Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομία«Aegean mamas know best»: Η ανάδειξη της γαστρονομίας του Αρχάγγελου (Ρόδος)

«Aegean mamas know best»: Η ανάδειξη της γαστρονομίας του Αρχάγγελου (Ρόδος)

|

Μαγειρεύοντας στο χωριό Αρχάγγελος της Ρόδου, μαζί με παιδιά, μαμάδες και γιαγιάδες στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης και της δράσης μας “Aegean mamas know best”.

Η δράση «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα – Aegean mamas know best» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Taste the Seasons»  της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης – Νότιο Αιγαίο 2019 πραγματοποιήθηκε στον Αρχάγγελο Ρόδου την Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2018.

Το πρόγραμμα επιμελείται, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου που εκπροσωπείται από τον πρόεδρο Νίκο Χριστοφόρου και την Πρέσβη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε αυτή την μεγάλη πρωτοβουλία, σεφ  Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η συμμετοχή της οποίας έχει συμβάλει στο να γίνει ευρέως γνωστή η κουζίνα των νησιών, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Την εκδήλωση του Αρχαγγέλου που σημείωσε μεγάλη επιτυχία, συντόνισε η εντεταλμένη Εθελοντισμού, Δια Βίου Μάθησης και προέδρου του ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς, Χαρούλα Γιασιράνη. Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, μίλησε στους συμμετέχοντες στην γιορτή της γαστρονομίας για τον τίτλο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019» που βασίστηκε στην παράδοση του Νοτίου Αιγαίου και  μοιράστηκε τον στόχο  του για την διατήρηση της ιστορίας και της τοπικής γαστρονομίας. «Η κουζίνα, των νησιών  είναι ένας ζωντανός φορέας της ιστορίας, της παράδοσης, του πολιτισμού. Στόχος είναι να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος.

Συμμετείχαν επίσης ο  Αντιπεριφερειάρχης Υγείας,  Θωμάς Σωτρίλλης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Χρήστος Ευστρατίου και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού Δωδεκανήσου, Κάλλιστος Διακογεωργίου. Οι σεφ μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου που συμμετείχαν και μαγείρεψαν ήταν: ο αντιπρόεδρος  Επαμεινώνδας Τσίντζος, ο Νικόλας Κλαδογένης, ο Θανάσης Αχιολάς, ο Βασίλης Κουτσομανώλης, ο Αντώνης Μπέρδης, και η Νομική Καλούδη.

Τον πλούτο των γεύσεων και τις συνήθειες του τόπου ανέδειξαν στην εκδήλωση όσοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό και με διηγήσεις που δένουν τις παραδόσεις και τις θρησκευτικές εορτές με το σήμερα. Στην προετοιμασία συνέβαλε ο Πολιτικός Σύλλογος Αρχαγγέλου ο «Αίθωνας» με την πρόεδρό του  Καθολική Χατζηνικόλα, το ΔΣ και τα μέλη τους καθώς και η εκκλησιαστική επιτροπή Αρχαγγέλου με πρόεδρο των πατέρα Φώτιο και τα μέλη της που προσέφεραν υποδομές στο χώρο. Οι γαστρονομικές δημιουργίες που εντυπωσίασαν τους συμμετέχοντες  με τη γεύση, τα αρώματα, την ιστορία τους, όσους ήταν:

  • Γιαπράκια από την κα Φλώρα Λεβέντη,
  • Η παρασκευή της ταχινόπιτας από την κα Δήμητρα Γουδή
  • Ο άρτος και τα λαδοκούλουρα από την κα Τσαμπίκα Παρδαλλού
  • Τα ξεροτήγανα από την κα Μαρία Καννάκη
  • Η ζούπες ελιές και τα πιταρούδια (για τον πολιτιστικό) από την κα Αρετή Παπουρά
  • Ο φούρνος του κ. Τσαμπίκου Πρίντεζη, τα ψωμιά από τον ξυλόφουρνο
  • Ο φούρνος του κ. Ταραλλά Τσαμπίκου, τα κουλούρια και τις ταχινόπιτες
  • Γιαπράκια από την κα Στέλλα Ψαθά
  • Πιταρούδια (για τον πολιτιστικό) καθώς και κανελλάδα και γλυκό κουταλιού φακούρα από την κα Ανθούλα Γιασιράνη
  • Ζούπες ελιές από την κα Κατερίνα Ψαθά
  • Παρασκευές με Ροδίτικη Λαδόπιτα προσφέρθηκαν από την εταιρεία Δημήτρης Ατσαλάκης
  • Λάδι και ελιές από τον Λαδόμυλο, Απόστολος Διμέλλης
  • Θαλασσινούς μεζέδες προσέφερε ο σεφ Μιχάλης Γιωργουδιός από το «Tsimas Delikatessen»
  • Ριφικί στο πήλινο, στον ξυλόφουρνο από την κα Μαρία Σφυρίου
  • Κουλουρία από τους σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου

Οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου, με τα καπελάκια τους και τα αρωματικά φυτά από το Περιφερειακό Φυτώριο Δωδεκανήσου, δημιούργησαν κουλουράκια με το ζυμάρι και με την καθοδήγηση των σεφ. Χορηγός των «μικρών κηπουρών του Αιγαίου» είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Το έργο υλοποίησε η Praxis Plus.

Αποκλειστικός Αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019» είναι η Aegean Airlines.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Σαγκρί: Μαθήματα προσφοράς από τα παιδιά, δώρισαν στο σχολείο πολυμηχάνημα από το χαρτζιλίκι τους

Πέντε μικρές φίλες πέρασαν το καλοκαίρι τους δημιουργικά και στήριξαν με αγάπη το Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Λεβερκούζεν – Άιντραχτ Φρανκφούρτης: Η αλλαγή προπονητή φέρνει νέα δεδομένα και πίστη στην έδρα

Οι «ασπιρίνες» ψάχνουν την πρώτη νίκη, απέναντι στην αήττητη Άιντραχτ που βρίσκεται στην κορυφή.

Νάξος – Κωμιακή: “Έφυγε” πλήρης ημερών η Μαρία Κορρέ

Μέσα σε λίγες ώρες, το χωριό βυθίστηκε στη θλίψη με τον χαμό δύο αγαπημένων μορφών της τοπικής κοινωνίας.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)

Πρώτη επιτυχής τηλε-θρομβόλυση στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

Με τη χρήση τηλεϊατρικής, οι γιατροί απέτρεψαν μόνιμη βλάβη σε ασθενή με οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο – Σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση της υγειονομικής φροντίδας στις Κυκλάδες.

Το Brainobrain έρχεται για πρώτη φορά στη Νάξο – Ένα πρόγραμμα που αναπτύσσει το μυαλό και την προσωπικότητα των παιδιών

Το διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνδυάζει τον άβακα, το NLP και την ανάπτυξη soft skills ανοίγει τις πόρτες του στη Χώρα Νάξου.

Κλήρωση Κυπέλλου και Πρωταθλήματος ΕΠΣ Κυκλάδων – Τα ζευγάρια και οι όμιλοι

Στην Ερμούπολη της Σύρου πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για την Α΄ και Β΄ φάση του Κυπέλλου Κυκλάδων, καθώς και για την κατάρτιση των ομίλων της Α΄ Κατηγορίας.

Διάκριση για το 2ο Γυμνάσιο Νάξου, εθνική Ετικέτα Ποιότητας eTwinning για το έργο «Heritage on a plate»

Το σχολείο τιμήθηκε για τη δημιουργική σύνδεση της γαστρονομικής παράδοσης με τα ψηφιακά εργαλεία και την τεχνητή νοημοσύνη, σε συνεργασία με σχολεία του εξωτερικού.

Η Ίος στην κορυφή με το σκοτύρι – Το ελληνικό τυρί που ξετρελαίνει τους Ολλανδούς

Έρευνα του Griekenland.net κατατάσσει την Ίο πρώτο γαστρονομικό προορισμό για τους φίλους του τυριού, με το παραδοσιακό σκοτύρι να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Σ.Τ.Ε.Κ. Κουφονησίου: «Το νερό δεν είναι εμπόρευμα – Είναι αγαθό ζωής»

Έκτακτη Γενική Συνέλευση των επιχειρηματιών του νησιού – Σκληρή διαμαρτυρία για τα εξοντωτικά τιμολόγια ύδρευσης και αιτήματα προς τον Δήμο Νάξου και την Πολιτεία.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας