Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019 και ώρα 21.00 θα προβληθεί η ταινία ΜΑΚΒΕΘ (1971) σεσκηνοθεσία του Ρομάν Πολάνσκι – Που; Στο Θεατρικό Μουσείο “Ιακ. Καμπανέλλης” στη Νάξο (δείτε το video)
.
Ο Ουίλιαμ Σαίξπιρ στα καλύτερά του; Η όχι; Ποιος αλήθεια δεν ξέρει την ιστορία του Macbeth? Τι; δεν την ξέρετε; Ντροπή…. Οταν, μάλιστα πίσω από τις κάμερες είναι ο πολύς Ρομάν Πολάνσκι, είναι δεδομένο ότι αυτή η … άτυπη συνεργασία (Σαίξπιρ – Πολάνσκι) μόνο επιτυχία μπορεί να φέρει. Και το 1971, όλοι απολαμβάνουν μία κινηματογραφική ταινία που έχει κυρίαρχο ρόλο.. Ο Ρομάν Πολάνσκι παρουσιάζει την εφιαλτική του εκδοχή για την κλασική τραγωδία του Σαίξπηρ, με θέμα τις αιματηρές συνέπειες του παράφορου πάθους για την εξουσία. Η ταινία γυρίζεται, λίγους μήνες μετά τη δολοφονία της εγκύου γυναίκας του Πολάνσκι, της Σάρον Τέιτ από τη συμμορία του Μάνσον, με αποτέλεσμα να σκηνοθετεί ένα νιχιλιστικό και ζοφερό μεσαιωνικό έργο, πυροδοτημένο προφανώς από το πένθος του.
Κι εμείς; Εν έτη 2019 έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την ταινία αυτή… Πως; Μα μέσα από το πρόγραμμα του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ (Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος Παιδείας Πρόνοιας και Αλληλεγγύης) του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, και στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων 2019, όπου συνεχίζει τις προβολές κινηματογραφικών ταινιών με ταινίες βασισμένες σε θεατρικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου στο Θεατρικό Μουσείο “Ιάκωβος Καμπανέλλης”. Ημέρα και ώρα προβολής; Σήμερα, Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019 και ώρα 21:00 τον γνωστό χώρο και με θέα την θάλασσα στη Γρόττα.
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
“Ο Στρατηγός Μάκβεθ, ξάδελφος του Βασιλιά της Σκωτίας Ντάνκαν, στέκεται πιστός στο πλευρό του ηγεμόνα. Πολεμάει σώμα με σώμα τους συνωμότες. Μετά από μία μάχη, ο Μάκβεθ συναντά τρεις μάγισσες που προφητεύουν ότι θα γίνει ο ίδιος Βασιλιάς. Εξομολογείται στη γυναίκα του την προφητεία, η οποίατον υποκινεί να σκοτώσει τον Ντάνκαν, να δολοφονήσει τους κληρονόμους για να γίνει ο ίδιος Βασιλιάς. Ο Μάκβεθ, τυφλωμένος από τη φιλοδοξία του, εκτελεί το μοχθηρό σχέδιο της γυναίκας του. Μόλις όμως, καθίσει στο θρόνο, αρχίζει το μαρτύριό του. Η ανασφάλεια ότι κάποιος θα του κλέψει την πολυπόθητη εξουσία, τον μετατρέπει σε τύραννο. Η Λαίδη Μάκβεθ από τις τύψεις αυτοκτονεί και ο ίδιος χάνει το θρόνο και τη ζωή του”.
Εμείς να σημειώσουμε ότι σε μόλις 2.113 στίχους εκτείνεται ο «Μάκβεθ», το συντομότερο αλλά σφοδρότερο από τα σαιξπηρικά έργα. Σκεφτείτε πως ο «Άμλετ» αποτελείται από 3.834 στίχους. Ο Σαίξπηρ εμπνεύστηκε από τους σκοτσέζικους θρύλους αυτό το λεγόμενο «αριστούργημα του χάους», αυτόν τον «εφιάλτη σε πέντε πράξεις».
Μια κατάρα λέγεται ότι στοιχειώνει τον «Μάκβεθ» ήδη από την πρεμιέρα του το 1606: ένα αληθινό στιλέτο καρφώθηκε, κατά λάθος, στην καρδιά ενός ηθοποιού, σκοτώνοντάς τον επί σκηνής. Λένε πως έκτοτε είναι γρουσουζιά να αναφέρει κάποιος τον τίτλο του έργου μέσα σε θέατρο… Όσοι πιστεύουν στις προλήψεις προτιμούν να αναφέρονται στον «Μάκβεθ» ως «Το σκοτσέζικο έργο» ή, έστω, ο «ΜακΜπι». Τρανταχτό παράδειγμα γρουσουζιάς (ή απλώς γκαντεμιάς), ο Τσάρλτον Ίστον, όταν ερμήνευσε το ρόλο, το 1954, έπαθε εγκαύματα στα πόδια και τη βουβωνική χώρα επειδή το κολάν που φορούσε βουτήχτηκε, κατά λάθος, σε κηροζίνη!
Η είσοδος για όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.