Το Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» παρουσιάζει αύριο (01/09, 21:00) την κινηματογραφική ταινία του 1956 «Η αρπαγή της Περσεφόνης” σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη και πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση τόσο του ίδιου όσο και των Καζάκου- Τζανετάκου
Είναι από τις ταινίες που πέρασαν … χωρίς να ακουμπήσουν. Και είναι κρίμα από τη στιγμή που έχουν μία σημαντική ιστορία πίσω τους… Ο σκηνοθέτης της ταινίας. Γρηγόρης Γρηγορίου ποτέ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την «εμπορική αποτυχία» της ταινίας και όταν κλήθηκε να την σχολιάσει απάντησε « κανείς δυστυχώς δεν την πίστεψε. Ούτε ο Ζερβός που είχε την εκμετάλλευσή της» ενώ δεν είχε διστάσει να καυτηριάσει ακόμη και τη στάση των κριτικών όπου αναφερόμενοι στην παρουσία του βασικού πρωταγωνιστή Ορέστη Μακρή είχε δηλώσει « δεν ήθελαν τον Ορέστη (σ.σ. Μακρή) σε αυτού του είδους τις ταινίες»… Και επειδή ενδεχομένως να …χαθήκαμε να πούμε ότι μιλάμε για την ταινία «Η αρπαγή της Περσεφόνης» και την οποία θα δούμε αύριο το βράδυ (01/09, 21:00) στο καθιερωμένο ραντεβού της Πέμπτης στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» και στα πλαίσια του αφιερώματος στον Ναξιώτη συγγραφέα Ιάκωβο Καμπανέλλη.
Νέοι ηθοποιοί
Και η ταινία όπως όλες σχεδόν του Ναξιώτη συγγραφέα είχαν κάτι το ιδιαίτερο. Με την ταινία αυτή ουσιαστικά ο Καμπανέλλης κάνει το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο και συναντάει για πρώτη φορά τον σκηνοθέτη Γρηγόρη Γρηγορίου…. Η ταινία είναι μία χαριτωμένη ηθογραφική σάτιρα με βασικό πρωταγωνιστή τον Ορέστη Μακρή, ο οποίος έως τότε έκανε κυρίως δραματικούς ρόλους. Παράλληλα είναι μία καλή ευκαιρία να εμφανιστούν νέοι ηθοποιοί όπως ο Κώστας Καζάκος και ο Αλέκος Τζανετάκος με τον γνωστό σκηνοθέτη να παραδέχεται πως η ταινία δεν άρεσε στον κόσμο-έκανε 21.603 εισιτήρια. διότι μεταξύ άλλων, εμφανίζονταν στην ταινία μη αναγνωρίσιμοι ηθοποιοί, πλην του Ορέστη Μακρή. Ο Καμπανέλλης χρησιμοποιώντας το γνωστό αρχαίο μύθο Δήμητρας-Περσεφόνης-Πλούτωνα σατιρίζει όψεις της υπαίθριας ζωής μέσα από τον έρωτα δύο νέων, που ζουν σε δύο διαφορετικά χωριά, τα οποία αντιμάχονται για την κυριότητα των πηγών και των καλλιεργήσιμων εδαφών τους. Η ταινία έκοψε – παρά την ελάχιστη διαφήμισή για την εποχή – 21.603 εισιτήρια και ήρθε 15η ανάμεσα στις 30 ταινίες της χρονιάς.
Η πλοκή
Ποια είναι η πλοκή της ταινίας (το 1996 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αιγόκερος» το σενάριο σε βιβλίο); «Δυο χωριά, το Πανωχώρι και το Κατωχώρι ερίζει για τα νερά που κυλούν από τις φτωχές πλαγιές όπου βρίσκεται το πρώτο στον κάμπο που είναι το δεύτερο και το καθιστά πιο εύφορο και πλούσιο. Ένας νεαρός γεωπόνος Πανωχωρίτης ηγείται του αγώνα των συγχωριανών του και απειλεί την εκτροπή των νερών και συγκρούεται με μια πλούσια κατωχωρίτισα που θέλει να φτιάξει ένα εργοστάσιο κοσνσερβοποίησης οπωροκηπευτικών. Ο ενωματάρχης της περιοχής προσπαθεί να τους συμφιλιώσει με το να ερωτευτεί ο νέος την κόρη –Περσεφόνη-της πλούσιας κατωχωρίτισσας. Η μάνα της δεν τον θέλει κι εκείνος την κλέβει. Τελικά την επιστρέφει και οι κάτοικοι των δύο χωριών συμφιλιώθηκαν». Κι όπως αναφέρει η σχετική πρόσκληση «Σας περιμένουμε κι αυτή την Πέμπτη, στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης, να απολαύσουμε παρέα μια ακόμα ταινία σε σενάριο του μεγάλου μας Ναξιώτη συγγραφέα. Η είσοδος για όλες τις προβολές είναι ελεύθερη».
Η ταινία μέσα από τους συντελεστές της
Σκηνοθεσία Γρηγόρης Γρηγορίου
Παραγωγή Λυκούργος Σταυράκος
Σενάριο Ιάκωβος Καμπανέλλης
Πρωταγωνιστές Ορέστης Μακρής, Αλέκα Κατσέλη, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Λαυρέντης Διανέλλος, Κώστας Καζάκος, Σαπφώ Νοταρά, Αλέκος Τζανετάκος
Μουσική Αργύρης Κουνάδης
Φωτογραφία Γεράσιμος Καλογεράτος, Γρηγόρης Δανάλης
Μοντάζ Γιώργος Τσαούλης
Σκηνογραφία Π. Παπαδάτος
Χορογραφία Χορευτές:
Μπαλέτο Αλίκης Παπαρίζου
Εταιρεία παραγωγής Ανζερβός, Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου
Πρώτη προβολή 15 Οκτωβρίου 1956
Διάρκεια 91