Παρασκευή, 2 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΈξοδοςΘ. Μουσείο Ιακ. Καμπανέλλη: "Η έβδομη ημέρα της Δημιουργίας"

Θ. Μουσείο Ιακ. Καμπανέλλη: “Η έβδομη ημέρα της Δημιουργίας”

|

Συνεχίζονται οι ταινίες της εβδομάδας στο Θεατρικό Μουσείο «Ιακ. Καμπανέλλης» και απόψε (26/07, 21:00) θα παρουσιαστεί η ταινία «η έβδομη μέρα της Δημιουργίας» σε σενάριο του Ιάκ. Καμπανέλλη κλείνοντας μία τριλογία έργων μαζί με την «Αυλή των Θαυμάτων» και την «Ηλικία της Νύχτας» που είχαν γραφτεί την δεκαετία του 50 

Μέσα της δεκαετίας του 50 και ο Ιάκωβος Καμπανέλλης παρουσιάζει μία καταπληκτική τριλογία έργων… Και αποτελούν τη βάση γα το Νεοελληνικό θέατρο όπου μεταφέρεται στο θέατρο η δυσκολία της καθημερινότητας μετά τον πόλεμο. Η μάχη για την επιβίωση… Και η “Έβδομη Μέρα της Δημιουργίας” είναι το πρώτο από τα τρία έργα, που ανέβηκε για πρώτη φορά στη Δεύτερη Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου τον Ιανουάριο του 1956, σε σκηνοθεσία Κωστή Μιχαηλίδη με πρωταγωνιστικό δίδυμο την Τζένη Καρέζη και τον Βύρων Πάλλη ενώ κοντά τους ήταν και οι  Δέσπω Διαμαντίδου και Παντελής Ζερβός… οι άλλες δύο ταινίες; η “Αυλή των Θαυμάτων” (1957) και η “Ηλικία της Νύχτας” (1958) αλλά με ταινίες όπου το happy end δεν υπάρχει… Αντίθετα με τις ταινίες που εμφανίστηκαν παράλληλα στο κινηματογράφο όπου οι ροζ μυτούλες, οι σοσιαλίστριες κόρες, διασκέδαζαν τους πολίτες..

Θεωρείται – και όχι άδικα – μία από τις καλύτερες ταινίες του Βασίλη Γεωργιάδη, ένα κοινωνικό σχόλιο, τολμηρό και ευθύβολο, με την υπογραφή του Ιάκωβου Καμπανέλλη όπου βάζει το πρόβλημα στη πραγματική του διάσταση και ξύνει πληγές με το τραγικό της φινάλε. Και βέβαια όλα τα λεφτά στην σκηνή (σ.σ. δεν υπάρχει στην θεατρική του εκδοχή) όπου ο νεαρός ήρωας δεν έχει να πληρώσει τον καφέ του στο συνοικιακό ζαχαροπλαστείο. Από τις πιο σκληρές σκηνές του ελληνικού σινεμά και η όποια αναγωγή της στο σήμερα είναι απλή σύμπτωση και τίποτα περισσότερο.

Και με την αρωγή του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος Παιδείας Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων 2017, απόψε (26/07, 21:00) θα δούμε αυτή τη καταπληκτική ταινία..

Σύνοψη της υπόθεσης:

Ένας νιόπαντρος ο οποίος μόλις έχει απολυθεί από το στρατό, ο Αλέκος Σταθάκης (Γιώργος Τζώρτζης), προσπαθεί να ξεπεράσει τη μιζέρια της τάξης του, χωρίς όμως να διαθέτει τα απαραίτητα εφόδια. Συλλαμβάνει ένα φιλόδοξο σχέδιο και το υποβάλλει σε μια μεγάλη τσιμεντοβιομηχανία. Φαίνεται να πιστεύει ότι η επιτυχία είναι πολύ κοντά, και την ψευδαίσθησή του αυτή τη μεταδίδει, τόσο στη γυναίκα του (Έλλη Φωτίου), όσο και στον πατέρα του (Δήμος Σταρένιος). Όταν το σχέδιό του απορρίπτεται απ’ την εταιρεία, αποκρύπτει το γεγονός απ’ τους δικούς του, εντείνοντας το αδιέξοδο. Εξακολουθεί να φεύγει από το σπίτι, για να πάει δήθεν στη δουλειά, και περιπλανιέται άσκοπα στην Αθήνα. Παρατηρεί σαν υπνωτισμένος τον κόσμο γύρω του, μέχρις ότου ένα μοιραίο ατύχημα ρίχνει την αυλαία του δράματος.

Παραγωγή: Αφοί Ρουσσόπουλοι, Γιώργος Λαζαρίδης, Δημήτρης Σαρρής, Κώστας Ψαρράς

Σκηνοθέτης: Βασίλης Γεωργιάδης

Σενάριο: Ιάκωβος Καμπανέλλης

Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος

Ηθοποιοί: Έλλη Φωτίου , Γιώργος Τζώρτζης , Μπέτυ Αρβανίτη , Δήμος Σταρένιος , Άγγελος Αντωνόπουλος , Βάσος Ανδρονίδης , Κώστας Μπάκας , Νίκος Δαδινόπουλος , Χρήστος Τσάγκας , Θόδωρος Κατσαδράμης , Ρία Δελούτση , Χρήστος Δοξαράς , Χριστόφορος Ζήκας , Ντίνος Δουλγεράκης , Νίκος Πασχαλίδης , Θάνος Κανέλλης , Αλέκος Κουρής

Κριτική από Πλωρίτη

Τι είχε γράψει ο Μάριος Πλωρίτης στην εφημερίδα «Ελευθερία»; «Ότι πιο άξιο έχει η Έβδομη μέρα της δημιουργίας, είναι η αγωνία και η συμπόνοια για τον σημερινό, ταραγμένο, χαμένο άνθρωπο. Ο ήρωάς της, νέος κι αχόρταγος, μέσα σ’ έναν κόσμο και σε μια εποχή που πραγματοποιήθησαν τα πιο απίθανα και τα πιο φανταστικά, θέλει, θέλει τα πάντα, μα “δε βολεί”. Θέλει να δημιουργήσει, θέλει να γίνει κάτι, κάποιος, να υπάρξει μέσα σ’ αυτή τη γη, να μην περάσει σαν ίσκιος χωρίς χνάρια, αλλά η μπόρεσή του είναι πολύ μικρότερη απ’ τις φιλοδοξίες του Δεν έχει πού ν’ ακουμπήσει τα πόδια του, δεν έχει κανένα βάθρο για να στηρίξει το άγαλμα της μεγαλοσύνης του – ταλέντο, μόρφωση, δημιουργική δύναμη. Ειν’ ένας ανεδαφικός ρομαντικός, που το ανθρώπινο μαρτύριο (η απόσταση ανάμεσα σ’ αυτό που θέλουμε και σ’ αυτό που μπορούμε) τον τυραννεί περισσότερο απ’ τους άλλους, γιατί αυτός θέλει πιο πολλά απ’ τον καθένα και μπορεί πιο λίγα απ’ τον οποιονδήποτε… Προπάντων, δε μπορεί να σταθεί σοβαρά απέναντι στη ζωή, να τη δει όχι σαν παιχνίδι, σαν παραλήρημα ή σαν μυθιστόρημα, αλλά σαν μάχη με τον εαυτό του…»»

Η ταινία έκοψε 127.932 εισιτήρια στους κινηματογράφους της Αθήνας και του Πειραιά κατά την πρώτη της προβολή, κατατασσόμενη στην 50η θέση ανάμεσα στις 117 ελληνικές ταινίες της κινηματογραφικής περιόδου 1966-67 (η σεζόν με την μεγαλύτερη παραγωγή ταινιών στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου).

Και όπως σημειώνεται .. Σας περιμένουμε, κι αυτή την Τετάρτη, να δούμε ή να ξαναδούμε παρέα ταινίες που άφησαν εποχή. Να γνωρίσουμε τον Ιάκωβο Καμπανέλλη του κινηματογράφου, να δούμε εικόνες της Ελλάδας μιας άλλης εποχής, και να μοιραστούμε την εμπειρία μιας κινηματογραφικής βραδιάς αυτό το καλοκαίρι στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Η είσοδος για όλες τις προβολές είναι ελεύθερη».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δονούσα: 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου, μία γιορτή για τη Λογοτεχνία στο Αιγαίο

Από 2 έως 4 Μαΐου 2025, η Δονούσα γίνεται σημείο συνάντησης συγγραφέων, αναγνωστών και μικρών εξερευνητών του λόγου, μέσα από ένα τριήμερο γεμάτο βιβλία, δράσεις και έμπνευση. (πρόγραμμα)

Κουφονήσι: Δώσε αίμα, χάρισε ζωή – εθελοντική αιμοδοσία (08 Μαϊου)

Μια πράξη αγάπης με τεράστια σημασία για την τοπική κοινωνία, με τη στήριξη των Πολιτιστικών Συλλόγων και του Νοσοκομείου Νίκαιας.

Fast Ferries: Έκτακτα δρομολόγια από Νάξο προς Ραφήνα αυτό το μήνα (Μάιος)

Ενισχυμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου – Ραφήνας με το “Fast Ferries ANDROS” και καθημερινά δρομολόγια από 19 Μαΐου με το “ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π”.

16ο Παγκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών: Οι Κυκλάδες συζητούν στη Μύκονο για το μέλλον του τουρισμού

Από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2025, στη Μύκονο, γυναίκες από όλα τα νησιά των Κυκλάδων ανοίγουν διάλογο για τη βιωσιμότητα, την τουριστική ανάπτυξη και το περιβάλλον.

ΑΔΜΗΕ: Στην τελική ευθεία το πρώτο σκέλος (Σαντορίνη – Νάξος) της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων

Έως τον Ιούνιο του 2025 ολοκληρώνεται το τμήμα Σαντορίνη–Νάξος, ενώ όλο το έργο θα είναι έτοιμο μέχρι τα μέσα του 2026, προσφέροντας καθαρή ενέργεια, ενεργειακή ασφάλεια και μείωση εκπομπών CO₂.

Την έμπρακτη στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις Σαντορίνης και Θηρασιάς ζητά ο Δήμος Θήρας

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΔ) σε μια πράξη στήριξης των αιτημάτων της Σαντορίνης, υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα και το απέστειλε στους αρμόδιους Υπουργούς

Στοίχημα – Ligue 1: Νις εναντίον Ρεμς.. σκοράρουν και οι δύο

Νις - Ρεμς: Βρίσκουν στόχο… για τους στόχους τους

Ολλανδία – Σύρος: Αυτό είναι το “κρυμμένo πετράδι” της Ελλάδας για το 2025

Το «κρυμμένo πετράδι» της Ελλάδας για το 2025​​​​​​​​​​​ σύμφωνα με τους Ολλανδούς

Η Σαντορίνη πρωταγωνίστρια στα όνειρα των Αμερικανών για γαμήλιο ταξίδι το 2025

Η Σαντορίνη στέφεται ως ο κορυφαίος γαμήλιος προορισμός για Αμερικανούς ταξιδιώτες, με εξωτικούς και ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές να συμπληρώνουν τη λίστα.

Φολέγανδρος: Νέοι αθλητικοί χώροι και αναβαθμισμένες σχολικές μονάδες δίνουν «ανάσα» στο νησί

Με συνέπεια και έργα ουσίας, η Φολέγανδρος αποκτά σύγχρονες αθλητικές υποδομές – Ένα νησί κάνει βήματα μπροστά, εκεί όπου οι δυσκολίες δεν είναι άλλοθι αλλά κίνητρο.

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.