Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΑπείρανθος: Μαγειρεύοντας με τη Μαριέττα Γαλάνη

Απείρανθος: Μαγειρεύοντας με τη Μαριέττα Γαλάνη

|

Στην Απείρανθο, το φημισμένο χωριό της ορεινής Νάξου στη μικρή γραφική πλατεία συνάντησα μια πληθορική φυσιογνωμία, μια γυναίκα με καλοσυνάτο βλήμα, ευγένεια και θετική αύρα.

Του Χρήστου Νέζου (wetravel.gr)

“Είμαι η Μαριέττα Γαλάνη” μου είπε, “καλώς ήρθατε στο χωριό μου την Απείρανθο, των ξεχωριστών γεύσεων και των δικών της συνταγών. Ξέρετε έχω βγάλει και εγώ όπως και εσείς  βιβλίο Μαγειρικής, περιμένετε και θα σας το φέρω”. Για πότε χάθηκε μέσα στα σοκάκια του χωριού και εμφανίστηκε σαν να μηδένισε το χρόνο με το βιβλίο στο χέρι να μου το προσφέρει!

Στα χέρια μου κρατούσα ένα βιβλίο μαγειρικής της ερευνήτριας μαγείρισσας της Απειράνθου Μαριέττας, που ξεφυλλίζοντας το κατάλαβα το ταλέντο της στη διάσωση παλιών συνταγών του χωριού.

Νάξος: Συνταγές της Απειράνθου από την Μαριέττα Γαλάνη

Μαριέτα πότε ανακαλύπτεις την έφεση σου στη μαγειρική;

Μαριέττα Γαλάνη: Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, μαγειρεύω. Πριν ακόμα αρχίσω να περπατάω, η μάνα μου, η λαλά μου, με είχαν μέσα στη στρατούρα δίπλα στην καμινάδα που έβραζε το φαγητό. Μεγάλωνα με τις μυρωδιές των πολίτικων φαγητών και των γεύσεων που έφερε η προγιαγιά μου από την Κωνσταντινούπολη. Τα παιχνίδια μου ήταν οι κουτάλες, οι πιρούνες, τα γουδιά και τα άλλα χειροποίητα σκεύη της μαγειρικής.
Μεγαλώνοντας άρχισα να συνειδητοποιώ πως η παρασκευή του φαγητού, είναι αυτό που μ’ ενδιαφέρει πραγματικά να κάνω στη ζωή μου.

Νάξος: Συνταγές της Απειράνθου από την Μαριέττα Γαλάνη

Εκτός από τις παραδοσιακές συνταγές που καταγράφεις και έχεις στο βιβλίο σου τι άλλο σου αρέσει στο κόσμο της γεύσης;

Μαριέττα Γαλάνη: Μόλις γνώρισα τον άντρα μου, αρχίσαμε τα ταξίδια στην Ασία.
Οι γεύσεις της Ασιατικής και Ινδικής κουζίνας, καταγράφτηκαν στο μυαλό μου. Από όλα τα πιάτα που δοκίμασα σε όλα τα μέρη που πέρασα, ζητούσα τις συνταγές. Έτσι λοιπόν, συνδύαζα τη Μεσογειακή με την Ασιατική και την πολίτικη κουζίνα της προγιαγιάς και έφτιαχνα δικές μου συνταγές. Τα τελευταία χρόνια, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, δεν ταξιδεύω πια. Η μαγειρική τέχνη όμως είναι στην ψυχή μου. ΄Ετσι, έχω φτιάξει μια διαδικτυακή σελίδα στο Face Book με το όνομα “Σπέσιαλ Συνταγές”, κι εκεί (εδώ) μέσα καταθέτω τα υλικά των αλμυρών και γλυκών αισθήσεων μου και τις συνταγές μου.

Ερώτηση: Τι σου προσφέρει Μαριέτα ο νέος χώρος του Διαδικτύου, και πια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Μαριέτα Γαλάνη: Ανταλλάζω σκέψεις και ιδέες με τις χιλιάδες φίλες μου και έτσι βελτιώνομαι καθημερινά. Το πρώτο μου βιβλίο εκδόθηκε το 2020 με τίτλο “Ένα δώρο από τη Νάξο”, το οποίο ήταν και όνειρο μου να καταφέρω να δέσω τις συνταγές, τα έθιμα, τα κοτσάκια και τα υφαντά του τόπου μου. Τώρα ετοιμάζω το δεύτερο βιβλίο μου που ακόμα κρατάω μυστικό τον τίτλο. ΄Εχω συνεργαστεί με εκπομπές παραδοσιακών συνταγών που γυρίστηκαν στο χωριό μου και για την Απείρανθο που σημαίνει για μένα ΖΩΗ, είμαι διαθέσιμη για την προβολή της γαστρονομίας της, ανα πάσα ώρα και στιγμή.

Νάξος: Συνταγές της Απειράνθου από την Μαριέττα Γαλάνη

 

Από την Απεραθίτικη παραδοσιακή κουζίνα η Μαρέττα μας δίνει τη συνταγή Φκιαστό γλυκοκολόκυθο

υλικά
1 κιλό κολοκύθι σε χοντροκομμένα κομμάτια
αλατοπίπερο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 πιπεριές τουρκάκια
4 κ.σ. πελτέ ντομάτας
3 κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές ροδέλες
4 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες τριμμένες προαιρετικά
ρίγανη
βασιλικό η δυόσμο

Τα σοτάρουμε όλα μαζί σε ελαιόλαδο μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα για 3 λ σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε 3 ποτήρια νερό. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και τέλος μαγειρεύουμε γύρω στο ένα τέταρτο με 20 λ

Φκιαστό γλυκοκολόκυθο

Χοιρινή τηγανιά με πορτοκάλι

Τι θα χρειαστούμε

500 γραμμάρια χοιρινό σε κύβους
4 χοιρινά λουκάνικα χωριάτικα χοντροκομμένα
αλατοπίπερο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
120 γραμμάρια ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα κυδώνι ή μέλι
4 φύλλα δάφνη
1 πορτοκάλι κομμένο σε τέσσερα με πέντε κομμάτια
λίγο ξερό βασιλικό
3 κουταλιές της σούπας βαλσάμικο
λίγο τριμμένο μπαχάρι και μοσχοκάρυδο

Πως θα τη φτιάξουμε

Αρχικά, βάζουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και το βάζουμε στη φωτιά, αμέσως ρίχνουμε μέσα το κρέας και το σοτάρουμε από όλες τις μεριές ενώ ταυτόχρονα βάζουμε το σκόρδο και πασπαλίζουμε τα μπαχαρικά, την δάφνη και το βασιλικό. Στη συνέχεια προσθέτουμε την μαρμελάδα, το πορτοκάλι και το βαλσάμικο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τα αφήνουμε σκεπασμένα για 4 λεπτά και σερβίρουμε !!

Νάξος: Συνταγές της Απειράνθου από την Μαριέττα Γαλάνη

Χοιρινή τηγανιά με πορτοκάλι


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

115 αγροτικοί γιατροί θα ενισχύσουν τα νησιά ενόψει του καλοκαιριού

Θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Ποια είναι τα 10 φθηνότερα νησιά σε όλο τον κόσμο; Δυο ελληνικά ανάμεσά τους

oι ειδικοί επί των ταξιδιών μοιράστηκαν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας

Στις 19:00 το απόγευμα αναμένεται το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Από την Αθήνα με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air σε όλη τη χώρα

Καθολική Εκκλησία – Τήνος: Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας

Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας στην Τήνο

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή την Τετάρτη του Πάσχα (23/04) από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου με την Kerras Crouises

Πρόταση Ημέρας: Μαγειρίτσα αγιορείτικη, από τον Μοναχό Επιφάνιο

Η μαγειρίτσα είναι το σήμα κατατεθέν του Μ.Σαββάτου. Απολαύστε μια διαφορετική εκδοχή της δια χειρός του αείμνηστου μοναχού Επιφάνιου, με μανιτάρια, ψάρι και μυρωδικά.

Κατερίνα Μονογυιού: Συνεχείς οι παρεμβάσεις για την επιστροφή του Σκοπελίτη στις Μικρές Κυκλάδες

Το “Express Σκοπελίτης” είναι ο σύνδεσμος ζωής, πολιτισμού, υγείας και επικοινωνίας των μικρών νησιών.

Μηχανοκίνητος Αθλητισμός: Η Ναξιώτισσα Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Η 15χρονη Ναξιώτισσα - με καταγωγή από το Σκαδό - Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.