Σάββατο, 21 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΑπείρανθος: Μαγειρεύοντας με τη Μαριέττα Γαλάνη

Απείρανθος: Μαγειρεύοντας με τη Μαριέττα Γαλάνη

|

Στην Απείρανθο, το φημισμένο χωριό της ορεινής Νάξου στη μικρή γραφική πλατεία συνάντησα μια πληθορική φυσιογνωμία, μια γυναίκα με καλοσυνάτο βλήμα, ευγένεια και θετική αύρα.

Του Χρήστου Νέζου (wetravel.gr)

“Είμαι η Μαριέττα Γαλάνη” μου είπε, “καλώς ήρθατε στο χωριό μου την Απείρανθο, των ξεχωριστών γεύσεων και των δικών της συνταγών. Ξέρετε έχω βγάλει και εγώ όπως και εσείς  βιβλίο Μαγειρικής, περιμένετε και θα σας το φέρω”. Για πότε χάθηκε μέσα στα σοκάκια του χωριού και εμφανίστηκε σαν να μηδένισε το χρόνο με το βιβλίο στο χέρι να μου το προσφέρει!

Στα χέρια μου κρατούσα ένα βιβλίο μαγειρικής της ερευνήτριας μαγείρισσας της Απειράνθου Μαριέττας, που ξεφυλλίζοντας το κατάλαβα το ταλέντο της στη διάσωση παλιών συνταγών του χωριού.

Νάξος: Συνταγές της Απειράνθου από την Μαριέττα Γαλάνη

Μαριέτα πότε ανακαλύπτεις την έφεση σου στη μαγειρική;

Μαριέττα Γαλάνη: Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, μαγειρεύω. Πριν ακόμα αρχίσω να περπατάω, η μάνα μου, η λαλά μου, με είχαν μέσα στη στρατούρα δίπλα στην καμινάδα που έβραζε το φαγητό. Μεγάλωνα με τις μυρωδιές των πολίτικων φαγητών και των γεύσεων που έφερε η προγιαγιά μου από την Κωνσταντινούπολη. Τα παιχνίδια μου ήταν οι κουτάλες, οι πιρούνες, τα γουδιά και τα άλλα χειροποίητα σκεύη της μαγειρικής.
Μεγαλώνοντας άρχισα να συνειδητοποιώ πως η παρασκευή του φαγητού, είναι αυτό που μ’ ενδιαφέρει πραγματικά να κάνω στη ζωή μου.

Νάξος: Συνταγές της Απειράνθου από την Μαριέττα Γαλάνη

Εκτός από τις παραδοσιακές συνταγές που καταγράφεις και έχεις στο βιβλίο σου τι άλλο σου αρέσει στο κόσμο της γεύσης;

Μαριέττα Γαλάνη: Μόλις γνώρισα τον άντρα μου, αρχίσαμε τα ταξίδια στην Ασία.
Οι γεύσεις της Ασιατικής και Ινδικής κουζίνας, καταγράφτηκαν στο μυαλό μου. Από όλα τα πιάτα που δοκίμασα σε όλα τα μέρη που πέρασα, ζητούσα τις συνταγές. Έτσι λοιπόν, συνδύαζα τη Μεσογειακή με την Ασιατική και την πολίτικη κουζίνα της προγιαγιάς και έφτιαχνα δικές μου συνταγές. Τα τελευταία χρόνια, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, δεν ταξιδεύω πια. Η μαγειρική τέχνη όμως είναι στην ψυχή μου. ΄Ετσι, έχω φτιάξει μια διαδικτυακή σελίδα στο Face Book με το όνομα “Σπέσιαλ Συνταγές”, κι εκεί (εδώ) μέσα καταθέτω τα υλικά των αλμυρών και γλυκών αισθήσεων μου και τις συνταγές μου.

Ερώτηση: Τι σου προσφέρει Μαριέτα ο νέος χώρος του Διαδικτύου, και πια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Μαριέτα Γαλάνη: Ανταλλάζω σκέψεις και ιδέες με τις χιλιάδες φίλες μου και έτσι βελτιώνομαι καθημερινά. Το πρώτο μου βιβλίο εκδόθηκε το 2020 με τίτλο “Ένα δώρο από τη Νάξο”, το οποίο ήταν και όνειρο μου να καταφέρω να δέσω τις συνταγές, τα έθιμα, τα κοτσάκια και τα υφαντά του τόπου μου. Τώρα ετοιμάζω το δεύτερο βιβλίο μου που ακόμα κρατάω μυστικό τον τίτλο. ΄Εχω συνεργαστεί με εκπομπές παραδοσιακών συνταγών που γυρίστηκαν στο χωριό μου και για την Απείρανθο που σημαίνει για μένα ΖΩΗ, είμαι διαθέσιμη για την προβολή της γαστρονομίας της, ανα πάσα ώρα και στιγμή.

Νάξος: Συνταγές της Απειράνθου από την Μαριέττα Γαλάνη

 

Από την Απεραθίτικη παραδοσιακή κουζίνα η Μαρέττα μας δίνει τη συνταγή Φκιαστό γλυκοκολόκυθο

υλικά
1 κιλό κολοκύθι σε χοντροκομμένα κομμάτια
αλατοπίπερο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 πιπεριές τουρκάκια
4 κ.σ. πελτέ ντομάτας
3 κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές ροδέλες
4 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες τριμμένες προαιρετικά
ρίγανη
βασιλικό η δυόσμο

Τα σοτάρουμε όλα μαζί σε ελαιόλαδο μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα για 3 λ σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε 3 ποτήρια νερό. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και τέλος μαγειρεύουμε γύρω στο ένα τέταρτο με 20 λ

Φκιαστό γλυκοκολόκυθο

Χοιρινή τηγανιά με πορτοκάλι

Τι θα χρειαστούμε

500 γραμμάρια χοιρινό σε κύβους
4 χοιρινά λουκάνικα χωριάτικα χοντροκομμένα
αλατοπίπερο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
120 γραμμάρια ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα κυδώνι ή μέλι
4 φύλλα δάφνη
1 πορτοκάλι κομμένο σε τέσσερα με πέντε κομμάτια
λίγο ξερό βασιλικό
3 κουταλιές της σούπας βαλσάμικο
λίγο τριμμένο μπαχάρι και μοσχοκάρυδο

Πως θα τη φτιάξουμε

Αρχικά, βάζουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και το βάζουμε στη φωτιά, αμέσως ρίχνουμε μέσα το κρέας και το σοτάρουμε από όλες τις μεριές ενώ ταυτόχρονα βάζουμε το σκόρδο και πασπαλίζουμε τα μπαχαρικά, την δάφνη και το βασιλικό. Στη συνέχεια προσθέτουμε την μαρμελάδα, το πορτοκάλι και το βαλσάμικο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τα αφήνουμε σκεπασμένα για 4 λεπτά και σερβίρουμε !!

Νάξος: Συνταγές της Απειράνθου από την Μαριέττα Γαλάνη

Χοιρινή τηγανιά με πορτοκάλι


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρωκτολογικές παθήσεις: Συμπτώματα, διάγνωση και σύγχρονες λύσεις

Μεταξύ των συνηθέστερων πρωκτολογικών προβλημάτων συγκαταλέγονται οι αιμορροΐδες, η ραγάδα πρωκτού, τα περιεδρικά συρίγγια και αποστήματα, τα κονδυλώματα, καθώς και η κύστη κόκκυγος

Νέα θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα

Πρώτη η Ελλάδα στην Ευρώπη σε παιδιά - με μορφωμένους γονείς- που μεγαλώνουν μέσα στη στέρηση

Θεσμοθετήθηκε το Μεταβατικό Πλαίσιο Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ρυθμίζονται τεχνικές προδιαγραφές, χρόνοι ετοιμότητας, συνεργασίες με αερομεταφορείς και εμπλοκή ΕΚΑΒ και Πυροσβεστικής

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Νέος κάδος ανακύκλωσης μπαταριών στην Παλάδα Τήνου, Μικρές κινήσεις, μεγάλη προστασία

Ο Δήμος Τήνου ενισχύει τις υποδομές ανακύκλωσης με στόχο ένα καθαρότερο και πιο βιώσιμο νησί

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Αμοργός – Κατάπολα: Η Γιορτή του Ψαρά, μία νύχτα με φως, θάλασσα και παράδοση

Το Σάββατο 21 Ιουνίου στα Κατάπολα, η Αμοργός τιμά τους ανθρώπους της θάλασσας με μουσική, ψυχή και την υπογραφή του Amorgorama

Σφοδρή διαμαρτυρία του Δήμου Κύθνου προς τον ΣΚΑΪ για δυσφημιστική εκπομπή

«Δημόσιος λιθοβολισμός ενός ολόκληρου νησιού» – Η επιστολή του Δήμου για τον τρόπο παρουσίασης της Κύθνου στην εκπομπή «Όπου υπάρχει Ελλάδα»

Μέχρι 50% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Πρωτοβουλία στήριξης από τα Υπουργεία Παιδείας και Ναυτιλίας για τη διευκόλυνση της επιστροφής των εκπαιδευτικών στον τόπο διαμονής τους μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.