Πέμπτη, 7 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΈξοδοςΝάξος: "Οινοχώρος", μία διαφορετική πρόταση απολαμβάνοντας ένα πολύ καλό κρασί

Νάξος: “Οινοχώρος”, μία διαφορετική πρόταση απολαμβάνοντας ένα πολύ καλό κρασί

|

Στη Νάξο βρίσκεται ένα wine bar που μπορεί να κάνει τη διαφορα… Φέρει τον τίτλο “Οινοχώρο” και με 150 διαφορετικές ετικέτες κρασιού σε προκαλεί σε έναν γαστρονομικό οργασμό.. 

Μπορεί ένα μικρό wine bar σε νησί του Αιγαίου να χωρέσει ολόκληρο ελληνικό αμπελώνα; Δύσκολη η απάντηση. Αλλά υπάρχει Και μάλιστα βρίσκεται στη Νάξο. Και, φέρει το όνομα “Οινοχώρο”. Και σε σύντομο χρόνικό διάστημα κατάφερε να κερδίζει θέση στην αγορά της Νάξου… 

Της Νικολέττας Μυκρυωνίτου – Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας (Καθημερινή

Ο γεωπόνος αμπελουργός Κωνσταντίνος Μακρυδημήτρης έχει στήσει μια, πρωτοφανή για τα δεδομένα της Νάξου, wine pub με ξύλινη διακόσμηση και ρουστίκ αισθητική. Γεμάτη ράφια φορτωμένα με κρασιά, μια μικρή μπάρα και μια μεγάλη κεντρική τράπεζα. Στον έξω χώρο που είναι καταλληλότερος για τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορούμε να απολαύσουμε το κρασί μας όρθιοι κάνοντας γνωριμίες μπροστά σε ένα από τα 4 κρασοβάρελα ή καθισμένοι στους 2 ξύλινους πάγκους.

Το φαγητό: Προς το παρόν δεν σερβίρεται κανονικό φαγητό ή κάποιο άλλο σνακ, αλλά ο Κωνσταντίνος κερνάει μικρές λιχουδιές ως wine pairing, επιλέγοντας αναλόγως με το είδος και την ποικιλία του κρασιού να συνδυάσει την καταλληλότερη γεύση. Προσφέρει αξιώτικα τυριά όπως ξινότυρο, αρσενικά και γραβιέρες διαφορετικής ωρίμανσης από τρίμηνης έως ακόμα και 5ετούς παλαίωσης, κι επίσης κατσικίσιους κομμούς με βότανα και μπαχάρια, το γαλατερό που είναι ένα φρέσκο, γλυκό και λιπαρό τυρί που θυμίζει φέτα, και κατσικίσιες γραβιέρες, μαζί με ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα. Αναλόγως την εποχή φτιάχνει και σερβίρει δικές του μαριναρισμένες μικρές κορωνέικες ελίτσες ή παγωμένα σταφύλια βαπτισμένα σε λικέρ κίτρο και μπαχαρικά.

Ο λογαριασμός: Το ποτήρι κρασί από 3,5 € μέχρι 9 €. Η φιάλη από 13 € μέχρι 110 €.

Η κάβα: Στα ράφια τους υπάρχουν περί τις 150 ετικέτες, με πολλές νέες αφίξεις, που ειδικά την καλοκαιρινή σεζόν μπορεί να φτάνουν και να ξεπερνούν και τις 250. Κρασιά από όλη την Ελλάδα, αρκετά μικρά και άγνωστα οινοποιεία και ψαγμένες εμφιαλώσεις. Εστιάζουν στις γηγενείς ποικιλίες, ενώ μεταξύ άλλων μπορούμε να δοκιμάσουμε και το δικό τους κρασί, το Τρανάμπελο που είναι φτιαγμένο από τις ντόπιες ποικιλίες Ποταμισιά, Μονεμβασιά και Μανδηλάρια, οινοποιημένο από τον πατέρα του Κωνσταντίνου που είναι οινολόγος. Αξίζει να δοκιμάσετε ιδιοσυγκρασιακά κρασιά από το Αιγαίο, από τα οινοποιεία Κήπος Ξυδάκη (Μύκονος), Τσαντίρη (Ικαρία), Σύρου, Χρυσολωρά (Σέριφος), Κωνσταντάκη (Μήλος) και Φόνσου (Τήνος), όπως και από άλλα μικρά οινοποιεία από την υπόλοιπη Ελλάδα, βλ. Anatolikos Vineyards από την Ξάνθη και Σκλάβος από την Κεφαλλονιά. Από τις πιο δυσεύρετες ετικέτες που θα βρούμε εδώ είναι η αφρώδης ρετσίνα Νικολού και τα orange wines ΜΕΤΑ Πιερία Ερατεινή και Μεταγειτνίων Σκλάβου. Στα ράφια του θα βρείτε παλιές χρονιές από Μαυροτράγανα του Χατζηδάκη και του Καραμολέγκου, από το 2007 μέχρι την τρέχουσα χρονιά. Σερβίρουν πολλές ετικέτες σε ποτήρι που αλλάζουν σχεδόν καθημερινά, και σας συμβουλεύω να αφιερώσετε και λίγο χρόνο να ψαχουλέψετε ανάμεσα στα μπουκάλια, μπορεί να ξετρυπώσετε παλιές χρονιές από κάποια κρασιά που έχει ενδιαφέρον να ανακαλύψετε. Τέλος στη λίστα τους υπάρχουν τα ελληνικά τζιν Old Sport και Grace, το αθηναϊκό βερμούτ Otto’s, ελληνικά παλαιωμένα τσίπουρα, και η μπίρα Noctua που παράγεται στο Γκάζι.

Επιπλέον πληροφορίες: Το κάπνισμα δεν επιτρέπεται στον εσωτερικό χώρο. Όλα τα κρασιά πωλούνται και λιανική. Επίσης διοργανώνουν και γευσιγνωσίες κρασιών κατόπιν συνεννόησης, αλλά και κατά καιρούς και παρουσιάσεις οινοποιείων. Καθημερινά 11.00-14.00 (μόνο το καλοκαίρι) και 19.00-01.00 (όλο τον χρόνο), εκτός Κυριακής.

Οινοχώρος,
Κομιακής, Χώρα, Νάξος,

Τ/22853-01.507.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κρανίδι, ο βασιλικός καλοκαιρινός παράδεισος – Στον φακό του ολλανδικού τύπου το βασιλικό ζεύγος

Αντιδράσεις για τις παρατεταμένες διακοπές του βασιλιά και της βασίλισσας εκτός Ολλανδίας – «Μάθημα» από τους άλλους Ευρωπαίους μονάρχες ζητούν οι ειδικοί.

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Τέλος 3 ευρώ για ημερήσιους επισκέπτες στα νησιά: Μονόδρομος ή αδικία;

Η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου μελετά θεσμικό πλαίσιο για «τοπικό ανταποδοτικό τέλος» σε νησιωτικούς δήμους που σηκώνουν το βάρος του μαζικού τουρισμού χωρίς αντίστοιχη ενίσχυση υποδομών

Τέλος στις προμήθειες για αναλήψεις από ΑΤΜ από τις 11 Αυγούστου – Η νέα ρύθμιση από το Υπουργείο Οικονομικών

Από 11 Αυγούστου, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις χωρίς χρεώσεις από ελληνικές τράπεζες, ενώ θεσπίζεται πλαφόν 1,50€ για αναλήψεις από τρίτους παρόχους – Μέτρα για δίκαιες και διαφανείς χρεώσεις.

Δημόσια Παιδεία ή Εκπαιδευτικό Προϊόν; Οραματισμός και ανισότητες στο νέο τοπίο της εκπαίδευσης

Ο καθηγητής Μανώλης Κρητικός αναλύει τις διαχρονικές αστοχίες της εκπαιδευτικής πολιτικής, την προοπτική των μη κρατικών πανεπιστημίων και την ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Συστήματος Παιδείας

Νάξος – Θυρανοίξια στο Γλινάδο: Το παλαιό μοναστηριακό συγκρότημα (“Οι Αγιοι Σαράντα”) ζωντανεύει ξανά

Με βαθιά συγκίνηση και λαμπρότητα πραγματοποιούνται τα θυρανοίξια του αναστηλωμένου μοναστηριακού συγκροτήματος των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου, το Σάββατο 9 Αυγούστου.

Koufonisia Classical Music Festival 2025: Πέντε χιλιετίες ελληνικού ήχου, 10 χρόνια μουσικής μνήμης (πρόγραμμα)

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων επιστρέφει με επετειακή διοργάνωση και κορυφώνεται με μια μοναδική συναυλία στην ιερή νήσο Κέρο.

Γεωργιάδης προς ΠΟΕΔΗΝ: «Φέτος τα λιγότερα κενά στα νησιά – Μη δυσφημείτε τη χώρα»

Αναλυτική απάντηση του Υπουργού Υγείας στις καταγγελίες για τις ελλείψεις προσωπικού σε 16 νησιά – Σύμβαση στη Νάξο, βελτιώσεις σε Κέρκυρα, Σαντορίνη, Μήλο.

Δανακός Νάξου – Ο ναός του Αγίου Ιωάννη «μίλησε» ξανά μετά από 1.200 χρόνια

Ένα εκκλησάκι του 8ου αιώνα ξαναζωντανεύει με τη βοήθεια των αρχαιολόγων, των κατοίκων και της πίστης – Έργο μνήμης, πολιτισμού και αντίστασης

ΕΠΑΛ Κυκλάδων – Πανελλαδικές 2025: 7 στους 10 απέτυχαν, ανισότητες και ελπίδες στα νησιά, το .. θαύμα της Αμοργού (πίνακες)

Με μόλις 29% επιτυχία, τα ΕΠΑΛ των Κυκλάδων δείχνουν τη σκληρή πραγματικότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης στα νησιά – Ποιες σχολικές μονάδες ξεχώρισαν, ποιοι έμειναν πίσω

«ΖΗΣΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ»: Καμπάνια κατά της βίας από το 1ο Γυμνάσιο Νάξου (video)

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στέλνει ισχυρό μήνυμα ευαισθητοποίησης με τη στήριξη μαθητών, εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινωνίας. (video)

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις