Εδώ και μερικές εβδομάδες στη .. παλιά πόλη της Νάξου έχει ξεπηδήσει ένα στέκι που σίγουρα αξίζει να περάσεις το κατώφλι του… Μόνο κερδισμένος βγαίνεις άλλωστε
Η Νάξος εκτός από το πολύ καλό φαγητό από φέτος μπορεί να περηφανευτεί και για τα ποτά της. Η αιτία είναι ένα ολοκαίνουργιο, τοσοδούλικο μπαρ-side project του Nolanverse. Την επιμέλειά του έχει δηλαδή μέρος της δημιουργικής ομάδας πίσω από τα πετυχημένα αθηναϊκά Nolan, Proveleggios και Sweet Nolan. Εδώ δεν θα βρείτε φαγητό αλλά τα, καλοκαιρινά μεν στιβαρά και καλοδουλεμμένα δε, κοκτέιλ που έχει επινοήσει η ταλαντούχα bar manager του Nolan και του Proveleggios, Πόπη Σεβαστού.
Ο σχεδιασμός, η προετοιμασία και η τελειοποίηση των ποτών ξεκίνησε ήδη από τον χειμώνα στο εργαστήριο του Proveleggios. «Έχουμε κάποια κτήματα σε ένα χωριο του νησιού, τις Εγγαρές, με απίστευτο πλούτο. Προσπάθησα να εκμεταλλευτώ όσο μπορούσα τις ντόπιες πρώτες ύλες. Από εκεί παίρνουμε τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, το κίτρο, κάποια φρέσκα μυρωδικά και τα διακοσμητικά λουλούδια που χρησιμοποιούμε στο Belman» λέει η Πόπη Σεβαστού που όλο και κάτι καινούργιο εντόπιζε και ενσωμάτωνε στις συνταγές της στα προπαρασκευαστικά πηγαινέλα της στο νησί. Μαζί με την ομάδα της έφτιαξε έναν κατάλογο με κοκτέιλ που δεν έχουν ονόματα παρά μόνο αριθμούς και, όπως και αυτά που έχουμε συνηθίσει από εκείνη στην Αθήνα, σερβίρονται σε ντελικάτα ποτήρια με λιτές γαρνιτούρες.
Η θέση
Στα σκαλοπάτια του Φάραγγα που οδηγούν στο Κάστρο, δίπλα από ένα μαγαζί που φτιάχνει χειροποίητες καραμέλες και στη σκιά ενός μεγάλου φίκου, βρήκε τη θέση του το Belman. Στον μικρό εσωτερικό χώρο ίσα που χωρούν 2-3 άτομα μπροστά απ’ τον bartender, ωστόσο έξω στην αυλή και στα απέναντι σκαλοπάτια έχει άπλα. Γιατί όμως στη Νάξο; Επειδή και οι δύο εμπνευστές και ιδιοκτήτες του νέου μπαρ συνδέονται στενά με το νησί. Ο Μάνος Μπαμπούνης, ιδρυτικό μέλος του Nolanverse, αρχιτέκτονας του Nolan, του Proveleggios και του Sweet Nolan, γεννήθηκε και έζησε εκεί έως τα 18 του, ενώ ακόμα παραμένει ενεργός στην επιχείρηση της οικογένειάς του, το βραβευμένο ναξιώτικο τυροκομείο Μπαμπούνη. Ο Λεωνίδας Παπαδοκωστάκης έχει μια σχέση εξ αγχιστείας με τον τόπο καθώς συνδέθηκε με το νησί μέσω της Ναξιώτισσας γυναίκας του και πλέον μπορεί να αποκαλείται ντόπιος.
Τα ποτά
Με ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο να υποστηρίζει όσο δυνατόν περισσότερες σπιτικές παρασκευές τα κοκτέιλ του Belman είναι λιτά σε εμφάνιση αλλά πολυεπίπεδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε το λευκό negroni που περιλαμβάνει κρασί αρωματισμένο με κόκκους καφέ από την Αιθιοπία («Ιδανικό αν δεν μπορείς να αποφασίσεις αν θες καφέ ή ποτό» λέει η Πόπη), μια κομψή μαργαρίτα με ροδάκινο και μεσκάλ, ένα sour με ρούμι, ανανά και καρύδα. Το τελευταίο παίρνει μια μέρα για να ετοιμαστεί καθώς όλα τα υλικά ανακατεύονται και περνούν από ειδική διαδικασία μέχρι το μείγμα να γίνει διαυγές. Στο τέλος το άχρωμο αλλά γεμάτο γεύσεις και αρώματα μείγμα σερβίρεται με μια μικρή ποσότητα κρασιού Malbec να επιπλέει στην επιφάνεια.
Όποιος λιγουρευτεί spritz θα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε τρία διαφορετικά στα οποία κυριαρχούν μίξεις βοτάνων και αφρώδες ξινόμαυρο Καρανίκας. Μην φανταστείτε μόνο πορτοκαλοκόκκινα ποτά όμως. Εδώ το spritz μπορεί να είναι και πράσινο λόγω ενός aperitivo με κόλιανδρο. Ή κίτρινο, με άλλες εκπλήξεις. Τον κατάλογο συμπληρώνουν και ενδιαφέρουσες επιλογές mocktails όπως εκείνο με τη μπίρα χωρίς αλκόολ που συνδυάζεται με σπιτικό σιρόπι τζίντζερ, φρούτο του πάθους και φρέσκο δυόσμο.
Τα συνοδευτικά είναι λίγα και απλά, κυρίως τυριά από το τυροκομείο Μπαμπούνη. Όσο για τη μουσική, είναι ηλεκτρονική και παίζει χαμηλά.
Belman, Χώρα, Νάξος, Τ/2285-026528, Καθημερινά: από τις19:00
Με πληροφορίες από τη σελίδα Gastronomos,gr / Kathimerini.gr