Οι «Εναλλακτικές Εκδόσεις» παρουσιάζουν την προσεχή Παρασκευή (22 / 04) στις 19.30 το βιβλίο του Θανάση Κωτσάκη “Κρητικοί έποικοι στην Νάξο, Μύθος ή πραγματικότητα;”
Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει κατά καιρούς αναφορικά με την καταγωγή των κατοίκων της Νάξου, ιδίως της ορεινής, σχετικά με το αν είναι κρητικής καταγωγής ή όχι. Από την πλευρά τους οι κάτοικοι του νησιού, πρωτίστως οι ορεινοί, έχουν γενικά την πεποίθηση ότι «συγγενοπέφτουν» με τους Κρητικούς, κατά έναν συνήθως ασαφή τρόπο, ενώ δεν λείπουν και κάποιοι που υποστηρίζουν, βάσει οικογενειακών παραδόσεων, ότι έχουν κρητική καταγωγή. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι και εκείνοι, ντόπιοι κυρίως, που δεν αποδέχονται την παραπάνω ερμηνεία, προβάλλοντας ισχυρά περί του αντιθέτου επιχειρήματα. Η έλλειψη επαρκών γραπτών πηγών που να φωτίζουν τη ναξιακή ιστορία των παρελθόντων αιώνων, είναι η βασική αιτία πού δεν διαθέτουμε ακόμη κάποια σαφή απάντηση ως προς το όλο ζήτημα, βασισμένη σε αδιασάλευτα τεκμήρια, και συνεπώς είμαστε αναγκασμένοι να προσφεύγουμε σε διατυπώσεις ερμηνευτικών θεωριών.
Μία πρώτη απάντηση έρχεται από το βιβλίο του Ιστορικού Θανάση Δ. Κωστάκη “Κρητικοί έποικοι στην Νάξο, Μύθος ή πραγματικότητα;”, το οποίο κυκλοφορεί εδώ και μερικές ημέρες από τις «Εναλλακτικές εκδόσεις». Και μάλιστα την προσεχή Παρασκευή (22/04) στον χώρο πολιτικής και πολιτισμού “Ρήγας Βελεστινλής” (Ξενοφώντος 4, Σύνταγμα) θα έχουμε την επίσημη …πρώτη όπου για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Νάξιος Μανόλης Σέργης (αν. καθηγητής Λαογραφίας ΔΠΘ) και ο Φίλιππος Αθανασόπουλος (εκπαιδευτικός, υπ. Διδάκτωρ ιστορίας) αλλά και ο συγγραφέας…
Και όπως σημειώνεται στο εισαγωγικό σημείωμα «σκοπός της παρούσας μελέτης δεν είναι η οριστική επίλυση του ζητήματος, αλλά η παράθεση στοιχείων και επιχειρημάτων, προερχόμενων και από τις δύο πλευρές, με την προσθήκη και νέων, ως συμβολή στην απόκτηση από το ευρύ κοινό μίας πληρέστερης κατά το δυνατόν εικόνας αναφορικά με τη φύση του όλου φαινομένου. Eπιπλέον, έχει ως στόχο να αποτελέσει και ένα ερέθισμα και μία αφορμή για μία περαιτέρω συνέχιση της διεπιστημονικής έρευνας ως προς τις σχέσεις των δύο νησιών, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του υποβάθρου της πολιτισμικής ταυτότητας των κατοίκων της Νάξου, της Κρήτης και του Αιγαίου γενικότερα».