Παρασκευή, 8 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΈξοδοςΣχοινούσα: Νησί της ηρεμίας και της γεύσης που προσφέρει η μοναδική φάβα

Σχοινούσα: Νησί της ηρεμίας και της γεύσης που προσφέρει η μοναδική φάβα

|

Πώς πάει αυτό το ωραίο τραγουδάκι του Σπύρου Γραμμένου;  «Είμαι τίγκα στα ψυχολογικά ο γιατρός μου προτείνει Ηρακλειά / πέντε μήνες και άλλους τέσσερεις Σχοινούσα». Νάτα μας και εδώ είμαστε. Δηλαδή εκεί θα θέλαμε να είμαστε, για να το θέσουμε σωστά. Η Σχοινούσα είναι ένα από αυτά τα μικρά, εναλλακτικά νησιά που γοητεύουν τη ψυχή σου με τον πλέον φυσικό τρόπο. Γαληνεύουν το μέσα σου, νιώθεις την ηρεμία να σε αναζωογονεί, αδειάζεις από έγνοιες, βάσανα και καθημερινότητα. Είναι τόσο πολύτιμο αυτό. Ειδικά μετά από ένα μακρύ, κοπιαστικό χειμώνα.

Περιορισμένη παραγωγή, πολύτιμη γεύση: Στο νησί της απόλυτης ηρεμίας οι τουρίστες ψάχνουν το διάσημο φαγητό που δεν φτάνει για όλους

Η Σχοινούσα έχει κυρίως τη φήμη του μέρους που προτιμούν οι «σκαφάτοι». Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι ένας τόπος που ηθελημένα δεν έχει επενδύσει στον τουρισμό περισσότερο από όσο νιώθει πως πρέπει, πως «σηκώνει». Οι ντόπιοι είδαν από νωρίς την παγίδα. Και την απέφυγαν. Φτάνοντας στο «τόσο όσο». Χωρίς υπερβολές, χωρίς αλλοίωση του φυσικού τοπίου. Ήπια ανάπτυξη, καταπώς το λένε.

Κομμάτι των λεγόμενων Μικρών Κυκλάδων, η Σχοινούσα φημίζεται δικαίως για τις καταπληκτικές της παραλίες, με τα καταγάλανα, διάφανα νερά. Η πιο γνωστή είναι το Τσιγκούρι, μόλις 5 λεπτά από τη Χώρα. Έχει και ένα ωραιότατο beach bar, εναρμονισμένο με το τοπίο. Η Ψιλή Άμμος είναι εντυπωσιακή, με άγρια ομορφιά, αρμυρίκια και κρυστάλλινα νερά. Το Λιβάδι είναι ο ορισμός της μαγείας και με φοβερό βυθό (βάλε οπωσδήποτε μάσκα). Στη Λιόλιου και στο Γερολιμνιώνα πάλι, πάνε όσοι αποζητούν την αποσύνδεση από οτιδήποτε είναι η καθημερινότητά τους, χρειάζεται κι αυτό. Βιβλίο, άμμος, μελτέμι – ω, είναι ωραία στον παράδεισο.

Υπάρχουν κι άλλες ωραίες παραλίες, συνολικά 18 είναι όλες κι όλες. Αν έχεις τη δυνατότητα, νοίκιασε ένα θαλάσσιο ταξί ή ένα καΐκι να σε πάει σε μέρη που δεν μπορείς αλλιώς. Θα είναι μια αποκάλυψη οι εικόνες που θα δεις. Θα τις θυμάσαι σαν πάρει να χειμωνιάσει και θα ζεσταίνεται ξανά το «είναι» σου.

Περιορισμένη παραγωγή, πολύτιμη γεύση: Στο νησί της απόλυτης ηρεμίας οι τουρίστες ψάχνουν το διάσημο φαγητό που δεν φτάνει για όλους

Και για φαγητό; Α, και εδώ «βασιλιάς» θα ‘σαι. Φρέσκο ψαράκι, κυκλαδίτικες νοστιμιές, μαγειρευτά που θα θες να φιλήσεις το χέρι αυτού που τα έφτιαξε. Πιο φημισμένο spot ο Νικόλας της Σχοινούσας, στη Μερσίνη, ενώ το Deli είναι το έτερο απόλυτο σημείο γαστρονομικής αναφοράς. Γενικώς όλα είναι όπως πρέπει. Η Σχοινούσα είναι ένα νησί για ανθρώπους που ξέρουν πολύ καλά τι θέλουν από τις διακοπές τους. Δεν είναι για τους «είδα φως και μπήκα» μήτε για τους λιγόψυχους.

Στο νησί της απόλυτης ηρεμίας εκτός των άλλων θα βρεις και τη διάσημη φάβα Σχοινούσας. Γεύση πολύτιμη και θρεπτική η φάβα του νησιού μεγαλώνει απότιστη σε μικρές ποσότητες, καθώς η παραγωγή είναι περιορισμένη. Όσοι την έχουν δοκιμάσει όμως και ειδικά οι τουρίστες που την ψάχνουν στα ταβερνάκια του νησιού, συμφωνούν ότι η γεύση της είναι ονειρική. Σαν κρέμα τόσο γλυκιά και αφράτη που ουρανίσκος σου δεν πρόκειται να την ξεχάσει ποτέ!

Περιορισμένη παραγωγή, πολύτιμη γεύση: Στο νησί της απόλυτης ηρεμίας οι τουρίστες ψάχνουν το διάσημο φαγητό που δεν φτάνει για όλους

Σε μόλις 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης, μπορείς να νιώσεις πιο πλήρης από οπουδήποτε αλλού. Θα περπατήσεις πολύ (το αμάξι πραγματικά είναι περιττό), θα γίνεις ένα με το τοπίο, εκτιμώντας την αυθεντικότητα και την απλότητα. Την ασύγκριτη ενέργεια.

 

Περιορισμένη παραγωγή, πολύτιμη γεύση: Στο νησί της απόλυτης ηρεμίας οι τουρίστες ψάχνουν το διάσημο φαγητό που δεν φτάνει για όλους

Και εννοείται, μη φύγεις αν δεν δοκιμάσεις τις ντόπιες σπεσιαλιτέ. Εκτός από τη φάβα και τα φρούτα και τα λαχανικά, εκεί έχουν άλλη γεύση. Είναι ο τόπος. Μικρός αλλά μαγικός. Μια φορά να σε φέρει η τύχη εκεί, θα το νιώσεις απόλυτα, θα το καταλάβεις. Η Σχοινούσα σου ζητάει να έρθεις όπως πραγματικά είσαι. Να είσαι ο εαυτός σου. Τα άλλα, όλα, τα αναλαμβάνει αυτή.

 

Με πληροφορίες από τη σελίδα menhouse.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κρανίδι, ο βασιλικός καλοκαιρινός παράδεισος – Στον φακό του ολλανδικού τύπου το βασιλικό ζεύγος

Αντιδράσεις για τις παρατεταμένες διακοπές του βασιλιά και της βασίλισσας εκτός Ολλανδίας – «Μάθημα» από τους άλλους Ευρωπαίους μονάρχες ζητούν οι ειδικοί.

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Τέλος 3 ευρώ για ημερήσιους επισκέπτες στα νησιά: Μονόδρομος ή αδικία;

Η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου μελετά θεσμικό πλαίσιο για «τοπικό ανταποδοτικό τέλος» σε νησιωτικούς δήμους που σηκώνουν το βάρος του μαζικού τουρισμού χωρίς αντίστοιχη ενίσχυση υποδομών

Τέλος στις προμήθειες για αναλήψεις από ΑΤΜ από τις 11 Αυγούστου – Η νέα ρύθμιση από το Υπουργείο Οικονομικών

Από 11 Αυγούστου, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις χωρίς χρεώσεις από ελληνικές τράπεζες, ενώ θεσπίζεται πλαφόν 1,50€ για αναλήψεις από τρίτους παρόχους – Μέτρα για δίκαιες και διαφανείς χρεώσεις.

Δημόσια Παιδεία ή Εκπαιδευτικό Προϊόν; Οραματισμός και ανισότητες στο νέο τοπίο της εκπαίδευσης

Ο καθηγητής Μανώλης Κρητικός αναλύει τις διαχρονικές αστοχίες της εκπαιδευτικής πολιτικής, την προοπτική των μη κρατικών πανεπιστημίων και την ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Συστήματος Παιδείας

Νάξος – Θυρανοίξια στο Γλινάδο: Το παλαιό μοναστηριακό συγκρότημα (“Οι Αγιοι Σαράντα”) ζωντανεύει ξανά

Με βαθιά συγκίνηση και λαμπρότητα πραγματοποιούνται τα θυρανοίξια του αναστηλωμένου μοναστηριακού συγκροτήματος των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου, το Σάββατο 9 Αυγούστου.

Koufonisia Classical Music Festival 2025: Πέντε χιλιετίες ελληνικού ήχου, 10 χρόνια μουσικής μνήμης (πρόγραμμα)

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων επιστρέφει με επετειακή διοργάνωση και κορυφώνεται με μια μοναδική συναυλία στην ιερή νήσο Κέρο.

Γεωργιάδης προς ΠΟΕΔΗΝ: «Φέτος τα λιγότερα κενά στα νησιά – Μη δυσφημείτε τη χώρα»

Αναλυτική απάντηση του Υπουργού Υγείας στις καταγγελίες για τις ελλείψεις προσωπικού σε 16 νησιά – Σύμβαση στη Νάξο, βελτιώσεις σε Κέρκυρα, Σαντορίνη, Μήλο.

Δανακός Νάξου – Ο ναός του Αγίου Ιωάννη «μίλησε» ξανά μετά από 1.200 χρόνια

Ένα εκκλησάκι του 8ου αιώνα ξαναζωντανεύει με τη βοήθεια των αρχαιολόγων, των κατοίκων και της πίστης – Έργο μνήμης, πολιτισμού και αντίστασης

ΕΠΑΛ Κυκλάδων – Πανελλαδικές 2025: 7 στους 10 απέτυχαν, ανισότητες και ελπίδες στα νησιά, το .. θαύμα της Αμοργού (πίνακες)

Με μόλις 29% επιτυχία, τα ΕΠΑΛ των Κυκλάδων δείχνουν τη σκληρή πραγματικότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης στα νησιά – Ποιες σχολικές μονάδες ξεχώρισαν, ποιοι έμειναν πίσω

«ΖΗΣΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ»: Καμπάνια κατά της βίας από το 1ο Γυμνάσιο Νάξου (video)

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στέλνει ισχυρό μήνυμα ευαισθητοποίησης με τη στήριξη μαθητών, εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινωνίας. (video)

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις