Κυριακή, 24 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΈξοδοςΚυκλάδες - Κουφονήσια: Ξεκινάει απόψε το Φεστιβάλ κλασικής μουσικής

Κυκλάδες – Κουφονήσια: Ξεκινάει απόψε το Φεστιβάλ κλασικής μουσικής

|

Σπουδαίες μουσικές προσωπικότητες από το εξωτερικό και καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας συμμετέχουν από τις 14 έως και τις 31 Ιουλίου στο 6ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων 2021. – Ξεκίνημα απόψε (14/07) με ρεσιτάλ λυρικού τραγουδιού με την διάσημη Ρωσίδα ντίβα της όπερας Olga Peretyatko συνοδεία του διακεκριμένου πιανίστα Matthias Samuil 

Τα μικρά φεστιβάλ έχουν τη δική τους γοητεία. Μπορούν να βοηθήσουν έναν τόπο να οικοδομήσει σταθερή σχέση με τους επισκέπτες. Από την άλλη, η διοργάνωσή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση, αν συνυπολογιστούν η απόσταση, οι καιρικές συνθήκες, το κόστος… Οι άνθρωποι που επωμίζονται αυτά τα βάρη χρειάζονται ενθάρρυνση και υποστήριξη από τις τοπικές αρχές και τις κοινότητες, ιδιαίτερα στις δύσκολες περιόδους. Θεσμοθετημένο από το 2016, το Φεστιβάλ κλασικής μουσικής Κουφονησίων αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς στις Κυκλάδες, καθώς μετακαλεί κάθε χρόνο κορυφαίους καλλιτέχνες κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Και αισίως φέτος φτάνει στην 6η έκδοση και το πιο σημαντικό; Εγινε θεσμός που όλοι απολαμβάνουν (όχι μόνο) στα Κουφονήσια… 

Έπειτα από πέντε συναπτές διοργανώσεις (2016-2020), το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων, έχει καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού στη χώρα. Με χαρακτηριστική αφοσίωση και συνέπεια και παρά τις αντίξοες συνθήκες και το πλήγμα που αναπόφευκτα υπέστησαν οι πολιτιστικοί θεσμοί από την πανδημία του Covid-19, το Φεστιβάλ δεν παρέλειψε να δώσει και το 2020 δυναμικά το παρόν, παρουσιάζοντας ένα πολυθεματικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του ιδρυτή του, μαέστρου και πιανίστα Κορνήλιου Μιχαηλίδη. 

Εκτός από την παρουσίαση αριστουργημάτων του παγκόσμιου κλασικού ρεπερτορίου, το φεστιβάλ επιδιώκει τη σύνδεση με το παρελθόν και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Το σπουδαίο με τον θεσμό είναι ότι πήρε σάρκα και οστά επισήμως επειδή ο ίδιος ο κόσμος το αγκάλιασε, ήδη από την αρχική του μορφή, όταν δηλαδή είχε τη μορφή σποραδικών συναυλιών. Συνεπώς, δεν είναι μια απόπειρα «εκπολιτισμού», μια άνωθεν πολιτιστική παρέμβαση, αλλά η ανταπόκριση σε μια ανάγκη. Τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες το έχουν αγαπήσει.

festival-klasikis-moysikis-koyfonision-o-thesmos-poy-agapisan-oi-kyklades2

Πέρυσι, το φεστιβάλ «πέρασε» επιτυχώς το τεστ της πανδημίας και φέτος επανακάμπτει δριμύτερο, με ενδιαφέρον πρόγραμμα. Από τις 14 έως τις 31 Ιουλίου θα μας προσφέρει ρεσιτάλ λυρικού τραγουδιού με τη διάσημη Ρωσίδα ντίβα της όπερας Ολγα Περετιάτκο (βλέπε φωτο), συνοδεία του Ματίας Σαμουήλ στο πιάνο, και μια βραδιά με την  περίφημη Ιαπωνογερμανίδα σολίστ Αλις Σάρα Οτ. Εχει προγραμματιστεί ρεσιτάλ βιολιού – πιάνου με δύο σπουδαίους Ρώσους ερμηνευτές, τους Σεργκέι Κρίλοφ και Εβελιν Μπερεζόφσκι, καθώς και ρεσιτάλ κλαρινέτου – πιάνου με τους καταξιωμένους Ελληνες ερμηνευτές Σπύρο Μουρίκη και Ναταλία Μιχαηλίδου. Για πρώτη φορά στη σύντομη ιστορία του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και μια βραδιά ελληνικής μελοποιημένης ποίησης. Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι από την αρχαιότητα έως σήμερα, μέσα από μελοποιήσεις του Γιώργου Κουρουπού, ερμηνευμένες από τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο και τον πιανίστα Γιάννη Τσανακαλιώτη, σε απαγγελία της Ιουλίτας Ηλιοπούλου.

 

 Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να διαδραματίσει έναν ευρύτερα διαπαιδαγωγικό ρόλο για τους νέους του νησιού. Ετσι, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών –και με την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων– παρουσιάστηκε στις 11 Ιουνίου ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Κουφονησίων με τη συμμετοχή του κουιντέτου χάλκινων και κρουστών Metallon, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Το επόμενο απόγευμα, στις 12 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε συναυλία του κουιντέτου με ελεύθερη είσοδο για τους κατοίκους του νησιού. 

koyfffff.jpg

Και όπως είχαμε διαβάζει στη σχετική ανάρτηση “Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την επιτυχή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών δράσεων και της ανοιχτής συναυλίας που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο του νησιού από το Σεξτέτο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών “Metallon”, ως προάγγελοι του φετινού φεστιβάλ που θα λάβει χώρα τον Ιούλιο! Διαχρονικός συνοδοιπόρος σε αυτή την προσπάθεια είναι η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών , καθώς επίσης και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και η Δημοτική Κοινότητα Κουφονησίων, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την ανεκτίμητη συμβολή τους και υποστήριξη!” 

Πρόγραμμα του 6ου Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων

@ Τετάρτη 14 Ιουλίου «Τραγούδια για τη Μάγια». Ρεσιτάλ λυρικού τραγουδιού με την διάσημη ρωσίδα σοπράνο Όλγκα Περετιάτκο, συνοδεία του γερμανού πιανίστα Ματίας Ζάμουιλ, με έργα ειδικά αφιερωμένα στην κόρη της σοπράνο, Μάγια.

@ Σάββατο 17 Ιουλίου «Ηχώ της Ζωής». Ρεσιτάλ πιάνου της ιαπωνο-γερμανίδας σολίστ Αλίς Σάρα Οτ, με ένα σύγχρονο πρόγραμμα που δομείται γύρω από τα «24 πρελούδια» του Φρεντερίκ Σοπέν.

@ Πέμπτη 22 Ιουλίου «Πεμπτουσία του Ρομαντισμού». Σύμπραξη βιολιού και πιάνου με δυο σπουδαίους ρώσους ερμηνευτές του ρομαντικού ρεπερτορίου, τον κορυφαίο βιολονίστα και αρχιμουσικό Σεργκέι Κριλόφ, και την πιανίστα Εβελίν Μπερεζόφσκι.

@ Τρίτη 27 Ιουλίου «Αρχινώ το τραγούδι μου…». Ελληνική ποίηση από την αρχαιότητα έως σήμερα, μελοποιημένη από τον σπουδαίο Γιώργο Κουρουπό, με ερμηνευτές τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο, τον πιανίστα Γιάννη Τσανακαλιώτη, και την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου στην απαγγελία.

@ Σάββατο 31 Ιουλίου «Μουσικές Πολυχρωμίες». Ο κλαρινετίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Σπύρος Μουρίκης, και η πιανίστρια και συνιδρύτρια του φεστιβάλ Κουφονησίων, Ναταλία Μιχαηλίδου, σε ένα ρεσιτάλ με ποικιλόμορφο πρόγραμμα.

Πληροφορίες: Το 6ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων φιλοξενείται στην Οικία Μιχαηλίδου από 14 έως 31 Ιουλίου 2021. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 20:30, ενώ τα εισιτήρια (15€, μειωμένο 8€) κλείνονται διαδικτυακά www.ticketservices.gr/event/6o-festival-klasikis-mousikis-koufonision, ή τηλεφωνικά στο 210-7234567. 

Με πληροφορίες από την kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο στο «8ο Φεστιβάλ Στρογγύλη» (αφίσα)

Μια μεγάλη συναυλία-φόρος τιμής στον αξέχαστο ερμηνευτή, με τον Δημήτρη Μπάση, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και τον Δημήτρη Μπάκουλη, τη Δευτέρα 25 Αυγούστου 2025 στις 21:00 στον Προαύλιο Χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου Δήμου Θήρας.

Μειώσεις φόρων για 4 εκατ. φορολογούμενους,οι αλλαγές που έρχονται στο φορολογικό σύστημα

Αυξάνεται το αφορολόγητο, μειώνονται οι συντελεστές και τα τεκμήρια – Το πακέτο μέτρων που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Ατυχήματα με γουρούνες: Ένας καλοκαιρινός «εφιάλτης» για τα νησιά

Γιατροί περιγράφουν ότι «η μισή εφημερία είναι περιστατικά με γουρούνες» – Τουρίστες έως 25 ετών τα κύρια θύματα, με τραυματισμούς από απλά κατάγματα έως θανατηφόρες κακώσεις

Νάξος: Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο «Ψάξε στο όνειρό μας» (αφίσα)

Το αφιέρωμα στη Νάξο δεν αποτελεί απλώς μια συναυλία, αλλά μια γιορτή μνήμης και τιμής στον καλλιτέχνη που σημάδεψε την ελληνική μουσική σκηνή

Ανανέωσε με Τσουγκαράκη ο ΑΠΑΣ Νάξου – Ανακοίνωση φιλικών αγώνων προετοιμασίας

Ο έμπειρος σέντερ συνεχίζει στη Νάξο, ενώ η ομάδα ανακοίνωσε το πρόγραμμα φιλικών για τον Σεπτέμβριο ενόψει της σεζόν 2025-26 στη National League 1.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα «Κακλαμανάκεια 2025» στην Αμοργό

Ο ΑΝΠΟ Αμοργού και ο Δήμος Αμοργού τίμησαν την Ολυμπιονίκη Ειρήνη Νίνου στην τελετή λήξης του θεσμού προς τιμήν του Νίκου Κακλαμανάκη.

Μύκονος: Τραγωδία σε ξενοδοχείο του Ορνού – Νεκρός 25χρονος σε ιδιωτική πισίνα δωματίου

Δύο νεαροί Βραζιλιάνοι βρέθηκαν αναίσθητοι σε πισίνα ξενοδοχείου – Ο ένας διασώθηκε, ο άλλος ανασύρθηκε νεκρός. Στο δωμάτιο βρέθηκαν σύριγγα και σακουλάκια με λευκή σκόνη.

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και πολιτικός Δημήτρης Κωνσταντάρας σε ηλικία 79 ετών

Γιος του αξέχαστου ηθοποιού Λάμπρου Κωνσταντάρα, υπηρέτησε τη δημοσιογραφία, την πολιτική και τον πολιτισμό

Αμοργός: Η «Γιορτή του Παστελιού» επιστρέφει στη Λόζα Χώρας

ην Κυριακή 24 Αυγούστου 2025 στις 20:00, ο Σύλλογος «Σημωνίδης» μας καλεί σε μια γιορτή γεύσεων, μουσικής και παράδοσης με παστέλι, ψημένη ρακή, χορό και τραγούδι ως το πρωί.

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Γερασμένα και ανεπαρκή τα λιμάνια των νησιών, SOS από τους πλοιάρχους, στο επίκεντρο το λιμάνι της Νάξου

Κατασκευασμένα πριν από 40-50 χρόνια, τα περισσότερα λιμάνια αδυνατούν να καλύψουν τις σημερινές τουριστικές ανάγκες – Σοβαρά προβλήματα σε Νάξο, Πάρο, Τήνο, Λέρο και Σαντορίνη.