Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομία7ο Food Experience Graviera Naxos: Όταν η Γραβιέρα έγινε γλώσσα παγκόσμιας γαστρονομίας

7ο Food Experience Graviera Naxos: Όταν η Γραβιέρα έγινε γλώσσα παγκόσμιας γαστρονομίας

|

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, η Νάξος δεν απλώς φιλοξένησε ένα γαστρονομικό φεστιβάλ – έγινε το φεστιβάλ. Το 7ο Food Experience Graviera Naxos ήταν μια τριήμερη γιορτή της γεύσης, της παράδοσης και της δημιουργικότητας, που απέδειξε πως η γαστρονομία μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα πολιτισμού, τουρισμού και τοπικής ταυτότητας.

Στον τόπο όπου η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. δεν είναι απλώς ένα προϊόν, αλλά ναυαρχίδα τοπικής υπερηφάνειας, οι διακεκριμένοι σεφ του φετινού Food Experience δεν ήρθαν να δείξουν απλώς τέχνες. Ήρθαν να αφηγηθούν ιστορίες με υλικά, αναμνήσεις και βιώματα.

Γεύσεις που ταξιδεύουν – Πιάτα που αφηγούνται

Η φετινή διοργάνωση απογείωσε τη γραβιέρα σε καινοτόμα fusion πιάτα. Από ένα βαθιά ελληνικό cacio e pepe, μέχρι cheesecake με βάση τυριού Π.Ο.Π., οι δημιουργίες των σεφ ήταν ένας ύμνος στην παράδοση που τολμά και εξελίσσεται.

Ο Κυριάκος Μελάς, κορυφαίος καλεσμένος της εκδήλωσης, καθήλωσε το κοινό με συνταγές που «μυρίζουν» Κυκλάδες, παιδική ηλικία και μεσογειακή φινέτσα. Πλάι του, σεφ, επαγγελματίες, καλλιτέχνες, food bloggers και προσωπικότητες των media, δημιούργησαν μια μοναδική πλατφόρμα διαλόγου γύρω από τη μετατροπή του τοπικού σε παγκόσμιο.

Ένας τόπος – Πολλά σκηνικά

Το φεστιβάλ απλώθηκε από την Πλάκα μέχρι τα Κουφονήσια, με μοναδικά meeting points σε πολυτελή ξενοδοχεία και χώρους φιλοξενίας: 18 Grapes, Aegean Palace, Santana Luxury Suites, Galini Hotel, Colosseo και πολλά ακόμη.

Η Χώρα, τα σοκάκια της, το Ενετικό Κάστρο, τα χωριά, οι παραλίες έγιναν το φυσικό σκηνικό της εμπειρίας, με τη Νάξο να διηγείται την ιστορία της μέσα από τη γαστρονομία της.

Με πρόσωπα, λόγια και ουσία

Μεταξύ των τιμώμενων προσώπων:

  • Οι ηθοποιοί Σπύρος Μπιμπίλας και Υρώ Μανέ,

  • Ο δημοσιογράφος Χρήστος Νέζος,

  • Και φυσικά ο Μόσχος Κορασίδης, Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, δίνοντας το στίγμα της ενότητας ανάμεσα σε παραγωγούς και γαστρονομική σκηνή.

Η Γραβιέρα που έγινε παγκόσμια

Δεν είναι τυχαίο πως η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. διακρίνεται πλέον σταθερά στο Taste Atlas – το πιο έγκυρο γαστρονομικό site παγκοσμίως – ως δεύτερο καλύτερο τυρί στον κόσμο, και πρώτο σε αγαπημένο πιάτο.

Γιατί η γραβιέρα της Νάξου δεν είναι μόνο τυρί. Είναι ανάμνηση, ταυτότητα, αφήγηση. Και κυρίως: σύνδεση με έναν τόπο που ξέρει να μαγειρεύει… πολιτισμό.

Το 7ο Food Experience Graviera Naxos διοργανώθηκε από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, με τη στήριξη της Blue Star Ferries και της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου, και χορηγό επικοινωνίας τον Aegean Voice 107,5.

📍 Η Νάξος μίλησε ξανά στη γλώσσα της γεύσης – και όλος ο κόσμος άκουσε.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σημαντική δράση για την προστασία της Ποσειδωνίας στην Κέα

Ο Δήμος Κέας, σε συνεργασία με φορείς και επιστημονικούς οργανισμούς, προχωρά σε πρωτοβουλία βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος στον κόλπο του Αγίου Νικολάου

Μύκονος κατά του τέλους κρουαζιέρας, «Τιμωρητικό και άδικο μέτρο» καταγγέλλει το Λιμενικό Ταμείο

Αίτημα αναστολής του τέλους επιβατών κρουαζιέρας από το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας – Κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και πλήγμα στην τοπική οικονομία

Νάξος: Έκρηξη αφίξεων (30% το πρώτο εξάμηνο) στο αεροδρόμιο, οι υποδομές στο … κόκκινο

Με αύξηση 45% τον Ιούνιο και 30% στο εξάμηνο, η τουριστική ζήτηση απογειώνεται, αλλά το αεροδρόμιο της Νάξου φτάνει στα όριά του – Επιτακτική η ανάγκη για αναβάθμιση

Το Andros Island 3×3 Basketball Festival φέρνει τον παλμό του μπάσκετ στις Κυκλάδες

Για πρώτη φορά στην Άνδρο, 25-27 Ιουλίου, ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός για όλες τις ηλικίες – Με τη συμμετοχή θρύλων του ελληνικού μπάσκετ και τη σφραγίδα του Γιώργου Καλαφατάκη

Νάξος – Φιλοξενία: «Όχι στην απομάκρυνση των Κούρων», σαφές μήνυμα από τον Σύλλογο Μαζικής Εστίασης

Η «Φιλοξενία» υπερασπίζεται την παραμονή των Κούρων του Φλεριού στον φυσικό τους χώρο – Πρόταση για ήπια ανάδειξη του αρχαιολογικού τοπίου

Σαντορίνη: Συγκινητική επιχείρηση διάσωσης πίτμπουλ στη Βλυχάδα

Μεσάνυχτα στη Βλυχάδα: Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θήρας και το Εθελοντικό Διασωστικό Σώμα Θήρας συνεργάστηκαν για τη σωτηρία ενός εγκλωβισμένου ζώου σε απόκρημνη παραλία

Η Αμοργός τραγουδά Πουλόπουλο: Μελωδικό αφιέρωμα σε έναν διαχρονικό ερμηνευτή

Στην καρδιά του καλοκαιριού, το νησί τιμά με συγκίνηση και τέχνη τον Γιάννη Πουλόπουλο – Μια συναυλία-γιορτή με κοινωνικό πρόσημο

Εκτακτο: Παραιτήθηκε ο Μάνθος Μανθόπουλος από Πρόεδρος του Δ.Σ. Σύρου

«Σοβαροί προσωπικοί λόγοι» επικαλείται στην επιστολή του ο πρώτος τη τάξει δημοτικός σύμβουλος – Σαφείς αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής αρχής

Μείωση τελών και ενίσχυση τουριστικής προβολής προτείνει ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας

Αντιμετώπιση της πτώσης της επισκεψιμότητας μέσω οικονομικής ελάφρυνσης και ανακατανομής πόρων προς στοχευμένες δράσεις προβολής

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο