Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, Τραγαία Νάξου (Mitos ARTernative BAR) και ο συγγραφέας Χρήστος Σιδερής μας περιμένει για μία ψιλοκουβέντα και παρουσίαση του βιβλίου του «ΝΑΞΙΑΚΑ ΑΓΛΑΟΣΘΕΝΟΥΣ» με βάση τη πορεία της Αρχαίας Νάξου και τη συμβολή της στον Πολιτισμό
Όταν υπάρχουν όμορφα διαμορφωμένοι χώροι, όταν υπάρχει η καλή διάθεση και η … πρώτη ύλη, τότε μία ψιλοκουβέντα μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Οπότε; Ο χώρος είναι γνωστός: Mitos ARTernative BAR στο Χαλκί της Νάξου διά χειρός Πέτρου Αναματερού και της … παρέας του. Η καλή διάθεση δεδομένη, η πρώτη ύλη (χώρος, άνθρωποι που γνωρίζουν) και το θέμα της …ψιλοκουβέντας; Το βιβλίο «Ναξιακά Αγλαοσθένους» και άλλες ιστορίες από την αρχαία Νάξο!… Αυτός είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί όπως αναφέραμε στο Χαλκί και δη στο Mitos ΑΡΤernative Bar στις 9 το βράδυ της 2ης Δεκεμβρίου 2018.. Και βασικός ομιλητής ο συγγραφέας Χρήστος Σιδερής, ο οποίος όπως είναι κατανοητό και από το επίθετο όχι μόνο κατάγεται από τη Νάξο (Κόρωνος) αλλά και μένει από το 2008 στον Απόλλωνα.
Τι περιλαμβάνει η κουβεντούλα; Το πρόγραμμα έχει ανάμεσα στα άλλα: «Η συμβολής της αρχαικής Νάξου στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό», η ανάδυση της κλασικής Ελλάδος. Ο Ληλάντιος πόλεμος, Το ναξιακό αλφάβητο, Μία νέα θεωρία για το όνομα της Νάξου, Η Νάξος συστήνει στην Ελλάδα την ιερή πέτρα, το μάρμαρο, Το άγαλμα τύπου «κούρος», Οι όρθιες κόρες, Σφίγγες και λέοντες, Ο Ανδρίας και το σφέλλας, Το ιωνικό κιονόκρανο και τέλος Νάξος: ο πρώτος στόχος της περσικής εκστρατείας. Τώρα, εάν για όλα αυτά φτάνει ένα τρίωρο; Μάλλον είναι δύσκολη η απάντηση…
Εμείς να σημειώσουμε ότι ο Χρήστος Σιδερής, τον Μάρτιο του 2015 στο θεατρικό μουσείο «Ιάκωβου Καμπανέλλη», είχε κάνει τη πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «ΝΑΞΙΑΚΑ ΑΓΛΑΟΣΘΕΝΟΥΣ». Και στο πρόλογο του βιβλίου είχαμε διαβάσει «Πρόκειται για ιστορικό βιβλίο που εξετάζει διεξοδικά και εμπεριστατωμένα την ιστορία της Νάξου από την Παλαιολιθική εποχή (Μέση Παλαιολιθική 260.000 μέρες πριν από σήμερα) μέχρι τη ρωμαϊκή 330 μ.Χ. με ιδιαίτερη ανάλυση για τις δύο περιόδους υψηλής ακμής του νησιού, την πρώιμη εποχή του Χαλκού ή Πρωτοκυκλαδική και την αρχαϊκή εποχή (750-490 π.Χ.). Εκτός από αρχαιολογικές και ιστορικές πηγές ο συγγραφέας διαχειρίζεται την μυθολογία ως μυθιστορία, κατορθώνοντας να ενσωματώσει όλο το υλικό σε μία συνεχή αφήγηση, όπου η μυθιστορία αντιμετωπίζεται και ερμηνεύεται ισότιμα με τις υπόλοιπες πηγές. Επίσης, το βιβλίο καταγράφει τεκμηριωμένα ιστορικά γεγονότα που γράφονται για πρώτη φορά σε ένα βιβλίο για τη Νάξο! Τα Ναξιακά Αγλαοσθένους πήραν το όνομα τους από τον Νάξιο ιστορικό Αγλαοσθένη, το έργο του οποίου –με εξαίρεση λιγοστά αποσπάσματα- έχει χαθεί, υπονοώντας ότι αυτό είναι ένα βιβλίο από Νάξιο ιστορικό που δεν αντιμετωπίζει τη Νάξο ως μία επαρχία της περιφέρειας, αλλά ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτισμικά κέντρα της αρχαιότητας, ιδιαίτερα κατά την πρώιμη εποχή του Χαλκού και την αρχαϊκή περίοδο».
Τα υπόλοιπα; Το βράδυ της 2ης Δεκεμβρίου στο Χαλκί μεταξύ … τύρου, οίνου και καλής παρέας