Παρασκευή, 25 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΑμοργός: περί ξεροτήγανων ο λόγος

Αμοργός: περί ξεροτήγανων ο λόγος

|

Περί ξεροτήγανων ο λόγος… Η Αμοργός γιόρτασε (03/09) για 3η σερί χρονιά το αγαπημένο της γλύκισμα με χορούς και πανηγύρια ενώ προσφέρουμε και την παραδοσιακή συνταγή μέσω του greekgastronomy για να φτιάξετε τα δικά σας γλυκίσματα 

Κάθε νησί στις Κυκλάδες έχει τη δική του παράδοση… Στην Αμοργό όμως μπορεί να συναντήσει κανείς δύο πολύ δυνατές εκδηλώσεις που ενδεχομένως να μην έχουν σχέση με καμία άλλη στα υπόλοιπα νησιά ακόμη και του νοτίου Αιγαίου. Από τη μία έχουμε τη γιορτή του Παστελιού (τη πρώτη Κυριακή μετά της Παναγίας τον Αύγουστο) που αισίως συμπλήρωσε φέτος 18 χρόνια (!!!) Και η δεύτερη έχει σχέση με τα ξεροτήγανα. Το παραδοσιακό γλύκισμα της Αμοργού – συνηθίζεται και σ’ άλλα Κυκλαδονήσια – που φτιάχνεται για τα Χριστουγεννιάτικα και Πασχαλινά κεράσματα, αλλά και προσφέρεται στους γάμους, στα βαφτίσια μαζί με το παραδοσιακό παστέλι και στις γιορτές. Όμως, τα ξεροτήγανα έχουν συνδεθεί με την Αμοργό σε κάθε χαρούμενη στιγμή της ζωής των Αμοργιανών.

Και για 3η σερί χρονιά, οι Αμοργιανοί διοργάνωσαν την Γιορτή του Ξεροτήγανου, το πρώτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου… Και οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα όχι μόνο να παρακολουθήσουν την διαδικασία παρασκευής του, να το δοκιμάσουν συνοδεία ψημένης ρακής, αλλά και να γλεντήσουν και να χορέψουν μαζί με τους ντόπιους χορευτικούς ομίλους με την υπόκρουση των παραδοσιακών τοπικών οργάνων. Και το παρών φέτος έδωσαν τέσσερα χορευτικά συγκροτήματα των Λευκιανιών Πάρου, της Σχοινούσας, της Ηρακλειάς και της Αιγιάλης. Ενώ η ζωντανή παραδοσιακή μουσική ήταν με τους Γιακουμή και τον Καστανή.

Μήνυμα: Ευχαριστούμε

Όπως ήταν λογικό μετά το πέρας της εκδήλωσης, νωρίς τα ξημερώματα της Κυριακής (04/09) οι εκπρόσωποι των διοργανωτών (το χορευτικό συγκρότημα Αιγιάλης, ο Σύλλογος Επαγγελματικών Αιγιάλης και ο Δήμος Αμοργού) απεύθυναν ευχαριστήριο μήνυμα σε όσους όλους βοήθησαν… «Τέλος καλό όλα καλά και φέτος !!! πολλά και μεγάλα τα ευχαριστώ προς όλους του επαγγελματίες της Αιγιάλης και όχι μόνο φυσικά! Ξεχωριστά ευχαριστώ στο «Express Skopelitis»- Δημήτρης Σκοπελίτης και την Blue Star Ferries για την μεταφορά των χορευτικών συγκροτημάτων , στους μουσικούς μας Γιακουμή & Γιώργο Γαβρά, Αντώνη Γιαννακό, στις γυναίκες που έδωσαν κόπο ,χρόνο και μεράκι για τα ξεροτήγανα μας, όλους εσάς που με κόπο ,χρόνο & χρήματα μας στηρίξατε με την παρουσία σας και την ανεκτικότητα σας. Ευχαριστούμε όσους έτρεξαν από μακριά και την ΕΔΟΚ Αμοργού. Ευχαριστούμε τα συγκροτήματα μας Λευκιανιών Πάρου Kyriaki Iatropouli και Ηρακλειάς  – Σχοινούσας Manos Protonotarios που έκαναν τόσα ναυτικά μίλια για να βρεθούν κοντά μας !!!!

Ελπίζουμε να μην ξεχνάμε κανέναν κι αν το κάνουμε ζητάμε κατανόηση. Προσπαθούμε για το καλύτερο κι ελπίζω κάθε χρόνο να τα καταφέρνουμε. Ευχαριστούμε θερμά τα ξενοδοχεία μας Τα 3 αδέλφια Hotel Grispo,  Akrogiali hotel,  Nostos Christina, pension Galaxy hotel , Karkisia,  Askas, Vigla hotel,  Aigialis hotel & spa.

Τα καταστήματα μας: Ψησταριά Κωστάρας,  Αστέρια,  Σελήνη,  Ammos beach bar,  Frou -Frou, Embassa,  Amorgis Cafe Bar,  Maestro all day cafe -bar,  Amorgialos , Selinari,  Kelari,  Giallitiko market,  Super market Captain,  Melania, Ψιλικά εφημερίδες Άννα,  Κοραλι,  Falafel,  Amorgos,  To paulaki,  Amorgos Aegiali Camping. »

Συνταγή

Και βέβαια εμείς μέσω του Γιώργου Πήττα παραθέτουμε και τη συνταγή που αναγράφει στην ιστοσελίδα του Greekgastronomy.gr που θεωρείται ενδεχομένως και η καλύτερα για τα ξεροτήγανα…

Για την ζύμη χρησιμοποιούμε αλεύρι, ελαιόλαδο και αλάτι, για το σιρόπι ζάχαρη, νερό, μέλι και χυμό λεμονιού ενώ για το τηγάνισμα χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο ή σπορέλαιο και για το πασπάλισμα σουσάμι και αμύγδαλο καβουρντισμένα . Ετοιμάζουμε τη ζύμη και την αφήσουμε να φουσκώσει για δυό ώρες. Ανοίγουμε την ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο, το κόβουμε σε ίσες οριζόντιες λωρίδες πλάτους περίπου 8-10 εκατοστά και μήκους περίπου 20 εκατοστά και τις διπλώνουμε σε σχέδια.

Τηγανίζουμε τα ξεροτήγανα σε πολύ καυτό και αρκετό λάδι μέχρι να αποκτήσουν χρυσοκόκκινο χρώμα! Τα βγάζουμε, τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι, και βράζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. (κάποιοι χρησιμοποιούν μόνο μέλι αντί για σιρόπι).

Διατηρούμε το σιρόπι ζεστό, αφήνοντάς το να σιγοβράζει, στην χαμηλότερη θερμοκρασία και περιχύνουμε ένα-ένα τα κρύα ξεροτήγανα με το σιρόπι, με προσοχή για να μην σπάσουν. Τοποθετούμε τα ξεροτήγανα σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το μείγμα από καβουρδισμένο σουσάμι και αμύγδαλο και ελάχιστη κανέλα.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από το amorgos-news.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Αγία Άννα της Ποταμιάς, ένα εκκλησάκι 12 αιώνων με ρίζες και ψυχή στην καρδιά της Νάξου

Στην πλαγιά της Ποταμιάς, το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Άννας στέκει φρουρός της μνήμης και της πίστης για πάνω από 1.200 χρόνια, κρατώντας ζωντανό το νήμα της παράδοσης

Νάξος – “Φιλοξενία”: Έκτακτα μέτρα από το Υπουργείο Εργασίας για τον καύσωνα της Παρασκευής

Υποχρεωτική παύση εργασιών από τις 12:00 έως τις 17:00 σε πολλές δραστηριότητες εξωτερικού χώρου – Παρέμβαση του Συλλόγου Εστίασης Νάξου "Φιλοξενία"

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας μπαλιάς: Ρεπορτάζ παραλίας στη Νάξο

Όταν το καλοκαιρινό ειδύλλιο με τη θάλασσα διακόπτεται από φωνές, κουβαδάκια και την... πέμπτη μπαλιά στο δόξα πατρί!.. Ο συγγραφέας Γιώργος Καστελλάνος μοιράζεται τις σκέψεις του

Δωρεάν σχολή κολύμβησης για παιδιά από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στην παραλία του Άη Γιώργη

Ξεκινούν τα μαθήματα κολύμβησης για παιδιά 4-14 ετών με στόχο την ασφάλεια και εξοικείωση με το νερό – Δωρεάν συμμετοχή με προεγγραφή

Πανηγυρικός Εσπερινός στην Αγία Άννα Νάξου με τη Χοροστασία του Μητροπολίτη Καλλίνικου

Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε ο εσπερινός στο πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο της Αγίας Άννης, παρουσία πλήθους πιστών

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου: Όταν ο πόνος δίνει τη θέση του στην κίνηση

Αρθροπλαστική Ισχίου: Όταν η Αντικατάσταση της Άρθρωσης Γίνεται Αναγκαία - Πότε επιλέγεται η ολική αρθροπλαστική ισχίου

Ανακοινώθηκαν (νωρίτερα) οι βάσεις 2025, πού εισάγονται οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών

Στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα εισαγωγής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση – Όλες οι λεπτομέρειες και οι οδηγίες για τους επιτυχόντες

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Θρήνος στο παγκόσμιο wrestling: Πέθανε ο Χαλκ Χόγκαν σε ηλικία 71 ετών

Ο άνθρωπος που έφερε την επαγγελματική πάλη στα σαλόνια των οικογενειών, ο μυθικός Χαλκ Χόγκαν, έφυγε από τη ζωή νικημένος από καρδιακή ανακοπή.

Η “Παναγία των Παρισίων” ζωντανεύει στη Νάξο, ένα παραμύθι με καρδιά και ψυχή στον “Μουσικό Περίβολο”

Η θρυλική ιστορία του Κουασιμόδου και της Εσμεράλδας ταξιδεύει τους μικρούς και μεγάλους θεατές στο μαγευτικό Παρίσι μέσα από μια παράσταση γεμάτη συναίσθημα, μουσική και μηνύματα ζωής.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

“Πλατιά” στη Γαλήνη Νάξου: Εκεί που η γεύση συναντά την παράδοση

Το εστιατόριο που ξανασυστήνει την κυκλαδίτικη κουζίνα με προϊόντα από τη γη της Νάξου – κι ένα αγρόκτημα που αφηγείται ιστορίες στο τραπέζι