Το αρχαιότερο τυρί του κόσμου βρέθηκε σε αιγυπτιακό τάφο – Ανακαλύφθηκε αρχικά το 1885 από μια ομάδα κυνηγών θησαυρών οι οποίοι λεηλάτησαν το σημείο, κλέβοντας αναρίθμητα πλούτη – αλλά όχι το τυρί – Τι λένε οι επιστήμονες
Απίστευτο… Ξέρετε από πότε έχουμε τυρί και δη στην μορφή που το ξέρουμε σήμερα; Από τον 13ο αιώνα π.Χ. Και βρέθηκε σε πρόσφατα στον τάφο του Ptahmes, δημάρχου του Μέμφις στην Αίγυπτο. Το τυρί βρέθηκε τυλιγμένο σε καμβά μέσα σε ένα σπασμένο αγγείο. Και θα μπορούσε να είναι το αρχαιότερο τυρί που ανακαλύφθηκε ποτέ, σύμφωνα με την μελέτη της ομάδας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Analytical Chemistry. Μάλιστα, η Αμερικανική Χημική Εταιρεία (ACS) αφιέρωσε ένα ολόκληρο τεύχος περιγράφοντάς το ως “στερεοποιημένη λευκή μάζα”. Ο χημικός επιστήμονας στο University of Catania πιστεύει ότι είναι το πιο παλιό στερεό τυρί που βρέθηκε ποτέ. Ο τάφος ανακαλύφθηκε αρχικά το 1885 από μια ομάδα κυνηγών θησαυρών οι οποίοι λεηλάτησαν το σημείο, κλέβοντας αναρίθμητα πλούτη – αλλά όχι το τυρί.
Ενώ τα περισσότερα από τα λεηλατημένα αντικείμενα βρήκαν τον δρόμο τους σε μουσειακές συλλογές σε όλο τον κόσμο, το γαλακτοκομικό προϊόν παρέμεινε καλά κρυμμένο σε ένα ύφασμα στην άμμο της ερήμου. Χρειάστηκαν άλλα 125 χρόνια για τους αρχαιολόγους από το πανεπιστήμιο του Καΐρου να ανακαλύψουν και πάλι τον τάφο, βρίσκοντας αρκετά καλά διατηρημένα τμήματα – αλλά κανένα τυρί. Μάλιστα κάποια τμήματα του τάφου επαναχρησιμοποιήθηκαν για εκκλησίες. Δυστυχώς τα ιερογλυφικά που βρέθηκαν δεν αναφέρουν το αγαπημένο τυρί του Ptahmes.
«Οι αρχαιολόγοι υποψιάζονταν πως ήταν ένα είδος φαγητού που τοποθετήθηκε στον τάφο μαζί με τον ιδιοκτήτη του και αποφάσισαν να διεξάγουν χημικές αναλύσεις» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ενρίκο Γκρέκο, ηγέτης στο νέο πεδίο των ανακαλύψεων αρχαίων τροφίμων που είναι γνωστά ως «αρχαιοτρόφιμα». Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ενδέχεται να απέφυγαν μια πιθανώς απειλητική για τη ζωή, ασθένεια, επειδή δεν έφαγαν το τυρί, αφού οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το δείγμα περιείχε ίχνη ενός βακτηρίου που είναι γνωστό ότι προκαλεί βρουκέλλωση, μια θανατηφόρα ασθένεια που μεταδίδεται από ζώα σε ανθρώπους μέσω μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών. Και αυτο δεν είναι άλλο από το βακτήριο Brucella Melitensis…
Οι ερευνητές δυστυχώς δε μπόρεσαν να προσδιορίσουν το είδος του γάλακτος από το οποίο δημιουργήθηκε το τυρί των 3.300 ετών ενώ η υγρή χρωματογραφία και η φασματομετρία μάζας δείχνουν ότι το δείγμα κατασκευάστηκε από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. «Μέχρι τώρα δεν ήμασταν σίγουροι αν ήταν πραγματικά μέρος της καθημερινής ζωής των αρχαίων Αιγυπτίων» δήλωσε ο Γκρέκο. «Δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για το ποια θα μπορούσε να ήταν η γεύση του, γνωρίζουμε ότι έγινε κυρίως από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, αλλά για μένα είναι πολύ δύσκολο να φανταστώ μια συγκεκριμένη γεύση».
Φωτογραφίες: University of Catania / University of Cairo