Την δεύτερη ημέρα του γαστρονομικού Φεστιβάλ «Think Globally, Act Locally» που διοργανώνει το 360 cocktail bar – restaurant στο Μοναστηράκι φιλοξένησε την περασμένη Κυριακή (19/01) τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου “Περαματάκι” της Αντίπαρου – Ποιο ήταν το μενού, πότε έρχονται τα εστιατόρια από τη Νάξο, την Ηρακλειά και την Αμοργό
Από τις 17 Ιανουαρίου, την περασμένη Παρασκευή δηλαδή το 360 cocktail bar – restaurant στο Μοναστηράκι, έχει ανοίξει τη κουζίνα του καθότι διοργανώνει ένα γαστρονομικό φεστιβάλ με άρωμα πέρα ως πέρα νησιώτικο για να ενισχύσει εθελοντικές δράσεις για την προστασία της θάλασσας. Κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο με την βοήθεια και του Δήμου Αθηναίων… Φέρει την ονομασία «Think Globally, Act Locally» και είναι μια νέα πρωτοβουλία με μια γευστική αλλά και μια οικολογική διάσταση. Δεκαεπτά ονομαστά εστιατόρια και σεφ από νησιά της Ελλάδας καλούνται να μαγειρέψουν τοπικά πιάτα με τοπικά προϊόντα σε θεματικές βραδιές με τους ιδιοκτήτες του Sea Satin Nino της Ανδρου την περασμένη Παρασκευή όπως κι αναφέραμε..
Η δεύτερη ημέρα είχε άρωμα Αντιπάρου… .Φιλοξένησε τα μέλη της οικογενειακής ταβέρνα “Περαματάκι”, η οποία βρίσκεται στον Σωρό, περίπου οκτώ χιλιόμετρα από τον οικισμό του νησιού. Και όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα “Documento” …. συναντηθήκαμε με τον ιδιοκτήτη Κώστα Τριαντάφυλλο και τις κόρες του Μυρτώ και Μαργαρίτα, με τις οποίες και συνομιλήσαμε, καθώς ο πατέρας τους συνέχιζε την προετοιμασία των πιάτων. Κάναμε την κλασική ερώτηση, αν δεν κοιτούσαμε τον κατάλογο, ποιο είναι το καλύτερο που θα μας έφτιαχναν και τα κορίτσια μας είπαν. «Είναι πολλά και όλα είναι ανάλογα με την εποχή. Είναι τα ψάρια και τα λαχανικά, η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα γενικά, διαφορετικά μαγειρευτά κάθε μέρα και καλύπτουμε όλα τα γούστα. Εχουμε μαμαδίστικο φαγητό θα μπορούσαμε να πούμε».
Συζητήσαμε για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν στην ταβέρνα. «Ο πατέρας μας στηρίζει τους τοπικούς παραγωγούς από το νησί και ψωνίζει ο ίδιος καθημερινά αυτά που χρειάζεται. Σε μεγαλύτερες ποσότητες, υπάρχει η αγορά της Πάρου και της Νάξου και θέλουμε να μείνουμε σταθεροί σε αυτές τις αξίες, καθώς υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα στο πιάτο». Κλείνοντας την κουβέντα μας, ρωτήσαμε για τις σπεσιαλιτέ και τις εκπλήξεις που κρύβει το Περαματάκι. «Οι πίτες μας και τα σουτζουκάκια του μπαμπά. Ειδικά οι πίτες μας έχουν μεγάλη ποικιλία και φυσικά είναι με φύλλο που το ανοίγουμε εμείς. Είναι τα πιάτα που αγαπούν οι περισσότεροι και τα ευχαριστιούνται και τα φέραμε στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο του φεστιβάλ».
Από την κουβέντα δεν έλειψε και η Aegean Rebreath, καθώς σε όλο το Αιγαίο, αλλά και την Αντίπαρο φροντίζει ώστε το σήμα κινδύνου που εκπέμπουν οι θάλασσες να ακουστεί, αλλά κυρίως να δραστηριοποιηθεί ο κόσμος για το παρών και το μέλλον του πλανήτη μας. Η ομάδα αποτελείται από δύτες, ωκεανολόγους, ιχθυολόγους, περιβαλλοντολόγους, μηχανικούς, οικονομολόγους, στελέχη με εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο και ενεργούς πολίτες, οι οποίοι πραγματοποιούν εθελοντικά δράσεις όπως καθαρισμός παραλιών και λιμανιών, δημιουργία σταθμών συλλογής απορριμμάτων, μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία και ερευνητικές δραστηριότητες.
Η οικογένεια Τριαντάφυλλου ήταν το ίδιο απολαυστική όσο και τα πιάτα που ετοιμάζουν και καλή μας όρεξη.
Καλωσόρισμα
Παραδοσιακή Αντιπαριώτικη τσικουδιά παραγωγής Κώστα Τριαντάφυλλου
Ορεκτικό
Τυροκαφτερή με πιπεριές Φλωρίνης, ντόπια ξινομιζύθρα, φρέσκια γέμιση μανιταριών και τυριών, ανάμεσα σε δύο χειροποίητα χωριάτικα φύλλα
Σαλάτα
Δροσερή καρτοσαλάτα με παντζάρι, μήλο και καρύδια, που συνδυάζεται με ντιπ γιαουρτιού και φρέσκων μυρωδικών
Κυρίως
Σουτζουκάκια από μοσχαρίσιο κιμά, σκόρδο και μπαχαρικά, συνοδευόμενο από πουρέ φρέσκιας πατάτας, μοσχοκάρυδο και βούτυρο
Γλυκό
Τραγανά σιροπιαστά μπακλαβαδάκια του κυρ Κώστα
Οσο για το υπόλοιπο πρόγραμμα του φεστιβάλ… Κρατήστε σημειώσεις γιατί έρχονται τα εξής εστιατόρια – ταβέρνες: Σκοτάδης από την Αίγινα (22/1), Ήταν ένα Μικρό Καράβι από την Τήνο (24/1), Λεύκες από τη Σαντορίνη (27/1), Η Ταβέρνα του Μανώλη από τη Σίφνο (29/1), Marymary από την Ικαρία (31/1), Μάρω Διακάτου από τη Σύρο ( 7/2), Νυκτερίδα από την Κρήτη (9/2), Αντάμωμα από τη Νάξο (13/2), Μπενέτος από την Πάτμο (15/2), Araklia από την Ηρακλειά (19/2), Meltemi View & Taste από την Κίμωλο (26/2), Τρανζιστοράκι από την Αμοργό (28/2), Φλωμάρι από τη Λήμνο (4/3), Αλευρόμυλος από τη Μήλο (6/3) και Της Καλής από τη Σέριφο (8/3)
Οπως αναφέραμε το «Think Globally, Act Locally» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και η φιλοδοξία των διοργανωτών του είναι να γίνει ένας ετήσιος θεσμός που θα στηρίζει περιβαλλοντικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο σκέψης, το 360° από την έναρξη του φεστιβάλ αποφάσισε να προσφέρει υπηρεσίες χωρίς πλαστικά μίας χρήσης και σε συνεργασία με την Aegean Rebreath θα ενθαρρύνει γειτονικά μαγαζιά στην πλατεία Μοναστηρακίου και στο κέντρο της Αθήνας να υιοθετήσουν ανάλογες πολιτικές.