Αύριο, Τσικνοπέμπτη και από τις 12 το μεσημέρι στο Φιλώτι όπως κάθε χρόνο θα έχουμε χοιροσφάγια… Μία εκδήλωση που έχει γίνει θεσμός μέσα από τον Σύλλογο Φιλωτιτών και με συνέργεια του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν που; Μα που αλλού, στο Φιλώτι. Και από το μεσημέρι θα έχει στηθεί τρελό πανηγύρι καθότι μόνο οι φιλωτίτες γνωρίζουν πώς να γιορτάζουν την συγκεκριμένη ημέρα. Και αναφερόμαστε στα «χοιροσφάγια» που ξεκίνησαν ως μία απλή γιορτή αλλά έγινε θεσμός. Και με οδηγό τον Σύλλογο Φιλωτιτών έχουμε ένα απίστευτο θέαμα. Όπου με συνοδεία μουσικής και καλής διάθεσης αλλά κυρίως πλούσιων κερασμάτων, όλοι θα περάσουν καλύτερα. Να σημειώσουμε ότι ένας από τους μεγάλους απόντες θα είναι ο γνωστός σε όλους “Μπίλος” ο οποίος έφυγε πρόσφτα από τη ζωή αφήνοντας ένα μεγάλο κενό τόσο στην οικογένειά του όσο και στους φίλους της μουσικής. Οπότε; Αύριο. Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου και από τις 12.30 το μεσημέρι πάρτε το δρόμο για το Φιλώτι. Α έχει βάλει και το χεράκι του η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Αυτό ήταν το δεξί. Γιατί το αριστερό χεράκι έχει βάλει ο ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων…
Όσο για τα χοιροσφάγια; Πρόκειται για ένα παραδοσιακό αποκριάτικο έθιμο της Νάξου. Έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, όταν το κρέας ήταν λιγοστό και η διαδικασία της σφαγής των ζώων ήταν ομαδική δουλειά. Τα χοιροσφάγια έχουν θυσιαστικό χαρακτήρα και απηχούν αρχαίες εξιλαστήριες και καθαρτήριες θυσίες που συνοδεύονται από προσπάθεια πρόβλεψης του μέλλοντος (μάντεμα).
Στη Νάξο οι εκδηλώσεις της λαϊκής λατρείας ενσωματώθηκαν στην αγροτική οικονομία. Η εκτροφή του χοίρου εξασφάλιζε στην οικογένεια κρέας και λίπος για ολόκληρη τη χρονιά. Για τη σφαγή του οι άνδρες κάθε χωριού ακολουθούσαν ιδιαίτερη εθιμοτυπία.
Τοποθετούσαν μεγάλα κομμάτια χοιρινού στα καζάνια που έβραζαν στο λίπος τους και αποθηκεύονταν στη συνέχεια σε δοχεία μέσα σε αυτό (γλίνα). Από τη διαδικασία αυτή παράγονταν συχνά λουκάνικα και ζαμπόν επίσης.
Με τον τρόπο αυτό το κρέας αποθηκευόταν για πολύ καιρό. Σε παλαιότερες εποχές στη διαδικασία συμ- μετείχε όλο το χωριό και η συνοδεία της μουσικής ήταν απαραίτητη. Σχηματίζονταν παρέες στα σπίτια και δοκίμαζαν τους χοιρινούς μεζέδες και παρα- σκεύαζαν τα λουκάνικα.
Τα οικογενειακά γλέντια κρατούσαν πολλές μέρες. Αν βρεθείτε λοιπόν στο Φιλώτι θα γευτείτε τους εκλεκτούς μεζέδες και το γλέντι που στήνεται.
Με πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα (naxos.gr) του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων