Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, η Νάξος δεν απλώς φιλοξένησε ένα γαστρονομικό φεστιβάλ – έγινε το φεστιβάλ. Το 7ο Food Experience Graviera Naxos ήταν μια τριήμερη γιορτή της γεύσης, της παράδοσης και της δημιουργικότητας, που απέδειξε πως η γαστρονομία μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα πολιτισμού, τουρισμού και τοπικής ταυτότητας.
Στον τόπο όπου η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. δεν είναι απλώς ένα προϊόν, αλλά ναυαρχίδα τοπικής υπερηφάνειας, οι διακεκριμένοι σεφ του φετινού Food Experience δεν ήρθαν να δείξουν απλώς τέχνες. Ήρθαν να αφηγηθούν ιστορίες με υλικά, αναμνήσεις και βιώματα.
Γεύσεις που ταξιδεύουν – Πιάτα που αφηγούνται
Η φετινή διοργάνωση απογείωσε τη γραβιέρα σε καινοτόμα fusion πιάτα. Από ένα βαθιά ελληνικό cacio e pepe, μέχρι cheesecake με βάση τυριού Π.Ο.Π., οι δημιουργίες των σεφ ήταν ένας ύμνος στην παράδοση που τολμά και εξελίσσεται.
Ο Κυριάκος Μελάς, κορυφαίος καλεσμένος της εκδήλωσης, καθήλωσε το κοινό με συνταγές που «μυρίζουν» Κυκλάδες, παιδική ηλικία και μεσογειακή φινέτσα. Πλάι του, σεφ, επαγγελματίες, καλλιτέχνες, food bloggers και προσωπικότητες των media, δημιούργησαν μια μοναδική πλατφόρμα διαλόγου γύρω από τη μετατροπή του τοπικού σε παγκόσμιο.
Ένας τόπος – Πολλά σκηνικά
Το φεστιβάλ απλώθηκε από την Πλάκα μέχρι τα Κουφονήσια, με μοναδικά meeting points σε πολυτελή ξενοδοχεία και χώρους φιλοξενίας: 18 Grapes, Aegean Palace, Santana Luxury Suites, Galini Hotel, Colosseo και πολλά ακόμη.
Η Χώρα, τα σοκάκια της, το Ενετικό Κάστρο, τα χωριά, οι παραλίες έγιναν το φυσικό σκηνικό της εμπειρίας, με τη Νάξο να διηγείται την ιστορία της μέσα από τη γαστρονομία της.
Με πρόσωπα, λόγια και ουσία
Μεταξύ των τιμώμενων προσώπων:
-
Οι ηθοποιοί Σπύρος Μπιμπίλας και Υρώ Μανέ,
-
Ο δημοσιογράφος Χρήστος Νέζος,
-
Και φυσικά ο Μόσχος Κορασίδης, Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, δίνοντας το στίγμα της ενότητας ανάμεσα σε παραγωγούς και γαστρονομική σκηνή.
Η Γραβιέρα που έγινε παγκόσμια
Δεν είναι τυχαίο πως η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. διακρίνεται πλέον σταθερά στο Taste Atlas – το πιο έγκυρο γαστρονομικό site παγκοσμίως – ως δεύτερο καλύτερο τυρί στον κόσμο, και πρώτο σε αγαπημένο πιάτο.
Γιατί η γραβιέρα της Νάξου δεν είναι μόνο τυρί. Είναι ανάμνηση, ταυτότητα, αφήγηση. Και κυρίως: σύνδεση με έναν τόπο που ξέρει να μαγειρεύει… πολιτισμό.
Το 7ο Food Experience Graviera Naxos διοργανώθηκε από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, με τη στήριξη της Blue Star Ferries και της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου, και χορηγό επικοινωνίας τον Aegean Voice 107,5.
📍 Η Νάξος μίλησε ξανά στη γλώσσα της γεύσης – και όλος ο κόσμος άκουσε.