Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΈξοδοςΟ Ταρζάν επιστρέφει

Ο Ταρζάν επιστρέφει

|

Πιο επικός από ποτέ ο Ταρζάν στην μεγάλη οθόνη του Cine Naxos σε διπλές παραστάσεις από την Πέμπτη 7 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 13 Ιουλίου – Να είστε όλοι εκεί  

O Ταρζάν είναι ο ήρωας που ήξερε ο προπάππους σου, γνώριζε ο παππούς σου, εννοείται ότι ξέρεις εσύ και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τον γνωρίσουν τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου. Πάνω από εκατό χρόνια ζωής μετράει η θρυλική φιγούρα του ανθρώπου της ζούγκλας που έγραψε ο  Edgar Rice Burroughs το 1912 και ακολουθήθηκε από 23 συγγραφικές συνέχειες από τον ίδιο συγγραφέα αλλά και από άλλες διασκευές που δεν συμμετείχε ο ίδιος.

Ο Ταρζάν, που σημαίνει Λευκό Δέρμα στη γλώσσα των πιθήκων, ήταν ο γιος δυο εγκατελειμένων Άγγλων στις ζούγκλες της δυτικής Αφρικής. Σε αυτή την περιοχή της ζώνης του Ισημερινού γεννιέται ο Ταρζάν από τον Λόρδο και την Λαίδη Greystoke και υιοθετείται όντας ακόμα μωρό από τη θηλυκή πίθηκο  Kala ύστερα από τον θάνατο των γονιών του (ο πατέρας του σκοτώνεται από τον βασιλιά των πιθήκων). Ο Ταρζάν ανατρέφεται ως πίθηκος χωρίς να γνωρίζει το παρελθόν του. Η φυσική του όμως διαφορά σε σχέση με τους άλλους πιθήκους τον κάνει να αποξενωθεί και να οδηγηθεί στην καμπίνα των γονιών του όπου και θα βρει ομοιότητες με τις εικόνες των ανθρώπων που θα ανακαλύψει στα βιβλία του φυσικού του πατέρα. Θα μάθει μόνος του να διαβάζει αυτά τα βιβλία, γίνεται μεγάλος κυνηγός χρησιμοποιώντας και το μαχαίρι του πατέρα του και καταφέρνει να πάρει εκδίκηση σκοτώνοντας τον βασιλιά των πιθήκων, παίρνοντας τελικά τη θέση του.

Το βιβλίο

Τα βιβλία όμως ήταν μόνο η αρχή αφού ο Ταρζάν έμελλε να γίνει μια από τις πιο αναγνωρίσιμες και αγαπημένες μορφές της ποπ κουλτούρας όλου του προηγούμενου αιώνα σε όλες τις μορφές της.

Τα βιβλία ακολουθήθηκαν πολύ σύντομα από μια μεγάλη σειρά ταινιών με διάφορους πρωταγωνιστές, από τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές σειρές, κόμιξ, ταινίες κινουμένων σχεδίων, παιδικά βιβλία, ηλεκτρονικά παιχνίδια, μέχρι και θεατρικές παραστάσεις.

Η τεράστια αναγνώριση ήρθε από τις κινηματογραφικές διασκευές του χαρακτήρα, πρώτα στην εποχή του βωβού κινηματογράφου όπου γυρίστηκαν 8 ταινίες ανάμεσα στο 1918 και το 1929. Τον ήρωα υποδήθηκαν διάφοροι ηθοποιοί της εποχής όπως ο Elmo Lincoln (3 φορές), ο Frank Merrill (2 φορές) και από μία φορά Gene Pollar, ο James Pierce, P. Dempsey Tabler.

Κινηματογράφος

Η έκρηξη δημοτικότητας του χαρακτήρα ήρθε στη δεκαετία του 30, όταν οι ταινίες είχαν αποκτήσει πλέον φωνή. Ο ηθοποιός που τον ενσάρκωσε 12 φορές μέσα σε 16 χρόνια δεν ήταν καν ηθοποιός αλλά ο θρύλος της κολύμβυσης στο πρώτο μισό του 20 αιώνα, ο Johnny Weissmuller. Ο αήττητος παγκόσμιος πρωταθλητής, ολυμπιονίκης και κάτοχος πολλών παγκοσμίων ρεκόρ κατάφερε να κερδίσει και την αιώνια καταξίωση ως ο πιο αγαπητός Ταρζάν. Το όνομά του έγινε συνώνυμο με το όνομα Ταρζάν κάτι που έμελλε να είναι και τροχοπέδη για την υπόλοιπη κινηματογραφική του καριέρα σε άλλους ρόλους που έμεινε φτωχή.     Εξάλλου ο ίδιος είχε παραδεχτεί ότι αρκούσε απλά να φορέσει τη στολή του Ταρζάν, να φωνάζει Me Tarzan, you Jane για να εισπράττει εκατομμύρια. Οι ταινίες που συμμετείχε ο Johnny Weissmuller με τη διάσημη κραυγή του ως Ταρζάν ήταν οι Tarzan the Ape Man (1932), Tarzan and His Mate (1934), Tarzan Escapes (1936), Tarzan Finds a Son! (1939), Tarzan’s Secret Treasure (1941), Tarzan’s New York Adventure (1942), Tarzan Triumphs (1943), Tarzan’s Desert Mystery (1943), Tarzan and the Amazons (1945), Tarzan and the Leopard Woman (1946), Tarzan and the Huntress (1947) και το Tarzan and the Mermaids (1948).

Η μετά-Βαϊσμίλερ εποχή στις δεκαετίες του 50, 60 και 70 ήταν φυσιολογικό να έχει πολλά σκαμπανεβάσματα από καλλιτεχνικής και εμπορικής επιτυχίας στις νέες ταινίες του Ταρζάν. Πολλοί διαφορετικοί ηθοποιοί υπηρέτησαν τον χαρακτήρα, πολλοί διαφορετικοί σκηνοθέτες και παραγωγοί με διαφορετικές ιδέες για το πού μπορούσε να κινηθεί σεναριακά ο βασιλιάς της ζούγκλας.

Τα μούσκουλα

Ο Lex Barker ήταν ο πρώτος διάδοχος του Βαϊσμίλερ και έκανε μια πεντάδα ταινιών ως Ταρζάν μέσα σε μια πενταετία. Μετά το 1955 η μόδα που ήρθε από τα ιταλικά στούντιο της Τσινετσιτά χτύπησε και την πόρτα του Ταρζάν. Η φιγούρα του Ταρζάν με το σώμα κολυμβητή αντικαταστάθηκε από έναν Ταρζάν με σώμα μπόντι-μπίλντερ, στα πρότυπα των ηρώων της μυθολογίας και άλλων ψευδοϊστορικών προσώπων των ιταλικών στούντιο. Ο Ταρζάν πλέον έμοιαζε με τον Ηρακλή, τον Μασίστα, τον Γολιάθ και δεν είναι τυχαίο ότι ο μπόντι μπίλντερ Gordon Scott που θα ερμήνευε 6 φορές τον ρόλο του Ταρζάν από το 1955-1960 αργότερα θα έπαιζε και τον Ηρακλή, τον Σαμψών, μονομάχους στην αρένα κοκ. Ο Ταρζάν πλέον ήταν ένας μουσκουλάτος ήρωας. Λίγο αργότερα ο χαρακτήρας που μεγάλωσε στην Αφρική θα βρισκόταν σε σενάρια να πολεμάει με ελικόπτερα στο Μεξικό, να σκοτώνει με τεράστια μπουκάλια coca cola ανθρώπους σε γήπεδα και άλλες πολλές ομορφιές, προϊόντα της φαντασίας σεναριογράφων που μετέφεραν τον μύθο πολύ μακριά από τα πρότυπα των βιβλίων του Burroughs.

Μια σοβαρή προσπάθεια να επιστρέψει ο χαρακτήρας στο πρωτότυπο υλικό έγινε τον 1984 με το Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes και πρωταγωνιστή τον «Highlander» Christophe Lambert. Είχε προηγηθεί η εμπορική επιτυχία Tarzan, the Ape Man του 1981 που περισσότερο έγινε για να εκμεταλλευτεί τα κάλλη της οπτασίας των 80s Bo Derek, στο ρόλο της Τζέιν, παρά για να αναστήσει τον μύθο του Ταρζάν που είχε πάρει την κάτω βόλτα.

Ο νέος Ταρζάν

Το 1998 στο Tarzan and the Lost City ο Casper Van Dien, φρέσκος από την επιτυχία του στο Starship Troopers, προσπάθησε ανεπιτυχώς να γίνει σταρ του Χόλυγουντ δοκιμάζοντας την τύχη του ως Ταρζάν. Θα έμελλε να είναι και ο τελευταίος Ταρζάν της μεγάλης οθόνης μέχρι να φτάσουμε στο 2016.

Kαι φτάνουμε στα 2016 όπου μετά από 13 χρόνια προσπαθειών, αλλαγών στα πρόσωπα των δημιουργών, των παραγωγών και στον σχεδιασμό της ταινίας φτάνουμε τον Ιούλιο να υποδεχόμαστε τη νέα ταινία του Ταρζάν με τίτλο The Legend of Tarzan και σκηνοθέτη τον David Yates των ταινιών με ήρωα τον Χάρι Πόττερ. Στον ρόλο του Ταρζάν η προσωπική επιλογή του σκνοθέτη Alexander Skarsgård, που ξεχώρισε στο True Blood. Στο ρόλο της αγαπημένης του Τζέιν η Margot Robbie μια από τις λίγες γυναίκες ηθοποιούς που θα μπορούσαν να σταθούν δίπλα στην Βο Derek και να μην αισθάνονται ότι υστερούν σε ομορφιά και λάμψη. Ο Samuel Jackson και ο Christoph Waltz στον ρόλο του κακού είναι τα κερασάκια στην τούρτα μιας πολλά υποσχόμενης παραγωγής, όπως βλέπουμε στο τρέιλερ που ακολουθεί. Θα μπορέσει να αναστήσει τον μύθο του βασιλιά της ζούγκλας που προστατεύει τα ζώα και την αγαπημένη του απέναντι στον αγγλικό επεκτατισμό και την απληστία του σύγχρονου πολιτισμού; Η απάντηση στις αίθουσες.
Πηγή: Koolnews.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ισπανία: Tο πρώτο ρομποτικό εστιατόριο με τεχνητή νοημοσύνη στη Βαρκελώνη

Tο πρώτο ρομποτικό εστιατόριο με τεχνητή νοημοσύνη στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης

Νάξος: Σύλληψη του δράστη που πυροβόλησε και τραυμάτισε σκυλιά

Ομολόγησε ο δράστης που πυροβόλησε και τραυμάτισε σκυλιά στην Ανω Ποταμιά της Νάξου

Express Skopelitis: Αύριο (09/02) θα αναχωρήσει από Αμοργό για Μικρές Κυκλάδες – Νάξο

Με βάση την ενημέρωση από το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel, το Express Skopelitis θα καλύψει αύριο Κυριακή (09/02) το σημερινό ανεκτέλεστο δρομολόγιο

Εφυγε από τη ζωή ο γνωστός ηθοποιός Πάνος Τουλιάτος

Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο, καθώς έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του ηθοποιού Πάνου Τουλιάτου, μετά από μεγάλη περιπέτεια με την υγεία του.

“Ανακαινίζω–Νοικιάζω”: Ανοίγει εκ νέου η πλατφόρμα στις 21 Φεβρουαρίου

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, έκανε λόγο για «ουσιαστική βελτίωση», καθώς αυξήθηκε η επιδότηση στο 60%. Τι ανέφερε για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2»

Αύριο (09/02) η σύσκεψη για τη λειτουργία των σχολείων στις υπόλοιπες Κυκλάδες

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι αύριο Κυριακή (09/02) θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη με τους δημάρχους των σχολείων στα νησιά των Κυκλάδων για την παράταση ή όχι της λειτουργίας των σχολείων

Μ. Κουτουλάκης για Μεταφορικό Ισοδύναμο: ” Κανείς δεν μιλάει για κατάργηση”

Μανώλης Κουτουλάκης: "Πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει και να βελτιώσει το Μεταφορικό Ισοδύναμο"

Υπουργείο Παιδειάς: Παραμένουν κλειστά τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ιο και Ανάφη έως 14/02

«Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή» - Η ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση της Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

Αττική – Αγιος Ανδρέας: Εφτασαν οι πρώτες οικογένειες από τη Σαντορίνη

Οι κατασκηνώσεις στον Αγιο Ανδρέα φιλοξενούν από σήμερα 104 άτομα. Οι πρώτοι 53 έφτασαν με πούλμαν γύρω στις 11 το πρωί. «Μέχρι στιγμής έχουμε δεχθεί πάνω από 300 αιτήματα»

Γ. Γαβαλάς για Ανυδρο: Ενα νησί με εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον (photo)

Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός από την Ηρακλειά, Γιάννης Γαβαλάς μας μεταφέρει εικόνες από την πανέμορφη Ανυδρο (photo)

Σεισμοί – Καραστάθης: “Απομακρύνεται από τη Σαντορίνη το επίκεντρο της μετασεισμικής ακολουθίας”

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη και Αμοργό – Σε επιφυλακή οι Αρχές, τι λένε οι ειδικοί

Καιρικές Συνθήκες: “Δεμένα” (05/02) τα πλοία “Blue Star 1” και “Fast Ferries Andros”

Ανεβαίνουν τα μποφόρ αύριο Τετάρτη (05/02) και θα παραμείνουν στο λιμάνι του Πειραιά τα πλοία "Blue Star 1" και "Fast Ferries Andros"

Σεισμοί – Εκτακτο: Κλειστά τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ιο και Αμοργό έως τη Παρασκευή

Ισχυρές συστάσεις στους πολίτες να αποφεύγουν συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους και την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών

Νάξος: Εδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος τους χώρους συγκέντρωσης σε περίπτωση ανάγκης (χάρτες)

Δόθηκαν στην δημοσιότητα από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων οι ανοιχτοί χώροι συγκέντρωσης σε περίπτωση ανάγκης (χάρτες)

Κυκλάδες – Σεισμοί: Έκτακτo δρομολόγιo (03/02) από Σαντορίνη με το “Κίσσαμος”

Η ATTICA GROUP δρομολογεί εκτάκτως απόψε (03/02) το "Κίσσαμος" που αφήνει το Ηράκλειο για τη Σαντορίνη

Σαντορίνη (1650): Πως έμαθαν οι Ναξιώτες την είδηση της έκρηξης του ηφαιστείου

η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 1650 και η μεταφορά της είδησης στη Νάξο - Οι επιστολές

Κυκλάδες – Απαγορευτικό: Προσέγγιση “Blue Star Paros” στο λιμάνι της Νάξου (video)

Προσέγγιση του Blue Star Paros στο λιμάνι της Νάξου με γεμάτο 7αρι.... (video)

Attica Group: Φέρνει έξι νέα πλοία, βάζει νέο δρομολόγιο από Ηράκλειο προς Κυκλάδες

Τι περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο της εισηγμένης, όπως παρουσιάστηκε σε επενδυτές στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια της Capital Day. Οι στόχοι και το άνοιγμα στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Aegean Air: Οκτώ πτήσεις σήμερα Τρίτη από Σαντορίνη προς Αθήνα, πόσο κοστίζει το εισιτήριο

Οκτώ πτήσεις σήμερα Τρίτη (04/02) της Aegean Air από Σαντορίνη προς Αθήνα, πόσο κοστίζει το εισιτήριο και πόσοι εκτιμάται ότι αναχώρησαν