Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΈξοδοςΣχοινούσα: Νησί της ηρεμίας και της γεύσης που προσφέρει η μοναδική φάβα

Σχοινούσα: Νησί της ηρεμίας και της γεύσης που προσφέρει η μοναδική φάβα

|

Πώς πάει αυτό το ωραίο τραγουδάκι του Σπύρου Γραμμένου;  «Είμαι τίγκα στα ψυχολογικά ο γιατρός μου προτείνει Ηρακλειά / πέντε μήνες και άλλους τέσσερεις Σχοινούσα». Νάτα μας και εδώ είμαστε. Δηλαδή εκεί θα θέλαμε να είμαστε, για να το θέσουμε σωστά. Η Σχοινούσα είναι ένα από αυτά τα μικρά, εναλλακτικά νησιά που γοητεύουν τη ψυχή σου με τον πλέον φυσικό τρόπο. Γαληνεύουν το μέσα σου, νιώθεις την ηρεμία να σε αναζωογονεί, αδειάζεις από έγνοιες, βάσανα και καθημερινότητα. Είναι τόσο πολύτιμο αυτό. Ειδικά μετά από ένα μακρύ, κοπιαστικό χειμώνα.

Περιορισμένη παραγωγή, πολύτιμη γεύση: Στο νησί της απόλυτης ηρεμίας οι τουρίστες ψάχνουν το διάσημο φαγητό που δεν φτάνει για όλους

Η Σχοινούσα έχει κυρίως τη φήμη του μέρους που προτιμούν οι «σκαφάτοι». Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι ένας τόπος που ηθελημένα δεν έχει επενδύσει στον τουρισμό περισσότερο από όσο νιώθει πως πρέπει, πως «σηκώνει». Οι ντόπιοι είδαν από νωρίς την παγίδα. Και την απέφυγαν. Φτάνοντας στο «τόσο όσο». Χωρίς υπερβολές, χωρίς αλλοίωση του φυσικού τοπίου. Ήπια ανάπτυξη, καταπώς το λένε.

Κομμάτι των λεγόμενων Μικρών Κυκλάδων, η Σχοινούσα φημίζεται δικαίως για τις καταπληκτικές της παραλίες, με τα καταγάλανα, διάφανα νερά. Η πιο γνωστή είναι το Τσιγκούρι, μόλις 5 λεπτά από τη Χώρα. Έχει και ένα ωραιότατο beach bar, εναρμονισμένο με το τοπίο. Η Ψιλή Άμμος είναι εντυπωσιακή, με άγρια ομορφιά, αρμυρίκια και κρυστάλλινα νερά. Το Λιβάδι είναι ο ορισμός της μαγείας και με φοβερό βυθό (βάλε οπωσδήποτε μάσκα). Στη Λιόλιου και στο Γερολιμνιώνα πάλι, πάνε όσοι αποζητούν την αποσύνδεση από οτιδήποτε είναι η καθημερινότητά τους, χρειάζεται κι αυτό. Βιβλίο, άμμος, μελτέμι – ω, είναι ωραία στον παράδεισο.

Υπάρχουν κι άλλες ωραίες παραλίες, συνολικά 18 είναι όλες κι όλες. Αν έχεις τη δυνατότητα, νοίκιασε ένα θαλάσσιο ταξί ή ένα καΐκι να σε πάει σε μέρη που δεν μπορείς αλλιώς. Θα είναι μια αποκάλυψη οι εικόνες που θα δεις. Θα τις θυμάσαι σαν πάρει να χειμωνιάσει και θα ζεσταίνεται ξανά το «είναι» σου.

Περιορισμένη παραγωγή, πολύτιμη γεύση: Στο νησί της απόλυτης ηρεμίας οι τουρίστες ψάχνουν το διάσημο φαγητό που δεν φτάνει για όλους

Και για φαγητό; Α, και εδώ «βασιλιάς» θα ‘σαι. Φρέσκο ψαράκι, κυκλαδίτικες νοστιμιές, μαγειρευτά που θα θες να φιλήσεις το χέρι αυτού που τα έφτιαξε. Πιο φημισμένο spot ο Νικόλας της Σχοινούσας, στη Μερσίνη, ενώ το Deli είναι το έτερο απόλυτο σημείο γαστρονομικής αναφοράς. Γενικώς όλα είναι όπως πρέπει. Η Σχοινούσα είναι ένα νησί για ανθρώπους που ξέρουν πολύ καλά τι θέλουν από τις διακοπές τους. Δεν είναι για τους «είδα φως και μπήκα» μήτε για τους λιγόψυχους.

Στο νησί της απόλυτης ηρεμίας εκτός των άλλων θα βρεις και τη διάσημη φάβα Σχοινούσας. Γεύση πολύτιμη και θρεπτική η φάβα του νησιού μεγαλώνει απότιστη σε μικρές ποσότητες, καθώς η παραγωγή είναι περιορισμένη. Όσοι την έχουν δοκιμάσει όμως και ειδικά οι τουρίστες που την ψάχνουν στα ταβερνάκια του νησιού, συμφωνούν ότι η γεύση της είναι ονειρική. Σαν κρέμα τόσο γλυκιά και αφράτη που ουρανίσκος σου δεν πρόκειται να την ξεχάσει ποτέ!

Περιορισμένη παραγωγή, πολύτιμη γεύση: Στο νησί της απόλυτης ηρεμίας οι τουρίστες ψάχνουν το διάσημο φαγητό που δεν φτάνει για όλους

Σε μόλις 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης, μπορείς να νιώσεις πιο πλήρης από οπουδήποτε αλλού. Θα περπατήσεις πολύ (το αμάξι πραγματικά είναι περιττό), θα γίνεις ένα με το τοπίο, εκτιμώντας την αυθεντικότητα και την απλότητα. Την ασύγκριτη ενέργεια.

 

Περιορισμένη παραγωγή, πολύτιμη γεύση: Στο νησί της απόλυτης ηρεμίας οι τουρίστες ψάχνουν το διάσημο φαγητό που δεν φτάνει για όλους

Και εννοείται, μη φύγεις αν δεν δοκιμάσεις τις ντόπιες σπεσιαλιτέ. Εκτός από τη φάβα και τα φρούτα και τα λαχανικά, εκεί έχουν άλλη γεύση. Είναι ο τόπος. Μικρός αλλά μαγικός. Μια φορά να σε φέρει η τύχη εκεί, θα το νιώσεις απόλυτα, θα το καταλάβεις. Η Σχοινούσα σου ζητάει να έρθεις όπως πραγματικά είσαι. Να είσαι ο εαυτός σου. Τα άλλα, όλα, τα αναλαμβάνει αυτή.

 

Με πληροφορίες από τη σελίδα menhouse.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

Μάρκος Καφούρος: Αναφορά για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ μεταφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

Παρέμβαση Φιλίππου Φόρτωμα για τις συντάξεις χηρείας του πρώην ΟΓΑ

Ερώτηση στη Βουλή για την άρση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων χηρείας προς όφελος των δικαιούχων.

Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road: Μια μουσική βραδιά με το «The Hollywood Project»

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, τρεις μουσικοί παρουσιάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια

Κύπελλο Ελλάδας: Από το Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο ξεκινάει η μάχη της ΕΛΛΑΣ Σύρου (video)

Πρεμιέρα στη League Phase του κυπέλλου Ελλάδος, με τους Συριανούς να αγωνίζονται σήμερα στις 16:00 στο Δημοτικό γήπεδο Περιστερίου

Δήμος Θήρας: Έναρξη εγγραφών σε Φιλαρμονική & Χορωδία 2025–2026

Δωρεάν συμμετοχή για παιδιά 7+ και ενήλικες, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο

Γερμανία: Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 7% το 2026, αλλά και αντιδράσεις

Η κυβέρνηση ρίχνει τον συντελεστή από 19% σε 7% για εστιατόρια & γεύματα (χωρίς αλκοόλ), με κριτική από φορείς για όφελος στις αλυσίδες και πίεση στα δημόσια οικονομικά.

Ισραήλ: Χερσαία επιχείρηση στην πόλη της Γάζας

Τανκς προωθούνται προς το κέντρο της πόλης· τουλάχιστον 106 νεκροί σε 24 ώρες σύμφωνα με παλαιστινιακές αρχές. ΟΗΕ μιλά για «γενοκτονία», η Ε.Ε. προαναγγέλλει μέτρα, σκληραίνει η στάση αραβικών κρατών.

Φιλώτι Νάξου: Παρουσιάστηκε ο 14ος τόμος «Ναξιακά» – Αφιέρωμα στη μνήμη του Στέφανου Ψαρρά

Ζεστή συμμετοχή στο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλωτιτών· η Ο.ΝΑ.Σ. τίμησε τον διδάκτορα Φιλολογίας και συνεργάτη της έκδοσης με έναν αναμνηστικό τόμο υψηλών προδιαγραφών.

Σπύρος Μάκαρης: «Σημαία» του Πανναξιακού για 24η σεζόν – Ο 38χρονος φόργουορντ συνεχίζει μπροστάρης

Η διοίκηση ανακοίνωσε την ανανέωση με τον Ναξιώτη φόργουορντ (2,00 μ.), που μπαίνει στην 24η χρονιά του και στέλνει μήνυμα ενότητας στους φιλάθλους.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική