Το Λαογραφικό μουσείο της Απειράνθου έχει τη δυνατότητα να σε μεταφέρει στο …χρόνο και να βιώσεις την εμπειρία της καθημερινότητας του περασμένου αιώνα
Ενδεχομένως να είναι το μοναδικό χωριό σε νησί του Αιγαίου όπου μπορεί ένας επισκέπτης να συναντήσει πέντε διαφορετικά μουσεία, το ένα καλύτερο από το άλλο και με σημείο αναφοράς την παράδοση ως συνέχεια της ιστορίας του χωριού… Μιλάμε βέβαια για την Απείρανθο, όπου βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο – είναι ένα απο τα πέντε μουσεία τ’ Απεράθου- είναι αφιερωμένο στη μνήμη του αγωνστή της αντίστασης Γιάννη Κατεινά και δημιουργλήθηκε το 1986 επι κοινοτάρχη Μανώλη Γλέζου.
Στεγάζεται σ’ ένα παραδοσιακό οίκημα, στην πλατεία του χωριού, που αποτελείται από τρία δωμάτια (κουζίνα, εργαστήρι με αργαλειό και κρεβατοκάμαρα) και αυλή. Μέσα στο μουσείο αναπαριστάται το εσωτερικό ενός χωριατόσπιτου ακριβώς όπως ήταν πριν 80 χρόνια. Οι επισκέπτες μπορούν να περιεργαστούν όλα τα καθημερινά και τα αγροτικά εργαλεία, αλλά και τα ρούχα των Ναξιωτών της τότε εποχής. Στο πωλητήριο του μουσείου μπορείτε να προμηθευθείτε σε χαμηλές τιμές, αναπαραστάσεις κεραμικών και άλλων αντικειμένων. Χαρακτηριστικά αντικείμενα είναι το “σιφούνι” με το οποίο αντλούσαν το κρασί απ’ τις μεθύρες (πήλινα δοχεία), ρουφώντας με το στόμα και η “κούπα του Δικαίου”, κεραμική κατασκευή του Πυθαγόρα, η οποία έχει την ιδιότητα να αδειάζει εντελώς, όταν το ύψος του υγρού ξεπεράσει ένα όριο. Η κούπα αυτή, πέραν του ότι είναι μια εξαιρετική εφαρμογή της υδραυλικής επιστήμης, αντανακλά και την αίσθηση του δικαίου, τιμωρώντας την πλεονεξία.
Ο επισκέπτης με την ευκαιρία της Φθινοπωρινής του βόλτας στο ορεινό και παραδοσιακό οικισμό της Νάξου θα μπορεί με ενιαίο εισιτήριο να θαυμάσει ακόμη τέσσερα μουσεία: Το Αρχαιολογικό, το Φυσικής ιστορίας, το Γεωλογικό και το εικαστικών τεχνών.
Στην Απείρανθο επίσης αξίζει να επισκεφθείς σε όσο σύντομη περιπλάνηση και αν έχεις το συνεταιρισμό Γυναικών και τη Βιβλιοθήκη Νίκου Ν.Γλέζου. Με χαμηλές τιμές θα μπορείς να προμηθευτείς διάφορα αναμνηστικά δωράκια για τις υποχρεώσεις σου.
Το μουσείο είναι ανοικτό για το κοινό όλες τις ημέρες (εκτός από τις αργίες), από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Το εισιτήριο εισόδου στοιχίζει 2 ευρώ.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες είναι το 22850 61629.