Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΑντίπαρος: Think Globally, Act locally και καλή μας όρεξη από το "Περαματάκι"

Αντίπαρος: Think Globally, Act locally και καλή μας όρεξη από το “Περαματάκι”

|

Την δεύτερη ημέρα του γαστρονομικού Φεστιβάλ «Think Globally, Act Locally» που διοργανώνει το 360 cocktail bar – restaurant στο Μοναστηράκι φιλοξένησε την περασμένη Κυριακή (19/01) τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου “Περαματάκι” της Αντίπαρου – Ποιο ήταν το μενού, πότε έρχονται τα εστιατόρια από τη Νάξο, την Ηρακλειά και την Αμοργό 

Από τις 17 Ιανουαρίου, την περασμένη Παρασκευή δηλαδή το 360 cocktail bar – restaurant στο Μοναστηράκι, έχει ανοίξει τη κουζίνα του καθότι διοργανώνει ένα γαστρονομικό φεστιβάλ με άρωμα πέρα ως πέρα νησιώτικο για να ενισχύσει εθελοντικές δράσεις για την προστασία της θάλασσας. Κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο με την βοήθεια και του Δήμου Αθηναίων… Φέρει την ονομασία  «Think Globally, Act Locally» και είναι μια νέα πρωτοβουλία με μια γευστική αλλά και μια οικολογική διάσταση. Δεκαεπτά ονομαστά εστιατόρια και σεφ από νησιά της Ελλάδας καλούνται να μαγειρέψουν τοπικά πιάτα με τοπικά προϊόντα σε θεματικές βραδιές με τους  ιδιοκτήτες του Sea Satin Nino της Ανδρου την περασμένη Παρασκευή όπως κι αναφέραμε.. 

Η δεύτερη ημέρα είχε άρωμα Αντιπάρου…  .Φιλοξένησε τα μέλη της οικογενειακής ταβέρνα “Περαματάκι”, η οποία βρίσκεται στον Σωρό, περίπου οκτώ χιλιόμετρα από τον οικισμό του νησιού. Και όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα “Documento” …. συναντηθήκαμε με τον ιδιοκτήτη Κώστα Τριαντάφυλλο και τις κόρες του Μυρτώ και Μαργαρίτα, με τις οποίες και συνομιλήσαμε, καθώς ο πατέρας τους συνέχιζε την προετοιμασία των πιάτων. Κάναμε την κλασική ερώτηση, αν δεν κοιτούσαμε τον κατάλογο, ποιο είναι το καλύτερο που θα μας έφτιαχναν και τα κορίτσια μας είπαν. «Είναι πολλά και όλα είναι ανάλογα με την εποχή. Είναι τα ψάρια και τα λαχανικά, η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα γενικά, διαφορετικά μαγειρευτά κάθε μέρα και καλύπτουμε όλα τα γούστα. Εχουμε μαμαδίστικο φαγητό θα μπορούσαμε να πούμε».

Συζητήσαμε για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν στην ταβέρνα. «Ο πατέρας μας στηρίζει τους τοπικούς παραγωγούς από το νησί και ψωνίζει ο ίδιος καθημερινά αυτά που χρειάζεται. Σε μεγαλύτερες ποσότητες, υπάρχει η αγορά της Πάρου και της Νάξου και θέλουμε να μείνουμε σταθεροί σε αυτές τις αξίες, καθώς υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα στο πιάτο». Κλείνοντας την κουβέντα μας, ρωτήσαμε για τις σπεσιαλιτέ και τις εκπλήξεις που κρύβει το Περαματάκι. «Οι πίτες μας και τα σουτζουκάκια του μπαμπά. Ειδικά οι πίτες μας έχουν μεγάλη ποικιλία και φυσικά είναι με φύλλο που το ανοίγουμε εμείς. Είναι τα πιάτα που αγαπούν οι περισσότεροι και τα ευχαριστιούνται και τα φέραμε στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο του φεστιβάλ».

Από την κουβέντα δεν έλειψε και η Aegean Rebreath, καθώς σε όλο το Αιγαίο, αλλά και την Αντίπαρο φροντίζει ώστε το σήμα κινδύνου που εκπέμπουν οι θάλασσες να ακουστεί, αλλά κυρίως να δραστηριοποιηθεί ο κόσμος για το παρών και το μέλλον του πλανήτη μας. Η ομάδα αποτελείται από δύτες, ωκεανολόγους, ιχθυολόγους, περιβαλλοντολόγους, μηχανικούς, οικονομολόγους, στελέχη με εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο και ενεργούς πολίτες, οι οποίοι πραγματοποιούν εθελοντικά δράσεις όπως καθαρισμός παραλιών και λιμανιών, δημιουργία σταθμών συλλογής απορριμμάτων, μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία και ερευνητικές δραστηριότητες.

Η οικογένεια Τριαντάφυλλου ήταν το ίδιο απολαυστική όσο και τα πιάτα που ετοιμάζουν και καλή μας όρεξη.

Καλωσόρισμα

Παραδοσιακή Αντιπαριώτικη τσικουδιά παραγωγής Κώστα Τριαντάφυλλου

Ορεκτικό

Τυροκαφτερή με πιπεριές Φλωρίνης, ντόπια ξινομιζύθρα, φρέσκια γέμιση μανιταριών και τυριών, ανάμεσα σε δύο χειροποίητα χωριάτικα φύλλα

Σαλάτα

Δροσερή καρτοσαλάτα με παντζάρι, μήλο και καρύδια, που συνδυάζεται με ντιπ γιαουρτιού και φρέσκων μυρωδικών

Κυρίως

Σουτζουκάκια από μοσχαρίσιο κιμά, σκόρδο και μπαχαρικά, συνοδευόμενο από πουρέ φρέσκιας πατάτας, μοσχοκάρυδο και βούτυρο

Γλυκό

Τραγανά σιροπιαστά μπακλαβαδάκια του κυρ Κώστα   

Οσο για το υπόλοιπο πρόγραμμα του φεστιβάλ… Κρατήστε σημειώσεις γιατί έρχονται τα εξής εστιατόρια – ταβέρνες: Σκοτάδης από την Αίγινα (22/1), Ήταν ένα Μικρό Καράβι από την Τήνο (24/1),  Λεύκες από τη Σαντορίνη (27/1), Η Ταβέρνα του Μανώλη από τη Σίφνο (29/1),  Marymary από την Ικαρία (31/1),  Μάρω Διακάτου από τη Σύρο ( 7/2),  Νυκτερίδα από την Κρήτη (9/2),  Αντάμωμα από τη Νάξο (13/2),  Μπενέτος από την Πάτμο (15/2),  Araklia από την Ηρακλειά (19/2),  Meltemi View & Taste από την Κίμωλο (26/2),  Τρανζιστοράκι από την Αμοργό (28/2),  Φλωμάρι από τη Λήμνο (4/3),  Αλευρόμυλος από τη Μήλο (6/3)  και  Της Καλής από τη Σέριφο (8/3)

Οπως αναφέραμε το «Think Globally, Act Locally» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και η φιλοδοξία των διοργανωτών του είναι να γίνει ένας ετήσιος θεσμός που θα στηρίζει περιβαλλοντικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα.  Σε αυτό το πλαίσιο σκέψης, το 360° από την έναρξη του φεστιβάλ αποφάσισε να προσφέρει υπηρεσίες χωρίς πλαστικά μίας χρήσης και σε συνεργασία με την Aegean Rebreath θα ενθαρρύνει γειτονικά μαγαζιά στην πλατεία Μοναστηρακίου και στο κέντρο της Αθήνας να υιοθετήσουν ανάλογες πολιτικές.  


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – Μάρπησσα: Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών στη Σύρο

Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων για την αιματηρή επίθεση στα δύο αδέλφια στην Μάρπησσα Πάρου - Από τη Νέα Σμύρνη ο ένας εκ των δύο δραστών (!!!)

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Delos από τη Σαντορίνη

Τροποποίηση του σημερινού (22/12) δρομολογίου του Blue Star Delos .. Ποιος είναι ο λόγος;

Σύμπλευση: “Η καρδιά μας χτυπά στα νησιά για 10 χρόνια” (απολογισμός)

10 ΧΡΟΝΙΑ +ΠΛΕΥΣΗ 10 χρόνια η καρδιά μας χτυπάει στα νησιά - Τι έγινε στην εκδήλωση (photos)

Σίκινος: Νεικώ και Επισκοπή “έκλεψαν” τη παράσταση στο Λονδίνο

Η Νεικώ και η Επισκοπή Σικίνου πρωταγωνίστησαν σε μια διάλεξη στο Λονδίνο - Η τοποθέτηση του Δημήτρη Αθανασούλη

Ιος: Πράξεις αγάπης σε όσους έχουν ανάγκη από τον Δήμο Ιητών

Πράξεις αγάπης ενόψει εορτών από τον Δήμο Ιητών - Ποιοι βοήθησαν

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Συντριβή (86-57) από τον Αμύντα στο τέλος του πρώτου γύρου

Συντριβή για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia στην Αττική από τον Αμύντα (86-57) στο φινάλε του πρώτου γύρου - Ξεκινάει από τη Κρήτη (Αναγέννηση) η προσπάθεια παραμονής στη κατηγορία

Νάξος – Αγερσανί: Πωλείται επιχείρηση (μίνι μάρκετ)

Ενα από τα πιο παλιά μίνι μάρκετ στον Αγιο Αρσένιο πωλείται - Δείτε πληροφορίες

Πάρος – Μάρπησσα : Συνελήφθη 16χρονος για επίθεση με μαχαίρι σε 2 αδέρφια

Συνελήφθη ο 16χρονος δράστης του αιματηρού περιστατικού στη Μάρπησσα της Πάρου - Αναζητούνται εμπλεκόμενοι (video)

Πρόταση Ημέρας – Καστοριά: Χοιρινό με λάχανο αρμιά και άρωμα … Κεφαλονιάς

Το χοιρινό με την αρμιά και το κόκκινο πιπέρι είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό που δεν λείπει από τα γιορτινά τραπέζια κυρίως στην Δυτική Μακεδονία - Πρόταση από Κεφαλονιά

Φολέγανδρος – Καταδυτικός τουρισμός: Αίτημα δήμου για κρατική ενίσχυση

Υποβολή αιτήματος από τον Δήμο Φολεγάνδρου για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγεις τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο

Ακαδημία Αθηνών: Βραβείο στον Ναξιώτη μαθηματικό Ευθύμη Σοφό

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τη Πέμπτη (19/12) τον Ναξιώτη (με καταγωγή από τη Κεραμωτή) μαθηματικό Ευθύμη Σοφό - Τι αναφέρει ο βραβευμένος καθηγητής

Εφυγε από τη ζωή ο Ναξιώτης ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, ο ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος, με καταγωγή από τη Νάξο