Παρασκευή, 15 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΑμοργός: περί ξεροτήγανων ο λόγος

Αμοργός: περί ξεροτήγανων ο λόγος

|

Περί ξεροτήγανων ο λόγος… Η Αμοργός γιόρτασε (03/09) για 3η σερί χρονιά το αγαπημένο της γλύκισμα με χορούς και πανηγύρια ενώ προσφέρουμε και την παραδοσιακή συνταγή μέσω του greekgastronomy για να φτιάξετε τα δικά σας γλυκίσματα 

Κάθε νησί στις Κυκλάδες έχει τη δική του παράδοση… Στην Αμοργό όμως μπορεί να συναντήσει κανείς δύο πολύ δυνατές εκδηλώσεις που ενδεχομένως να μην έχουν σχέση με καμία άλλη στα υπόλοιπα νησιά ακόμη και του νοτίου Αιγαίου. Από τη μία έχουμε τη γιορτή του Παστελιού (τη πρώτη Κυριακή μετά της Παναγίας τον Αύγουστο) που αισίως συμπλήρωσε φέτος 18 χρόνια (!!!) Και η δεύτερη έχει σχέση με τα ξεροτήγανα. Το παραδοσιακό γλύκισμα της Αμοργού – συνηθίζεται και σ’ άλλα Κυκλαδονήσια – που φτιάχνεται για τα Χριστουγεννιάτικα και Πασχαλινά κεράσματα, αλλά και προσφέρεται στους γάμους, στα βαφτίσια μαζί με το παραδοσιακό παστέλι και στις γιορτές. Όμως, τα ξεροτήγανα έχουν συνδεθεί με την Αμοργό σε κάθε χαρούμενη στιγμή της ζωής των Αμοργιανών.

Και για 3η σερί χρονιά, οι Αμοργιανοί διοργάνωσαν την Γιορτή του Ξεροτήγανου, το πρώτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου… Και οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα όχι μόνο να παρακολουθήσουν την διαδικασία παρασκευής του, να το δοκιμάσουν συνοδεία ψημένης ρακής, αλλά και να γλεντήσουν και να χορέψουν μαζί με τους ντόπιους χορευτικούς ομίλους με την υπόκρουση των παραδοσιακών τοπικών οργάνων. Και το παρών φέτος έδωσαν τέσσερα χορευτικά συγκροτήματα των Λευκιανιών Πάρου, της Σχοινούσας, της Ηρακλειάς και της Αιγιάλης. Ενώ η ζωντανή παραδοσιακή μουσική ήταν με τους Γιακουμή και τον Καστανή.

Μήνυμα: Ευχαριστούμε

Όπως ήταν λογικό μετά το πέρας της εκδήλωσης, νωρίς τα ξημερώματα της Κυριακής (04/09) οι εκπρόσωποι των διοργανωτών (το χορευτικό συγκρότημα Αιγιάλης, ο Σύλλογος Επαγγελματικών Αιγιάλης και ο Δήμος Αμοργού) απεύθυναν ευχαριστήριο μήνυμα σε όσους όλους βοήθησαν… «Τέλος καλό όλα καλά και φέτος !!! πολλά και μεγάλα τα ευχαριστώ προς όλους του επαγγελματίες της Αιγιάλης και όχι μόνο φυσικά! Ξεχωριστά ευχαριστώ στο «Express Skopelitis»- Δημήτρης Σκοπελίτης και την Blue Star Ferries για την μεταφορά των χορευτικών συγκροτημάτων , στους μουσικούς μας Γιακουμή & Γιώργο Γαβρά, Αντώνη Γιαννακό, στις γυναίκες που έδωσαν κόπο ,χρόνο και μεράκι για τα ξεροτήγανα μας, όλους εσάς που με κόπο ,χρόνο & χρήματα μας στηρίξατε με την παρουσία σας και την ανεκτικότητα σας. Ευχαριστούμε όσους έτρεξαν από μακριά και την ΕΔΟΚ Αμοργού. Ευχαριστούμε τα συγκροτήματα μας Λευκιανιών Πάρου Kyriaki Iatropouli και Ηρακλειάς  – Σχοινούσας Manos Protonotarios που έκαναν τόσα ναυτικά μίλια για να βρεθούν κοντά μας !!!!

Ελπίζουμε να μην ξεχνάμε κανέναν κι αν το κάνουμε ζητάμε κατανόηση. Προσπαθούμε για το καλύτερο κι ελπίζω κάθε χρόνο να τα καταφέρνουμε. Ευχαριστούμε θερμά τα ξενοδοχεία μας Τα 3 αδέλφια Hotel Grispo,  Akrogiali hotel,  Nostos Christina, pension Galaxy hotel , Karkisia,  Askas, Vigla hotel,  Aigialis hotel & spa.

Τα καταστήματα μας: Ψησταριά Κωστάρας,  Αστέρια,  Σελήνη,  Ammos beach bar,  Frou -Frou, Embassa,  Amorgis Cafe Bar,  Maestro all day cafe -bar,  Amorgialos , Selinari,  Kelari,  Giallitiko market,  Super market Captain,  Melania, Ψιλικά εφημερίδες Άννα,  Κοραλι,  Falafel,  Amorgos,  To paulaki,  Amorgos Aegiali Camping. »

Συνταγή

Και βέβαια εμείς μέσω του Γιώργου Πήττα παραθέτουμε και τη συνταγή που αναγράφει στην ιστοσελίδα του Greekgastronomy.gr που θεωρείται ενδεχομένως και η καλύτερα για τα ξεροτήγανα…

Για την ζύμη χρησιμοποιούμε αλεύρι, ελαιόλαδο και αλάτι, για το σιρόπι ζάχαρη, νερό, μέλι και χυμό λεμονιού ενώ για το τηγάνισμα χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο ή σπορέλαιο και για το πασπάλισμα σουσάμι και αμύγδαλο καβουρντισμένα . Ετοιμάζουμε τη ζύμη και την αφήσουμε να φουσκώσει για δυό ώρες. Ανοίγουμε την ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο, το κόβουμε σε ίσες οριζόντιες λωρίδες πλάτους περίπου 8-10 εκατοστά και μήκους περίπου 20 εκατοστά και τις διπλώνουμε σε σχέδια.

Τηγανίζουμε τα ξεροτήγανα σε πολύ καυτό και αρκετό λάδι μέχρι να αποκτήσουν χρυσοκόκκινο χρώμα! Τα βγάζουμε, τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι, και βράζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. (κάποιοι χρησιμοποιούν μόνο μέλι αντί για σιρόπι).

Διατηρούμε το σιρόπι ζεστό, αφήνοντάς το να σιγοβράζει, στην χαμηλότερη θερμοκρασία και περιχύνουμε ένα-ένα τα κρύα ξεροτήγανα με το σιρόπι, με προσοχή για να μην σπάσουν. Τοποθετούμε τα ξεροτήγανα σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το μείγμα από καβουρδισμένο σουσάμι και αμύγδαλο και ελάχιστη κανέλα.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από το amorgos-news.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στον ΧΥΤΑ Νάξου (video)

Η έγκαιρη επέμβαση απέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς παρά τους δυνατούς ανέμους (video)

Νάξος: Νεκρή χελώνα Caretta caretta από χτύπημα προπέλας

Λίγες μέρες μετά τις θετικές ειδήσεις για φωλιές χελωνών στο νησί, ένα νέο περιστατικό υπενθυμίζει την ανάγκη προστασίας τους

Νάξος – Ο Αγγειοχειρουργός Γιώργος Σφυρόερας τη Δευτέρα 18 Αυγούστου στο “Naxos Medical”

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας διαθέσιμος για ραντεβού – Εξειδικευμένες εξετάσεις και θεραπείες

Το ΕΚΠΑ σύμβουλος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την προστασία της Καλντέρας Σαντορίνης

Ερευνητικό έργο έξι μηνών για την ανάλυση κατολισθητικών κινδύνων και την εφαρμογή μέτρων πρόληψης σε σημεία υψηλής διακινδύνευσης

«Η Αμοργός που έζησα», παρουσίαση του βιβλίου του Νικολάου Σίμου από τον “Σημωνίδη’

Κυριακή 17 Αυγούστου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμοργού υποδέχεται την πολύτιμη μαρτυρία ζωής και μνήμης ενός γνήσιου Αμοργιανού

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Κάτω Κουφονήσι: Ένας ναός κρυμμένος στη γη, φάρος πίστης κάθε Δεκαπενταύγουστο και ο “Σκοπελίτης” (video)

Από την εποχή της τουρκοκρατίας έως σήμερα, η παράδοση και η αγάπη των κατοίκων κρατούν ζωντανή τη γιορτή της Παναγίας, με τον «Σκοπελίτη» να τιμά κάθε χρόνο το μικρό εκκλησάκι. (video)

Πάρος – Κατερίνα Μονογυιού: Στην Παναγία Εκατονταπυλιανή εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων

Με κατάνυξη και συγκίνηση στους λαμπρούς εορτασμούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πάρο.

Η Νάξος τιμά τον Ιάκωβο Καμπανέλλη μέσα από τη ματιά του Μανόλη Σέργη

Παρουσίαση του βιβλίου Μελέτες Ναξιακής Λαογραφίας τ. Ε΄ – Μια γέφυρα ανάμεσα στη θεατρική δημιουργία και τη λαογραφία.

Κωμιακή: Φωτιά δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο σβήστηκε άμεσα

Η γρήγορη επέμβαση κατοίκων και Πυροσβεστικής απέτρεψε τραγωδία ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Νάξος – Μικρές Κυκλάδες: “Ο Σκοπελίτης προβάλλει ατρόμητος” (video)

“Ο Σκοπελίτης προβάλλει ατρόμητος” – Συγκινητική αναφορά στον ήρωα των Μικρών Κυκλάδων από τον Πέτρο Αξαόπουλο (video)