Τρίτη 12 Απριλίου και έχουμε την έναρξη λειτουργίας του Βιομηχανικού Μουσείου Τομάτας «Δ. Νομικός» – Η ιστορία της οικογένειας Νομικού
Ηρθε η ώρα…. Το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» καλωσορίζει και φέτος τους επισκέπτες, ξεκινώντας τη λειτουργία του την Τρίτη 12 Απριλίου 2022.
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια αναδρομή στο παρελθόν ακολουθώντας την πορεία καλλιέργειας, επεξεργασίας και παραγωγής τομάτας, ενός από τα πιο διάσημα και παραδοσιακά προϊόντα της Σαντορίνης.
Το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» παρέχει σε όλους τους επισκέπτες του – με την επιφύλαξη της σχετικής διαθεσιμότητας – χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, ατομικές συσκευές ακουστικής ξενάγησης. H ακουστική ξενάγηση προσφέρεται σε 5 διαφορετικές γλώσσες – ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά.
Για την είσοδό σας στο χώρο του μουσείου είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικό rapid test 48 ωρών. Επιπλέον είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους.
Το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» βρίσκεται στην Βλυχάδα και είναι ανοιχτό για επισκέψεις Τρίτη με Κυριακή, 10.00 – 16.00
Για περισσότερες πληροφορίες ή κρατήσεις εισιτηρίων, επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλ : 22860-85141 και στο info@tomatomuseum.gr
Η ιστορία της Δ. Νομικός
Ο Δημήτριος Νομικός ξεκινά να παράγει τοματοπολτό στη βιοτεχνία προβιομηχανικής τεχνολογίας στη Μεσαριά το 1915. Το 1922 φτιάχνει στον Μονόλιθο ένα από τα πρώτα εργοστάσια κονσερβοποιίας ‘στα Βαλκάνια’, όπως και ο ίδιος έλεγε, με τεχνολογία αιχμής της εποχής φερμένη από το εξωτερικό.
Το 1945 ο Γιώργος Νομικός, γιος του Δημητρού , κτίζει το εργοστάσιο στη Βλυχάδα, στο κέντρο της πιο παραγωγικής περιοχής ντομάτας στη Σαντορίνη, δυναμικότητας 3,500 κοφινιών την ημέρα, και λειτουργεί την πρώτη σαιζόν χωρίς καν οροφή. Η παραγωγική περίοδος διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, με την όψιμη ντομάτα να έρχεται από την περιοχή του Πύργου. Μέσα στο εργοστάσιο δημιουργείται και μια μικρή μονάδα κυτιοποιείου που κατασκευάζει τις κονσέρβες από φύλλα λευκοσιδήρου, ενώ η καύσιμη υλη του ατμολέβητα είναι αρχικά κάρβουνο από την Κύμη και αργότερα μαζούτ.
Τον χειμώνα του 1952, κατά τη διάρκεια μιας νεροποντής, ο χείμαρρος από το δρόμο σπάει την πόρτα της μεγάλης αυλής, μπαίνει στο εργοστάσιο και παρασύρει στη θάλασσα προϊόντα και μηχανήματα, προσχώνοντας το εργοστάσιο με λάσπη σε ύψος 2,30 μέτρων. Τη επόμενη χρονιά κτίζονται οι αποθήκες στην πάνω πλευρά της αυλής για να φυλάσσονται τα προϊόντα και να συγκρατείται ο χείμαρρος.
Το 1956 το εργοστάσιο επιβιώνει χωρίς πληγές του μεγάλου σεισμού, ενώ ο Γ. Νομικός επεκτείνει τη δραστηριότητα του και στο νησί της Κω με ένα ακόμα εργοστάσιο. Την εποχή εκείνη λειτουργούν στο νησί 9 εργοστάσια, η παραγωγή βρίσκεται στο απόγειό της και τα προιόντα φορτώνονται σε καΐκια από την παραλία και πωλούνται σε όλη την Ελλάδα, έχοντας πλεονέκτημα την πρωιμότητα της παραγωγής.
Το 1971 αρχίζουν οι πρώτες εξαγωγές και η Δ. Νομικός, ανώνυμη εταιρία πια, επεκτείνεται στην ηπειρωτική Ελλάδα με νέο εργοστάσιο στην Αλίαρτο Βοιωτίας.
Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν ο τουρισμός θα αναπτυχθεί ραγδαία ενώ η καλλιέργεια της τομάτας θα συρρικνωθεί δραματικά στο νησί, αναγκάζοντας το εργοστάσιο να παύσει οριστικά τη λειτουργία του μετά την τελευταία καλοκαιρινή παραγωγή του 1981. Την χρονιά αυτή η Δ. Νομικός θα ανοίξει το νέο της εργοστάσιο στον Δομοκό Φθιώτιδας, το οποίο μαζί με της Αλιάρτου, επεξεργάζονται σήμερα μέσα σε 12 μόλις ώρες την ποσότητα ολόκληρης της παραγωγικής περιόδου του κάποτε σύγχρονου εργοστάσιου της Βλυχάδας.