Από αύριο Κυριακή (12/02) και έως το τέλος του μήνα (Καθαρά Δευτέρα 27/02) ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια μαζί με το Σύλλογο Γυναικών και Κηδεμόνων διοργανώνουν μία εκπληκτική σειρά από δράσεις. Πρώτη; Τα χοιροσφάγια με πολύ φαγητό, κρασί και χορό
Στην Απείρανθο και δη στην Ορεινή Νάξο το τριώδιο έχει ανοίξει και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς και κυρίως με κέφι, δράσεις που έχουν σχέση με παραδοσιακά έθιμα και τα οποία συνοδεύονται από χαμόγελο, φαγητό και κρασί. Αααα και χορό. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σε όλη τη Νάξο ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν χορεύουν…
Και στην Απείρανθο από αύριο το καλεντάρι των εκδηλώσεων – δράσεων που έχει εξαγγείλει ο Πολιτιστικός σύλλογος «ΑΠΑΣ τα Φανάρια» σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών και Κηδεμόνων είναι εντυπωσιακό… Κι έχει τα πάντα. Από χοιροσφάγια αύριο έως το τσίκνισμα της επόμενης Πέμπτης, πολλά πάρτι μασκέ αλλά και bazaar βιβλίου και κορύφωση την εκδρομή ανήμερα της Καθαρά Δευτέρας στς Απίσω Τόποι που θα συνοδευτεί με πέταγμα του αετού… Οπότε ετοιμαστείτε…
Ααα και εν αρχή αύριο έχουμε τα χοιροσφάγια. Μετά τις 12 το μεσημέρι στη πλάτσα του χωριού όπου όπως αναφέρει και η σχετική πρόσκληση «ελάτε θα φάμε, θα πιούμε και θα χορέψουμε», Κι εδώ θα έχουμε τη παρουσία και των Νέων Σχοινούσας αφού υπάρχει και μία σχετική επαφή…
Όσο για το τι είναι τα χοιροσφάγια; Σίγουρα, πάντως δεν θα δούμε την όλη διαδικασία (το σφάξιμο του χοίρου) αλλά από εκεί και πέρα θα απολαύσουμε όλα τα υπόλοιπα… κοινώς τους μεζέδες και το κρασί αλλά και το χορό..
Και η ιστορία; Πρόκειται για ένα παραδοσιακό αποκριάτικο έθιμο της Νάξου. Έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, όταν το κρέας ήταν λιγοστό και η διαδικασία της σφαγής των ζώων ήταν ομαδική δουλειά. Τα χοιροσφάγια έχουν θυσιαστικό χαρακτήρα και απηχούν αρχαίες εξιλαστήριες και καθαρτήριες θυσίες που συνοδεύονται από προσπάθεια πρόβλεψης του μέλλοντος (μάντεμα).Στη Νάξο οι εκδηλώσεις της λαϊκής λατρείας ενσωματώθηκαν στην αγροτική οικονομία. Η εκτροφή του χοίρου εξασφάλιζε στην οικογένεια κρέας και λίπος για ολόκληρη τη χρονιά. Για τη σφαγή του οι άνδρες κάθε χωριού ακολουθούσαν ιδιαίτερη εθιμοτυπία.
Τοποθετούσαν μεγάλα κομμάτια χοιρινού στα καζάνια που έβραζαν στο λίπος τους και αποθηκεύονταν στη συνέχεια σε δοχεία μέσα σε αυτό (γλίνα). Από τη διαδικασία αυτή παράγονταν συχνά λουκάνικα και ζαμπόν επίσης.
Με τον τρόπο αυτό το κρέας αποθηκευόταν για πολύ καιρό. Σε παλαιότερες εποχές στη διαδικασία συμμετείχε όλο το χωριό και η συνοδεία της μουσικής ήταν απαραίτητη. Σχηματίζονταν παρέες στα σπίτια και δοκίμαζαν τους χοιρινούς μεζέδες και παρασκεύαζαν τα λουκάνικα.