Σάββατο 25 Ιουνίου και στην Κωμιακή αναβιώνει (μετά από δύο χρόνια) και πάλι το έθιμο του Αη Γιάννη του Κλήδονα και το κάψιμο των μάηδων… Με κρασί και χορό …
Κλήδονας. Το όνομα προέρχεται από την αρχαία λέξη Κληδών-κληδόνος που σημαίνει τον οιωνό, το σημάδι, το μάντεμα. Και ζωντανεύει την 24η του Πρωτόλη δηλαδή του Ιουνίου, που συμπίπτει με τη θερινή τροπή του ήλιου, η δύναμη του οποίου φανερώνει κυρίως τα μελλούμενα, σύμφωνα με τις θαμπές μνήμες του παρελθόντος. «Κληδόνα» σημαίνει επίσης πράξεις ή λέξεις τυχαίες και ασυνάρτητες, που ακούγονταν κατά τη διάρκεια μαντικών τελετών και στις οποίες αποδίδονταν προφητική σημασία.
Στη νεοελληνική αντίληψη το έθιμο αυτό εξελίχθηκε σε μια όμορφη και ενδιαφέρουσα ιεροτελεστία, περισώζοντας τους ερωτικούς χρησμούς. Από τις πλέον σημαντικές στην Ορθοδοξία έστω κι εάν μερικά από τα έθιμα της μπορούν να προκαλούν τους πλέον συντηρητικούς στη σκέψη. Τι εννοούμε μ’ αυτό; Είναι γνωστό ότι το βράδυ της 23ης του Ιούνη, την παραμονή κυρίως, στα χωριά, θα ανάψουν τις φωτιές του Αϊ Γιάννη και θα κάψουν τα στεφάνια του Μάη.
Οι νέοι και τα παιδιά θα πηδήξουν τη φωτιά, τρεις φορές ο καθένας. Στην ελληνική λαϊκή παράδοση, η φωτιά έχει αποτρεπτική και καθαρτική δύναμη καθώς καταδιώκει τα δαιμόνια και τις αρρώστιες και αποτρέπει κάθε κακό. Συν τοις άλλοις οι νοικοκυρές ετοιμάζουν αλμυρές πίτες, οι οποίες πιστεύεται πως έχουν «μαγικές δυνάμεις».
Τι θα γίνει στην Κωμιακή; Για μία ακόμη φορά αναβιώνει το έθιμο του Κλήδονα με την αρωγή του Πνευματικού Κέντρου Κορωνίδας Νάξου. Αλλά το Σάββατο 25 Ιούνη… Ο Κλήδονας δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας αχυρένιος … άνθρωπος που δημιουργείται την προηγούμενη ημέρα από τις γυναίκες του χωριού και με διάφορα σημαδεμένα φρούτα σ’ ένα κανεστράκι, λένε διάφορα έμμετρα δίστιχα, συνήθως σατιρικά, σατιρίζοντας και λένε το ριζικό του κάθενος…
Συνέχεια οι ανύπαντρες κοπέλες φέρνουν από το πηγάδι το αμίλητο νερό και το αδειάζουν στη ‘γραγούδα’ (πήλινο δοχείο), ρίχνοντας μέσα κι από ένα ‘ριζικάρι’, κάποιο προσωπικό, συνήθως πολύτιμο, αντικείμενο. Σκεπάζουν έπειτα τη γραγούδα και την αφήνουν όλη νύχτα κάτω από τον ξάστερο ουρανό. Πηγαίνουν τότε όλες για ύπνο και ονειρεύονται τον άντρα που θα παντρευτούν. Και την ημέρα της γιορτής; Καίγεται… .
Τι αναφέρει η σχετική πρόσκληση από το Πνευματικό Κέντρο Κορωνίδας; ” Το Πνευματικό Κέντρο Κορωνίδας σας καλεί στην αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα, τo Σάββατο 25 Ιουνίου 2019 και ώρα 19:00.
Ο Κλήδονας θα ξεκινήσει από το Πνευματικό κέντρο και θα καταλήξει στην πλατεία των Ροδινών όπου θα ακολουθήσει το κάψιμο των Μάιδων και θα προσφερθεί μεζές και κρασί.
Καλούμε τον κόσμο να βοηθήσει όπως μπορεί για την καλύτερη δυνατή επιτυχία του”