου. ΄Ετσι, έχω φτιάξει μια διαδικτυακή σελίδα στο Face Book με το όνομα “Σπέσιαλ Συνταγές”, κι εκεί (εδώ) μέσα καταθέτω τα υλικά των αλμυρών και γλυκών αισθήσεων μου και τις συνταγές μου.

Ερώτηση: Τι σου προσφέρει Μαριέτα ο νέος χώρος του Διαδικτύου, και πια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Μαριέτα Γαλάνη: Ανταλλάζω σκέψεις και ιδέες με τις χιλιάδες φίλες μου και έτσι βελτιώνομαι καθημερινά. Το πρώτο μου βιβλίο εκδόθηκε το 2020 με τίτλο “Ένα δώρο από τη Νάξο”, το οποίο ήταν και όνειρο μου να καταφέρω να δέσω τις συνταγές, τα έθιμα, τα κοτσάκια και τα υφαντά του τόπου μου. Τώρα ετοιμάζω το δεύτερο βιβλίο μου που ακόμα κρατάω μυστικό τον τίτλο. ΄Εχω συνεργαστεί με εκπομπές παραδοσιακών συνταγών που γυρίστηκαν στο χωριό μου και για την Απείρανθο που σημαίνει για μένα ΖΩΗ, είμαι διαθέσιμη για την προβολή της γαστρονομίας της, ανα πάσα ώρα και στιγμή.

Νάξος: Συνταγές της Απειράνθου από την Μαριέττα Γαλάνη

 

Από την Απεραθίτικη παραδοσιακή κουζίνα η Μαρέττα μας δίνει τη συνταγή Φκιαστό γλυκοκολόκυθο

υλικά
1 κιλό κολοκύθι σε χοντροκομμένα κομμάτια
αλατοπίπερο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 πιπεριές τουρκάκια
4 κ.σ. πελτέ ντομάτας
3 κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές ροδέλες
4 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες τριμμένες προαιρετικά
ρίγανη
βασιλικό η δυόσμο

Τα σοτάρουμε όλα μαζί σε ελαιόλαδο μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα για 3 λ σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε 3 ποτήρια νερό. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και τέλος μαγειρεύουμε γύρω στο ένα τέταρτο με 20 λ

Φκιαστό γλυκοκολόκυθο

Χοιρινή τηγανιά με πορτοκάλι

Τι θα χρειαστούμε

500 γραμμάρια χοιρινό σε κύβους
4 χοιρινά λουκάνικα χωριάτικα χοντροκομμένα
αλατοπίπερο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
120 γραμμάρια ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα κυδώνι ή μέλι
4 φύλλα δάφνη
1 πορτοκάλι κομμένο σε τέσσερα με πέντε κομμάτια
λίγο ξερό βασιλικό
3 κουταλιές της σούπας βαλσάμικο
λίγο τριμμένο μπαχάρι και μοσχοκάρυδο

Πως θα τη φτιάξουμε

Αρχικά, βάζουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και το βάζουμε στη φωτιά, αμέσως ρίχνουμε μέσα το κρέας και το σοτάρουμε από όλες τις μεριές ενώ ταυτόχρονα βάζουμε το σκόρδο και πασπαλίζουμε τα μπαχαρικά, την δάφνη και το βασιλικό. Στη συνέχεια προσθέτουμε την μαρμελάδα, το πορτοκάλι και το βαλσάμικο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τα αφήνουμε σκεπασμένα για 4 λεπτά και σερβίρουμε !!

Νάξος: Συνταγές της Απειράνθου από την Μαριέττα Γαλάνη

Χοιρινή τηγανιά με πορτοκάλι


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σ.Τ.Ε.Κ. Κουφονησίου: «Το νερό δεν είναι εμπόρευμα – Είναι αγαθό ζωής»

Έκτακτη Γενική Συνέλευση των επιχειρηματιών του νησιού – Σκληρή διαμαρτυρία για τα εξοντωτικά τιμολόγια ύδρευσης και αιτήματα προς τον Δήμο Νάξου και την Πολιτεία.

Εκλογική διαδικασία και κινηματογραφική προβολή στην Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου

Τα μέλη καλούνται να δηλώσουν υποψηφιότητα έως την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή.

SEAJETS και Δήμος Αλοννήσου ένωσαν δυνάμεις για την υγεία των νησιωτών

Παιδιά και ενήλικες εξετάστηκαν δωρεάν από 13 διαφορετικές ειδικότητες, με στόχο τη θωράκιση της υγείας στο νησί.

Από τη Μαρία Κάλλας στο ψηφιακό ευρώ – Η νέα εποχή του κοινού νομίσματος

Στα 5 ευρώ θα απεικονίζεται η «La Divina», ενώ το ευρώ θα συνεχίσει να αναγράφεται και στα ελληνικά

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο βουνό του Ζα μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Στο 16ο φεστιβάλ Ελληνικού μελιού και προϊόντων μέλισσας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η Περιφέρεια δίνει βήμα στους παραγωγούς του Νοτίου Αιγαίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, 5–7 Δεκεμβρίου 2025.

Η Σύρος γίνεται σκηνικό δημιουργικού τουρισμού με ένα μοναδικό “κυνήγι θησαυρού”

Ένα διαδραστικό διήμερο με δώρα και εμπειρίες δημιουργικού τουρισμού, από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων και το πρόγραμμα ENERDECA.

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια: «Από το Χάος …στη Δημιουργία του Κόσμου»

Παιδική θεατρική παράσταση στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» – Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, στις 20:00.

Forbes: Η Οία της Σαντορίνης στα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου

Στη λίστα με τα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου ξεχωρίζουν οι ευρωπαϊκοί προορισμοί, με την Οία να εκπροσωπεί την Ελλάδα.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο βουνό του Ζα μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.