Τρίτη, 6 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΑντίπαρος: Think Globally, Act locally και καλή μας όρεξη από το "Περαματάκι"

Αντίπαρος: Think Globally, Act locally και καλή μας όρεξη από το “Περαματάκι”

|

Την δεύτερη ημέρα του γαστρονομικού Φεστιβάλ «Think Globally, Act Locally» που διοργανώνει το 360 cocktail bar – restaurant στο Μοναστηράκι φιλοξένησε την περασμένη Κυριακή (19/01) τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου “Περαματάκι” της Αντίπαρου – Ποιο ήταν το μενού, πότε έρχονται τα εστιατόρια από τη Νάξο, την Ηρακλειά και την Αμοργό 

Από τις 17 Ιανουαρίου, την περασμένη Παρασκευή δηλαδή το 360 cocktail bar – restaurant στο Μοναστηράκι, έχει ανοίξει τη κουζίνα του καθότι διοργανώνει ένα γαστρονομικό φεστιβάλ με άρωμα πέρα ως πέρα νησιώτικο για να ενισχύσει εθελοντικές δράσεις για την προστασία της θάλασσας. Κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο με την βοήθεια και του Δήμου Αθηναίων… Φέρει την ονομασία  «Think Globally, Act Locally» και είναι μια νέα πρωτοβουλία με μια γευστική αλλά και μια οικολογική διάσταση. Δεκαεπτά ονομαστά εστιατόρια και σεφ από νησιά της Ελλάδας καλούνται να μαγειρέψουν τοπικά πιάτα με τοπικά προϊόντα σε θεματικές βραδιές με τους  ιδιοκτήτες του Sea Satin Nino της Ανδρου την περασμένη Παρασκευή όπως κι αναφέραμε.. 

Η δεύτερη ημέρα είχε άρωμα Αντιπάρου…  .Φιλοξένησε τα μέλη της οικογενειακής ταβέρνα “Περαματάκι”, η οποία βρίσκεται στον Σωρό, περίπου οκτώ χιλιόμετρα από τον οικισμό του νησιού. Και όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα “Documento” …. συναντηθήκαμε με τον ιδιοκτήτη Κώστα Τριαντάφυλλο και τις κόρες του Μυρτώ και Μαργαρίτα, με τις οποίες και συνομιλήσαμε, καθώς ο πατέρας τους συνέχιζε την προετοιμασία των πιάτων. Κάναμε την κλασική ερώτηση, αν δεν κοιτούσαμε τον κατάλογο, ποιο είναι το καλύτερο που θα μας έφτιαχναν και τα κορίτσια μας είπαν. «Είναι πολλά και όλα είναι ανάλογα με την εποχή. Είναι τα ψάρια και τα λαχανικά, η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα γενικά, διαφορετικά μαγειρευτά κάθε μέρα και καλύπτουμε όλα τα γούστα. Εχουμε μαμαδίστικο φαγητό θα μπορούσαμε να πούμε».

Συζητήσαμε για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν στην ταβέρνα. «Ο πατέρας μας στηρίζει τους τοπικούς παραγωγούς από το νησί και ψωνίζει ο ίδιος καθημερινά αυτά που χρειάζεται. Σε μεγαλύτερες ποσότητες, υπάρχει η αγορά της Πάρου και της Νάξου και θέλουμε να μείνουμε σταθεροί σε αυτές τις αξίες, καθώς υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα στο πιάτο». Κλείνοντας την κουβέντα μας, ρωτήσαμε για τις σπεσιαλιτέ και τις εκπλήξεις που κρύβει το Περαματάκι. «Οι πίτες μας και τα σουτζουκάκια του μπαμπά. Ειδικά οι πίτες μας έχουν μεγάλη ποικιλία και φυσικά είναι με φύλλο που το ανοίγουμε εμείς. Είναι τα πιάτα που αγαπούν οι περισσότεροι και τα ευχαριστιούνται και τα φέραμε στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο του φεστιβάλ».

Από την κουβέντα δεν έλειψε και η Aegean Rebreath, καθώς σε όλο το Αιγαίο, αλλά και την Αντίπαρο φροντίζει ώστε το σήμα κινδύνου που εκπέμπουν οι θάλασσες να ακουστεί, αλλά κυρίως να δραστηριοποιηθεί ο κόσμος για το παρών και το μέλλον του πλανήτη μας. Η ομάδα αποτελείται από δύτες, ωκεανολόγους, ιχθυολόγους, περιβαλλοντολόγους, μηχανικούς, οικονομολόγους, στελέχη με εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο και ενεργούς πολίτες, οι οποίοι πραγματοποιούν εθελοντικά δράσεις όπως καθαρισμός παραλιών και λιμανιών, δημιουργία σταθμών συλλογής απορριμμάτων, μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία και ερευνητικές δραστηριότητες.

Η οικογένεια Τριαντάφυλλου ήταν το ίδιο απολαυστική όσο και τα πιάτα που ετοιμάζουν και καλή μας όρεξη.

Καλωσόρισμα

Παραδοσιακή Αντιπαριώτικη τσικουδιά παραγωγής Κώστα Τριαντάφυλλου

Ορεκτικό

Τυροκαφτερή με πιπεριές Φλωρίνης, ντόπια ξινομιζύθρα, φρέσκια γέμιση μανιταριών και τυριών, ανάμεσα σε δύο χειροποίητα χωριάτικα φύλλα

Σαλάτα

Δροσερή καρτοσαλάτα με παντζάρι, μήλο και καρύδια, που συνδυάζεται με ντιπ γιαουρτιού και φρέσκων μυρωδικών

Κυρίως

Σουτζουκάκια από μοσχαρίσιο κιμά, σκόρδο και μπαχαρικά, συνοδευόμενο από πουρέ φρέσκιας πατάτας, μοσχοκάρυδο και βούτυρο

Γλυκό

Τραγανά σιροπιαστά μπακλαβαδάκια του κυρ Κώστα   

Οσο για το υπόλοιπο πρόγραμμα του φεστιβάλ… Κρατήστε σημειώσεις γιατί έρχονται τα εξής εστιατόρια – ταβέρνες: Σκοτάδης από την Αίγινα (22/1), Ήταν ένα Μικρό Καράβι από την Τήνο (24/1),  Λεύκες από τη Σαντορίνη (27/1), Η Ταβέρνα του Μανώλη από τη Σίφνο (29/1),  Marymary από την Ικαρία (31/1),  Μάρω Διακάτου από τη Σύρο ( 7/2),  Νυκτερίδα από την Κρήτη (9/2),  Αντάμωμα από τη Νάξο (13/2),  Μπενέτος από την Πάτμο (15/2),  Araklia από την Ηρακλειά (19/2),  Meltemi View & Taste από την Κίμωλο (26/2),  Τρανζιστοράκι από την Αμοργό (28/2),  Φλωμάρι από τη Λήμνο (4/3),  Αλευρόμυλος από τη Μήλο (6/3)  και  Της Καλής από τη Σέριφο (8/3)

Οπως αναφέραμε το «Think Globally, Act Locally» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και η φιλοδοξία των διοργανωτών του είναι να γίνει ένας ετήσιος θεσμός που θα στηρίζει περιβαλλοντικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα.  Σε αυτό το πλαίσιο σκέψης, το 360° από την έναρξη του φεστιβάλ αποφάσισε να προσφέρει υπηρεσίες χωρίς πλαστικά μίας χρήσης και σε συνεργασία με την Aegean Rebreath θα ενθαρρύνει γειτονικά μαγαζιά στην πλατεία Μοναστηρακίου και στο κέντρο της Αθήνας να υιοθετήσουν ανάλογες πολιτικές.  


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μητρόπολη Παροναξίας: Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ειρήνης και Εφραίμ

Με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Παροναξίας και πλήθους πιστών οι λατρευτικές εκδηλώσεις στον Δαμαλά και τη Γαλήνη

Νάξος – Περιβάλλον και κοινωνία: Μία εβδομάδα δράσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ενώνει δυνάμεις με πανεπιστήμια και οργανώσεις για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τους καθαρισμούς ακτών και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης.

Amorgos Trail Challenge 2025: Η καρδιά του ορεινού τρεξίματος χτυπά στην Αμοργό

Για 8η χρονιά, η Αμοργός υποδέχεται αθλητές και φίλους της φύσης σε μια μοναδική εμπειρία ορεινού τρεξίματος που αναδεικνύει τον αθλητισμό, τον εθελοντισμό και τη φιλοξενία του νησιού

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Τήνος – Τριήμερο Πίστης και συγκίνησης: Προσκυνήματα, μνημόσυνο και ξωκλήσια γεμάτα χάρη

Από το Ιωβηλαίο στον Άγιο Ιωσήφ και το μνημόσυνο του Πάπα Φραγκίσκου έως την καρδιακή λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο στον Καράδο – Η Τήνος τίμησε την πίστη με σεμνότητα και ευλάβεια.

Πάρος: Πρόληψη και ετοιμότητα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Σύσκεψη του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πάρου

Νάξος: Αφιξη και παραμονή του “Elysium” στον Αγιο Προκόπιο

Μια μοναδική θαλάσσια εμπειρία πολυτέλειας, ευεξίας και εξερεύνησης αγκυροβολεί στη Νάξο, προσφέροντας στιγμές χαλάρωσης και περιπέτειας στο νησί.

Νάξος – Baco SeaSide: Φέρνει ρυθμό στη νύχτα, ο τόνος από τον Νικόλα Λιασκώνη

Ζωντανή μουσική δίπλα στη θάλασσα, με ξεχωριστά live και αγαπημένους καλλιτέχνες – Την Τετάρτη 7 Μαΐου ο Νικόλας Λιασκώνης με την παρέα του δίνουν ραντεβού στο baco!

ΠΝΑΙ – Επαρχείο: Δωρεάν σεμινάριο ζωγραφικής για αρχάριους στη Νάξο

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Κ.Ε.Κ. Γ. Γεννηματάς ενισχύουν τη δημιουργικότητα ενηλίκων μέσα από πρόγραμμα εκμάθησης ζωγραφικής

Στοίχημα – Champions League: Ποντάρισμα στην Μπαρτσελόνα που θέλει τη κούπα για πρώτη φορά από το 2015

Ίντερ - Μπαρτσελόνα: Το μυαλό της στο τρεμπλ και στο 2.27! - Ποια είναι η πρόταση

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Τάβλι – 11ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα: Ο Παναγιώτης “Βράχος” Σορώκος νέος πρωταθλητής!

Το κονκλάβιο στο Βατικανό μπορεί να περιμένει – στη Νάξο έχουμε νέο βασιλιά του τάβλι και το όνομά του γράφτηκε με ζάρια και μαεστρία!

Νάξος: Ο Προφήτης Ηλίας “ζητά βοήθεια” – Ένα μνημείο κινδυνεύει να σωπάσει

Ο ιστορικός ναός στην Παλιά Χώρα στέκει πληγωμένος από τον χρόνο και τη σιωπή, καθώς οι προσπάθειες αποκατάστασής του παραμένουν στάσιμες για πάνω από μία δεκαετία.

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Δονούσα – Μια νησίδα μνήμης και ταυτότητας: Παρουσιάζεται το Ιστορικό Αρχείο του νησιού

Αφηγήσεις, φωτογραφίες, ντοπιολαλιά και γενεαλογικά ίχνη συνθέτουν το πολιτιστικό αποτύπωμα της Δονούσας, μέσα από ένα ψηφιακό αρχείο που τιμά το χθες και εμπνέει το αύριο.

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης