Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΑμοργός: Τα σπάνια τυριά του νησιού που βγαίνουν από απόσταγμα .. πέτρας

Αμοργός: Τα σπάνια τυριά του νησιού που βγαίνουν από απόσταγμα .. πέτρας

|

Τα σπάνια τυριά της Αμοργού με τον Γιώργο Βλαβιανό να αποκαλύπτει το μικρό τους (αλλά καλά κρυμμένο) μυστικό – Ποιο είναι αυτό; 

«Το δικό μας τυρί δε βγαίνει εύκολα. Είναι απόσταγμα πέτρας, όχι γρασιδιού» λέει ο βοσκός Γιώργος Βλαβιανός Όταν του τηλεφώνησα (σ.σ. από την Καθημερινή) για να μας δώσει οδηγίες για το πως να φτάσουμε στον Σταυρό, ο Γιώργος πάλευε να βάλει στη θέση της μια ξερολιθιά για να μην του φύγουν τα ζώα. «Πάρε με ξανά σε 5 λεπτά σε παρακαλώ» μου είπε. Δεν δυσκολευτήκαμε να τον βρούμε. Μια ισιάδα ο δρόμος με το απέραντο γαλάζιο στο αριστερό μας χέρι και τον βοριά κόντρα, να λυσσομανά, ώρες ώρες να γίνεται εμπόδιο στην πορεία μας. «Το δικό μας τυρί δε βγαίνει εύκολα. Είναι απόσταγμα πέτρας, όχι γρασιδιού.» λέει ο Γιώργος, « Η τυροκόμηση είναι το απλό της υπόθεσης. Όλη η δυσκολία είναι στο πριν. Εδώ στο βράχο τίποτα δεν είναι εύκολο».

Η Αμοργός δεν έχει πιστοποιημένο τυροκομείο. Τα τυριά που δοκιμάζουμε στις ταβέρνες και στα καφενεία είναι οικιακής, παραδοσιακής παραγωγής. Έχουν σπουδαία γεύση και αξίζει να μαθευτούν κι εκτός νησιού, κάτι που μάλλον δε θα αργήσει να γίνει, μια και ο Γιώργος έχει κινήσει διαδικασίες για να πάρει άδεια οικοτεχνίας. Η κτηνοτροφία είναι κληρονομική. Το γενεαλογικό του δέντρο αποτελείται από κτηνοτρόφους. Δεν θυμάται παππούδες που να ασχολούνταν με άλλο επάγγελμα πέραν της κτηνοτροφίας.

Ως τόπος, η Αμοργός, έχει μεγάλη παράδοση στην κτηνοτροφία και στην τυροκόμηση, και μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γιώργου, τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί η γεωργία κι έχει αυξηθεί η κτηνοτροφία στο νησί. «Τα παλιά αμπέλια και τα οσπριοχώραφα έχουν γίνει βοσκοτόπια». Ο ίδιος έχει υπάρξει λαουτιέρης και κοσμηματοπώλης, αλλά «το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον». Μαζί με τους δύο γιους του, τον τυροκόμο Λεωνίδα τον μεγαλύτερο από τα 5 παιδιά του, ο οποίος έχει τελειώσει την γαλακτοκομική σχολή Ιωαννίνων, και μαζί και με τον Θανάση που είναι μόλις 12 χρονών, βόσκουν περί τα 600 πρόβατα και γίδια.

«Χωρίς χέρια αυτή η δουλειά δε γίνεται» μου εξηγεί. Προσπαθούν να συντηρούν τα ζώα με τη βλάστηση της Αμοργού, με τις όποιες δυσκολίες συνεπάγονται οι πολύ περιορισμένες βροχοπτώσεις. Για να μην εξαντλούν τα βοσκοτόπια, κάνουν πολλές διαδρομές και αλλάζουν συχνά τοποθεσίες: από τον Σταυρό όπου βρίσκεται και το παλιό μιτάτο του προπάππου, στον Άη Γιώργη τον Βαλσαμίτη, στη Χώρα, στην Αγιά Μαρίνα, και αλλού. Τυροκομούν από τα Χριστούγεννα μέχρι τις αρχές του Ιούλη, «αλλά την άνοιξη τα γάλατα είναι καλύτερα». Στο πλούσιο, στεγνό και δυνατό υπέδαφος φυτρώνει χλωρίδα με πυκνή νοστιμιά που την νιώθεις στη γεύση του γάλακτος και του τυριού. Όταν λένε τυρί στην Αμοργό εννοούν το αρσενικό.

Οι συνταγές τυροκόμησης είναι παλιές, είναι οικογενειακά κειμήλια. Τα τυριά γίνονται από αιγοπρόβειο γάλα σε διάφορες αναλογίες ανάλογα και με την εποχή και τη διαθεσιμότητα γάλακτος. Ο Γιώργος φτιάχνει μελίπαστο τυρί που είναι αρμυρό και σκληρό σαν κεφαλοτύρι, βουτυράτη γραβιέρα 100% πρόβεια με ατέλειωτη νοστιμιά, μυρωδάτη μυζήθρα ξερή για τα μακαρόνια, στεγνή και κρεμμώδη ξινομυζήθρα και φρέσκια μυζήθρα για τις σαλάτες και τις πίτες.

Επίσης κάνει αψιά κοπανιστή με τη μυκονιάτικη τεχνική, και αρσενικό σκληρό γίδινο τυρί που πιπερίζει. Δεν έχω καλύτερο μεζέ για την ψημένη ρακή. 

Κείμενο: Νικολέτα Μακρυωνίτου – Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: 6 χρόνια ΤΩΡΑ! για τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά

Ανακοίνωση για τα 6 χρόνια από τη δημιουργία της Δημοτικής Παράταξης «ΤΩΡΑ! για τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά» από τον κ. Μανόλη Ορφανό

Σίκινος: Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν τα έργα για την επέκταση του λιμανιού

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν τα έργα στο λιμάνι στην Σίκινο - τι αφορούν οι εργασίες

Κτηματολόγιο – Κυκλάδες: Ενημέρωση σχετικά με την προανάρτηση σε δεκαέξι (16) Δήμους

Κτηματολόγιο: Ενημέρωση σχετικά με την προανάρτηση σε 16 Δήμους των Κυκλάδων - Δείτε την σχετική ενημέρωση

ΔΥΠΑ: Στο ΕΣΠΑ 2021-2027 η Λειτουργία των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης

Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ 2021-2027 η Λειτουργία των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΔΥΠΑ

Κουφονήσια: Επένδυση σε ξενοδοχειακή μονάδα στον Κάβο

Προχωρά επένδυση για νέο ξενοδοχείο στα Κουφονήσια

Κατ. Μουστάκη για ΣΑΕΚ Νάξου: “Ο Δήμαρχος Νάξου δεν απάντησε σε βασικά ερωτήματα” (video)

Η δημοτική Σύμβουλος Κατερίνα Μουστάκη με ανάρτησή της σχολιάζει τις εξελίξεις γύρω από το ΣΑΕΚ Νάξου (video)

ΚΕΔΕ: Ξεκινά σήμερα στη Ρόδο το τριήμερο συνέδριο

Ξεκινά σήμερα στη Ρόδο το τριήμερο συνέδριο της ΚΕΔΕ - ποια είναι τα θέματα

Πάρος: Συνάντηση με τον Γιάννη Βρούτση για το γήπεδο ποδοσφαίρου στην Νάουσα

Δήμος Πάρου: Ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του γηπέδου ποδοσφαίρου στη Νάουσα

Τι κάνει ο Άκης Πετρετζίκης στη Νάξο;

Το "Akis’ Food Tour" ξεκινά το πιο γευστικό ταξίδι του από τη Νάξο

Κρήτη: Δύο πλοία που έγραψαν ιστορία, το Kriti I και το Kriti II ετοιμάζονται για διάλυση (video)

Γράφεται αυτές τις ημέρες ο επίλογος για δύο πλοία που έγραψαν ιστορία στο Αιγαίο (video)

Μ. Χατζόπουλος (Naxos Vibe): «Θέλουμε ο ιδιοκτήτης να αισθάνεται ότι το ακίνητό του είναι στα καλύτερα χέρια»

Συνέντευξη με τον Μιχάλη Χατζόπουλο, ιδιοκτήτη του Naxos Vibe, που ασχολείται με τη διαχείριση πολυτελών ακινήτων και βιλών στη Νάξο

Πανναξιακός ΑΟ: Νίκη 3-0 στο Φιλώτι, βράβευση Μανωλά από τον ΑΜΣ Φιλωτίου

Τη νίκη ο Πανναξιακός του Μανωλά, το χειροκρότημα το Φιλώτι

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Με βολή σε “νεκρό” χρόνο του Στογιάνοβιτς, νίκη (61-60) επί του Παλαιού Φαλήρου

Επιστροφή στις νίκες για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia - Επικράτησε 61-60 του Παλαιού Φαλήρου (2-3 ρεκόρ) και αντιμετωπίζει την επόμενη αγωνιστική τον Πανελευσινιακό

Νάξος – Καιρικές Συνθήκες: Δεύτερη σερί χρονιά χωρίς ίχνος βροχόπτωσης ο Οκτώβριος

Το ...χειρότερο ξεκίνημα υδρολογικού έτους από το 2018 για τη Νάξο - Αλλάζει ο Νοέμβριος; Η εικόνα των στοιχείων μέσα από τους .. αριθμούς

Νάξος – Μέλανες: Για πρώτη φορά έχουμε τη διοργάνωση “Γιορτή Λαδιού”

Πότε και που θα διοργανωθεί η γιορτή λαδιού στη Νάξο

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στην Ιο

Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή ενώ στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι

Αμοργός – 3ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς: Συμπεράσματα και εδραίωση συνεργασιών (Photos)

Ολοκληρώθηκε το 3ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» στην Αμοργό - Συμπεράσματα (photos)

Π. Πολυκρέτης: Ναξιώτης επιστήμονας μίλησε στην Βουλή της Ιαπωνίας (video)

Τι είπε ο Παναγής Πολυκρέτης - διδάκτορας δομικής βιολογίας- από τη Βουλή της Ιαπωνίας; (video)