Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΑπείρανθος: Μαγειρεύοντας με τη Μαριέττα Γαλάνη

Απείρανθος: Μαγειρεύοντας με τη Μαριέττα Γαλάνη

|

Στην Απείρανθο, το φημισμένο χωριό της ορεινής Νάξου στη μικρή γραφική πλατεία συνάντησα μια πληθορική φυσιογνωμία, μια γυναίκα με καλοσυνάτο βλήμα, ευγένεια και θετική αύρα.

Του Χρήστου Νέζου (wetravel.gr)

“Είμαι η Μαριέττα Γαλάνη” μου είπε, “καλώς ήρθατε στο χωριό μου την Απείρανθο, των ξεχωριστών γεύσεων και των δικών της συνταγών. Ξέρετε έχω βγάλει και εγώ όπως και εσείς  βιβλίο Μαγειρικής, περιμένετε και θα σας το φέρω”. Για πότε χάθηκε μέσα στα σοκάκια του χωριού και εμφανίστηκε σαν να μηδένισε το χρόνο με το βιβλίο στο χέρι να μου το προσφέρει!

Στα χέρια μου κρατούσα ένα βιβλίο μαγειρικής της ερευνήτριας μαγείρισσας της Απειράνθου Μαριέττας, που ξεφυλλίζοντας το κατάλαβα το ταλέντο της στη διάσωση παλιών συνταγών του χωριού.

Νάξος: Συνταγές της Απειράνθου από την Μαριέττα Γαλάνη

Μαριέτα πότε ανακαλύπτεις την έφεση σου στη μαγειρική;

Μαριέττα Γαλάνη: Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, μαγειρεύω. Πριν ακόμα αρχίσω να περπατάω, η μάνα μου, η λαλά μου, με είχαν μέσα στη στρατούρα δίπλα στην καμινάδα που έβραζε το φαγητό. Μεγάλωνα με τις μυρωδιές των πολίτικων φαγητών και των γεύσεων που έφερε η προγιαγιά μου από την Κωνσταντινούπολη. Τα παιχνίδια μου ήταν οι κουτάλες, οι πιρούνες, τα γουδιά και τα άλλα χειροποίητα σκεύη της μαγειρικής.
Μεγαλώνοντας άρχισα να συνειδητοποιώ πως η παρασκευή του φαγητού, είναι αυτό που μ’ ενδιαφέρει πραγματικά να κάνω στη ζωή μου.

Νάξος: Συνταγές της Απειράνθου από την Μαριέττα Γαλάνη

Εκτός από τις παραδοσιακές συνταγές που καταγράφεις και έχεις στο βιβλίο σου τι άλλο σου αρέσει στο κόσμο της γεύσης;

Μαριέττα Γαλάνη: Μόλις γνώρισα τον άντρα μου, αρχίσαμε τα ταξίδια στην Ασία.
Οι γεύσεις της Ασιατικής και Ινδικής κουζίνας, καταγράφτηκαν στο μυαλό μου. Από όλα τα πιάτα που δοκίμασα σε όλα τα μέρη που πέρασα, ζητούσα τις συνταγές. Έτσι λοιπόν, συνδύαζα τη Μεσογειακή με την Ασιατική και την πολίτικη κουζίνα της προγιαγιάς και έφτιαχνα δικές μου συνταγές. Τα τελευταία χρόνια, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, δεν ταξιδεύω πια. Η μαγειρική τέχνη όμως είναι στην ψυχή μου. ΄Ετσι, έχω φτιάξει μια διαδικτυακή σελίδα στο Face Book με το όνομα “Σπέσιαλ Συνταγές”, κι εκεί (εδώ) μέσα καταθέτω τα υλικά των αλμυρών και γλυκών αισθήσεων μου και τις συνταγές μου.

Ερώτηση: Τι σου προσφέρει Μαριέτα ο νέος χώρος του Διαδικτύου, και πια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Μαριέτα Γαλάνη: Ανταλλάζω σκέψεις και ιδέες με τις χιλιάδες φίλες μου και έτσι βελτιώνομαι καθημερινά. Το πρώτο μου βιβλίο εκδόθηκε το 2020 με τίτλο “Ένα δώρο από τη Νάξο”, το οποίο ήταν και όνειρο μου να καταφέρω να δέσω τις συνταγές, τα έθιμα, τα κοτσάκια και τα υφαντά του τόπου μου. Τώρα ετοιμάζω το δεύτερο βιβλίο μου που ακόμα κρατάω μυστικό τον τίτλο. ΄Εχω συνεργαστεί με εκπομπές παραδοσιακών συνταγών που γυρίστηκαν στο χωριό μου και για την Απείρανθο που σημαίνει για μένα ΖΩΗ, είμαι διαθέσιμη για την προβολή της γαστρονομίας της, ανα πάσα ώρα και στιγμή.

Νάξος: Συνταγές της Απειράνθου από την Μαριέττα Γαλάνη

 

Από την Απεραθίτικη παραδοσιακή κουζίνα η Μαρέττα μας δίνει τη συνταγή Φκιαστό γλυκοκολόκυθο

υλικά
1 κιλό κολοκύθι σε χοντροκομμένα κομμάτια
αλατοπίπερο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 πιπεριές τουρκάκια
4 κ.σ. πελτέ ντομάτας
3 κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές ροδέλες
4 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες τριμμένες προαιρετικά
ρίγανη
βασιλικό η δυόσμο

Τα σοτάρουμε όλα μαζί σε ελαιόλαδο μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα για 3 λ σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε 3 ποτήρια νερό. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και τέλος μαγειρεύουμε γύρω στο ένα τέταρτο με 20 λ

Φκιαστό γλυκοκολόκυθο

Χοιρινή τηγανιά με πορτοκάλι

Τι θα χρειαστούμε

500 γραμμάρια χοιρινό σε κύβους
4 χοιρινά λουκάνικα χωριάτικα χοντροκομμένα
αλατοπίπερο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
120 γραμμάρια ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα κυδώνι ή μέλι
4 φύλλα δάφνη
1 πορτοκάλι κομμένο σε τέσσερα με πέντε κομμάτια
λίγο ξερό βασιλικό
3 κουταλιές της σούπας βαλσάμικο
λίγο τριμμένο μπαχάρι και μοσχοκάρυδο

Πως θα τη φτιάξουμε

Αρχικά, βάζουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και το βάζουμε στη φωτιά, αμέσως ρίχνουμε μέσα το κρέας και το σοτάρουμε από όλες τις μεριές ενώ ταυτόχρονα βάζουμε το σκόρδο και πασπαλίζουμε τα μπαχαρικά, την δάφνη και το βασιλικό. Στη συνέχεια προσθέτουμε την μαρμελάδα, το πορτοκάλι και το βαλσάμικο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τα αφήνουμε σκεπασμένα για 4 λεπτά και σερβίρουμε !!

Νάξος: Συνταγές της Απειράνθου από την Μαριέττα Γαλάνη

Χοιρινή τηγανιά με πορτοκάλι


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Ο Γ. Λεονταρίτης στην τελετή υπογραφής της σύμβασης σύστασης Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών

Η συμφωνία αποσκοπεί στην επιτάχυνση της απεξάρτησης των ελληνικών νησιών από τις εκπομπές άνθρακα κάνοντας πράξη την πράσινη μετάβαση και κλιματική προσαρμογή τους.

Νάξος – Μητσοτάκης: “Στεκόμαστε δίπλα στους νησιώτες” (video)

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες

Blue Star Ferries: Δίωρη καθυστέρηση στην αναχώρηση του “Paros”

Στις 7.30 το απόγευμα θα αναχωρήσει σήμερα (21/11) το Blue Star Paros από τον Πειραιά για το ταξίδι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Μ. Ψαράκης: Ενας 81χρονος μαραθωνοδρόμος εξομολογείται …

Ο Μανούσος Ψαράκης μιλάει για την εμπειρία του ως μαραθωνοδρόμος ... Και δηλώνει "Έτρεχα μαραθώνιο και τραγουδούσα Βέρντι"

ΣΥΡΙΖΑ: Ανεξαρτητοποιήθηκαν οι βουλευτές Τζάκρη και Πούλου

Ανεξαρτητοποιήθηκαν Τζάκρη και Πούλου - Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ και αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ

Νάξος – Εορτή Παναγίας Χρυσοπολίτισσας: Πανηγυρικός Εσπερινός και μεταφοράς εικόνας

Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Μητροπολιτικό Ναό της Νάξου

Γ. Βλασερός σε Μητσοτάκη “Η υγεία ο μεγάλος ασθενής της Νάξου”

Ο Γιάννης Βλασερός απευθύνεται στον πρωθυπουργό με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Νάξο και διατυπώνει τα προβλήματα του νησιού

Πρόταση ημέρας: Γιουβαρλάκια κοκκινιστά, της μαμάς

Μία άλλη πρόταση με άρωμα και γεύσεις από το σπίτι, την οικογένεια

Βατικανό – Πάπας Φραγκίσκος: Γιατί ζήτησε να ταφεί σε ένα απλό ξύλινο φέρετρο

Πάπας Φραγκίσκος: Εδωσε οδηγίες για την κηδεία του και απορρίπτει παραδόσεις αιώνων - Οι αλλαγές

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Blue Star Ferries – Απεργία: Αλλαγές στα δρομολόγια, τι ώρα αναχωρούν Blue Star Paros και Αρτεμις

Τα δρομολόγια των πλοίων της Blue Star Ferries όπως διαμορφώνονται με βάση την απεργία της 20ης Νοεμβρίου

Ινδία: Ποιο νησί των Κυκλάδων δίνει το όνομά του σε αυτοκίνητο; (video)

Το ελληνικό κυκλαδίτικο νησί που θα δώσει το όνομά του στο νέο SUV (εικόνες & βίντεο)

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Αμοργός: Ποια δώρισε 198.000 ευρώ στο Δήμο για κατασκευή σχολείου στην Αρκεσίνη;

Δωρεά από Σοφία Κέλερη στον Δήμο Αμοργού για την κατασκευή σχολείου ή άλλου έργου στην Αρκεσίνη

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Νάξος: Επίσκεψη εξπρές του Μητσοτάκη με συνοδεία αξιωματούχων σε τρία αεροπλάνα (!!!)

Τρία αεροσκάφη της Olympic Air θα μεταφέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνοδούς του στη Νάξο – Η ώρα άφιξης και αναχώρησης