Με τέσσερις παραστάσεις (από τις 27 έως τις 30 Απριλίου) οι «Μυθοποιοί» επιστρέφουν δυναμικά στο Ιακ. Καμπανέλλης στη Νάξο – Η 7η παρουσία τους είναι με το έργο «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε» του Λουίτζι Πιραντέλο – Η διανομή των ρόλων και οι συντελεστές της παράστασης
Οι πρόβες εξαντλητικές… Ακόμη και ως τις πρώτες πρωινές ώρες… Κάτι που άλλωστε απαιτεί μία θεατρική παράσταση υψηλών προδιαγραφών. Όπως μας έχει συνηθίσει το Πολιτιστικό Θεατρικό Σωματείο «Μυθοποιοί», οι οποίοι συνεπείς στο ραντεβού τους ετοιμάζονται να δώσουν μία ακόμη παράσταση… Και με ένα έργο που έχει σημαδέψει την πορεία του Ιταλού θεατρικού συγγραφέα Λουίτζι Πιραντέλο. Ο λόγος για το «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε», το οποίο γράφτηκε σχεδόν πριν από έναν αιώνα (1916) και ανέβηκε για πρώτη φορά στις 18 Ιουνίου του 1917 στο Θέατρο Olimpia του Μιλάνο από τον θίασο του Βιρτζίνιο Τάλλι… Και έγραψε ιστορία στη διάρκεια της πορείας του…
Εμπνευσμένο από μιαν πραγματική περίπτωση, στην οποία ένας άνδρας, η γυναίκα του και η πεθερά του έχασαν όλα τα χαρτιά τους σε ένα σεισμό, άρχισαν να διηγούνται ιστορίες που δεν μπορούσαν να αποδειχθούν. O Πιραντέλο έγραψε δύο διηγήματα στηριγμένα σ’ αυτά τα γεγονότα: ένα για τον σύζυγο και ένα για την πεθερά. Και τα δύο αυτά διηγήματα τον άφησαν ανικανοποίητο, γι’ αυτό τα συνδύασε σε ένα θεατρικό έργο.
Πρόκειται όπως καταλαβαίνετε ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Λουίτζι Πιραντέλλο που θέτει με έξυπνο τρόπο το ζήτημα της σχετικότητας της αλήθειας. Το έργο είναι κοινωνικό δράμα, σατιρίζοντας όμως υπόγεια την διαφορετική οπτική γωνία και τον σεβασμό αυτής της διαφορετικότητας, όπου αποτελεί τον πυρήνας της παράστασης. Οι ήρωες του έργου, τραγικοί και συνάμα γελοίοι, βουτηγμένοι στη μικρότητα και στο κουτσομπολιό, προσπαθούν να ερμηνεύσουν βίαια και μονοδιάστατα τα φαινόμενα που αφορούν την προσωπική ζωή δυο νέων προσώπων στην πόλη τους.
Οι παραστάσεις θα είναι τέσσερις, από την Παρασκευή 27 Απριλίου έως και την 30η Απριλίου με ώρα έναρξης στις 9.30 το βράδυ και στην αίθουσα του «Ιακ. Καμπανέλλη» στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Μέρος των εσόδων (σ.σ. τιμή εισόδου 5 ευρώ) θα διατεθούν για την θεατρική σκηνή του Λυκείου Νάξου (σ.σ. την επισκεύασαν τον χειμώνα) και στα Ειδικά Σχολεία Νάξου και Φιλωτίου…
Και παρουσιάζουμε την διανομή των ρόλων
Σύμβουλος Αγκάτσι: Μανώλης Νικολαράκης
Ντίνα (κόρη του): Νίκη Κουτελιέρη / Ευαγγελία Γατσωτή
Αμάλια (γυναίκα του): Πόπη Γιαμπουρά
Λαμπέρτο Λαουντίζι (αδερφός Αμαλίας): Γιάννης Μανδηλαράς
Κύριος Σιρέλλι (φίλος): Αλέξανδρος Παπαδόπουλος
Κυρία Σιρέλλι (φίλη) : Ειρήνη Κοντοπούλου
Κυρία Τσίνι (φίλη): Αγάθη Χάλκου
Κύριος Πόντσα (γραμματέας της Νομαρχίας): Βαγγέλης Φραγκίσκος
Κυρία Πόντσα: Αντωνία Τούπη
Κυρία Φιορέλλι (πεθερά του): Γόνη Ζιγγελή /Ευδοξία Ψαρρά
Κυρία Νέννι (φίλη): Μαρία Τούπη
Νομάρχης: Γιώργος Βασιλάκης
Τσεντούρι (αστυνόμος): Γιάννης Μαργαρίτης/ Λεωνίδας Τσακωνιάτης
Υπηρέτης: Γιάννης Μαργαρίτης/ Λεωνίδας Τσακωνιάτης
Και συντελεστές της παράστασης
Κατασκευή σκηνικού: ΣΠΕΙΡΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ
Χορογραφία: Μαρία Τούπη
Μακιγιάζ : ΒΟΝΙΤΑ BEAUTY SALON
Χτενίσματα: Μαίρη Σπαρή
Επιμέλεια Ήχου: Γιώργος Βελέντζας
Φωτισμοί & Βιντεοσκόπηση: Γιώργος Δεουδές – Cyclades SOUND & LIGHT
Φωτογραφίες : Kostas Mathioulakis Photography
Και στον επίλογο επιστρέφουμε στους «Μυθοποιούς»… Η θεατρική ομάδα δημιουργήθηκε το Νοέμβριο 2011, με την πρωτοβουλία εθελοντών της Συν+Αξιας. Το όνομα της ήταν «Θεατρική Ομάδα της Συναξίας» αλλά το Νοέμβριο 2014 μετεξελίχθηκε σε «Πολιτιστικό Θεατρικό Σωματείο» και πήρε την επωνυμία «Μυθοποιοί».
Μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί τα εξής έργα:
2012: “Οίκος Ευγηρίας – Η ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΔΥΣΙΣ” του Μανώλη Κορρέ
2013: “Αχ Ελένη” των Ρέππα – Παπαθανασίου
2014: “Οδυσσέα γύρισε σπίτι” του Ιάκωβου Καμπανέλλη.
2015: “Ο Επιθεωρητής” του Nikolay Gogol
2016: “Black Night and… Black Out” του Jack Sharkey
2017: “Room Service” των John Murray και Allen Boretz