Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΈξοδοςΝάξος - «10 χρόνια θηλάΖΟΥΜΕ»: 33 συμμετοχές, 24 θηλάζουσες μητέρες

Νάξος – «10 χρόνια θηλάΖΟΥΜΕ»: 33 συμμετοχές, 24 θηλάζουσες μητέρες

|

10ος Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός 2019 «10 χρόνια θηλάΖΟΥΜΕ» – Τι έγινε στη Νάξο (φωτογραφίες) 

Στα πλαίσια του εορτασμού της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας διοργάνωσε και φέτος τον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό. Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 50 πόλεις της Ελλάδας από τις κατά τόπους εθελοντικές ομάδες υποστήριξης που είναι μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας.  Για τη Νάξο τη διοργάνωση ανέλαβε και φέτος η ομάδα ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας https://www.facebook.com/groups/kykladesthilasmos/

Κείμενο της Ειρήνης Καραμανλή (#)

73257650_2184074165227754_5881711623130841088_n.jpg

10ος  Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός. Δέκα χρόνια κοινής πορείας συμπληρώνονται φέτος, για το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας. Για τη Νάξο και για όλα τα νησιά των Κυκλάδων τη διοργάνωση έχουν αναλάβει εθελοντές-μέλη της ομάδας εθελοντών υποστήριξης μητρικού θηλασμού και μητρότητας Κυκλάδων η οποία ανήκει στο Πανελλήνιο Δίκτυο. Κάθε πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη γυναίκες θηλάζουσες, πρώην θηλάζουσες και εγκυμονούσες από τον Έβρο έως το Λασίθι, από την Κέρκυρα έως τα Δωδεκάνησα, γυναίκες με τις οικογένειες τους, γιορτάζουν… Γιορτάζουν γιατί η βοήθεια από μητέρα σε μητέρα αποδίδει. Γιορτάζουν γιατί βοηθώντας η μία την άλλη, κάθε χρόνο όλο και περισσότερες μητέρες καταφέρνουν να θηλάσουν τα παιδιά τους και μαθαίνουν τρόπους να υπερνικούν δυσκολίες και αντιξοότητες. Γιορτάζουν γιατί μαζί, σαν μία γροθιά, μαθαίνουν και καταφέρνουν να πραγματώνουν το φυσικό και αυτονόητο, χωρίς να αυτοπεριορίζονται ή να λογοκρίνονται. Γιορτάζουν γιατί όλο και περισσότερες γυναίκες ενημερώνονται έγκαιρα.

Δέκα χρόνια πριν, μια μαμά, αφού διαπίστωσε ότι όταν η ενημέρωση για τον θηλασμό γίνεται από μαμά προς μαμά είναι πιο άμεση, πιο αποτελεσματική, σκέφτηκε ότι αν μια μαμά έβλεπε μια άλλη σαν κι εκείνη, να δηλώνει δυνατά ότι υποστηρίζει το θηλασμό, θα πήγαινε κοντά της. Θα την εμπιστευόταν! Θα την ενέπνεε! Θα παρακινούνταν να σταθεί κι εκείνη εκεί δίπλα της, και να δηλώσουν μαζί την υποστήριξη τους στο θηλασμό! Πόσο πιο δυνατή θα ήταν η εικόνα αυτή!; Πόσο πιο ηχηρό το μήνυμα τους!;Την σκέψη της αυτή την μοιράστηκε με κάποιες άλλες μαμάδες, και κάπως έτσι, από μια σκέψη και μόνο, στήθηκε ο 1ος Δημόσιος Ταυτόχρονος θηλασμός, με μόνο σύμμαχο, την υποστήριξη λίγων μαμάδων, και μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.
Και φύτεψαν ένα σποράκι! Μια ιδέα! Το σποράκι μπήκε βαθιά στη γη, και βρήκε έδαφος γόνιμο κι εύφορο. Και φύτρωσε, κι έγινε δεντράκι, και πέταξε 1600 κλαδιά, την επόμενη χρονιά 2720, την τρίτη 2.900 κι έγινε δέντρο μεγάλο, μέχρι που έφτασε να μετρήσει πάνω από 4.000 κλαδιά. Το Δέντρο της Ζωής! Το Δέντρο της Θηλάζουσας! Κάθε κλαδί και μια μαμά! Μια καρδιά! Ένα μωρό!   Ένας θηλασμός, την ημέρα του Δημόσιου Ταυτόχρονου θηλασμού.

Κι έβαλε καλά τις ρίζες του στις καρδιές μας!

73539745_2184073691894468_6290487317371027456_n.jpg

Κάθε χρονιά, όπως και φέτος η συνάντηση και η μαγική αυτή στιγμή του Ταυτόχρονου Θηλασμού είναι μοναδική, για όλες τις θηλάζουσες που συμμετέχουν σε αυτόν, καθώς νιώθουν με όλες τους τις αισθήσεις ότι εκείνη τη στιγμή δεν είναι μόνες τους, δεν είναι μόνο με τις θηλάζουσες που βρίσκονται δίπλα τους και διαδηλώνουν μαζί θηλάζοντας δημόσια τα μωρά ή τα νήπιά τους αλλά είναι μαζί με ΟΛΕΣ τις υπόλοιπες θηλάζουσες ανά την Ελλάδα και η ενέργεια που βιώνουν είναι συγκλονιστική. Είναι μέρος και κομμάτι όλης αυτής της ενέργειας όχι μόνο του Ταυτόχρονου Δημόσιου θηλασμού που λαμβάνει χώρα εκείνη τη στιγμή αλλά και όλων των προηγούμενων, γιατί αυτή η ενέργεια και η αγάπη μεταλαμπαδεύεται και στις επόμενες, είναι μια ενέργεια που υπάρχει μέσα σε όλες τις θηλάζουσες που συμμετείχαν, θα συμμετέχουν. Γιατί, η ενέργεια αυτή είμαστε όλες εμείς, οι προηγούμενες θηλάζουσες και οι επόμενες, οι επόμενες γενιές!!

Πολλοί θα αναρωτιούνται γιατί χρειάζεται να πραγματοποιούνται τέτοιες εκδηλώσεις, για κάτι που θεωρείται πλέον δεδομένο και αυτονόητο. Η αλήθεια είναι ότι όντως μέσα στο πέρασμα αυτών των δέκα χρόνων, έχει επιτευχθεί αυτό που το πρώτο διάστημα φάνταζε αδύνατον. Ο θηλασμός έχει αρχίσει να είναι μέρος της ζωής μας, της καθημερινότητάς μας. Καθημερινά, όλο και περισσότερες γυναίκες θηλάζουν ελεύθερα χωρίς ίχνος ντροπής και συστολής τα μωρά και νήπιά τους. Η εικόνα της θηλάζουσας έχει αρχίσει να γίνεται φυσιολογική και φυσική. Για κάποιους λοιπόν μπορεί να μην είναι απαραίτητη αυτή η γιορτή-εκδήλωση και να έχουν και δίκιο όμως όσο υπάρχουν γυναίκες οι οποίες διστάζουν ή ντρέπονται να θηλάσουν δημόσια γιατί σκέφτονται τι θα πει ο περαστικός ή ο διπλανός τους, όσο υπάρχουν επιχειρηματίες που διαμορφώνουν χώρους θηλασμού μέσα στις τουαλέτες και όσο υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο θηλασμός είναι κάτι προσωπικό και δεν πρέπει να εκτίθεται σε δημόσια θέα, τότε αυτή η εκδήλωση οφείλει να συνεχίσει να πραγματοποιείται! Οφείλει να συνεχίσει να αφυπνίζει όλες εκείνες τις μητέρες που τους έχουν πείσει ότι ο θηλασμός είναι κάτι μυθικό, κάτι δύσκολο, κάτι προσωπικό που πραγματοποιείται υπό κατ’οίκον περιορισμό. Ο μητρικός θηλασμός είναι ότι πιο φυσικό υπάρχει! Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν όλες οι μητέρες είναι να κλείσουν τα αυτιά τους και να εμπιστευτούν την καρδιά τους και το ένστικτό τους, αφήνοντας τη μητέρα φύση να τους καθοδηγήσει σε αυτό για το οποίο τους έχει η ίδια προορίσει..!!

Η Νάξος για ακόμη μια χρονιά συμμετείχε στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό, διαδηλώνοντας-θηλάζοντας τα μωρά και τα νήπιά της και υποστηρίζοντας το δικαίωμα του κάθε παιδιού να μπορεί να θηλάσει όταν θελήσει, όπου θελήσει και όσο θελήσει! Συγκεκριμένα, η εκδήλωση είχε 33 συμμετοχές εκ των οποίων οι 24 ήταν θηλάζουσες και οι 13 θηλάσανε ταυτόχρονα τα μωρά-νήπιά τους και 2 εγκυμονούσες! Το μικρότερο μωρό 65 ημερών και το μεγαλύτερο νήπιο 43 μηνών!  Επίσης, μια μαμά μας έστειλε μήνυμα στη σελίδα της εκδήλωσης και ανέφερε ότι μπορεί να μην κατάφερε να παρευρεθεί αλλά θήλασε και αυτή μαζί μας από το σπίτι της το 32 ημερών μωράκι της!  Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν πάρα πολλές πρώην θηλάζουσες, οι οποίες θέλησαν με την παρουσία τους να υποστηρίξουν την προσπάθεια μας αλλά και το μητρικό θηλασμό.

74313088_2184074248561079_8999367940222484480_n.jpg

Η χαρά μας και φέτος λοιπόν είναι απερίγραπτη, καθώς για ακόμη μια χρονιά βρέθηκαν ανάμεσά μας θηλάζουσες που αγνοούσαν την ύπαρξη της συγκεκριμένης ομάδας αλλά και του Πανελλήνιου Δικτύου Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού & Μητρότητας αλλά και θηλάζουσες οι οποίες περνούσαν από μπροστά με τα καροτσάκια τους και διστάζανε να πλησιάσουν αλλά προσεγγίζοντάς τες, νιώσανε ότι έχουμε κάτι κοινό, κάτι που μας συνδέει και άφησαν στην άκρη οποιαδήποτε συστολή και ένιωσαν πως δεν είναι μόνες. Είμαστε ακόμη χαρούμενες γιατί κοντά μας βρέθηκαν μητέρες που πήραν λάθος οδηγίες και διέκοψαν το θηλασμό αλλά επιθυμούσαν να ενημερωθούν για μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη. Είμαστε χαρούμενες γιατί στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εγκυμονούσες που θέλησαν να πάρουν χρήσιμο ενημερωτικό υλικό και να γίνουν μέλη της ομάδας μας, γιατί «άκουσαν» ότι η ομάδα βοηθά. Επίσης, είμαστε χαρούμενες γιατί το πλήθος των περαστικών θυμόταν την εκδήλωσή μας και περίμεναν ποτέ θα πραγματοποιηθεί. Τέλος, είμαστε περήφανες γιατί χάρη στην εκδήλωσή μας αυτή,  τα παιδιά μας, η επόμενη γενιά θα γνωρίζει!!

Σε όλο αυτό το ταξίδι της προετοιμασίας της εκδήλωσης η ομάδα των Κυκλάδων για τη Νάξο είχε πολύτιμες εθελόντριες θηλάζουσες και πρώην θηλάζουσες, η συμβολή των οποίων ήταν σπουδαία, καθώς χωρίς τη βοήθειά τους τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο και τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε οργανωθεί! Βικτώρια Καρβούνη, Κυριακή Τσαλμπούρη, Αντωνία Σοφικίτη, Μιχαηλίδου Πόπη, Χριστίνα Σκουλάτου, ένα μεγάλο μπράβο και ευχαριστώ σε όλες σας! Όλες οι εθελόντριεςαπό καρδιάς ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς, δωροθέτες μας για την πολύτιμη υποστήριξη τους αλλά και όλες/όλους όσες/όσους συμμετείχαν και υποστήριξαν με τον τρόπο τους την αξία του μητρικού θηλασμού! Ένα είναι το σίγουρο «Ο μητρικός θηλασμός είναι πλέον μέρος της ζωής μας!»

74226615_2184075171894320_1764214905537298432_n.jpg

(#) Η Ειρήνη Καραμανλή είναι εκπρόσωπος της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού Κυκλάδων 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Μπάρμπαρα”: Σύσταση για προσέλευση στην εργασία μετά τις 10 το πρωί της Δευτέρας

Μαζί με τον υδράργυρο, «παγώνει» η λειτουργία υπηρεσιών, καταστημάτων και σχολείων σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Αττική τη Δευτέρα.

Λέρος: Κατέληξαν τρία παιδιά που είχαν εντοπιστεί σε ναυάγιο

Λέρος: Πέθαναν τα τρία παιδιά παρά την υπερπροσπάθεια των γιατρών

Κλειστά τα σχολεία σε Φολέγανδρο, Κύθνο και Σίφνο

Τρεις ακόμη δήμοι στις Δυτικές και Νότιες Κυκλάδες προχώρησαν σε αναστολή λειτουργίας των σχολικών τους μονάδων

Απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα αύριο Δευτέρα

Δεμένα και αύριο Δευτέρα (06/02) τα πλοία από την Ραφήνα προς Ανδρο, Τήνο και Μύκονο

Κλειστά τα σχολεία αύριο (06/02) στο Δήμο Θήρας

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει τα σχολεία και στο Δήμο Θήρας

Μήλος: Κλειστά τα σχολεία αύριο Δευτέρα (06/02)

Ο Δήμος Μήλου ανακοίνωσε ότι αύριο Δευτέρα θα είναι κλειστα τα σχολεία όλων των βαθμίδων

“Μπάρμπαρα”: Πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο αύριο

Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων - Ισχυρή σύσταση προς τον ιδιωτικό τομέα για τηλεργασίας

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

Εκτακτο: Κλειστά τα σχολεία σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει αύριο Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου τις σχολικές μονάδες σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας: Κόβει τη πίτα του μετά μουσικής

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας θα κόψει την πρωτοχρονιάτική του

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες

Ερχεται η … έξυπνη μαρίνα στη Νάξο

Συνεργασία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου με την Εurobank... Ποιος είναι ο λόγος;

Γιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

Επιλέγουμε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που δεν χάνει την ζωντάνια του τον χειμώνα, για την πρώτη εξόρμηση-αστραπή του 2023

Θεατρικός Όμιλος Νάξου “Ο Διόνυσος”: Νέο ξεκίνημα με πρόεδρο την Ελένη Ανδριανοπούλου

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Θεατρικό Ομιλο Νάξου "Ο Διόνυσος"... Ποια και πότε η πρώτη κίνηση

Τα λιμάνια της … οργής, επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση υποδομών

Γερασμένες, ελλιπείς ή κακοσυντηρημένες λιμενικές υποδομές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Εγγαρές: Κόβει ο σύλλογος τη πίτα του την προσεχή Κυριακή (05/02)

Ο Σύλλογος Εγγαριτών Νάξου «Άγιος Τρύφων» κόβει τη πίτα του.. Πότε και που

Το μπάτουδο από τα χέρια της κας Μαριάννας Βαλέρη (video)

Μπάτουδο... πρόκληση από ναξιώτικα υλικά στο Action 24! (video)

Γλινάδο – ΕΑΣ Νάξου: Το νέο τυροκομείο είναι γεγονός (video)

Ξεκινά την λειτουργία του το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου! (video)