Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΈξοδοςΣχοινούσα: Νησί της ηρεμίας και της γεύσης που προσφέρει η μοναδική φάβα

Σχοινούσα: Νησί της ηρεμίας και της γεύσης που προσφέρει η μοναδική φάβα

|

Πώς πάει αυτό το ωραίο τραγουδάκι του Σπύρου Γραμμένου;  «Είμαι τίγκα στα ψυχολογικά ο γιατρός μου προτείνει Ηρακλειά / πέντε μήνες και άλλους τέσσερεις Σχοινούσα». Νάτα μας και εδώ είμαστε. Δηλαδή εκεί θα θέλαμε να είμαστε, για να το θέσουμε σωστά. Η Σχοινούσα είναι ένα από αυτά τα μικρά, εναλλακτικά νησιά που γοητεύουν τη ψυχή σου με τον πλέον φυσικό τρόπο. Γαληνεύουν το μέσα σου, νιώθεις την ηρεμία να σε αναζωογονεί, αδειάζεις από έγνοιες, βάσανα και καθημερινότητα. Είναι τόσο πολύτιμο αυτό. Ειδικά μετά από ένα μακρύ, κοπιαστικό χειμώνα.

Περιορισμένη παραγωγή, πολύτιμη γεύση: Στο νησί της απόλυτης ηρεμίας οι τουρίστες ψάχνουν το διάσημο φαγητό που δεν φτάνει για όλους

Η Σχοινούσα έχει κυρίως τη φήμη του μέρους που προτιμούν οι «σκαφάτοι». Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι ένας τόπος που ηθελημένα δεν έχει επενδύσει στον τουρισμό περισσότερο από όσο νιώθει πως πρέπει, πως «σηκώνει». Οι ντόπιοι είδαν από νωρίς την παγίδα. Και την απέφυγαν. Φτάνοντας στο «τόσο όσο». Χωρίς υπερβολές, χωρίς αλλοίωση του φυσικού τοπίου. Ήπια ανάπτυξη, καταπώς το λένε.

Κομμάτι των λεγόμενων Μικρών Κυκλάδων, η Σχοινούσα φημίζεται δικαίως για τις καταπληκτικές της παραλίες, με τα καταγάλανα, διάφανα νερά. Η πιο γνωστή είναι το Τσιγκούρι, μόλις 5 λεπτά από τη Χώρα. Έχει και ένα ωραιότατο beach bar, εναρμονισμένο με το τοπίο. Η Ψιλή Άμμος είναι εντυπωσιακή, με άγρια ομορφιά, αρμυρίκια και κρυστάλλινα νερά. Το Λιβάδι είναι ο ορισμός της μαγείας και με φοβερό βυθό (βάλε οπωσδήποτε μάσκα). Στη Λιόλιου και στο Γερολιμνιώνα πάλι, πάνε όσοι αποζητούν την αποσύνδεση από οτιδήποτε είναι η καθημερινότητά τους, χρειάζεται κι αυτό. Βιβλίο, άμμος, μελτέμι – ω, είναι ωραία στον παράδεισο.

Υπάρχουν κι άλλες ωραίες παραλίες, συνολικά 18 είναι όλες κι όλες. Αν έχεις τη δυνατότητα, νοίκιασε ένα θαλάσσιο ταξί ή ένα καΐκι να σε πάει σε μέρη που δεν μπορείς αλλιώς. Θα είναι μια αποκάλυψη οι εικόνες που θα δεις. Θα τις θυμάσαι σαν πάρει να χειμωνιάσει και θα ζεσταίνεται ξανά το «είναι» σου.

Περιορισμένη παραγωγή, πολύτιμη γεύση: Στο νησί της απόλυτης ηρεμίας οι τουρίστες ψάχνουν το διάσημο φαγητό που δεν φτάνει για όλους

Και για φαγητό; Α, και εδώ «βασιλιάς» θα ‘σαι. Φρέσκο ψαράκι, κυκλαδίτικες νοστιμιές, μαγειρευτά που θα θες να φιλήσεις το χέρι αυτού που τα έφτιαξε. Πιο φημισμένο spot ο Νικόλας της Σχοινούσας, στη Μερσίνη, ενώ το Deli είναι το έτερο απόλυτο σημείο γαστρονομικής αναφοράς. Γενικώς όλα είναι όπως πρέπει. Η Σχοινούσα είναι ένα νησί για ανθρώπους που ξέρουν πολύ καλά τι θέλουν από τις διακοπές τους. Δεν είναι για τους «είδα φως και μπήκα» μήτε για τους λιγόψυχους.

Στο νησί της απόλυτης ηρεμίας εκτός των άλλων θα βρεις και τη διάσημη φάβα Σχοινούσας. Γεύση πολύτιμη και θρεπτική η φάβα του νησιού μεγαλώνει απότιστη σε μικρές ποσότητες, καθώς η παραγωγή είναι περιορισμένη. Όσοι την έχουν δοκιμάσει όμως και ειδικά οι τουρίστες που την ψάχνουν στα ταβερνάκια του νησιού, συμφωνούν ότι η γεύση της είναι ονειρική. Σαν κρέμα τόσο γλυκιά και αφράτη που ουρανίσκος σου δεν πρόκειται να την ξεχάσει ποτέ!

Περιορισμένη παραγωγή, πολύτιμη γεύση: Στο νησί της απόλυτης ηρεμίας οι τουρίστες ψάχνουν το διάσημο φαγητό που δεν φτάνει για όλους

Σε μόλις 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης, μπορείς να νιώσεις πιο πλήρης από οπουδήποτε αλλού. Θα περπατήσεις πολύ (το αμάξι πραγματικά είναι περιττό), θα γίνεις ένα με το τοπίο, εκτιμώντας την αυθεντικότητα και την απλότητα. Την ασύγκριτη ενέργεια.

 

Περιορισμένη παραγωγή, πολύτιμη γεύση: Στο νησί της απόλυτης ηρεμίας οι τουρίστες ψάχνουν το διάσημο φαγητό που δεν φτάνει για όλους

Και εννοείται, μη φύγεις αν δεν δοκιμάσεις τις ντόπιες σπεσιαλιτέ. Εκτός από τη φάβα και τα φρούτα και τα λαχανικά, εκεί έχουν άλλη γεύση. Είναι ο τόπος. Μικρός αλλά μαγικός. Μια φορά να σε φέρει η τύχη εκεί, θα το νιώσεις απόλυτα, θα το καταλάβεις. Η Σχοινούσα σου ζητάει να έρθεις όπως πραγματικά είσαι. Να είσαι ο εαυτός σου. Τα άλλα, όλα, τα αναλαμβάνει αυτή.

 

Με πληροφορίες από τη σελίδα menhouse.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΔΕΔΔΗΕ: Πολυώρη πρωινή διακοπή ρεύματος σε Μουτσούνα, Σχοινούσα και Κουφονήσι

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τρίτη (29/04) σε οικισμούς της Ανατολικής Νάξου Κουφονήσι και Σχοινούσα

Δήμος Αμοργού: Σκληρή απάντηση στη παράταξη “Νέα Πνοή” για το Π.Δ. 129/2025

Η Δημοτική Αρχή Αμοργού κατηγορεί τη παράταξη "Νέα Πνοή" για υποκρισία και διευκρινίζει ότι οι υφιστάμενες διατάξεις δόμησης παραμένουν σε ισχύ έως την ολοκλήρωση του ΤΠΣ.

ΕΛΜΕ Νοτίων Κυκλάδων: Όχι στα ψίχουλα – Αγώνας για αξιοπρεπή ζωή και δουλειά: Ραντεβού την Πρωτομαγιά!

Σφοδρή αντίδραση στα "επιδόματα κοροϊδίας" και κάλεσμα από την ΕΛΜΕ Νοτίων Κυκλάδων για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της 1ης Μαΐου. - Πότε και που;

Spotify: Θα αυξήσει τη συνδρομή σε αρκετές χώρες

H μεγαλύτερη πλατφόρμα μουσικής στον κόσμο σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές σε χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής από τον Ιούνιο

Κέα: Παρουσίαση των πορισμάτων του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Κέας

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος του νησιού.

Fast Ferries: Ανεκτέλεστα τα σημερινά δρομολόγια του “Θεολόγος Π” και “Fast Ferries Andros”

Ανεκτέλεστα τα σημερινά δρομολόγια του "Θεολόγος Π" και "Fast Ferries Andros" λόγω καιρικών συνθηκών

Νάξος: Συμβουλές υγείας και διατροφής στο Naxos Medical με τον διατροφολόγο Εμμανουήλ Νάιο

Σήμερα και αύριο, οι κάτοικοι της Νάξου έχουν τη δυνατότητα δωρεάν συμβουλευτικής σε θέματα διατροφής και υγείας.

Golden Star Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια “SuperFerry” και “Super Express” λόγω καιρικών συνθηκών

Ανεκτέλεστα τα σημερινά (28/04) δρομολόγια των πλοίων της Golden Star Ferries "SuperFerry" και "Super Express" λόγω καιρικών συνθηκών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Αμοργός – Πάσχα: Το νησί που αγκαλιάζει την παράδοση με τις ιερές εικόνες της Χοζοβιώτισσας

Με κατανυκτική ατμόσφαιρα, η Αμοργός γιορτάζει το Πάσχα μέσα από ένα μοναδικό ταξίδι πίστης και ευλογίας στα χωριά του νησιού.

Νάξος: Καλό ταξίδι …Γιώργο, σου άξιζε ένα καλύτερο μέρος να ζήσεις

Μία φίλη και μέλος της Φιλοζωϊκής Νάξου αποχαιρετά με έναν ιδιαίτερο τρόπο μία γάτα που έφυγε... Διαβάστε το λόγο...

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Νάξος – Βασ. Κόκκοτας: Αντίο στο φίλο και συνεργάτη Βαγγέλη Γαλατερό

Ο πρώην Δήμαρχος Νάξου, Βασίλης Κόκκοτας αποχαιρετά το φίλο και συνεργάτη του στον Δήμο Νάξου Βαγγέλη Γαλατερό

Blue Star Ferries: 220 επιβάτες έβγαλαν εισιτήριο για Σύρο, ενώ πήγαιναν Πειραιά (!!!)

Επικράτησε το αδιαχώρητο όταν λίγο μετά τις 22:30 αφίχθη το Blue Star Mykonos καθώς στο λιμάνι περίμεναν 1.015 άτομα - Η ανακοίνωση της εταιρείας

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Aegean Airlines: Πτήση προς Ρόδο πήγε .. Κω, δεν προσγειώθηκε στη Νάξο

προβλήματα στις αεροπορικές πτήσεις της Aegean Airlines και Olympic Air λόγω κακών καιρικών συνθηκών

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία, το “Blue Star Naxos” θα ταξιδέψει λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Απεργία των πλοίων την Πρωτομαγιά με βάση την απόφαση της ΠΝΟ - Πως θα κινηθούν τα πλοία της Blue Star Ferries;

Κυκλάδες: Πώς βρέθηκαν 155 επιβάτες του «Blue Star Μύκονος» να ταξιδεύουν για Πειραιά με εισιτήριο για Σύρο;

Οι επιβάτες αρνήθηκαν να αποβιβαστούν και ήθελαν να συνεχίσουν για Πειραιά, μολονότι το εισιτήριό τους είχε δηλωμένο τελικό προορισμό τη Σύρο

Νάξος: Πωλείται οικόπεδο έκτασης 750 m2 στο Χαλκί

Πωλητήριο σε ακίνητο (οικόπεδο) στην Κοινότητα Χαλκίου και κοντά στον δρόμο προς Μονή - Εκταση και τιμή, πληροφορίες εντός