Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΈξοδοςΜικρές Κυκλάδες: Η Αρακλειά ως γαστρονομικός πρεσβευτής της Ηρακλειάς

Μικρές Κυκλάδες: Η Αρακλειά ως γαστρονομικός πρεσβευτής της Ηρακλειάς

|

Αρακλειά… Και πως .. μία μπουκιά μετατρέπει ένα νησί σε γαστρονομικό προορισμό.. Το όνειρο του chef Γιάννη Γαβαλά στο πιάτο της “Καθημερινής”

Ο σεφ Γιάννης Γαβαλάς δούλεψε για χρόνια μάγειρας σε εστιατόρια στην Αθήνα και στη Μύκονο. Στην τελευταία εργάστηκε για περίπου μία πενταετία στο εστιατόριο Bakalo, στη Χώρα. Εκεί τον συνάντησα πρώτη φορά και πήρα την πρώτη γεύση από τη σεμνή, καθαρή και εύστοχη μαγειρική του.

Του Αγγελου Ρέντουλα (Kathimerini.gr)

Δεν ήταν κρυφό το όνειρό του να φτιάξει το δικό του εστιατόριο στο νησί από όπου κρατάει η σκούφια του, την Ηρακλειά (σ.σ. “μία μπουκιά”). Τότε όμως δεν ήξερα πόσο δραστήριος, συγκεντρωμένος και μεθοδικός είναι. Το ’πε και το ’κανε. Ανακαίνισε το πατρικό του σπίτι, χωρίς να αλλοιώσει την πατίνα του. «Στον Γιάννη βρήκα έναν σύμμαχο», μου λέει ο ομόσταβλός του Φάνης Γαβαλάς, ιδιοκτήτης των Meltemi Villas, όπου απόλαυσα τη θέα στη θάλασσα και στα νησάκια ολόγυρα, καθώς και ένα θαυμάσιο πρωινό, με δικές τους πίτες, ομελέτες με ντόπια ζαρζαβατικά, ξεροτήγανα με ηρακλειανό θυμαρόμελο κ.ά.

Μπήκαμε στην Αρακλειά, το εστιατόριό του, από την μπροστινή αυλή και βρεθήκαμε στο σαλονάκι με το παρκέ και την παραδοσιακή οροφή με τα ξύλινα δοκάρια. Η πίσω αυλή είναι ονειρική. Κάδρο το μικρό νησάκι Βενέτικο και η Σχοινούσα μια χεριά.

Σέρβις για χειροκρότημα: ο Δημήτρης, καλαμπουρτζής, πρόσχαρος, ευγενικός, ταχύτατος, άψογος επαγγελματίας. Ο Γιάννης, μπροστάρης της κυκλαδίτικης κουζίνας, αποθεώνει τη δωρικότητά της. «Δεν βρήκα καλά αμπελοφάσουλα φέτος, κι όσα υπήρχαν ήταν πανάκριβα. Προτίμησα βλιτοκορφές από τον μπάρμπα μου». Ένας ικανός κουζινάρχης θα προσαρμοστεί στα βρισκούμενα. Τις βλιτοκορφές τις έκανε τσιγαριαστές με μυρωδικά και ξινομυζήθρα Ηρακλειάς, η οποία έλιωνε μέσα στο τηγάνι κι ενωνόταν με το εξαιρετικό ελαιόλαδο και τα ζουμιά από τα χόρτα σε μια ελαφριά, αλλά πολύ νόστιμη σαλτσούλα. Τυρολουκουμάδες, τηγανητή τυροκουλούρα –κριτσανιστή αποθέωση των κυκλαδίτικων τυριών– και το νόστιμο γεμιστό καλαμάρι με σπανακόρυζο και βινεγκρέτ λευκού ταραμά είναι signature πιάτα του.

Η δική του εκδοχή της λαδένιας είναι έξοχη: με ζυμαράκι λεπτό, στρωμένο με γενναίες δόσεις μηλαίικου πελτέ και χούφτες από λεπτοκομμένα ντόπια κρεμμύδια, μαριναρισμένα και μαραμένα με πελτέ. Δοκίμασα ντόπιο αρνί στον ξυλόφουρνο, με τραγανή πετσούλα-λουκούμι, με παραδοσιακή ηρακλειανή γέμιση με ρύζι, μυρωδικά και συκωταριά. Θραύση κάνει το μισόκιλο σουβλάκι από ψαρονέφρι που είναι μαριναρισμένο σε θυμάρι και φλούδες λεμονιού.

Το γαλακτομπούρεκο σκαρφάλωσε απευθείας στο top 5 της λίστας μου με τα ωραιότερα γλυκά της ζωής μου. Πρόκειται για ένα παραδεισένιο ρολάκι από χειροποίητο, χωριάτικο φύλλο, γεμισμένο με πλούσια σιμιγδαλόκρεμα, τηγανισμένο ιδεωδώς, απίθανα τραγανό, σερβιρισμένο καυτό μαζί με μια σάλτσα αλμυρής καραμέλας.

Για να χαρακτηρίσουμε έναν τόπο γαστρονομικό προορισμό, σαφώς δεν αρκεί ένα εστιατόριο. Ο Γιάννης, όμως, έκανε πολύ καλή αρχή.■

Αρακλειά, Άη Γιώργης, Ηρακλειά, Τ/22850-71.570, 6944-862.603. Ανοιχτά καθημερινά από τις 18.00. Το εστιατόριο θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι το τέλος της σεζόν. Κόστος: 15-20 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Φωτογραφίες και από τον Laurent Fabre (περιοδικό Figaro)


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βουλιμία και Ανορεξία: Κατανόηση, Επιπτώσεις και Θεραπευτικές Προσεγγίσεις

Η Ψυχολόγος Στέλλα Ζαχαράτου MSc μιλάει για την Βουλιμία και την Ανορεξία...

ΔΕΔΔΗΕ: Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα θα ξημερώσει αύριο (09/11) η πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου, τα Αγγίδια και η Στελίδα αύριο Σάββατο

Σαντορίνη: Παρουσιάζεται η μελέτη Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) του Δήμου Θήρας

Την Πέμπτη 14/11/2024 και ώρα 12:00 θα διεξαχθεί στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στα Φηρά του Δήμου Θήρας, η Παρουσίαση των Εναλλακτικών Σεναρίων και του Προκρινόμενου εξ αυτών της μελέτης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Γιάννα Σταυράκη: “Τα τελευταία χρόνια δηλώνω Ναξιώτισσα” (video)

Η αγαπημένη ηθοποιός Γιάννα Σταυράκη εξηγεί στον Νίκο Σκορδιαλό γιατί αγαπάει τη Νάξο (video)

Σαντορίνη – Ε.Σ.Θ.Π.: Από τις 11 Νοεμβρίου η δήλωση συγκομιδής για την παραγωγή σταφυλιών, αρακά και για το τοματάκι

Οι παραγωγοί θα πρέπει να προσέρχονται στα γραφεία της Ε.Σ.Θ.Π στα Φηρά (κατάστημα εφοδίων)

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: “Οι Γυναίκες των Κυκλάδων” πάνε.. αεροδρόμιο

Η έκθεση, που φιλοξενείται στον χώρο «Τέχνη & Πολιτισμός» στο επίπεδο αφίξεων του Αεροδρομίου, ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2024 και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου 2025.

Σαντορίνη: Μια ακόμη επιτυχημένη χρονιά ολοκληρώθηκε για το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»

Καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, το μουσείο υποδέχθηκε χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την πλούσια ιστορία της τομάτας στη Σαντορίνη

Σαντορίνη: “Τα Ηφαίστεια της Σαντορίνης” – Ενημέρωση για την κατάστασή τους από το ΙΜΠΗΣ

Ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό και τις αρχές της Σαντορίνης

Γιάννης Γαβαλάς: «Το βασικότερο υλικό σε μια συνταγή είναι η αγάπη» (video)

Ο Γιάννης Γαβαλάς, εμπνευσμένος από τις «θύμησες των γεύσεων», από την Κυκλαδίτικη πρώτη ύλη και τη γεωμορφολογία του νησιού του, δημιούργησε ένα χώρο, στον οποίο ο επισκέπτης δεν νοιώθει πελάτης, αλλά φιλοξενούμενος

Νάξος: Ενεργοποιείται το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών, υπογραφές παρουσία Μητσοτάκη

Ενεργοποιείται το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών – Στις 21 Νοεμβρίου στη Νάξο η επίσημη υπογραφή της σύμβασης παρουσία του Μητσοτάκη

Κρήτη: Δύο πλοία που έγραψαν ιστορία, το Kriti I και το Kriti II ετοιμάζονται για διάλυση (video)

Γράφεται αυτές τις ημέρες ο επίλογος για δύο πλοία που έγραψαν ιστορία στο Αιγαίο (video)

Πανναξιακός ΑΟ: Νίκη 3-0 στο Φιλώτι, βράβευση Μανωλά από τον ΑΜΣ Φιλωτίου

Τη νίκη ο Πανναξιακός του Μανωλά, το χειροκρότημα το Φιλώτι

Νάξος: Δρομολογείται ξενοδοχειακή επένδυση 3 αστέρων

Δρομολογείται έργο για νέο ξενοδοχείο στη Νάξο

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Με βολή σε “νεκρό” χρόνο του Στογιάνοβιτς, νίκη (61-60) επί του Παλαιού Φαλήρου

Επιστροφή στις νίκες για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia - Επικράτησε 61-60 του Παλαιού Φαλήρου (2-3 ρεκόρ) και αντιμετωπίζει την επόμενη αγωνιστική τον Πανελευσινιακό

Νάξος – Μέλανες: Για πρώτη φορά έχουμε τη διοργάνωση “Γιορτή Λαδιού”

Πότε και που θα διοργανωθεί η γιορτή λαδιού στη Νάξο

Μ. Χατζόπουλος (Naxos Vibe): «Θέλουμε ο ιδιοκτήτης να αισθάνεται ότι το ακίνητό του είναι στα καλύτερα χέρια»

Συνέντευξη με τον Μιχάλη Χατζόπουλο, ιδιοκτήτη του Naxos Vibe, που ασχολείται με τη διαχείριση πολυτελών ακινήτων και βιλών στη Νάξο

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στην Ιο

Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή ενώ στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι

Π. Πολυκρέτης: Ναξιώτης επιστήμονας μίλησε στην Βουλή της Ιαπωνίας (video)

Τι είπε ο Παναγής Πολυκρέτης - διδάκτορας δομικής βιολογίας- από τη Βουλή της Ιαπωνίας; (video)

Τι κάνει ο Άκης Πετρετζίκης στη Νάξο;

Το "Akis’ Food Tour" ξεκινά το πιο γευστικό ταξίδι του από τη Νάξο

Νάξος – Μέλανες: Η νεανική παραβατικότητα στο επίκεντρο συζήτησης

Ημερίδα διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μελάνων Νάξου με θέμα την Νεανική παραβατικότητα - Πότε και που;