Κυριακή, 25 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΈξοδοςΝάξος: "Οινοχώρος", μία διαφορετική πρόταση απολαμβάνοντας ένα πολύ καλό κρασί

Νάξος: “Οινοχώρος”, μία διαφορετική πρόταση απολαμβάνοντας ένα πολύ καλό κρασί

|

Στη Νάξο βρίσκεται ένα wine bar που μπορεί να κάνει τη διαφορα… Φέρει τον τίτλο “Οινοχώρο” και με 150 διαφορετικές ετικέτες κρασιού σε προκαλεί σε έναν γαστρονομικό οργασμό.. 

Μπορεί ένα μικρό wine bar σε νησί του Αιγαίου να χωρέσει ολόκληρο ελληνικό αμπελώνα; Δύσκολη η απάντηση. Αλλά υπάρχει Και μάλιστα βρίσκεται στη Νάξο. Και, φέρει το όνομα “Οινοχώρο”. Και σε σύντομο χρόνικό διάστημα κατάφερε να κερδίζει θέση στην αγορά της Νάξου… 

Της Νικολέττας Μυκρυωνίτου – Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας (Καθημερινή

Ο γεωπόνος αμπελουργός Κωνσταντίνος Μακρυδημήτρης έχει στήσει μια, πρωτοφανή για τα δεδομένα της Νάξου, wine pub με ξύλινη διακόσμηση και ρουστίκ αισθητική. Γεμάτη ράφια φορτωμένα με κρασιά, μια μικρή μπάρα και μια μεγάλη κεντρική τράπεζα. Στον έξω χώρο που είναι καταλληλότερος για τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορούμε να απολαύσουμε το κρασί μας όρθιοι κάνοντας γνωριμίες μπροστά σε ένα από τα 4 κρασοβάρελα ή καθισμένοι στους 2 ξύλινους πάγκους.

Το φαγητό: Προς το παρόν δεν σερβίρεται κανονικό φαγητό ή κάποιο άλλο σνακ, αλλά ο Κωνσταντίνος κερνάει μικρές λιχουδιές ως wine pairing, επιλέγοντας αναλόγως με το είδος και την ποικιλία του κρασιού να συνδυάσει την καταλληλότερη γεύση. Προσφέρει αξιώτικα τυριά όπως ξινότυρο, αρσενικά και γραβιέρες διαφορετικής ωρίμανσης από τρίμηνης έως ακόμα και 5ετούς παλαίωσης, κι επίσης κατσικίσιους κομμούς με βότανα και μπαχάρια, το γαλατερό που είναι ένα φρέσκο, γλυκό και λιπαρό τυρί που θυμίζει φέτα, και κατσικίσιες γραβιέρες, μαζί με ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα. Αναλόγως την εποχή φτιάχνει και σερβίρει δικές του μαριναρισμένες μικρές κορωνέικες ελίτσες ή παγωμένα σταφύλια βαπτισμένα σε λικέρ κίτρο και μπαχαρικά.

Ο λογαριασμός: Το ποτήρι κρασί από 3,5 € μέχρι 9 €. Η φιάλη από 13 € μέχρι 110 €.

Η κάβα: Στα ράφια τους υπάρχουν περί τις 150 ετικέτες, με πολλές νέες αφίξεις, που ειδικά την καλοκαιρινή σεζόν μπορεί να φτάνουν και να ξεπερνούν και τις 250. Κρασιά από όλη την Ελλάδα, αρκετά μικρά και άγνωστα οινοποιεία και ψαγμένες εμφιαλώσεις. Εστιάζουν στις γηγενείς ποικιλίες, ενώ μεταξύ άλλων μπορούμε να δοκιμάσουμε και το δικό τους κρασί, το Τρανάμπελο που είναι φτιαγμένο από τις ντόπιες ποικιλίες Ποταμισιά, Μονεμβασιά και Μανδηλάρια, οινοποιημένο από τον πατέρα του Κωνσταντίνου που είναι οινολόγος. Αξίζει να δοκιμάσετε ιδιοσυγκρασιακά κρασιά από το Αιγαίο, από τα οινοποιεία Κήπος Ξυδάκη (Μύκονος), Τσαντίρη (Ικαρία), Σύρου, Χρυσολωρά (Σέριφος), Κωνσταντάκη (Μήλος) και Φόνσου (Τήνος), όπως και από άλλα μικρά οινοποιεία από την υπόλοιπη Ελλάδα, βλ. Anatolikos Vineyards από την Ξάνθη και Σκλάβος από την Κεφαλλονιά. Από τις πιο δυσεύρετες ετικέτες που θα βρούμε εδώ είναι η αφρώδης ρετσίνα Νικολού και τα orange wines ΜΕΤΑ Πιερία Ερατεινή και Μεταγειτνίων Σκλάβου. Στα ράφια του θα βρείτε παλιές χρονιές από Μαυροτράγανα του Χατζηδάκη και του Καραμολέγκου, από το 2007 μέχρι την τρέχουσα χρονιά. Σερβίρουν πολλές ετικέτες σε ποτήρι που αλλάζουν σχεδόν καθημερινά, και σας συμβουλεύω να αφιερώσετε και λίγο χρόνο να ψαχουλέψετε ανάμεσα στα μπουκάλια, μπορεί να ξετρυπώσετε παλιές χρονιές από κάποια κρασιά που έχει ενδιαφέρον να ανακαλύψετε. Τέλος στη λίστα τους υπάρχουν τα ελληνικά τζιν Old Sport και Grace, το αθηναϊκό βερμούτ Otto’s, ελληνικά παλαιωμένα τσίπουρα, και η μπίρα Noctua που παράγεται στο Γκάζι.

Επιπλέον πληροφορίες: Το κάπνισμα δεν επιτρέπεται στον εσωτερικό χώρο. Όλα τα κρασιά πωλούνται και λιανική. Επίσης διοργανώνουν και γευσιγνωσίες κρασιών κατόπιν συνεννόησης, αλλά και κατά καιρούς και παρουσιάσεις οινοποιείων. Καθημερινά 11.00-14.00 (μόνο το καλοκαίρι) και 19.00-01.00 (όλο τον χρόνο), εκτός Κυριακής.

Οινοχώρος,
Κομιακής, Χώρα, Νάξος,

Τ/22853-01.507.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

ΕΣΚ Κυκλάδων: Πρωταθλητής Κυκλάδων U14 για δεύτερη σερί χρονιά ο Πανναξιακός

Μεγάλη νίκη για τον Πανναξιακό επί του Μαρπησσαϊκού στον τελικό (67-55) και δυναμικό φινάλε στο μικρό τελικό με buzzer beater της Μυκόνου επί του Περιστεριώνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ακυρώθηκαν τέσσερις πτήσεις σήμερα λόγω καιρικών συνθηκών

Λόγω κακών καιρικών συνθηκών ακυρώθηκαν πέντε πτήσεις σήμερα από και προς Αθήνα με βάση το αεροδρόμιο της Νάξου

Σίφνος: Το «Άρτεμις» έδεσε με θύελλα αλλά δεν αποβίβασε επιβάτες (video)

Αποφασιστική στάση από τον cpt Στέλιο Περιστεράκη υπό ακραίες καιρικές συνθήκες – Επέλεξε την ασφάλεια των επιβατών, αποφεύγοντας πιθανό ατύχημα

Νάξος – Κωμιακή (Αγιος Κωνσταντίνος): Ένα πανηγύρι γεμάτο ψυχή και μυρωδιές καλοκαιριού (video)

Εκεί όπου η παράδοση ανθίζει όπως οι ασπαρθιές – Μνήμες και συναισθήματα από μια μοναδική γιορτή στο χωριό της καρδιάς μας

Τι έχουν να πουν οι «Πέντε» στα παιδιά του 2025;

Ο Γιάννης Βασαλάκης γράφει για τους "Πέντε Φίλους".. Ενα κόμικ που έγραψε τη δική του ιστορία κάποιες δεκαετίες πριν και .. Οι περιπέτειες που μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές αλλάζουν μορφή για να γοητεύσουν μία νέα γενιά αναγνωστών

Πρόταση Ημέρας: Χοιρινά φιλετάκια κρασάτα με μανιτάρια και δεντρολίβανο

Η πρόταση της ημέρας από τον Γαστρονόμο και με την διάθεση ότι το συγκεκριμένο πιάτο μπορεί να λειτουργήσει και ως ιδανικός μεζές...

Αθώωση πατρός Αντωνίου και στελεχών της «Κιβωτού του Κόσμου» (video)

Ομόφωνη απόφαση του Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, μετά την απόσυρση των μηνύσεων από τους πρώην τροφίμους – «Αρχή αποκατάστασης της αλήθειας» δηλώνει το περιβάλλον του π. Αντωνίου

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

FNL Best Restaurant Awards 2025: Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος (πίνακας)

Τιμητική Παρουσία των Κυκλάδων στα FNL Best Restaurant Awards 2025 - Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος

Νάξος: «Έφυγε» ο Αντώνης Καρούσης, θλίψη στην Κωμιακή για τον αγαπητό συγχωριανό

Ο ήσυχος και αγαπητός Αντώνης Καρούσης, με ρίζες στην Κωμιακή και παρουσία στην Αθήνα, έφυγε λίγο πριν επιστρέψει στο χωριό του – Η εξόδιος ακολουθία τελείται σήμερα

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πολύωρη πρωινή (20/05) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, που και πότε;

Πολύωρη πρωινή διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τρίτη 20 Μαϊου σε περιοχές της Νάξου - Που και πότε

Η Νάξος πρωταγωνίστρια στο “Φτάσαμε” με τον Ζερόμ Καλούτα (video)

Η εκπομπή του ΕΡΤ+ επισκέπτεται το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και μας ταξιδεύει σε γεύσεις, παραδόσεις, τοπία και πρόσωπα της Νάξου, μέσα από τα μάτια και το γιουκαλίλι του Ζερόμ Καλούτα.