Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΈξοδοςΤο Πεπρωμένο (Kader) συναντά τη Νάξο

Το Πεπρωμένο (Kader) συναντά τη Νάξο

|

Η ταινία Kader (“Το Πεπρωμένο») του Zeki Demirkubuz που κυκλοφόρησε το 2006 θα προβληθεί την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στις 21:00 από την Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου στην αίθουσα της Σχολής Ουρσουλινών στο Κάστρο της Χώρας Νάξου 

Στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (από τις 3 έως τις 13 Δεκεμβρίου) κεντρικός πρωταγωνιστής δεν ήταν άλλος από τον πρωτοπόρο του ανεξάρτητου τουρκικού σινεμά, Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ, όπου οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλο το έργο του μέσα από έντεκα (11) μεγάλου μήκους ταινίες του. Μία εξ αυτών είναι και το «Kader», ή επί το ελληνικότερο «Πεπρωμένο» που γυρίστηκε το 2006 και θα έχουμε την δυνατότητα εμείς εδώ στη Νάξο να το παρακολουθήσουμε αύριο Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου. Πως; Μέσα από τις προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Νάξου και στην αίθουσα της Σχολής Ουρσουλινών… Ωρα έναρξης προβολής η 9 το βράδυ..  Πρόκειται για ένα αντισυμβατικό φιλμ νουάρ ελληνοτουρκικής συμπαραγωγής, που επικεντρώνεται στην επιθυμία, τη λαγνεία και την εμμονή.

Είδος ταινίας: Δράμα

Σκηνοθεσία: Zeki Demirkubuz

Σενάριο: Zeki Demirkubuz

Ηθοποιοί: Vildan Atasever| Ufuk Bayraktar | Engin Akyürek |Müge Ulusoy| Erkan Can

Χώρα παραγωγής: Τουρκία

Γλώσσα: Τούρκικα

Υπόθεση:

Η Ουγκούρ είναι ερωτευμένη με ένα μαφιόζο τον Ζαγκόρ, ο οποίος ένα βράδυ διαπράττει φόνο. Τότε η Ουγκούρ εξαφανίζεται ενώ ο Μπεκίρ που είναι ερωτευμένος μαζί της, αποφασίζει να συνεχίσει τη ζωή του χωρίς αυτήν. Παντρεύεται και αλλάζει τη ζωή του, ενώ χρόνια μετά πάλι τη βρίσκει στο δρόμο του και ακολουθεί τα χνάρια της.

 

Εργα του Ζεκί Ντεμίρκουμπούζ

Στο 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, το σύνολο του έργου του Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ, του Τούρκου δημιουργού, ο οποίος μαζί με τον Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν (Κάποτε στην Ανατόλια, Χειμερία Νάρκη), θεωρείται θεμελιωτής του νέου τουρκικού σινεμά.

 «Μερικές φορές σκέφτομαι ότι αν δεν είχα μπει φυλακή, δεν θα είχα γίνει σκηνοθέτης…» – Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ

Η διαδρομή του Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ είναι ταραγμένη. Γεννήθηκε το 1964. Οι αριστερές του πεποιθήσεις τον οδήγησαν στη φυλακή για τρία χρόνια, σε ηλικία 17 ετών. Εκεί, ανακάλυψε τον Ντοστογιέφσκι. Ξεκινώντας απ’ το «Έγκλημα και Τιμωρία». Επηρεασμένος απ’ τον Ρώσο κλασσικό λογοτέχνη, ο Ντεμίρκουμπουζ δημιούργησε ήρωες βγαλμένους απ’ τα σπλάχνα της τουρκικής κοινωνίας.

Το σινεμά του είναι βαθιά υπαρξιακό, στοχαστικό, αποτυπώνει τις διακρίσεις των τάξεων και των φύλων, χωρίς ίχνος ωραιοποίησης. Ο Ντεμίρκουμπουζ είναι ένας διεισδυτικός κοινωνικός παρατηρητής και την ίδια στιγμή ένας ευαίσθητος ψυχολογικός παλμογράφος.

Συνολικά έντεκα (11) μεγάλου μήκους ταινίες, παρουσιάζουν στο κοινό έναν σκηνοθέτη που με ωμή ειλικρίνεια αποσυνθέτει και ανασυνθέτει την τουρκική κοινωνία, καθώς οι εικόνες του καταγράφονται στη μνήμη. Οι ταινίες που θα προβληθούν στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, είναι οι εξής:

Οι Στάχτες (2016 – φωτογραφία), αποκαλύπτουν μια κοινωνία εγκλωβισμένη στο παρελθόν, με τους άντρες να ηγούνται και τις γυναίκες να στερούνται τα δικαιώματά τους.

Η Ναυτία (2015 – φωτογραφία), είναι μια μελέτη του ανδρικού σωβινισμού, στην οποία πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

Στο Μέσα (2012 – φωτογραφία), διασκευάζει ελεύθερα το «Υπόγειο» του Ντοστογιέφσκι.

Ο Φθόνος (2009), είναι μια ταινία εποχής (1930-1940) πάνω στη ζήλια και τη μοχθηρία.

Το αντισυμβατικό φιλμ νουάρ, Πεπρωμένο (2006 – φωτογραφία, ελληνοτουρκική συμπαραγωγή) είναι μια ταινία για την επιθυμία, τη λαγνεία και την εμμονή.

Στην εκπληκτική τριλογία του «Ιστορίες του σκότους» που ολοκληρώνουν οι ταινίες Αίθουσα Αναμονής (2003), Μοίρα (2001) και Εξομολόγηση (2001) διερευνά έννοιες όπως η ενοχή, η ηθική και η ελευθερία.

Στην ταινία  Η τρίτη σελίδα (1999), ο δημιουργός χτίζει έναν κόσμο με θρησκευτικές αναφορές από την οποία όμως απουσιάζει ο Θεός

Η Αθωότητα (1997), που επανακαθόρισε το είδος του μελοδράματος, είναι η ταινία που τον καθιέρωσε και επηρέασε μια ολόκληρη γενιά σκηνοθετών στη Τουρκία.

Στο – επηρεασμένο από τον «Δεκάλογο» του Κισλόφσκι- Block C (1994 – φωτογραφία), η ηρωίδα του είναι παγιδευμένη στις αντικρουόμενες προσδοκίες για τον ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη τουρκική κοινωνία.

Το Αφιέρωμα στον πρωτοπόρο του ανεξάρτητου τουρκικού σινεμά, Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ, πραγματοποιείται στο 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Γραφείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Με πληροοφρίες από το cine.gr / tvxs.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Ε. Νομικού: «Να μην μπερδεύουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης»

"Δεν είναι όλοι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί μέσα στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, όπου πραγματικά έχεις ένα ηφαίστειο που λέγεται Νέα Καμένη"