Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΈξοδοςΝάξος - «10 χρόνια θηλάΖΟΥΜΕ»: 33 συμμετοχές, 24 θηλάζουσες μητέρες

Νάξος – «10 χρόνια θηλάΖΟΥΜΕ»: 33 συμμετοχές, 24 θηλάζουσες μητέρες

|

10ος Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός 2019 «10 χρόνια θηλάΖΟΥΜΕ» – Τι έγινε στη Νάξο (φωτογραφίες) 

Στα πλαίσια του εορτασμού της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας διοργάνωσε και φέτος τον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό. Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 50 πόλεις της Ελλάδας από τις κατά τόπους εθελοντικές ομάδες υποστήριξης που είναι μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας.  Για τη Νάξο τη διοργάνωση ανέλαβε και φέτος η ομάδα ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας https://www.facebook.com/groups/kykladesthilasmos/

Κείμενο της Ειρήνης Καραμανλή (#)

73257650_2184074165227754_5881711623130841088_n.jpg

10ος  Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός. Δέκα χρόνια κοινής πορείας συμπληρώνονται φέτος, για το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας. Για τη Νάξο και για όλα τα νησιά των Κυκλάδων τη διοργάνωση έχουν αναλάβει εθελοντές-μέλη της ομάδας εθελοντών υποστήριξης μητρικού θηλασμού και μητρότητας Κυκλάδων η οποία ανήκει στο Πανελλήνιο Δίκτυο. Κάθε πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη γυναίκες θηλάζουσες, πρώην θηλάζουσες και εγκυμονούσες από τον Έβρο έως το Λασίθι, από την Κέρκυρα έως τα Δωδεκάνησα, γυναίκες με τις οικογένειες τους, γιορτάζουν… Γιορτάζουν γιατί η βοήθεια από μητέρα σε μητέρα αποδίδει. Γιορτάζουν γιατί βοηθώντας η μία την άλλη, κάθε χρόνο όλο και περισσότερες μητέρες καταφέρνουν να θηλάσουν τα παιδιά τους και μαθαίνουν τρόπους να υπερνικούν δυσκολίες και αντιξοότητες. Γιορτάζουν γιατί μαζί, σαν μία γροθιά, μαθαίνουν και καταφέρνουν να πραγματώνουν το φυσικό και αυτονόητο, χωρίς να αυτοπεριορίζονται ή να λογοκρίνονται. Γιορτάζουν γιατί όλο και περισσότερες γυναίκες ενημερώνονται έγκαιρα.

Δέκα χρόνια πριν, μια μαμά, αφού διαπίστωσε ότι όταν η ενημέρωση για τον θηλασμό γίνεται από μαμά προς μαμά είναι πιο άμεση, πιο αποτελεσματική, σκέφτηκε ότι αν μια μαμά έβλεπε μια άλλη σαν κι εκείνη, να δηλώνει δυνατά ότι υποστηρίζει το θηλασμό, θα πήγαινε κοντά της. Θα την εμπιστευόταν! Θα την ενέπνεε! Θα παρακινούνταν να σταθεί κι εκείνη εκεί δίπλα της, και να δηλώσουν μαζί την υποστήριξη τους στο θηλασμό! Πόσο πιο δυνατή θα ήταν η εικόνα αυτή!; Πόσο πιο ηχηρό το μήνυμα τους!;Την σκέψη της αυτή την μοιράστηκε με κάποιες άλλες μαμάδες, και κάπως έτσι, από μια σκέψη και μόνο, στήθηκε ο 1ος Δημόσιος Ταυτόχρονος θηλασμός, με μόνο σύμμαχο, την υποστήριξη λίγων μαμάδων, και μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.
Και φύτεψαν ένα σποράκι! Μια ιδέα! Το σποράκι μπήκε βαθιά στη γη, και βρήκε έδαφος γόνιμο κι εύφορο. Και φύτρωσε, κι έγινε δεντράκι, και πέταξε 1600 κλαδιά, την επόμενη χρονιά 2720, την τρίτη 2.900 κι έγινε δέντρο μεγάλο, μέχρι που έφτασε να μετρήσει πάνω από 4.000 κλαδιά. Το Δέντρο της Ζωής! Το Δέντρο της Θηλάζουσας! Κάθε κλαδί και μια μαμά! Μια καρδιά! Ένα μωρό!   Ένας θηλασμός, την ημέρα του Δημόσιου Ταυτόχρονου θηλασμού.

Κι έβαλε καλά τις ρίζες του στις καρδιές μας!

73539745_2184073691894468_6290487317371027456_n.jpg

Κάθε χρονιά, όπως και φέτος η συνάντηση και η μαγική αυτή στιγμή του Ταυτόχρονου Θηλασμού είναι μοναδική, για όλες τις θηλάζουσες που συμμετέχουν σε αυτόν, καθώς νιώθουν με όλες τους τις αισθήσεις ότι εκείνη τη στιγμή δεν είναι μόνες τους, δεν είναι μόνο με τις θηλάζουσες που βρίσκονται δίπλα τους και διαδηλώνουν μαζί θηλάζοντας δημόσια τα μωρά ή τα νήπιά τους αλλά είναι μαζί με ΟΛΕΣ τις υπόλοιπες θηλάζουσες ανά την Ελλάδα και η ενέργεια που βιώνουν είναι συγκλονιστική. Είναι μέρος και κομμάτι όλης αυτής της ενέργειας όχι μόνο του Ταυτόχρονου Δημόσιου θηλασμού που λαμβάνει χώρα εκείνη τη στιγμή αλλά και όλων των προηγούμενων, γιατί αυτή η ενέργεια και η αγάπη μεταλαμπαδεύεται και στις επόμενες, είναι μια ενέργεια που υπάρχει μέσα σε όλες τις θηλάζουσες που συμμετείχαν, θα συμμετέχουν. Γιατί, η ενέργεια αυτή είμαστε όλες εμείς, οι προηγούμενες θηλάζουσες και οι επόμενες, οι επόμενες γενιές!!

Πολλοί θα αναρωτιούνται γιατί χρειάζεται να πραγματοποιούνται τέτοιες εκδηλώσεις, για κάτι που θεωρείται πλέον δεδομένο και αυτονόητο. Η αλήθεια είναι ότι όντως μέσα στο πέρασμα αυτών των δέκα χρόνων, έχει επιτευχθεί αυτό που το πρώτο διάστημα φάνταζε αδύνατον. Ο θηλασμός έχει αρχίσει να είναι μέρος της ζωής μας, της καθημερινότητάς μας. Καθημερινά, όλο και περισσότερες γυναίκες θηλάζουν ελεύθερα χωρίς ίχνος ντροπής και συστολής τα μωρά και νήπιά τους. Η εικόνα της θηλάζουσας έχει αρχίσει να γίνεται φυσιολογική και φυσική. Για κάποιους λοιπόν μπορεί να μην είναι απαραίτητη αυτή η γιορτή-εκδήλωση και να έχουν και δίκιο όμως όσο υπάρχουν γυναίκες οι οποίες διστάζουν ή ντρέπονται να θηλάσουν δημόσια γιατί σκέφτονται τι θα πει ο περαστικός ή ο διπλανός τους, όσο υπάρχουν επιχειρηματίες που διαμορφώνουν χώρους θηλασμού μέσα στις τουαλέτες και όσο υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο θηλασμός είναι κάτι προσωπικό και δεν πρέπει να εκτίθεται σε δημόσια θέα, τότε αυτή η εκδήλωση οφείλει να συνεχίσει να πραγματοποιείται! Οφείλει να συνεχίσει να αφυπνίζει όλες εκείνες τις μητέρες που τους έχουν πείσει ότι ο θηλασμός είναι κάτι μυθικό, κάτι δύσκολο, κάτι προσωπικό που πραγματοποιείται υπό κατ’οίκον περιορισμό. Ο μητρικός θηλασμός είναι ότι πιο φυσικό υπάρχει! Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν όλες οι μητέρες είναι να κλείσουν τα αυτιά τους και να εμπιστευτούν την καρδιά τους και το ένστικτό τους, αφήνοντας τη μητέρα φύση να τους καθοδηγήσει σε αυτό για το οποίο τους έχει η ίδια προορίσει..!!

Η Νάξος για ακόμη μια χρονιά συμμετείχε στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό, διαδηλώνοντας-θηλάζοντας τα μωρά και τα νήπιά της και υποστηρίζοντας το δικαίωμα του κάθε παιδιού να μπορεί να θηλάσει όταν θελήσει, όπου θελήσει και όσο θελήσει! Συγκεκριμένα, η εκδήλωση είχε 33 συμμετοχές εκ των οποίων οι 24 ήταν θηλάζουσες και οι 13 θηλάσανε ταυτόχρονα τα μωρά-νήπιά τους και 2 εγκυμονούσες! Το μικρότερο μωρό 65 ημερών και το μεγαλύτερο νήπιο 43 μηνών!  Επίσης, μια μαμά μας έστειλε μήνυμα στη σελίδα της εκδήλωσης και ανέφερε ότι μπορεί να μην κατάφερε να παρευρεθεί αλλά θήλασε και αυτή μαζί μας από το σπίτι της το 32 ημερών μωράκι της!  Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν πάρα πολλές πρώην θηλάζουσες, οι οποίες θέλησαν με την παρουσία τους να υποστηρίξουν την προσπάθεια μας αλλά και το μητρικό θηλασμό.

74313088_2184074248561079_8999367940222484480_n.jpg

Η χαρά μας και φέτος λοιπόν είναι απερίγραπτη, καθώς για ακόμη μια χρονιά βρέθηκαν ανάμεσά μας θηλάζουσες που αγνοούσαν την ύπαρξη της συγκεκριμένης ομάδας αλλά και του Πανελλήνιου Δικτύου Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού & Μητρότητας αλλά και θηλάζουσες οι οποίες περνούσαν από μπροστά με τα καροτσάκια τους και διστάζανε να πλησιάσουν αλλά προσεγγίζοντάς τες, νιώσανε ότι έχουμε κάτι κοινό, κάτι που μας συνδέει και άφησαν στην άκρη οποιαδήποτε συστολή και ένιωσαν πως δεν είναι μόνες. Είμαστε ακόμη χαρούμενες γιατί κοντά μας βρέθηκαν μητέρες που πήραν λάθος οδηγίες και διέκοψαν το θηλασμό αλλά επιθυμούσαν να ενημερωθούν για μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη. Είμαστε χαρούμενες γιατί στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εγκυμονούσες που θέλησαν να πάρουν χρήσιμο ενημερωτικό υλικό και να γίνουν μέλη της ομάδας μας, γιατί «άκουσαν» ότι η ομάδα βοηθά. Επίσης, είμαστε χαρούμενες γιατί το πλήθος των περαστικών θυμόταν την εκδήλωσή μας και περίμεναν ποτέ θα πραγματοποιηθεί. Τέλος, είμαστε περήφανες γιατί χάρη στην εκδήλωσή μας αυτή,  τα παιδιά μας, η επόμενη γενιά θα γνωρίζει!!

Σε όλο αυτό το ταξίδι της προετοιμασίας της εκδήλωσης η ομάδα των Κυκλάδων για τη Νάξο είχε πολύτιμες εθελόντριες θηλάζουσες και πρώην θηλάζουσες, η συμβολή των οποίων ήταν σπουδαία, καθώς χωρίς τη βοήθειά τους τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο και τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε οργανωθεί! Βικτώρια Καρβούνη, Κυριακή Τσαλμπούρη, Αντωνία Σοφικίτη, Μιχαηλίδου Πόπη, Χριστίνα Σκουλάτου, ένα μεγάλο μπράβο και ευχαριστώ σε όλες σας! Όλες οι εθελόντριεςαπό καρδιάς ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς, δωροθέτες μας για την πολύτιμη υποστήριξη τους αλλά και όλες/όλους όσες/όσους συμμετείχαν και υποστήριξαν με τον τρόπο τους την αξία του μητρικού θηλασμού! Ένα είναι το σίγουρο «Ο μητρικός θηλασμός είναι πλέον μέρος της ζωής μας!»

74226615_2184075171894320_1764214905537298432_n.jpg

(#) Η Ειρήνη Καραμανλή είναι εκπρόσωπος της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού Κυκλάδων 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Βρούτσης: Ερχεται αθλητική γιορτή στη Σύρο κάθε Ολυμπιακό έτος

Αθλητική γιορτή στη Σύρο κάθε Ολυμπιακό έτος, προς τιμή του Δημήτριου Βικέλα, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης

Μάντσεστερ: “Ψηφίζει” Νάξος, Ιος και Σίφνος για το καλοκαίρι του 2024

Ίος, Σίφνος και Νάξος στις ταξιδιωτικές τάσεις του 2024 για τους ταξιδιώτες από Μάντσεστερ - Τι αναφέρουν Κατσαράς, Γκίκας και Ναδάλη

Απογειώθηκαν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, “κόλλησαν” οι Κυκλάδες

23 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου - Τι δείχνουν τα στοιχεία του INSETE και τι συνέβη με τις Κυκλάδες

ΠΝΑι – Γ. Λεονταρίτης: Τι αναφέρει για την “άριστη διαχείριση του ΕΣΠΑ 2014-2020”

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Παρακολούθησης και Συντονισμού Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων ο Γ. Λεονταρίτης - Ποια είναι η δέσμευσή του

Πόρος: Στα βήματα Αστυπάλαιας και Χάλκης αλλά μόνο στο “πρασίνισμα”

Ο Πόρος στα ενεργειακά βήματα Χάλκης και Αστυπάλαιας – «Αγνοούνται» ζητήματα όπως απορρίμματα, λύματα κ.ά.

Παρατείνεται το πλαφόν ενοικίων στα εμπορικά ακίνητα και το 2024

Παράταση παίρνει επίσης και το «καλάθι του νοικοκυριού», αλλά και το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για βασικά είδη

Ο.ΝΑ.Σ.: Ωρα (10/12) για ετήσια γενική συνέλευση

Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ο.ΝΑ.Σ. - Πότε και που

Πάρος – Κ. Μπιζάς: Αντίθετος (με επιχειρήματα) με τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Επιστολή από τον νέο Δήμαρχο Πάρου, Κωνσταντίνο Μπιζά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και τους Βουλευτές Κυκλάδων για την υπόθεση των ΔΕΥΑ και το μέλλον τους .

Νάξος- Δικηγορικός Σύλλογος: Συνεχίζεται η αποχή έως και την 11η Δεκεμβρίου

Συνεχίζουν την αποχή τους έως και 11/12 τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου

“Καλάθι Χριστουγέννων”: Χωρίς κουραμπιέδες και μελομακάρονα αλλά με αρνί (!!!)

Από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου θα ισχύει το «Καλάθι των Χριστουγέννων» για έξι κατηγορίες τροφίμων.

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

“Διονύσιος Σολωμός”: Αναχωρεί από τον Πειραιά απόψε στις 10 το βράδυ για Δυτικές Κυκλάδες

Αλλαγές επί αλλαγών στις ώρες αναχώρησης του "Διονύσιος Σολωμός" ελέω καιρικών συνθηκών

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου

Στην επιστολή αναλύονται οι λόγοι του αιτήματος και ζητείται η παράταση της προθεσμίας για ένα ακόμη έτος. 

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;

Attica Group: Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας

Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας με Attica Group, αξίας ενός δισ. - Για συντήρηση, εκσυγχρονισμό πλοίων και μελλοντικά νέες ναυπηγήσεις

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου: Αποκατάσταση αλήθειας, όχι στην οικειοποίηση της Γραβιέρας Νάξου

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου "Nα μην οικειοποιηθούν στο μέλλον οποιαδήποτε διάκριση του προϊόντος Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, αν δεν αφορά συγκεκριμένα το προϊόν της επιχείρησής τους"

Αναπληρωτές Καθηγητές: Εκπτωση στα εισιτήριά τους προς τις περιοχές τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Blue Star Chios: Λίγο πριν το μεσημέρι θα περάσει από Σαντορίνη για Πειραιά

Το Blue Star Chios πέρασε το ... απαγορευτικό στην Κρήτη και τώρα επιστρέφει στον Πειραιά μέσω Κυκλάδων