Σάββατο 22 Οκτωβρίου και η Νάξος “γιορτάζει”…. Εκδήλωση στη πάλαι ποτέ Σχολή Ουρσουλινών στο Κάστρο της Νάξου – Ποιο είναι το πρόγραμμα
Αποτέλεσε το καμάρι της Νάξου… Για περίπου τρεις αιώνες ήταν σημείο αναφοράς για τα νησιά των Κυκλάδων καθότι είχαμε και “εμπλοκή” της Τήνου… Ο λόγος; Για την Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών που διοργάνωσε πέρυσι επετειακή εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» για τη συμπλήρωση των 350 και πλέον χρόνων παρουσίας της Σχολής στα ελληνικά εκπαιδευτικά δρώμενα και της πνευματικής της προσφοράς στις νέες και τους νέους της χώρας μας.
Η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών αποτελεί το μακροβιότερο εκπαιδευτήριο, το οποίο λειτουργεί αδιαλείπτως στην Ελλάδα από το 1670 μέχρι και σήμερα. Ανήκει στο Τάγμα των Αδελφών Ουρσουλινών και από το 2017 αποτελεί μέλος του Εκπαιδευτικού Οργανισμού La Salle Ελλάδας.
Και τώρα; Ερχεται η ώρα της Νάξου… Αναγνωρίζοντας την προσφορά της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών στην παιδεία, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών στη διακονία της παιδείας και του πολιτισμού στο νησί της Νάξου…. Χθες και σήμερα», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στη Νάξο.
Με την αρωγή της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ. ) και το πρόγραμμα ξεκινάει από τη πρωί του Σαββάτου (βλ 10) με Αρχιεραστική Λειτουργία στη Μήτροπολη Καθολικών , βόλτα στο Κάστρο και ξενάγηση από τον Δικηγόρο και Συγγραφέα Ιάκωβο Ναυπλιώτη – Σαραντινό και το απόγευμα (ώρα έναρξης 18:30) ομιλίες στη πάλαι ποτέ Σχολή Ουρσουλινών και νυν Πολιτιστικό Κέντρο..
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης
Σάββατο 22 Οκτωβρίου
Πρωί
# Αρχιερατική Λειτουργία για την ανάπαυση των ψυχών των αδελφών Ουρσουλινών στον Μητροπολιτικό Ναό Καθολικών
# Βόλτα στο Κάστρο και στην Ιστορία, με τον Δικηγόρο – Συγγραφέα Ιάκωβο Ναυπλιώτη- Σαραντηνό
# Κέρασμα στο Πνευματικό Κέντρο Μητρόπολης Καθολικών (πρώην Θέατρο της Σχολής Ουρσουλινών)
Απόγευμα
# Προσέλευση στην πρώην Σχολή Ουρσουλινών
# Χαιρετισμοί
# Ομιλίες
@ Βασίλης Σπυρογιάννης, Γεν. Διευθυντής Γυμνασίου-Λυκείου Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών Αθηνών
@ Δήμητρα Πρελορέντζου, Γεν. Διευθύντρια Παιδικού Σταθμού, Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών Αθηνών
@ Φρερ Μάριος Καπέλας, π. Γεν. Δ/ντης Σχολής Ουρσουλινών Ψυχικού: «Ουρσουλίνες: 350 χρόνια στην Ελλάδα, 300 χρόνια στη Νάξο»
Προβολή Video
@ Παιδαγωγικές Αρχές της Μερισιανής Εκπαίδευσης
@ Οι απόφοιτες θυμούνται: Μαρτυρίες του χθες, σήμερα…
@ Κέρασμα με γεύσεις από το «μαγειρείο των Ουρσουλινών»!
Η παρουσία της στη Νάξο
Στους Ιησουίτες μοναχούς οφείλεται η εγκατάσταση της Αδελφότητας της Αγίας Ούρσουλας στη Νάξο. Το 1639 οι Ιησουίτες άρχισαν διαπραγματεύσεις με τις Ουρσουλίνες του Παρισιού, για την αποστολή μερικών μοναχών στην Ελλάδα, προκειμένου να ιδρύσουν σχολεία για τις νέες των Κυκλάδων. Το 1670 δυο γυναίκες του κάστρου της Νάξου φόρεσαν το μοναχικό σχήμα των Ουρσουλινών. Αρχικά πρόσφεραν θρησκευτικές υπηρεσίες στην Κοινότητα.
Ίδρυση Σχολής Ουρσουλινών Νάξου
Το 1739 ολοκληρώθηκαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις και την ίδια χρονιά 4 νέες από το κάστρο φόρεσαν το μοναχικό σχήμα των ουρσουλινών. Πολύ γρήγορα κατέφθασαν πολλά κορίτσια από την Κωνσταντινούπολη, την Μέση Ανατολή και το Αρχιπέλαγος. Στο σχολείο διδάσκονταν ανάγνωση, γραφή, χριστιανική κατήχηση και εργόχειρο.
Πολύ γρήγορα το σχολείο της Νάξου είχε αποκτήσει διεθνή φήμη και εξελίχθηκε σε ένα από τα καλύτερα σχολεία του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους. Με την άφιξη Γαλλίδων ουρσουλινών από το μοναστήρι του Μοντινύ το 1856 ύστερα από συνεννοήσεις με τον επίσκοπο του Ντιζόν, η σχολή της Νάξου γνώρισε ακόμη μεγαλύτερη αίγλη. Στη σχολή απονεμήθηκαν διεθνή βραβεία, ενώ οι έλληνες βασιλείς Γεώργιος και Όλγα την επισκέφτηκαν το 1904 και θαύμασαν τις παιδαγωγικές μεθόδους που εφάρμοσαν οι μοναχές. Το 1857 η σχολή διαμορφώθηκε σε Γαλλικό Παρθεναγωγείο με εξωτερικές και εσωτερικές μαθήτριες.
Το 1930 γίνεται νέα επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Αγοράστηκαν εννέα παλιές οικίες εντός του Κάστρου και στην θέση τους οικοδομήθηκε ένα νέο τριώροφο κτίριο, αυτό που ανακαινισμένο σήμερα στεγάζει το συνεδριακό κέντρο. Το 1931 το Υπουργείο Παιδείας εγκρίνει την αίτηση των αδελφών να λειτουργήσει σαν ιδιωτικό Ελληνικό Γυμνάσιο υπό την επωνυμία Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών Νάξου.
Το 1937 επισκέφτηκε την σχολή ο διάδοχος του Ελληνικού Θρόνου Πρίγκιπας Παύλος. Το 1940 την επισκέφτηκε ο Σεβ/στος Άγγελος Ρονκάλλι ο μετέπειτα εκλεγείς Πάπας με όνομα Ιωάννης 23ος.
Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος επιφύλαξε σημαντικές καταστροφές στο μοναστήρι και τη σχολή εξαιτίας της επίταξης των κτιριακών εγκαταστάσεων από τις δυνάμεις κατοχής. Με την οικονομική ενίσχυση της Γαλλίας μπόρεσε να επαναλειτουργήσει από το σχολικό έτος 1946-1947. Όμως λόγω έλλειψης μοναχών το σχολείο έπαψε να λειτουργεί το 1970. Τότε αναχώρησαν και οι μοναχές για Τήνο και Αθήνα για να ενώσουν τις δυνάμεις τους στα σχολεία που λειτουργούσαν ήδη εκεί.
Η Σχολή Ουρσουλινών σήμερα
Το 1986 πωλήθηκε από την Ιερά Μονή Ουρσουλινών το σύνολο της σχολής στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας. Το 2003 το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας παραχωρεί το σύνολο της πρώην σχολής Ουρσουλινών στο Δήμο Νάξου για 30 Χρόνια με την υποχρέωση να αποκαταστήσει- επισκευάσει αυτό στο σύνολο του και να το χρησιμοποιεί για όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα της σύμβασης για πολιτιστικούς σκοπούς. Έτσι επισκευάστηκε η Σχολή Ουρσουλινών συνολικής έκτασης 1.500m2 και μετατράπηκε σε Πολιτιστικό και Συνεδριακό κέντρο. Στο κτίριο σήμερα στεγάζεται και το Ιστορικό Αρχείο ενώ διαμορφώνεται και η Βιβλιοθήκη. Οι Ουρσουλίνες κράτησαν ένα μέρος του σχολικού συγκροτήματος και το χρησιμοποιούν κατά την θερινή περίοδο για σεμινάρια, Θρησκευτική περισυλλογή και άλλες εκδηλώσεις νεανίδων ή εφήβων.
Προσαρμογή από κείμενο του Π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου
Βιβλιογραφία: Ιωάννου Ν. Δελλα-Ρόκκα: Χρονικό της σχολής Ουρσουλινών Νάξου (1630-1969).
Ανάτυπον Επετ. Ετ. Κυκλ. Μελετών. Τόμος Η΄1969. Σελ. 161-200.
Π. Μάρκου Φώσκολου: Η Aγία Άγγελλα Μερίτσι και οι μοναχές Ουρσουλίνες. Αθήνα 1990