Σάββατο, 29 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΑπείρανθος: Μαγειρεύοντας με τη Μαριέττα Γαλάνη

Απείρανθος: Μαγειρεύοντας με τη Μαριέττα Γαλάνη

|

Στην Απείρανθο, το φημισμένο χωριό της ορεινής Νάξου στη μικρή γραφική πλατεία συνάντησα μια πληθορική φυσιογνωμία, μια γυναίκα με καλοσυνάτο βλήμα, ευγένεια και θετική αύρα.

Του Χρήστου Νέζου (wetravel.gr)

“Είμαι η Μαριέττα Γαλάνη” μου είπε, “καλώς ήρθατε στο χωριό μου την Απείρανθο, των ξεχωριστών γεύσεων και των δικών της συνταγών. Ξέρετε έχω βγάλει και εγώ όπως και εσείς  βιβλίο Μαγειρικής, περιμένετε και θα σας το φέρω”. Για πότε χάθηκε μέσα στα σοκάκια του χωριού και εμφανίστηκε σαν να μηδένισε το χρόνο με το βιβλίο στο χέρι να μου το προσφέρει!

Στα χέρια μου κρατούσα ένα βιβλίο μαγειρικής της ερευνήτριας μαγείρισσας της Απειράνθου Μαριέττας, που ξεφυλλίζοντας το κατάλαβα το ταλέντο της στη διάσωση παλιών συνταγών του χωριού.

Νάξος: Συνταγές της Απειράνθου από την Μαριέττα Γαλάνη

Μαριέτα πότε ανακαλύπτεις την έφεση σου στη μαγειρική;

Μαριέττα Γαλάνη: Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, μαγειρεύω. Πριν ακόμα αρχίσω να περπατάω, η μάνα μου, η λαλά μου, με είχαν μέσα στη στρατούρα δίπλα στην καμινάδα που έβραζε το φαγητό. Μεγάλωνα με τις μυρωδιές των πολίτικων φαγητών και των γεύσεων που έφερε η προγιαγιά μου από την Κωνσταντινούπολη. Τα παιχνίδια μου ήταν οι κουτάλες, οι πιρούνες, τα γουδιά και τα άλλα χειροποίητα σκεύη της μαγειρικής.
Μεγαλώνοντας άρχισα να συνειδητοποιώ πως η παρασκευή του φαγητού, είναι αυτό που μ’ ενδιαφέρει πραγματικά να κάνω στη ζωή μου.

Νάξος: Συνταγές της Απειράνθου από την Μαριέττα Γαλάνη

Εκτός από τις παραδοσιακές συνταγές που καταγράφεις και έχεις στο βιβλίο σου τι άλλο σου αρέσει στο κόσμο της γεύσης;

Μαριέττα Γαλάνη: Μόλις γνώρισα τον άντρα μου, αρχίσαμε τα ταξίδια στην Ασία.
Οι γεύσεις της Ασιατικής και Ινδικής κουζίνας, καταγράφτηκαν στο μυαλό μου. Από όλα τα πιάτα που δοκίμασα σε όλα τα μέρη που πέρασα, ζητούσα τις συνταγές. Έτσι λοιπόν, συνδύαζα τη Μεσογειακή με την Ασιατική και την πολίτικη κουζίνα της προγιαγιάς και έφτιαχνα δικές μου συνταγές. Τα τελευταία χρόνια, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, δεν ταξιδεύω πια. Η μαγειρική τέχνη όμως είναι στην ψυχή μου. ΄Ετσι, έχω φτιάξει μια διαδικτυακή σελίδα στο Face Book με το όνομα “Σπέσιαλ Συνταγές”, κι εκεί (εδώ) μέσα καταθέτω τα υλικά των αλμυρών και γλυκών αισθήσεων μου και τις συνταγές μου.

Ερώτηση: Τι σου προσφέρει Μαριέτα ο νέος χώρος του Διαδικτύου, και πια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Μαριέτα Γαλάνη: Ανταλλάζω σκέψεις και ιδέες με τις χιλιάδες φίλες μου και έτσι βελτιώνομαι καθημερινά. Το πρώτο μου βιβλίο εκδόθηκε το 2020 με τίτλο “Ένα δώρο από τη Νάξο”, το οποίο ήταν και όνειρο μου να καταφέρω να δέσω τις συνταγές, τα έθιμα, τα κοτσάκια και τα υφαντά του τόπου μου. Τώρα ετοιμάζω το δεύτερο βιβλίο μου που ακόμα κρατάω μυστικό τον τίτλο. ΄Εχω συνεργαστεί με εκπομπές παραδοσιακών συνταγών που γυρίστηκαν στο χωριό μου και για την Απείρανθο που σημαίνει για μένα ΖΩΗ, είμαι διαθέσιμη για την προβολή της γαστρονομίας της, ανα πάσα ώρα και στιγμή.

Νάξος: Συνταγές της Απειράνθου από την Μαριέττα Γαλάνη

 

Από την Απεραθίτικη παραδοσιακή κουζίνα η Μαρέττα μας δίνει τη συνταγή Φκιαστό γλυκοκολόκυθο

υλικά
1 κιλό κολοκύθι σε χοντροκομμένα κομμάτια
αλατοπίπερο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 πιπεριές τουρκάκια
4 κ.σ. πελτέ ντομάτας
3 κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές ροδέλες
4 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες τριμμένες προαιρετικά
ρίγανη
βασιλικό η δυόσμο

Τα σοτάρουμε όλα μαζί σε ελαιόλαδο μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα για 3 λ σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε 3 ποτήρια νερό. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και τέλος μαγειρεύουμε γύρω στο ένα τέταρτο με 20 λ

Φκιαστό γλυκοκολόκυθο

Χοιρινή τηγανιά με πορτοκάλι

Τι θα χρειαστούμε

500 γραμμάρια χοιρινό σε κύβους
4 χοιρινά λουκάνικα χωριάτικα χοντροκομμένα
αλατοπίπερο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
120 γραμμάρια ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα κυδώνι ή μέλι
4 φύλλα δάφνη
1 πορτοκάλι κομμένο σε τέσσερα με πέντε κομμάτια
λίγο ξερό βασιλικό
3 κουταλιές της σούπας βαλσάμικο
λίγο τριμμένο μπαχάρι και μοσχοκάρυδο

Πως θα τη φτιάξουμε

Αρχικά, βάζουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και το βάζουμε στη φωτιά, αμέσως ρίχνουμε μέσα το κρέας και το σοτάρουμε από όλες τις μεριές ενώ ταυτόχρονα βάζουμε το σκόρδο και πασπαλίζουμε τα μπαχαρικά, την δάφνη και το βασιλικό. Στη συνέχεια προσθέτουμε την μαρμελάδα, το πορτοκάλι και το βαλσάμικο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τα αφήνουμε σκεπασμένα για 4 λεπτά και σερβίρουμε !!

Νάξος: Συνταγές της Απειράνθου από την Μαριέττα Γαλάνη

Χοιρινή τηγανιά με πορτοκάλι


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μιανμάρ: Πάνω από 1.600 νεκροί από τον χθεσινό σεισμό μεγέθους 7,7 R

«Δεν ξέρω αν είναι ακόμη ζωντανοί. Δεν έχουμε καμία ελπίδα πια. Δεν έχουν έρθει διασώστες. Είμαστε μόνοι», είπε ο 25χρονος Χτετ Μιν Οο του οποίου το σπίτι κατέρρευσε, θάβοντας κάτω από τα χαλάσματα συγγενείς του.

Νάξος – Φιλώτι: 33 νέες βελανιδιές φυτεύτηκαν από μαθητές του ΕΠΑΛ

Τριάντα τρεις (33) νεογέννητες βελανιδιές φυτεύτηκαν από τους μαθητές του ΕΠΑΛ στα πλαίσια περιβαλλοντικού μαθήματος

ΕΛΣΤΑΤ – Δόμηση: Λευκάδα η πρωταθλήτρια, 3η η Πάρος και σε πτώση η Μύκονος (!!!)

Πρωτιά για τη Λευκάδα, μεγάλη πτώση στη Μύκονο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: “Μην λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο”

ΠΟΞ: «Μην λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο» - Εξαγωγική ατμομηχανή της χώρας το Ελληνικό ξενοδοχείο

E-Kouros: Διατίθενται 21,63 εκατ. σε ερασιτεχνικά σωματεία, με κριτήριο και την αυξημένη νησιωτικότητα (πίνακας)

Η αναλυτική κατανομή των 31,724 εκατ. ευρώ στον ερασιτεχνικό αθλητισμό για το 2025, που ήδη καταβάλλονται από τον μόνιμο ετήσιο μηχανισμό χρηματοδότησής του, μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών τυχερών παιγνίων

Γιάννης Ζίγδης: Ο άνθρωπος που γύρισε του ρολογιού τους δείκτες!

Η θερινή ώρα αλλάζει την Κυριακή 30 Μαρτίου και θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025

Νάξος – Φιλώτι: Η παλιά εμπορική γειτονιά του “Φασολά”

Ανεξερεύνητοι Τόποι: Η παλιά εμπορική γειτονιά του «Φασολά» στο Φιλότι Νάξου - Μια συνοικία που μοιάζει με ένα ταξίδι στον χρόνο γεμάτο πολιτιστικούς θησαυρούς.

Νάξος – ΑΠΑΣ Νάξου: Θέλει το … τρίποντο στη μάχη παραμονής με το Παγκράτι

ΑΠΑΣ Νάξου και το απόγευμα του Σαββάτου (29/03, 18:00) θα διεκδικήσει τη παραμονή του στη κατηγορία με νίκη κόντρα στο ιστορικό Παγκράτι

Απείρανθος: Τζώρτζια και Μανώλης στη σκιά ενός τράφου, η ιστορία μας φωτογραφίας

Ο Μιχάλης Φραγκίσκος γράφει για την υπέροχη φωτογραφία του Μανώλη Μπαρδάνη που αποθανατίζει σε στιγμή ηρεμίας Μανώλη Γλέζο και Τζώρτζια Αργυροπούλου

Πρόταση Ημέρας: Κέικ μόκα καρότο διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Σάββατο και ημέρα γιορτής... Οπότε με την αρωγή της Μαριέττας Γαλάνη έχουμε "κέικ μόκα - καρότο" και είναι νηστήσιμο

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

“HighSpeed 3”: θα ενώνει καθημερινά τον Πειραιά με την Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Τα δρομολόγια του HIGHSPEED 3 στην γραμμή Ηράκλειο-Κυκλάδες-Πειραιά (πίνακας)

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Νάξος – Σπ. Παπαδόπουλος: “Πολλοί λένε πως το τρέξιμο είναι προπόνηση, για μένα είναι ψυχανάλυση”

Κυριακάτικη ψυχοθεραπεία - Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μοιράζεται τις σκέψεις του για το τρέξιμο στην επαρχεία και δη στη Νάξο

Προεδρική Φρουρά- Εύζωνας: Ο Ναξιώτης Δημήτρης Μουστάκης μιλάει για την εμπειρία του

"Έρχονται όσοι θέλουν, μένουν όσοι μπορούν": Ο Δημήτρης Μουστάκης από τη Νάξο και το Φιλώτι μιλάει για την εμπειρία του στην Προεδρική Φρουρά