«Με τη λάμψη στα μάτια» η τέλεια αντιπολεμική Ελληνική ταινία με την υπογραφή των Γλυκοφρύδη – Καμπανέλλη και την καταπληκτική ερμηνεία του Λαυρέντη Διανέλλου – Αύριο το βράδυ (22/09. 21:00) στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκ. Καμπανέλλη»
Κριτική που …σκοτώνει. Ο Γιάννης Ζουμπουλάκης στο «Βήμα» τον Μάρτιο του 2010 είχε γράψει «Η ταινία «Με τη λάμψη στα μάτια» (1966) έχει καταγραφεί στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου ως η εμβληματική ταινία για την παθητική αντίσταση του ελληνικού λαού στα χρόνια της γερμανικής Κατοχής. Το φιλμ βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (βραβεία σεναρίου, μουσικής, Α’ ανδρικού ρόλου- Γιώργος Φούντας), απέσπασε το Α’ Κρατικό Βραβείο του Υπουργείου Βιομηχανίας και αργότερα προβλήθηκε, ως ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά κινηματογραφικά έργα» στο πλαίσιο δυο μεγάλων αναδρομικών εκδηλώσεων που οργάνωσαν το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (1993) και το Κέντρο «Ζωρζ Πομπιντού» στο Παρίσι (1995)».
Οπότε; Είστε έτοιμοι να δείτε μία ακόμη εκπληκτική ελληνική ταινία που μας ταξιδεύει στα χρόνια της κατοχής αλλά μέσα από ένα διαφορετικό κλίμα. Δεν στέκεται σε μία σκηνή ή ένα γεγονός αλλά με τον τρόπο της καλύπτει όλα εκείνα τα συναισθήματα που γέννησε η Κατοχή. Τόσο από την πλευρά των κατακτητών όσο και των κατακτημένων… Από τη μία ο παραλογισμός και η φρίκη του πολέμου και από την άλλη η επιθυμία του ανθρώπου να ζήσει… Και ο Πάνος Γλυκοφρύδης είχε την ευτυχία να έχει στα χέρια του ένα εκπληκτικό καστ ηθοποιών που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Όχι μόνο ο Γιώργος Φούντας που τιμήθηκε με το βραβείο του Α’ Ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αλλά όλοι στέκονται στην ερμηνεία του Λαυρέντη Διανέλλου ενός μεγάλου ηθοποιού που τις περισσότερες φορές έπαιζε δεύτερους ρόλους . Αυτή τη φορά είναι ο «πατέρας» που παρακαλάει για τη ζωή των παιδιών του αλλά στο τέλος; Ουπς παραλίγο… Η συνέχεια στο …πανί…
Και όπως διαβάζουμε σε κριτική «Διαφέρει απίστευτα από τις κλασικές αντίστοιχες ταινίες, δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη ελληνική ταινία που πραγματεύεται έτσι τον στεγνό ανθρώπινο πόνο» και προσθέτουμε κάτι ακόμη «η σκηνοθετική ματιά εδώ διεισδύει στα ενδότερα της ανθρώπινης ψυχής, αναζητώντας δύσβατα μονοπάτια από την απόλυτη απόγνωση μέχρι την ψυχική λύτρωση και από την υποταγή στη δύναμη της Μοίρας, στον τρόμο που συνεπάγεται η εναντίωση στα Κελεύσματά Της. Η εξαιρετική διαχείριση της ιστορίας του Πάνου Γλυκοφρύδη (ανώτερη από το ίδιο το “στόρι”) “επενδύει” στην συγκλονιστική ένταση των συναισθημάτων, παρά στην αιφνίδια εναλλαγή τους, επιλογή που δικαιώνεται. Ο θεατής ωθείται να αντικρίσει τα εσωτερικά “τοιχώματα” των ψυχών των ηρώων, σε ένα πρωτοφανές “καθρέπτισμά” τους».
Με τη λάμψη στα μάτια
Είδος: Δραματική
Σκηνοθεσία: Πάνος Γλυκοφρύδης
Σενάριο: Πάνος Γλυκοφρύδης
Επιμέλεια σεναρίου: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Μουσική σύνθεση: Χρήστος Λεοντής
Παραγωγός: Γιώργος Στεργίου (II)
Φωτογραφία: Συράκος Δανάλης
Ηθοποιοί: Γιώργος Φούντας , Ανέστης Βλάχος , Γιάννης Φέρτης , Ξένια Καλογεροπούλου , Καίτη Παπανίκα , Θόδωρος Έξαρχος , Ζώρας Τσάπελης , Λαυρέντης Διανέλλος , Φρόσω Κοκκόλα , Γιώργος Ρώης , Γιώργος Οικονομίδης , Γιάννης Κουνάδης , Δημήτρης Ιωακειμίδης, Δημήτρης Κατσούλης , Κώστας Σταμάτης , Γιώργος Λιαράκος
Πρεμιέρα: Σεπτέμβριος 1966
Διάρκεια: 100′
Πλοκή: Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, οι κατακτητές σκοπεύουν να εκτελέσουν τριάντα άντρες για αντίποινα στο φόνο ενός στρατιώτη από τους αντάρτες. Ανάμεσα στους μελλοθάνατους βρίσκονται και τρία αδέλφια. Οι χωριανοί ζητούν από τον Γερμανό αξιωματικό να χαρίσει τη ζωή σε ένα από τα τρία αδέλφια και εκείνος δέχεται, εφόσον ο πατέρας τους επιλέξει αυτόν που θα επιζήσει. Ο γέροντας όμως…
Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1966-1967 και έκοψε 182.275 εισιτήρια. Ήρθε στην 32η θέση σε 117 ταινίες.
Η ταινία γυρίστηκε το 1964 στην ευρύτερη περιοχή της Αρτας και με σκηνικό τον Αραχθο ποταμό και το χωριό Πέτα ενώ η πρώτη σκηνή είναι γυρισμένη στο ιστορικό γιοφύρι της Αρτας.
Τέσσερα βραβεία στο “Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης”: Πάνος Γλυκοφρύδης (“Βραβείο Σεναρίου”), Γιώργος Φούντας Βραβείο (“Α’ Ανδρικού Ρόλου”), Χρήστος Λεοντής (“Βραβείο Μουσικής”), Ανέστης Βλάχος (“Τιμητική Διάκριση”)
Ουσιαστικά έχουμε τη συνέχεια του αφιερώματος «Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και ο Κινηματογράφος» που πραγματοποιείται από το ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Αύριο, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» με την είσοδο ελεύθερη όλοι θα πρέπει να δώσουμε το παρών