Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομία«Aegean mamas know best»: Η ανάδειξη της γαστρονομίας του Αρχάγγελου (Ρόδος)

«Aegean mamas know best»: Η ανάδειξη της γαστρονομίας του Αρχάγγελου (Ρόδος)

|

Μαγειρεύοντας στο χωριό Αρχάγγελος της Ρόδου, μαζί με παιδιά, μαμάδες και γιαγιάδες στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης και της δράσης μας “Aegean mamas know best”.

Η δράση «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα – Aegean mamas know best» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Taste the Seasons»  της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης – Νότιο Αιγαίο 2019 πραγματοποιήθηκε στον Αρχάγγελο Ρόδου την Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2018.

Το πρόγραμμα επιμελείται, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου που εκπροσωπείται από τον πρόεδρο Νίκο Χριστοφόρου και την Πρέσβη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε αυτή την μεγάλη πρωτοβουλία, σεφ  Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η συμμετοχή της οποίας έχει συμβάλει στο να γίνει ευρέως γνωστή η κουζίνα των νησιών, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Την εκδήλωση του Αρχαγγέλου που σημείωσε μεγάλη επιτυχία, συντόνισε η εντεταλμένη Εθελοντισμού, Δια Βίου Μάθησης και προέδρου του ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς, Χαρούλα Γιασιράνη. Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, μίλησε στους συμμετέχοντες στην γιορτή της γαστρονομίας για τον τίτλο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019» που βασίστηκε στην παράδοση του Νοτίου Αιγαίου και  μοιράστηκε τον στόχο  του για την διατήρηση της ιστορίας και της τοπικής γαστρονομίας. «Η κουζίνα, των νησιών  είναι ένας ζωντανός φορέας της ιστορίας, της παράδοσης, του πολιτισμού. Στόχος είναι να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος.

Συμμετείχαν επίσης ο  Αντιπεριφερειάρχης Υγείας,  Θωμάς Σωτρίλλης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Χρήστος Ευστρατίου και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού Δωδεκανήσου, Κάλλιστος Διακογεωργίου. Οι σεφ μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου που συμμετείχαν και μαγείρεψαν ήταν: ο αντιπρόεδρος  Επαμεινώνδας Τσίντζος, ο Νικόλας Κλαδογένης, ο Θανάσης Αχιολάς, ο Βασίλης Κουτσομανώλης, ο Αντώνης Μπέρδης, και η Νομική Καλούδη.

Τον πλούτο των γεύσεων και τις συνήθειες του τόπου ανέδειξαν στην εκδήλωση όσοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό και με διηγήσεις που δένουν τις παραδόσεις και τις θρησκευτικές εορτές με το σήμερα. Στην προετοιμασία συνέβαλε ο Πολιτικός Σύλλογος Αρχαγγέλου ο «Αίθωνας» με την πρόεδρό του  Καθολική Χατζηνικόλα, το ΔΣ και τα μέλη τους καθώς και η εκκλησιαστική επιτροπή Αρχαγγέλου με πρόεδρο των πατέρα Φώτιο και τα μέλη της που προσέφεραν υποδομές στο χώρο. Οι γαστρονομικές δημιουργίες που εντυπωσίασαν τους συμμετέχοντες  με τη γεύση, τα αρώματα, την ιστορία τους, όσους ήταν:

  • Γιαπράκια από την κα Φλώρα Λεβέντη,
  • Η παρασκευή της ταχινόπιτας από την κα Δήμητρα Γουδή
  • Ο άρτος και τα λαδοκούλουρα από την κα Τσαμπίκα Παρδαλλού
  • Τα ξεροτήγανα από την κα Μαρία Καννάκη
  • Η ζούπες ελιές και τα πιταρούδια (για τον πολιτιστικό) από την κα Αρετή Παπουρά
  • Ο φούρνος του κ. Τσαμπίκου Πρίντεζη, τα ψωμιά από τον ξυλόφουρνο
  • Ο φούρνος του κ. Ταραλλά Τσαμπίκου, τα κουλούρια και τις ταχινόπιτες
  • Γιαπράκια από την κα Στέλλα Ψαθά
  • Πιταρούδια (για τον πολιτιστικό) καθώς και κανελλάδα και γλυκό κουταλιού φακούρα από την κα Ανθούλα Γιασιράνη
  • Ζούπες ελιές από την κα Κατερίνα Ψαθά
  • Παρασκευές με Ροδίτικη Λαδόπιτα προσφέρθηκαν από την εταιρεία Δημήτρης Ατσαλάκης
  • Λάδι και ελιές από τον Λαδόμυλο, Απόστολος Διμέλλης
  • Θαλασσινούς μεζέδες προσέφερε ο σεφ Μιχάλης Γιωργουδιός από το «Tsimas Delikatessen»
  • Ριφικί στο πήλινο, στον ξυλόφουρνο από την κα Μαρία Σφυρίου
  • Κουλουρία από τους σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου

Οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου, με τα καπελάκια τους και τα αρωματικά φυτά από το Περιφερειακό Φυτώριο Δωδεκανήσου, δημιούργησαν κουλουράκια με το ζυμάρι και με την καθοδήγηση των σεφ. Χορηγός των «μικρών κηπουρών του Αιγαίου» είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Το έργο υλοποίησε η Praxis Plus.

Αποκλειστικός Αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019» είναι η Aegean Airlines.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανελλήνιες 2024: Αποζημίωση για τους μαθητές που θα δώσουν εξετάσεις εκτός έδρας (!!!)

Πανελλήνιες 2024: Για μία ακόμη χρονιά, αποζημίωση για όσους μαθητές δώσουν εξετάσεις μακριά από τα σπίτια τους

ΕεεεΚ Νάξου: Μία κίνηση αγάπης (μέσω ΛΕ.ΜΟ.Ν.) από την Ολγα Κομνηνού (photos)

Γ. Πρωτοπαπαδάκης για την δωρεά στο ΕΕΕΕΚ Νάξου: “Θερμά, ευχαριστούμε την κα Κομνηνού” (video)

Κυριακή Πάσχα: Στις 8.30 το βράδυ το “Blue Star Naxos” θα αφήσει τον Πειραιά για Σύρο – Παροναξία – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

Ημέρες γιορτής και το Blue Star Naxos θα κινηθεί με τροποποιημένο δρομολόγιο στο δρομολόγιο της άγονης

Ευρωπαϊκή Ενωση: Μάχη για το ντονέρ μετά τη πρόκληση των Τούρκων

Οργή από τους Ευρωπαίους εστιάτορες για τις προτάσεις των Τούρκων να υποχρεωθούν όλες οι φέτες ντονέρ να κόβονται «οριζόντια... με πάχος 3 έως 5 χιλιοστά»

Κυριακή Πάσχα: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια των “Blue Star Delos” και “Blue Star Paros”

Δεμένα τα πλοία της Blue Star Ferries το πρωί της Κυριακής του Πάσχα

Σύρος – Αγιο Φως: Με ιδιωτικό σκάφος (χορηγία της ONEX) έφτασε στην Ερμούπολη

Το Άγιο Φως υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Σύρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης και φορείς του νησιού.

Naxos Island Tours: Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι την Δευτέρα 6 Μαϊου για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Νάξος: Γεύμα “Στο λαδόχαρτο” για τους άσους του Ολυμπιακού Εσε και Καρβάλιο

Η πρώτη ...επαφή με την κουζίνα και γαστρονομία της Νάξου για τους Εσε και Καρβάλιο το "Στο Λαδόχαρτο"

Πάσχα – Αγιο Φως: Στις 19:30 θα βρίσκεται στο “Ελ. Βενιζέλος”

Ολοκληρώθηκε στα Ιεροσόλυμα η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Νάξος: Πρωτομαγιά στη Δημοτική Επιτροπή η …μάχη για την αύξηση των δημοτικών τελών

Συνεδρίαση την Πρωτομαγιά της Δημοτικής Επιτροπής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Βασικό θέμα; Η αύξηση στα δημοτικά τέλη

Εκτακτο – Κυριακή Πάσχα: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Naxos από τον Πειραιά

Το Blue Star Naxos αναμένεται να αναχωρήσει από τον Πειραιά την Κυριακή του Πάσχα στις 20:30 το βράδυ για Σύρο - Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες