Η Κεραμωτή – ένα από τα πιο όμορφα χωριά στην ορεινή Νάξο – απέκτησε το δικό της …στέκι. “Στα Καλά Καθήμενα” και καλή σεζόν να έχουμε… (Photo)
Κεραμωτή, ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά της Νάξου. Και λέμε “μυστικά” γιατί σε σχέση με τα περισσότερα χωριά κυρίως της ορεινής Νάξου, δεν έχει την δημοσιότητα που του αξίζει…
Βλέπετε, είναι και η τοποθεσία τέτοια που δεν βοηθάει… Ανάμεσα σε ορεινούς όγκους και βλέποντας το χωριό από ψηλά (σ.σ. βλέπε “Σταυρό της Κεραμωτής”) νιώθεις δέος με τον τρόπο που έχει χτιστεί…
Πριν από χρόνια (σ.σ. όχι πολύ πολιά) είχε 280 περίπου μόνιμους κατοίκους.. Στην προηγούμενη απογραφή (2011) μόλις 58, τους λιγότερους από καταβολής Ελληνικού Κράτους…
Πόσο εύκολο αλήθεια είναι κάποιος να επενδύσει;
Κι όμως.. Ο Γιάννης και η Μαρίνα το πήραν απόφαση. Βρήκαν ένα παλιό καφενείο (σ.σ. με ιστορία κοντά 100 ετών), το ανακαίνισαν (σ.σ. ήταν κλειστό για περίπου ένα χρόνο μετά την προηγούμενη απόπειρα) και το “Στα Καλά Καθήμενα” είναι έτοιμο…
Ενα καφέ που μπρορεί να προσφέρει μεζέδες. Ενα καφέ που δεν ζηλεύει τίποτα από αντίστοιχα καφέ όχι μόνο της Νάξου αλλά και της Αθήνας..
Και το χαμόγελο των δύο παιδιών (αμφότερα από την ορεινή Νάξο) αποτελεί ιδανική συνταγή επιτυχίας. Βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του χωριού. Και αυτό βοηθάει στις όποιες μετακινήσεις των κατοίκων που ειδικά το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται.
Εάν σκεφτεί κανείς ότι δεκάδες έρχονται για να δουν τα αξιοθέατα του χωριού, κατανοεί ότι η κίνηση των δύο νέων, έχει τα εχέγγυα ώστε να αποκτήσει γερές βάσεις….
Στοιχεία για Κεραμωτή
Τι να δει κανείς στην Κεραμωτή; Να πούμε ότι έχει χαρακτηριστεί από το 1988 ως παραδοσιακός οικισμός και μαζί με την Απείρανθο, Κόρωνο, Σκαδό, Δανακό και Μέση αποτελούν τα σμυριδοχώρια (εξόρυξης σμύριδας) της Νάξου.
Από που πήρε το όνομά της; Ισως από το σχήμα του που μοιάζει με κεραμικό…
Οι Κεραμιώτες και οι Κεραμιώτισσες, όπως ονομάζονται οι κάτοικοι του χωριού, χαρακτηρίζονται από την αγνότητα και φιλοξενία των ανθρώπων των παραδοσιακών ορεινών χωριών της Νάξου. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το δίστιχο γνωστού παραδοσιακού τραγουδιού
«Κεραμωτή και Δανακό
Δεν έχουν άνθρωπο κακό…»
Η Κεραμωτή είναι έτσι δομημένη, που δεν επιτρέπει την είσοδο αυτοκινήτων στα στενά σοκάκια της, διατηρώντας έτσι ακέραιο τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Στο κέντρο του χωριού διακρίνεται η πλατεία ή «πλάτσα», όπως αποκαλείται από τους ντόπιους. Ένα άνοιγμα περιστοιχισμένο από πεζούλια, τα οποία γεμίζουν τους καλοκαιρινούς μήνες, από νέους, γέρους και παιδιά. Η «πλάτσα» αποτελούσε στο παρελθόν το σημείο συνάντησης των χωριανών.
Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο όπου και στον περίβολο του ναού υφίσταται και εμπλουτίζεται λαογραφικό μουσείο.
Οι επισκέπτες του χωριού, αξίζει να περιηγηθούν στα γραφικά σοκάκια του, να ξαποστάσουν στη σκιά των πλατανιών στην παλιά γέφυρα του νότιου ποταμού, να δροσιστούν στις πηγές του, να επισκεφτούν το νερόμυλο και το παλαιό “λιοτρίβι” στη πλατεία (“πλάτσα”) του και να καταλήξουν πίνοντας μια ρακή στον «καφενέ» με τους φιλόξενους κατοίκους του.
Και βέβαια μπορεί να πάει έως τον Ρουτσούνα. Τον καταρράκτη της Νάξου και ίσως τον μοναδικό στις Κυκλάδες με ύψος περίπου έξι μέτρα… Σε ένα μοναδικής αισθητικής τοπίο… Σημείο συνάντησης δύο ποταμών από το βουνό Κόρωνος και Φανάρι… Με κατάληξη τις Εγγαρές..
Η Κεραμωτή είχε πλούσια νερά κάτι που μαρτυρούν και οι δύο ερειπωμένοι νερόμυλοι…
Με πληροφορίες από τη σελίδα truenaxos.gr